Home Review Benchmark AHB2

Review Benchmark AHB2

19

Voordelen

  • Extreem stil
  • Zéér gecontroleerd
  • Ruim genoeg power

Nadelen

  • Geen single-ended ingangen

Prijs: € 3740

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Benchmark AHB2

THX Tech-fest

Inhoud

Benchmark AHB2
Er zitten twee versterkers in de Benchmark AHB2. Een voor de speakers en een feed forward versterker die een correctie toepast.

Benchmark is voor de AHB2 samen met THX het bootje ingesprongen om deze versterker ‘next level’ te trekken. De reden is dat THX een technologie in handen had die de ruisvloer van de versterker naar een ongekend niveau kan trekken. Deze technologie noemt THX AAA: Achromatic Audio Amplifier. Tsja… wat dat nu zegt. Kortom: we duiken even de white-papers van Benchmark en THX in.

Het komt erop neer dat er in de AHB2 eigenlijk twee versterkers zitten: een normale output-versterker (met lage gain om ruis laag te houden) én een kleine versterker die onderdeel is van een feed forward-systeem. Deze ‘feed forward-versterker’ stuurt de eindtrap aan, met daarin verwerkt een correctie-signaal. Het resultaat; een ongekend lage vervorming en een krankzinnig lage ruisvloer. Aldus Benchmark en THX.

Om de feed-forward versterker van het juiste correctiesignaal te voorzien zijn er zowel lokale feedback-loops als een global feedback-loop in de AHB2 verwerkt. Immers: het input-signaal moet vergeleken worden met de output, nietwaar? U zult begrijpen dat dit een complex geheel is. Dat het echter werkt, hebben al diverse metingen van onder meer Stereophile bewezen. Wij hebben helaas (nog) geen Audioprecision meetopstelling (kost 10-duizenden Euro’s) om het zelf te meten.

Class H

Benchmark AHB2
De voeding: schakelend met weinig condensators om de snelheid erin te houden.

Hier stopt het tech-fest niet. De voeding is van het type Class H, wat wil zeggen dat de voltage-rails in spanning aanpassen naarmate de uitgangsspanning stijgt of daalt. Door het verschil tussen de voedingsspanning en de uitgangsspanning zo klein mogelijk te houden, is het rendement een stuk groter. En een hoger rendement betekent minder warmte. Echter: ook deze schakelpunten introduceren weer vervorming… die onder meer door het feed forward-systeem worden gecorrigeerd.

De voeding is overigens een schakelend model. Maar wel dusdanig ontworpen dat er geen ruis of rotzooi in het audiocircuit terecht komt. Tevens meldt Benchmark dat er bijna geen condensators in verwerkt zitten. Zo blijft de snelheid hoog. Immers: condensators lopen lekker snel leeg, maar moeten wel weer opladen. En dat kost tijd: te veel tijd.

Crossover vervorming: nope

Een van de punten waar Benchmark hard aan heeft gewerkt, is het elimineren van crossover-vervorming die inherent is aan een klasse AB-versterker. Bij klasse AB schakelt een versterker continu tussen twee transistors: één voor de bovenkant van de sinus, en één voor de onderkant van de sinus. Zodra een golf door het nulpunt heen gaat, moet de ene transistor uit en de andere aan. En dat zorgt voor ‘crossover vervorming’. En dat is hoorbaar.

Onder meer het AAA-systeem van THX – en Benchmark, want ook die hebben mee-ontwikkeld – zorgt ervoor dat crossover-vervorming nagenoeg compleet verdwijnt. Door de correctie van de feed forward-amp wordt vervorming actief weggehaald. En dat moet voor veel meer rust en ‘zwart’ zorgen in de weergave. Of het hoorbaar is, hoort u later.

Winkels met Benchmark

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL

19 REACTIES

  1. Uit je verhaal blijkt dat het Class A gedeelte hier gering is gehouden om het rendement hoog te houden en daarmee de opstomende Class D versterkerklasse bij te houden. Nuttig zou zijn om bij je Benchmark het rust of “ïdle” vermogen mee te laten wegen. Het is een belangrijk issue tegenwoordig. Door streng Europees regelgeving, wat er aan zit te komen, hoeft class AB niet te verdwijnen. Een top ontworpen en klinkende class AB versterker met super lineaire mosfets van 2×150 Watt rms heeft aan een idle vermogen van 10 Watt voldoende. Dat is niet voorbehouden aan Class D. Stevig verbruikende versterkers zullen m.i. nooit helemaal verdwijnen.en dat is wat mij betreft prima. Elke techniek en constructie heeft zijn eigen klank en liefhebbers en 1 keuze is geen keuze !

  2. Lijkt erg aantrekkelijk. Ook op andere sites gunstig besproken. Jullie vermelden telkens een nadeel, namelijk dat er geen single ended ingangen zijn. Nu raak ik als zelfverklaarde leek een beetje in de war. Is single ended hetzelfde als unbalanced? Zoja, wat is het probleem dan. Je hebt toch adapters hiervoor?

    Groetjes,

    Frans Gommers

  3. Hoewel ik hem zelf nog niet uitgebreid aan de tand heb gevoeld – binnenkort in dit theater – is het concept en de uitwerking goed en bijzonder. BTW, dat Feedforward concept met een kleine hoogwaardige versterker die het ontbrekende in een stevige stroomversterker aanvult is natuurlijk niet nieuw. Kijk maar eens naar het principe achter Quad’s Current Dumping verhaal. Maar ook de voeding met een snelle geschakelde voedingsopzet met voedingslijnen die variëeren naar gelang de uitsturing is innovatief.

×