Review Benchmark Audio Systems AHB2 in Mono

Voordelen

 • Heel veel kracht
 • Transparantie
 • Totaalplaatje

Nadelen

 • Geen
 • Prijs: € 3600 per stuk

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Benchmark AHB2

  Inleiding

  Benchmark Media Systems Inc uit Syracuse, New-York is een oer-Amerikaans bedrijf en behoort al dertig jaar tot de top van de pro-audio fabrikanten. De laatste jaren wagen ze zich ook op de consumentenmarkt en dit met aanzienlijk succes. Hun eerste commerciële product, de Dac1, werd wereldwijd erg goed ontvangen. Het was een no-nonsense toestel dat vooral bij puristen erg gegeerd was en nog steeds als een soort benchmark (pun intented) wordt gezien. Als snel volgden de Dac2 en Dac3. Die laatste was lange tijd onze referentie en werd pas onlangs vervangen door de Sonnet Morpheus. 

  Het bleef natuurlijk niet bij d/a converters. In samenwerking met THX kwam de AHB2 eindversterker en niet veel later ontwikkelden ze een passende hoofdtelefoonversterker en voorversterker, respectievelijk de HPA4 en LA4. De HPA4 en AHB2 zijn reeds al enkele jaren een vaste waarde in onze referentieset en dit om meerdere redenen. Deze toestellen zijn onverwoestbaar, heerlijk compact en niet loodzwaar. Een zegen voor een recensent. Ze missen misschien het luxueuze kantje van andere merken maar wij vinden het uiterlijk ondertussen tijdloos. 

  Powerrrrr

  Hun grootste kwaliteit is echter hun veelzijdigheid. Bij de HPA4 kan je o.a. de balans regelen, elke input van naam voorzien, elke input afzonderlijk instellen (handig bij het testen van dacs) en het volume heel precies regelen. Ook de AHB2 is voor een eindversterker bijzonder veelzijdig. Zo kan je de gain regelen (handig bij het testen van dacs met volumeregeling), is een speakon aansluiting mogelijk en kan je ze omtoveren in een monoblok. 

  Dat laatste is wat we vandaag gaan testen! Importeur Helios was zo vriendelijk om ons een tweede AHB2 op te sturen (helaas in zwarte uitvoering) om eens na te gaan wat dat geeft. In stereo modus krijgen we een mooie 100 watts (8 ohm klasse A/B) maar in mono gaat dat naar een indrukwekkende 380 watts! 

   
   

  Winkels met Benchmark

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL
  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  19 reacties

  1. Hi Geoffrey ,

   weet iemand aan welke kant de fase zit op de Benchmark ABH2 en de LA4/HPA4 componenten als je achter op de netsnoer aansluiting kijkt ?

   ik heb helaas geen mogelijkheid om dit te meten en was beniewd of dit misschien net zoals bv Mcintosch aan de andere kant zit , misschien iets amerikaans ?

   ik hoor het graag ,

   mvg
   rico

  2. ”Hallo,

   De speakerkabels zijn gewoon erg degelijk. Niets schokkend of zo maar vooral heel neutraal en met een perfecte aansluiting. Klikken mooi vast. De interlinks gebruik ik niet.

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey”

   hi Geoffrey ,

   zijn de benchmark/canare kabels egt zo neutraal met jullie ervaring? gezien het “gewoon niet schokkende quad star koper “kabels zijn ..

   ik vraag dat omdat benchmark juist bekend staat om hun extreem ongekleurde versterkers en metingen en studio achtergrond ..kan me idd dan ook niet voorstellen dat ze een kabel gebruiken die juist iets toevoegt of kleurt.

   ik ben dan ook heel beniewd of hun eigen kabels dan ook egt ook zo neutraal als bv grimm of driade kabels zijn waar jullie vol lof over spreken..want dan ben je in principe gauw klaar om een perfecte verbinding tussen speaker en amp te matchen lijkt mij voor relatief weinig geld,zeker voor high end begrippen…?

   ben beniewd naar jullie mening over deze kabels ten opzichte van Grimm en Driade kabels..

   thnx
   rico

  3. Merken jullie ook dat er een zekere opwarm tijd nodig is voor klasse A/AB/D optimaal te werken? Met mijn yamaha r-n803D is er rond de 20 minuten nodig voordat het echt lekker speelt. Is dat ook nodig voor dit toestel van benchmark audio? En hebben klasse D versterkers zoals de purifi eigentakt er ook last van?

  4. Als je moest kiezen Geoffrey, de benchmark of een purifi versterker (zeg NAD C298). Is het verschil tussen de 2 in prijs ook te horen in performance? Volgens mij waren jullie lyrisch over de purifi en nu lyrisch over deze benchmark 🙂

   1. Hallo,

    We zijn al jaren erg te spreken over de Benchmark AHB2. Zie de originele review van collega Jaap. Dit was een korte follow-up. Het is natuurlijk te zien wat je verwacht van je eindversterker en de prijs is ook verschillend. Het plan is om beide eens naast elkaar te zetten! Maar beide versterkers hebben een unieke opbouw en dat onderscheidt hen sowieso al van het pak.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Dat zou zeker interessant zijn. Beide amps behoren tot de best metende op Audio Science Review en mede daardoor verwacht ik dat beide amps interessant zijn voor een bepaalde doelgroep, dus een vergelijking zal veel gelezen gaan worden verwacht ik!

  5. Erg mooie producten inderdaad, ze ademen pro audio. Ik zou graag de Benchmark DAC3 DX toevoegen aan mijn set, de enige met een AES/EBU aansluiting, maar die is niet meer verkrijgbaar! Als er geen échte voordelen zijn aan die uitgangen, kan ik natuurlijk ook de DAC3 B nemen.

   Vriendelijke groeten Pieter

   1. Hallo Pieter,

    Ik heb diezelfde vraag gesteld aan de ontwerper van de dac en die verdedigt zijn keuze voor de coax uitgang uitvoerig en onderbouwd. Er werd duidelijk heel veel energie en tijd gestoken in de implementatie.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  6. Dag Geoffrey,

   Wat zijn de voordelen van balanced all the way? En hoe weet je of je DAC en streamer ook balanced zijn? Moeten ze gewoon een gebalanceerde uitgang hebben of is er intern nog iets anders nodig. Met de versterkers begrijp ik het denk ik, het is zoals actieve speakers die dus elk een eigen eindversterker hebben. Twee keer mono dan? In mijn Cambridge Audio CXN v2 streamer zitten twee Wolfson DACs en die verbind ik via de digitale balanced audio XLR output met mijn voorversterker. Die gaat via analoog XLR naar de actieve speakers.

   Fascinerende review!

   Mvg Pieter

   1. Hallo Pieter,

    Dank. Het was meer een boutade hoor. Alles via xlr en aes/ebu bedoelde ik. Dit zijn de zogenoemde gebalanceerde aansluitingen. Maar de Benchmark is natuurlijk true balanced qua opbouw.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een antwoord