Review Benchmark AHB2

Voordelen

 • Extreem stil
 • Zéér gecontroleerd
 • Ruim genoeg power

Nadelen

 • Geen single-ended ingangen
 • Benchmark AHB2

  Inleiding

  Het Amerikaanse Benchmark kennen we voornamelijk van d/a-converters. Goede dacs. Een paar jaar terug heeft het bedrijf op CES een versterker aangekondigd. Volgens hen was het concept revolutionair. Ja, dat horen we wel vaker. Maar deze keer moeten we toegeven: de AHB2 is een bijzonder ding. Op meerdere fronten. 

  Helios uit Haarlem is zo vriendelijk geweest hun enige model van de AHB2 uit te lenen. Gewaagd, want zie hem maar eens terug te krijgen! Geintje natuurlijk, maar om maar deels met de conclusie te beginnen: het is een bizar versterkertje. Met ongeveer 5 KG op de schaal en afmetingen waar menig high-ender om lacht, speelt deze versterker zo’n beetje alles in zijn klasse naar huis. Ok… u hebt de conclusie al gelezen. Maar goed: bent u geïnteresseerd in hoe dat kan… lees verder.

  Gerelateerde berichten

  Isoacoustics

  Review Isoacoustics Gaia en Aperta

  Luidsprekers zijn de grootste smaakmakers in een hifisysteem. Samen met de akoestiek: de ruimte waarin ze spelen. Nu leveren veel fabrikanten al aparte voetjes mee om de luidsprekers van de grond te halen of de vloer niet te beschadigen. Veel fabrikanten leveren spikes met cups. Of wellicht een soort spike in een cup. Echter: spikes […]

  Test-setup-luistertest

  Multitest lichtnetfilters

  Stroom is stroom… toch? Nou… ja, in zekere zin natuurlijk wel. Als u een stofzuiger in het stopcontact doet, werkt deze gewoon. Ongeacht het stopcontact dat u gebruikt in het huis. Bij audio ligt dat helaas wel anders. Hifi-apparatuur wordt steeds preciezer en werkt met signaal / ruisverhoudingen van tot wel -140 dB. Kortom: microdetail […]

  Lentus Audio Solo

  Dit is niet de eerste keer dat we de Solo van Lentus Audio in de luisterruimte hebben staan. De vorige recensie dateert van augustus 2008. Het betrof destijds een prototype. We zijn zo onder de indruk van deze luidspreker dat we de trouwe Magnepans hebben verkocht en zijn grotere broer – de Duo – hebben […]

  19 reacties

  1. Uit je verhaal blijkt dat het Class A gedeelte hier gering is gehouden om het rendement hoog te houden en daarmee de opstomende Class D versterkerklasse bij te houden. Nuttig zou zijn om bij je Benchmark het rust of “ïdle” vermogen mee te laten wegen. Het is een belangrijk issue tegenwoordig. Door streng Europees regelgeving, wat er aan zit te komen, hoeft class AB niet te verdwijnen. Een top ontworpen en klinkende class AB versterker met super lineaire mosfets van 2×150 Watt rms heeft aan een idle vermogen van 10 Watt voldoende. Dat is niet voorbehouden aan Class D. Stevig verbruikende versterkers zullen m.i. nooit helemaal verdwijnen.en dat is wat mij betreft prima. Elke techniek en constructie heeft zijn eigen klank en liefhebbers en 1 keuze is geen keuze !

  2. Lijkt erg aantrekkelijk. Ook op andere sites gunstig besproken. Jullie vermelden telkens een nadeel, namelijk dat er geen single ended ingangen zijn. Nu raak ik als zelfverklaarde leek een beetje in de war. Is single ended hetzelfde als unbalanced? Zoja, wat is het probleem dan. Je hebt toch adapters hiervoor?

   Groetjes,

   Frans Gommers

   1. Single ended is inderdaad unbalanced. En ja: er zijn adapters voor, maar het is handiger als je gewoon de aansluitingen hebt. Daarnaast heb ik begrepen van Helios dat het minder goed klinkt. Heb dat niet zelf getest.

    1. Bij een adapter bestaat de kans op klankmatige problemen, maar als je je interlink zo opschakelt als de jongens van Hypex aanbevelen voor cinch naar XLR toepassingen is er ook klankmatig niks aan de hand.

  3. Hoewel ik hem zelf nog niet uitgebreid aan de tand heb gevoeld – binnenkort in dit theater – is het concept en de uitwerking goed en bijzonder. BTW, dat Feedforward concept met een kleine hoogwaardige versterker die het ontbrekende in een stevige stroomversterker aanvult is natuurlijk niet nieuw. Kijk maar eens naar het principe achter Quad’s Current Dumping verhaal. Maar ook de voeding met een snelle geschakelde voedingsopzet met voedingslijnen die variëeren naar gelang de uitsturing is innovatief.

  4. Boeiende heldere video en revieuw over nieuwe versterker concepten in een populair prijssegment.
   Erg benieuwd hoe dit gaat op een grote Magnepan!

   Heb het idee dat het artikel op een ipad niet hetzelfde leest klopt dat?

    1. Jaap er staat voor jou een 7 kanaal Nad M25 op MP voor 1/3 vh geld nml 1250!

     Het leest niet als 1 artikel maar kom er wel uit door op de afzonderlijke links te klikken ipad.

     1. Dag Ieberich,

      Zozo… 1250 voor een M25… niet slecht! Wie weet interessant als basis voor de multi-channel set-up. We delen tegenwoordig artikelen in in pagina’s. Navigeert makkelijker dan één lange lap tekst.

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  Review PS Audio Stellar serie

  Review PS Audio Stellar serie