vrijdag, april 19, 2024
Home Review Bang & Olufsen H6

Review Bang & Olufsen H6

7

Prijs: € ? 399

Bang Olufsen H6

Nu Bang & Olufsen met de BeoPlay-serie zijn pijlen heeft gericht op de welvarende jongere consument, moet het natuurlijk mee gaan komen in de markt van luxe hoofdtelefoons. Eén van de wapens is de BeoPlay H6: een over ear model met luxe leer en aluminium. Maar goed ogen is niet genoeg: het moet ook klinken. Wij gaan er eens mee aan de slag. 

Wie van strakke vormgeving en luxe materialen houdt, voelt zich prima thuis bij het Deense Bang & Olufsen. De fabrikant van ‘design audio’ maakt al jaren hifi dat er tijdloos uitziet. En de H6 is niet anders. De hoofdtelefoon ziet er uitstekend uit. Het luxe leer (lamsleer en ‘gewoon koeleder’), de prima afwerking (de stiksels zijn allen gelijk; dat zien we nog weleens anders) en het degelijk geborstelde aluminium.

Kunststof?

Het enige opvallende puntje, is het kunststof dat B&O heeft gebruikt bij de oorschelpen. Niet dat het lelijk kunststof is, maar we hadden bij een prijspunt van 399 euro wel verwacht dat B&O voor aluminium of magnesium was gegaan. Magnesium is nog lichter dan kunststof en is ook sterk. Toch jammer om te zien dat BeoPlay ogenschijnlijk een short cut heeft genomen bij dit gedeelte van de H6.

Als we even de doos induiken, zien we behalve de H6 een kabel om de hoofdtelefoon te koppelen aan een speler. In de kabel zit een afstandsbediening waarmee bij gebruik in combinatie met een smartphone of tablet, nummers te starten zijn en het volume te regelen is. Verder nog een reistasje en een plug om de H6 in het vliegtuig te kunnen gebruiken. Wel zo prettig!

Neutraal

Metingen BeoPlay H6
De White Noise meting laat zien dat de H6 een vrij neutraal karakter heeft. Het hoog loopt wel wat snel af naar onze mening.

We hebben de BeoPlay H6 uiteraard even laten inspelen. Tijdens het inspelen hebben we direct wat metingen verricht. Wel zo handig. Het valt op dat de H6 niet alleen een designstatement is, maar ook prima presteert op Harry Headphones hoofd. Het laag komt netjes op en is zeker niet geboost om indruk te maken. In het middengebied – tussen 200 en 1000 Hz – zien we een lichte daling. Het hoog is niet heel sprankelend, maar er zijn maar weinig hoofdtelefoons die boven de 15.000 Hz nog echt fut hebben. Dat is het nadeel van 40 mm units die alles moeten weergeven.

Vervorming is erg laag bij de BeoPlay H6. Gemiddeld zo’n 0,8 procent, wat gewoon erg goed is. Dit zien we niet vaak, behalve bij hoge segment hoofdtelefoons. Het laat zien dat B&O vrij serieus aan de slag is gegaan met de H6. Dat stelt ons gerust.

Spelen!

We sluiten de BeoPlay H6 aan op een Astell & Kern AK100 en later op de HTC One X. Zo zien we hoe deze ‘premium hoofdtelefoon’ presteert op zowel een high-end speler als een smartphone die toch niet écht is gemaakt voor muziek (dat komt nog wel… wacht maar af).

Bang Olufsen H6
Ziet er netjes uit toch? Leer, aluminium, mooie stiksels… Gelukkig klinkt het ook niet verkeerd.

Wat ons direct opvalt bij de H6 is het ontspannen karakter. Het laag is gemoedelijk en zeker niet te prominent aanwezig (dat laten de metingen ook zien). Daarnaast is het midden en hoog nooit en te nimmer scherp. En dat is prettig voor wie langer luistert. Wel had het hoog van ons iets meer mogen sprankelen. Niet dat het afwezig is, maar het is wel wat aan de softe kant.

Wat een absolute kracht is van de BeoPlay, is het detailniveau. We horen bijzonder gemakkelijk galm (bijvoorbeeld bij Katie Melua of Radiohead’s Nude), finesses in aanslag van drums (Porcupine Tree (24 bit / 96 kHz) en akoestische veranderingen tussen opnames. Wederom: het is niet alleen een statement op ontwerpgebied: de H6 blijkt ook een serieuze ‘performer’.

Comfort

De BeoPlay H6 zit lekker. hij is vrij licht, drukt aangenaam op de oren, sluit goed af en knelt nergens. Dat is belangrijk voor wie langer wil luisteren. Echter: we vinden het wel een beetje warm worden na een tijdje. Niet dat we gaan zweten onder de kussens, maar het gloeit wel allemaal een beetje als we een uurtje aan het luisteren zijn naar Porcupine Tree. Wellicht ademt het kalfsleder nét niet genoeg.

Het verstellen van de H6 gaat overigens uitstekend. De hoofdband is traploos bij te stellen en heeft precies genoeg wrijving om niet meteen weer terug te schieten, of verder te glijden. Perfectie van B&O hier.

Smartphone

Bang Olufsen H6
Er zit niet heel veel in de doos, maar dat hoeft ook niet vinden we. Liever een degelijke hoofdtelefoon dan veel gadgets die u toch niet gebruikt.

Als we onderweg een beetje met Spotify gaan spelen, merken we dat de afstandsbediening ook gewoon werkt op onze HTC One X. Tenminste: het stoppen en starten van nummers en het bellen (twee keer snel op play klikken belt het laatste nummer of neemt op). Het volume regelen gaat helaas niet.

Bellen gaat overigens prima met de H6. Windruis wordt redelijk goed gefilterd, waardoor ook op de fiets te bellen is. Tenminste: wij hebben geen krachten gehad.

Conclusie

BeoPlay – of Bang & Olufsen – heeft een prima hoofdtelefoon gefabriceerd. De H6 presteert goed, ziet er goed uit en werkt prima op zowel een high-end speler als een smartphone. Als bonus valt er ook nog goed mee te bellen. Wel vinden we het jammer dat ze, gezien de prijs van 399 euro, naar kunststof gegrepen hebben bij de oorschelpen. Ook had het hoog íets frisser mogen zijn. Maar dat zijn details en zijn ook smaakonderhevig.

7 REACTIES

  1. Jaap, Je hebt in deze review een verwijzingnaar de HTC One X. Ik zocht laatst naar een review op internet over smartphones met de beste geluidskwaliteit. De HTC One zou de beste audio chip hebben, naast Sony Xperia. Geldt dat ook voor de HTC One X? Heb je bewust voor de telefoon gekozen vanwege het goede geluid? Is het hoorbaar beter dan bijvoorbeeld een iphone 4s?

  2. Dank voor de review. Hij ziet er wel gelikt uit zeg ! Maar dat hij tegen de oren aandrukt baart mij behoorlijk zorgen..Gezien ik nu al last heb van de Vmoda M-100. Ik heb zelf ook de Etymotic Ef5 en deze zijn bekend om hun neutraliteit. Maar ik vind dat nogal eens vermoeiend. Bij classic vind ik het geweldig..Maar als ik mijn M-100 op doe wordt ik weg geblazen bij moderne muziek Echt geweldig genieten..Die diepe kick mis ik wel bij zo’n neutrale koptelefoon.
    Wat mij wel een gigantische plus punt lijkt is dat je heb op je lichaam kunt dragen als je even niet luistert. Dat kan bij de M100 niet omdat op de hoogste stand (uit gerekt) je je hoofd niet kan draaien omdat je nek tegen de koptelefoon aankomt / tegen zit.. Dat vind ik wel een must als iets portable genoemd wil worden.. Neem die M100 die kun je inklappen tot iets wat je met een hand kunt vast houden. Echter wat met je dan ?? Zuilen met een klompje headphone hahaha!! Maar goed das een observatie / ervaring van mijn… Een laatste note..

    Het kopen van een koptelefoon online zonder er naar te luisteren is vrijwel niet te doen..
    Als ik zie hoeveel reviews en stuken geschreven zijn en hoeveel verschillende meningen over een product zijn..Is luisteren de enige optie..
    Gelukkig hebben we de kopen op afstand wet en kan ik dus 1 a 2 weken een product beluisteren alvorens ik definitief besluit.. Anders is het echt niet te doen..

    • ik heb zelf een paar beats by dre solo HD gekocht omdat ik een echte lage tonen freak ben, ik houd ervan om de kicks echt te voelen. deze zijn echt enorm geschikt om om de nek te dragen door de ruimte tussen de oorschelpen maar ondanks dit zit hij toch goed op het hoofd en is hij heerlijk zacht door de lederen oorkussens. de geluidskwaliteit is wat mij betreft portable niet aan te tippen qua lage tonen maar de mids zijn meh. als je dus een goed uitziende makkelijk draagbare koptelefoon zoekt is de Beats by dre solo HD een prima keus.

  3. Best Jaap,

    Bedankt voor de review, maar met onderstaande quote ben ik het niet eens.

    “Magnesium is nog lichter dan kunststof en is ook sterk.”

    Er zijn vele soorten kunststof die zwaarder of lichter, goedkoper of duurder, beter of slechter kunnen zijn dan aluminium of magnesium.

    Kunststof kan dus wél een teken van kwaliteit zijn.

    Mvg Wim

×