donderdag, maart 28, 2024
Home Review AVM Evolution SD 5.2 streamer pre-amp

Review AVM Evolution SD 5.2 streamer pre-amp

6

Voordelen

  • Klinkt erg fijn
  • Fijne besturing
  • Mooi gemaakt

Nadelen

  • Mist muziekdiensten
  • ... Behalve Tidal
  • App mist playlist

Prijs: € 5300

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
AVM Evolution SD 5-2

Het Duitse AVM hebben we eerder besproken op Alpha. Onlangs nog de alles-in-één oplossing met cd-speler, streamer, dac en eindversterker. Nu gaan we een stapje omhoog met de Evolution SD 5.2 tube pre-amp met streamer en dac. 

De Evolution CS 5.2 heeft indruk gemaakt. Op meerdere vlakken. Allereerst is hij zeer compleet, is de cd-speler en phonotrap erg goed en beschikt de eindversterker over de nodige controle en verfijning. Daarbij: de app is erg snel. Wat prettig werkt. Al dat moois in een pakketje van 5300 euro. Dat is echt een goede deal!

Voortrap

AVM Evolution SD 5-2
Echt Duits: geen fratsen… paar knoppen en klaar is Kees.

Penhold heeft ons de AVM Evolution SD 5.2 gestuurd. En dat model kost ook 5300 euro. Dat moet toch wel betekenen dat u een behoorlijk stap in kwaliteit moet maken. Immers: u mist nu een eindversterker. En een degelijke eindversterker kost zo 2000 euro, als het al niet meer is.

Gelukkig is dat ook het geval. Allereerst is de opbouw een stuk schoner en serieuzer dan bij de CS. Er zitten bijvoorbeeld meer en mooiere voedingen in de SD verwerkt. Geen schakelende modellen. Dat moet voor wat meer rust zorgen in de weergave.

Tevens beschikt de SD 5.2 over een buizentrap. Dat is een optie, dus er is ook een model zonder buizen. Het is maar wat u mooi vindt. Wij vinden buizen in een pre-stage vaak wel prettig. Zeker in combinatie met klasse-D versterking kan het erg fijn werken.

Specs

AVM Evolution SD 5-2
Staat strak in zo’n mooi rekje van het nieuwe merk Paragon, toch?

Goed, wat krijg u allemaal bij de Evolution SD 5.2? Veel. Zo zijn er talloze ingangen. Allemaal vanuit de app te kiezen. Denk aan: twee keer coaxiaal, twee keer optisch, usb, twee keer analoog, en een gebalanceerde ingang. Dan is er nog een netwerkverbinding via wifi of kabel (uiteraard kabel kiezen, klinkt beter. Zeker bij niet bufferende UPnP-streamers.) en nog een usb-bron voor wie graag via een externe schijf of usb-stick werkt.

Als uitgang kunt u nog gebalanceerd spelen of via single ended. Wij hebben gebalanceerd uit gespeeld naar een actieve Arteluthe. Een prettige combi, zo merken we al snel.

Clean set-up

Minimalistischer wordt het bijna niet. Een complete pre-stage met streamer naar een set actieve speakers. En man: wat klinkt dat goed zeg. Zeer schoon, netjes, holografisch en rustig. Nagenoeg geen harde randjes. Opvallend is dat bijvoorbeeld onze Pass Labs XP10 meer naar voren speelt en wellicht nog wat grootser en dynamische presenteert. Maar even terug naar de aarde: die kost 6700 euro zonder dac en streamer…

Het gave van de AVM is dat u met een setje actieve speakers klaar bent. En hoe: dit maakt serieus muziek op een niveau waar menig liefhebber over droomt. Er gaat eigenlijk niets fout… heel Duits om maar even met een cliché te gooien.

Wat tevens meehelpt, is dat deze setup weinig ruimte inneemt en dus ook zal aanspreken binnen een doelgroep die de stapels apparaten beu is. Immers: één voortrap met alle nodige aansluitingen en een setje actieve speakers. Minder gaat bijna niet, tenzij het om een speaker met ingebouwde streamer en versterker gaat. Denk aan het concept van de Raumfeld Stereo L. Of de Linn all-in-one.

Appen

AVM App
De app van AVM werkt snel en prettig.

We hebben het in de vorige review al gezegd: de app is erg goed. Er is echter één puntje waar we gek genoeg vrij laat achter zijn gekomen: de plek van de playlist is vrij onlogisch. In eerste instantie kunnen we hem niet eens vinden. Later blijkt dat hij bij de bronnen staat. Tracks toevoegen gaat weer vanuit de bron ‘netwerkspeler’. Gek…

Verder is het een erg prettige app om mee te werken. Hij is snel, overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik.

Spelen maar!

Zoals eerder gemeld, hebben we de AVM in een rekje van Paragon gezet om vervolgens aan een setje Arteluthes  (Satie) te hangen via gebalanceerde interlinks.

De combinatie is erg fraai. Zeer gedetailleerd, erg open, rustig, mild… bijzonder prettig om lang naar te luisteren.

En dat geldt – zoals het hoort – voor elk genre. Rock? Prima. Pop? Ook goed! House? Rammen maar (Zet maar eens Depeche Mode flink op!). Vocaal werk? Hier hebt u verfijning… geen korrel op de stem… gewoon muziek. Zo horen apparaten zich te gedragen. Apparaten voor genres gelooft redacteur in kwestie niet in: een apparaat moet gewoon spelen wat het binnen krijgt. Geen sausjes…

En dat doet deze AVM dus uitstekend. De Evolution SD 5.2 is een erg complete, goed doordachte voortrap met streamer. En er is gelukkig geen half werk gemaakt van de streamer, of digitale ingangen. Alles klopt.

High Res

AVM Evolution SD 5-2
Wij spelen altijd via kabel. Dat is gewoon veel stabieler en klinkt ook beter naar onze mening. Zeker bij UPnP-streamers die niet bufferen.

We zouden bijna vergeten dat de AVM netjes high-res audio speelt. Tot en met 24 bit / 192 kHz. Hoewel er dacs zijn die hoger kunnen, hebben wij nog geen bronmateriaal gezien wat de moeite waard is. Enige punt is dat we geen DSD in het lijstje zien. Sommige liefhebbers zullen een flinke collectie hebben. Dat slikt de AVM dus niet.

Net als dat we toch wel streaming-diensten missen. Alleen Tidal is ondersteund. Dus geen Spotify of andere muziekdienst. En dat is toch wel een gemis. Nu hebben we een grote collectie op de nas, maar niet alles. Denk aan het nieuwe album van Kovacs. Of gewoon nieuwe uitgaven om te proberen. Zo ontdekt op een fijne wijze nieuwe muziek.

Display

Ow… wel een puntje van aandacht: het display is op afstand gewoon niet afleesbaar. Nu doen wij alles via de app. En er is een bi-directionele afstandsbediening te krijgen met ingebouwd display, maar er zullen mensen zijn die het jammer vinden.

 

6 REACTIES

  1. Bedankt voor de uitstekende review. Een vraagje, hoe verhoudt de DAC in de AVM Evolution SD 5.2 zich ten opzichte van de Metrum Pavane DAC of beter de AVM SD 5.2 ten opzichte van de combinate NADM50 + M51 (wat beter vergelijkbaar is).
    Ik weet dat de Metrum DAC niet hetzelfde is maar ik wil mijn streamer en DAC vervangen en ik denk dan aan een all-in-one zoals van AVM of is een streamer + DAC nog steeds beter? Een dealer stelde me de Auralic Aries + Aqua La Scala MKII voor, maar als ik dan lees in jouw review dat het beste model van Auralic Aries het met de Sbooster voeding beter doet, dan wordt de Auralic Aries duur.
    Alvast bedankt voor je feedback.

      • Ik zou dat gewoon wel eens willen horen.. Snap sowieso niet veel waarom het aanleveren van bits door wat voor transport medium dan ook, zoveel klankverschil zou kunnen opleveren.. Het absorberen , rangschikken en weergeven van de bits gebeurt uiteindelijk in de DAC. Indien de DAC een dusdanig ontwerp heeft dat de bit stroom eerst goed gebuffert wordt, eventueel oversampling technieken worden toegepast en dan pas in bitperfecte vorm worden aangevoerd aan de DAC, dan speelt de kwaliteit van de bron of kabel geen rol (meer..)
        Ik ben ook nog steeds erg verbaasd dat het allemaal USB of Spdif of AES EBU is wat ‘de norm’ is binnen digitale audio… I2S-I2S klinkt namelijk al veel beter dan de rest..

        Maar goed, hierover is veel te filosoferen, maar luisteren is uiteindelijk de enige manier om te vergelijken en oordelen.

        Hebben jullie toevallig de KII three in huis? Mooi DAC – luidspreker concept met een zeer robuuste DAC waarop een vergelijking eens uitgevoerd zou kunnen worden.