Home Review Benchmark AHB2

Review Benchmark AHB2

19

Voordelen

  • Extreem stil
  • Zéér gecontroleerd
  • Ruim genoeg power

Nadelen

  • Geen single-ended ingangen

Prijs: € 3740

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Benchmark AHB2

De bouw

Benchmark AHB2
Mooi? Tsja… in zekere zin wel. Maar het is geen pronkstuk. Is ook niet echt nodig.

We zijn al helemaal ingegaan op de techniek. Maar ja: dat is ook het meest bijzondere aan de Benchmark AHB2. Het kastje is namelijk gewoon een kastje. Ja: netjes gemaakt, maar niet bijzonder. Gewoon een paar platen aluminium met wat letters, cijfers en terminals. Geen pronkstuk. Het geld is in de techniek gegaan. Wel een mooi statement vinden we.

Voorop zien we de power-knop die de unit uit standby haalt. Wel irritant: hij gaan vanzelf weer uit na een tijdje geen signaal. Ja, dat is groen, maar we houden er niet van. Achterop is het een feest van aansluitingen: speakon, balanced, speaker-terminals, maar geen single ended. Puntje om rekening mee te houden! Nu zijn er wel verloopstekkers die van balanced naar single ended gaan, maar we hebben begrepen dat de gain wel een issue wordt. En dat het geheel dan wat suffig kan klinken. We hebben dat niet kunnen controleren.

Tevens zien we twee schakelaars: een gain-switch en een schakelaar voor mono. Daarmee is de Benchmark AHB2 te bridgen. U krijgt dan 380 watt in 8 Ohm. Normaal is het 100 watt per kanaal in 8 Ohm. En 190 watt in 4 Ohm. Genoeg om menig luidspreker aan te sturen.

Testopstelling

Benchmark-Classe-Lentus
De tweede test-opstelling met Classé Sigma, Bechmark AHB2 en Lentus Audio. Klinkt waanzinnig gecontroleerd en open.

We hebben de Benchmark aan een Pass Labs XP10 voorversterker gekoppeld. Deze krijg een muzikaal signaal van zowel een Weiss Dac2 met ethernet-module, als een NAD M50 met M51-dac. Kabels komen van Audioquest (Earth XLR, Yukon XLR en Oak luidsprekerkabel). Energie komt uit een Kemp Powerstrip 8 Plus stekkerblok. Netkabels zijn Audioquest NRG1000.

We hebben de Benchmark op een set Scansonic MB6 gehoord en een setje Lentus Audio Duo. Bij de Lentus hebben we in de kleinere ruimte gespeeld op een Classé Sigma voorversterker. Dit omdat de Pass Labs in gebruik was. Maar het geeft ook weer inzicht in hoe de Benchmark reageert op andere voorversterkers.

Winkels met Benchmark

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL

19 REACTIES

  1. Uit je verhaal blijkt dat het Class A gedeelte hier gering is gehouden om het rendement hoog te houden en daarmee de opstomende Class D versterkerklasse bij te houden. Nuttig zou zijn om bij je Benchmark het rust of “ïdle” vermogen mee te laten wegen. Het is een belangrijk issue tegenwoordig. Door streng Europees regelgeving, wat er aan zit te komen, hoeft class AB niet te verdwijnen. Een top ontworpen en klinkende class AB versterker met super lineaire mosfets van 2×150 Watt rms heeft aan een idle vermogen van 10 Watt voldoende. Dat is niet voorbehouden aan Class D. Stevig verbruikende versterkers zullen m.i. nooit helemaal verdwijnen.en dat is wat mij betreft prima. Elke techniek en constructie heeft zijn eigen klank en liefhebbers en 1 keuze is geen keuze !

  2. Lijkt erg aantrekkelijk. Ook op andere sites gunstig besproken. Jullie vermelden telkens een nadeel, namelijk dat er geen single ended ingangen zijn. Nu raak ik als zelfverklaarde leek een beetje in de war. Is single ended hetzelfde als unbalanced? Zoja, wat is het probleem dan. Je hebt toch adapters hiervoor?

    Groetjes,

    Frans Gommers

  3. Hoewel ik hem zelf nog niet uitgebreid aan de tand heb gevoeld – binnenkort in dit theater – is het concept en de uitwerking goed en bijzonder. BTW, dat Feedforward concept met een kleine hoogwaardige versterker die het ontbrekende in een stevige stroomversterker aanvult is natuurlijk niet nieuw. Kijk maar eens naar het principe achter Quad’s Current Dumping verhaal. Maar ook de voeding met een snelle geschakelde voedingsopzet met voedingslijnen die variëeren naar gelang de uitsturing is innovatief.

×