Home Review Benchmark AHB2

Review Benchmark AHB2

19

Voordelen

  • Extreem stil
  • Zéér gecontroleerd
  • Ruim genoeg power

Nadelen

  • Geen single-ended ingangen

Prijs: € 3740

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Benchmark AHB2

Verliefd

Benchmark AHB2
Alleen maar balanced en speakon.. geen single ended. Dat kan voor sommige gebruikers een probleem zijn natuurlijk.

We zijn niet heel vaak zo lyrisch over een product. Zeker niet een eindversterker. Maar wow, wat is deze Benchmark goed zeg. Het laag is ongekend strak, diep en gecontroleerd. Het midden is kraakhelder en het hoog zijdezacht met tonnen definitie. Kortom: we zijn verliefd.

Het hele Class G en Feed Forward-verhaal is gewoon geen marketinggelul geweest. Deze versterker heeft écht een gitzwarte achtergrond. Het verschil kunt u eigenlijk pas ervaren als u deze versterker in uw set aansluit.

Wij hebben ook altijd gedacht: jaja, maar stil is stil. En natuurlijk is dat waar. Maar als we de stilte na een bass-kick bij bijvoorbeeld Moloko horen, valt onze mond wel even open. Het is echt een ‘Klap. Stil’. En dan de melodielijn erachter die ondertussen onverstoorbaar doorgaat. Bliepjes, reverb, hi-hats die in volle glorie te volgen zijn terwijl de basloop en bass-drums doorklappen. Indrukwekkende controle.

Dan over de imaging. Die is strak en breed, maar een tikje meer naar achteren dan we gewend zijn. Zeker met de Classé. Die zet het geheel bijna achter de speaker. De Pass Labs zet hem een tikkie meer vóór de speakers, waardoor we iets meer betrokken zijn bij de muziek. Wij houden van een iets meer ‘up front’ imaging. Kwestie van smaak natuurlijk.

Winkels met Benchmark

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL

19 REACTIES

  1. Uit je verhaal blijkt dat het Class A gedeelte hier gering is gehouden om het rendement hoog te houden en daarmee de opstomende Class D versterkerklasse bij te houden. Nuttig zou zijn om bij je Benchmark het rust of “ïdle” vermogen mee te laten wegen. Het is een belangrijk issue tegenwoordig. Door streng Europees regelgeving, wat er aan zit te komen, hoeft class AB niet te verdwijnen. Een top ontworpen en klinkende class AB versterker met super lineaire mosfets van 2×150 Watt rms heeft aan een idle vermogen van 10 Watt voldoende. Dat is niet voorbehouden aan Class D. Stevig verbruikende versterkers zullen m.i. nooit helemaal verdwijnen.en dat is wat mij betreft prima. Elke techniek en constructie heeft zijn eigen klank en liefhebbers en 1 keuze is geen keuze !

  2. Lijkt erg aantrekkelijk. Ook op andere sites gunstig besproken. Jullie vermelden telkens een nadeel, namelijk dat er geen single ended ingangen zijn. Nu raak ik als zelfverklaarde leek een beetje in de war. Is single ended hetzelfde als unbalanced? Zoja, wat is het probleem dan. Je hebt toch adapters hiervoor?

    Groetjes,

    Frans Gommers

  3. Hoewel ik hem zelf nog niet uitgebreid aan de tand heb gevoeld – binnenkort in dit theater – is het concept en de uitwerking goed en bijzonder. BTW, dat Feedforward concept met een kleine hoogwaardige versterker die het ontbrekende in een stevige stroomversterker aanvult is natuurlijk niet nieuw. Kijk maar eens naar het principe achter Quad’s Current Dumping verhaal. Maar ook de voeding met een snelle geschakelde voedingsopzet met voedingslijnen die variëeren naar gelang de uitsturing is innovatief.

×