Review Bach S II HE luidspreker

Voordelen

 • Oogt goed. Neutrale klank. Grootse weergave.

Nadelen

 • Ontwerp moet je van houden. Stands nodig (extra kosten).
  • Bach S II HE Monitor

   Ze vallen zonder twijfel op, deze Bach S II HE-luidsprekers. Niet alleen vanwege de geinige naam, maar ook vanwege de afwerking, vorm én weergave. Deze kleine monitors zijn namelijk in staat tot zéér zuivere en grootste weergave. Oei: hebben we de conclusie al een beetje weggegeven? 

   De ontwikkelaar achter deze gecurvede monitors is de Haarlemmer Rik Bach. Jazeker: het is een Nederlander. Of er nog wat roots liggen bij de bekende Johann Sebastian Bach, durven we niet te zeggen. Feit is: beide personen zijn bezig (geweest) met muziek. De ene met reproductie, de ander met het componeren ervan. En beide mogen we een kunstvorm noemen, want een luidspreker bouwen doe je niet zomaar. Zeker niet op dit niveau.

   Tweeweg

   Bach S II HE Monitor
   Staat geinig, nietwaar? De curve moet naar buiten. En dat is hoorbaar!

   Houd het simpel. Eenvoud is troef en zorgt uiteindelijk voor een betere weergave. Het is ons al opgevallen dat veel tweewegsystemen beter klinken dan de driewegvariant. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Want wie een écht fullrangesysteem wil samenstellen met controle en capaciteit om ook op hogere volumes te spelen, ontkomt er vaak niet aan om meer units te gebruiken en meer te scheiden. Maar voor menig woonkamer of luisterruimte is een goede tweewegmonitor voldoende.

   Bach heeft bij de S II HE monitors voor het hooggebied gekozen voor een inverted titanium dome van Focal en een ATD aramide carbon voor het midden / laag. Prachtige units. Een basreflexpijp helpt de ATD nog een handje om wat extra laag eruit te halen. Daarmee komt de S II HE tot zo’n 45 Hz volgens Rik.

   Rik is bijzonder gefocust op de onderdelen in het filter. Tijdens de levering heeft hij uitgelegd veel componenten te hebben geprobeerd: spoelen, condensators en weerstanden. Uiteindelijk heeft hij een selectie gemaakt van serieuze spullen die hij het beste vindt klinken. Bijkomend voordeel is dat het zeker niet het duurste in de markt is, (Overigens ook zeker niet het goedkoopste) waardoor de prijs van de S II HE nog interessant kan blijven (1100 euro per stuk, incl btw, zonder statieven).

   SWE

   Bach S II HE Monitor
   Prachtige tweeter, deze Focal. Zeer snel, open en eerlijk.

   Rik Bach heeft voor de H II SE monitor een speciale SWE Tube ontwikkeld. SWE staat voor Standing Wave Eliminator. De naam zegt het al: het gaat staande golven in de kast tegen. Nu doet de vorm dat al een beetje, maar deze extra tube moet nagenoeg alles wegnemen. De vulling (wol) en de basreflexpijp nemen de restjes weg. Deze drie-eenheid moet samen zorgen voor een uitermate schone weergave.

   Alcantara

   Wat natuurlijk direct opvalt, zijn de alcantara ‘sokjes’ waarmee de Bach-monitors zijn afgewerkt. Nu zult u denken: ja, leuk, maar wat heb ik eraan? Simpel: de stof dooft reflectie. En dat zorgt weer voor een betere focussering en meer rust in de weergave. Ook vinden wij het er wel apart uitzien. Het is weer eens iets anders dan hoogglans.

   De set-up

   We hebben de Bachs aangesloten op ons systeem in de studio: een Dion Audio T92 voorversterker, SD60 eindversterkers (2x) en een Tentlabs b-DAC die data krijgt van de AlphaHTPC. Energie gaat door een Kemp PowerStrip 8 Plus. Kabels komen van Bach (interlink en speakerkabel), AudioQuest (USB, Interlinks en power).

   Open en eerlijk

   Bach S II HE Monitor
   We spelen met luidsprekerkabel van Bach. Klinkt goed. De S II HE laat zeer subtiele verschillen horen in kabels.

   Wat we de Bachjes ook voeren: het klinkt lekker. Het is vrij bizar. Geen scherpte, geen dreun. Gewoon een strakke, eerlijke en open weergave van de muziek. Of we nu Daft Punk erin gooien of een stukje Katie Melua of Dido opzetten: het maakt niet uit. Daft Punk krijgt de drive en punch die het verdient en Katie de verfijning. (Wat is die tweeter toch mooi!)

   Wat bij deze Bachs opvalt is de afwezigheid. Je luistert niet naar speakers. Je luistert naar muziek. Nu klinkt dat logisch, maar dat is het niet. Veel ludisprekers kleuren – en deze een klein tikje in het laag naar ons gevoel – en dat kan lekker zijn, maar het gaat op termijn vervelen. Daarbij is het voor reviewers niet handig als een apparaat kleurt… Maar goed: die beperking hebt u als lezer natuurlijk niet.

   Degelijke elektronica

   Bach S II HE Monitor (4)Het geldt voor veel eerlijke hardware: u moet er goede elektronica aan koppelen. Ook bij deze Bachs, al is een stapje terug niet direct storend. Hoewel we al de kleinste verschillen in kabels kunnen horen, is het niet zo dat een ‘goedkope’ kabel direct tot hardheid en schepte leidt. Hetzelfde geldt voor de dac. De Bachs zijn nog verrassend vergevingsgezind, gezien het neutrale en eerlijke karakter.

   Toch loont het wel degelijk goede apparatuur te gebruiken, want we kunnen deze monitors naar zeer hoog niveau tillen met betere apparatuur. Leuk om mee te spelen!

    

   Gerelateerde berichten

   Belkin PF30 en PF50 netfilters

   Het is een feit dat de basis van ons systeem geen goed fundament vormt: ons lichtnet is vervuild. Hoe deze vervuiling zich manifesteert en hoe het technisch in elkaar steekt, kan je uitgebreid lezen in het artikel: ?go with the flow? dat te vinden is in het februarinummer van dit jaar. Voor het gemak is […]

   Paradigm Prestige 75F

   Review Paradigm Prestige 75F

   In de jaren 60 was er een serieuze audiostrijd gaande tussen de oost- en westkust van de Verenigde Staten. Net als in de jazz was er een typische East en West Coast sound. Een beetje: punch en presence Versus neutraal. De Canadeze willen ook wel mengen in de strijd en kiezen voor de wetenschappelijke aanpak. […]

   DALI Spektor 6

   Review DALI Spektor 6

   Het Danish Audiofile Luidspeaker Industries – DALI – heeft onlangs een nieuwe instap-serie gelanceerd: Spektor. De Spektor-serie staat nog net onder de Zensor-lijn. Ja… de Spektors zijn nog gunstiger voor de portemonnee. Vooralsnog zijn er vier modellen: een tweetal bookshelfs, een vloerstaander en een center. Wij testen de Spektor 6: de vloerstaander.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner