Home Review AVM Evolution CS 5.2 all-in-one

Review AVM Evolution CS 5.2 all-in-one

0

Voordelen

  • Klinkt erg open en snel
  • Bedient prettig met app
  • Prachtig gemaakt

Nadelen

  • Mist usb-ingang
  • Alleen Tidal als online service
  • Afstandsbediening is optioneel

Prijs: € 5.3

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
AVM Evolution CS 52

AVM is een Duits bedrijf dat bijna 30 jaar geleden startte onder de naam Audio Video Messtechnik. De huidige eigenaar en directeur van AVM, Udo Besser (what?s in a  name!) is afkomstig van het ultra high end merk Burmester en heeft als missie om bij AVM de beste kwaliteit voor een redelijke prijs aan te bieden. Wij testen de nieuwe AVM Evolution CS 5.2

Het Duitse AVM is een voorstander van productie dicht bij de bron. De componenten worden zelf gemaakt, of ingekocht bij vertrouwde toeleveranciers in de directe omgeving. Inmiddels maakt AVM vooral audio, en is het woord Messtechnik vervangen door Manufaktur.

Audio only

AVM all in one receiver (5)
trakker wordt het bijna niet… AVM houdt overduidelijk niet van toeters en bellen op de behuizing.

Naar video-apparatuur zult u in de productenlijn van AVM vergeefs zoeken, want ze maken op dit moment versterkers en mediasystemen; van aparte voor- en eindversterkers tot all-in-one systemen. In deze review testen we van AVM de Evolution CS 5.2. De mediaspeler/netwerkspeler met voorversterker en eindversterker uit de Evolution-serie. Deze bevindt zicht tussen de Inspiration (de basisserie) en de Ovation (de toplijn).

De serienaam Evolution is passend gekozen, vinden we. Op dit apparaat kunt u namelijk zowel FM-radio luisteren als digitale radio; u kunt een platenspeler aansluiten, CD?s afspelen, een digitale bron koppelen, streamen, een USB-schijf als audiobron gebruiken.

De CS 5.2 is het all-in-one model uit de Evolutionserie met een versterkervermogen van 2 x 360 Watt bij 4 Ohm.

Wunderschõn

AVM Evolution CS 52
Kijk… dát zijn verbindingen met speaker-terminals. Geen gepruts met ‘cheap ass’ dunne flutdraadjes.

Wat meteen opvalt als we de CS 5.2 uitpakken, is de zeer fraaie afwerking. De kast is niet alleen aan de voorzijde, maar ook aan de zijkanten en bovenzijde voorzien van geborsteld aluminium. Dat zorgt voor een chique uitstraling. De knoppen en display zijn verzonken in het frame, zodat er geen stof op komt. Bij een apparaat met zoveel functies zou u een voorkant kunnen verwachten met veel knoppen, schakelaars en meters. Zo niet de CS 5.2; twee grote draaiknoppen links en rechts, een centraal display en daaronder een aantal toetsen en een opening voor CD?s.

We stellen de CS 5.2 op in de kleine studio, koppelen er luidsprekers aan en schuiven er een CD in. Op het display verschijnt de speelduur van de CD, de tracknummers en de druktoetsen fungeren als play/forward/stop bediening. Dat gaat erg intuïtief.

We spelen nauwelijks nog CD?s af dus we zijn wel benieuwd, het is bijna een ?old school? ervaring! Het loopwerk is  geruisloos en we zijn verrast door wat de CS 5.2 uit de CD kan halen. We draaien Mumford & Sons en dat klinkt prima. Detailrijk, gefocusseerd. Een goed begin!

Rappe app

AVM App
De App werkt prima. Vooral erg snel… er zit nagenoeg geen vertraging in de volumeregeling.

Voor de bediening op afstand hebt u drie opties. AVM biedt twee afstandsbedieningen en een app voor iOS en Android. De meest chique afstandsbediening is de RC 9. Deze is van een kleurendisplay voorzien waarmee informatie met de CS 5.2 wordt uitgewisseld. Het is daarmee zowel een bediening als een display op afstand en dat is met zonder meer handig. De RC 9 heeft een eigen laadstation.

Een meer traditionele afstandsbediening is de RC 3, die van massief aluminium is gemaakt. Voor de afstandsbedieningen moet u flink bijbetalen; 190 euro voor de RC 3 en 490 euro voor de RC 9. We kunnen ons voorstellen dat er gebruikers zijn die niet met een app willen werken en directe controle over de CS 5.2 willen hebben.

Wij zouden die keuze niet maken, want we zijn erg ingenomen met de werking van de app. Zelden hebben we meegemaakt dat de bediening via een mobiel apparaat zo snel en responsief kan zijn. Het volume volgt naadloos en razendsnel onze veegbewegingen en ook de volume-aanduiding op het display verandert in gelijk tempo mee. Schakelen tussen bronnen gaat zo snel dat het bijna mechanisch lijkt en ook het zoeken naar en vinden van mappen en tracks op de muziekserver in het Alpha-Audio-netwerk gaat als de brandweer.

Nu hebben we onlangs ons netwerk behoorlijk geoptimaliseerd met een gloednieuwe beheerde switch en dubbele bekabeling naar plekken waar we extra bandbreedte willen (link aggregation). Tevens hebben cruciale delen afgeschermde netwerkkabels. Echter: we schatten in dat AVM het apparaat zo heeft ingesteld dat het ook op een ?gewoon? netwerk lekker snel werkt.

Er komt overigens een update aan van de app, waarbij de functie van Tidal-streaming ook wordt meegenomen en het uiterlijk van de app nog meer in lijn is met het AVM-design. We hopen dat dit niet ten koste zal gaan van de bedieningssnelheid.

Digitaal

AVM Evolution CS 52 (4)
De netwerkkaart van de AVM. Streamen gaat als een malle. Bedienen ook…

Voor het streaminggedeelte vergelijken we de AVM Evolution CS 5.2 met de nieuwe Bluesound Node 2, waarbij laatstgenoemde het meteen moet afleggen tegen de AVM all-in-one.

We horen bij de Bluesound (digitaal op de CS 5.2 aangesloten via coax) een (veel) grovere korrel. Het geluid is gewoonweg minder verfijnd en precies dan van de AVM. Niet dat de Node 2 slecht klinkt, maar de AVM is echt een klasse beter in focussering, rust, diepte en dergelijke.

Overigens zet AVM een Wolfson 8741 chip in voor conversie van digitaal naar analoog. Een prima chip die zijn werk op maximaal 24 bit / 192 kHz kan doen.

De CS 5.2 heeft als digitale ingangen de keuze tussen optisch of coaxiaal. Een USB-ingang ontbreekt. U kunt dus geen laptop of computer via USB verbinden met de CS 5.2 wat we wel jammer vinden. Wel kunt u een externe USB-stick of ?schijf aansluiten via de platte USB-ingang. Verder zijn er nog single ended analoge ingangen, een phono-voortrap en een antenne-ingang voor FM-radio. En dan nog analoge uitgangen, met naar keuze een vast lijnvolume of variabel zodat u er een eindversterker op kunt aansluiten. En digitaal zijn er coaxiale en optische uitgangen. Het is inderdaad alles-in-een met de nadruk op alles (behalve dan de USB-B ingang).

Analoog

AVM App
Bronkeuze… zegt u het maar! Wat wilt u spelen?

Hoewel Alpha-Audio om digitale audio gaat, sluiten we toch een platenspeler aan en wel een Thorens TD 316 met een mooi Grado-element. Niet vergeten de aarde-kabel goed vast te draaien en spelen maar. De phono-voortrap is muisstil en klinkt voortreffelijk. Heel anders dan de digitale bronnen. We draaien een 180-grams LP van het audiofiele label Stockfisch (onder meer Sara K), en we horen veel ruimtelijkheid; het geluid komt naar ons toe en omringt ons. De FLAC-versie biedt misschien meer precisie maar de LP biedt weer iets meer beleving (en statische tikjes, hoorbare krasjes en gedoe; na ruim een kwartier kunnen we plaat alweer omdraaien). Het is een kwestie van smaak, zullen we maar zeggen. Maar erg fijn dat de CS 5.2 de mogelijkheid biedt om op hoog niveau van ?vinyl? te genieten.

Oerend Hard

De CS 5.2 herbergt ook een stukje Nederlandse trots, namelijk de Hypex UcD versterkermodule. De importeur Penhold vertelde ons dat deze module speciaal volgens specificaties van AVM wordt gemaakt. Dat is overigens geen nieuws, want ook een merk als NAD dat bij Hypex versterkermodules inkoopt (voor de M22 bijvoorbeeld) laat deze op maat maken en past ze nog een groot deel zelf aan.

We beginnen bij de volumeknop, rechts naast het display. Dit is een doordraaiend type en bij elke stap harder of zachter voelt u een kleine weerstand. Draait u sneller, dan gaat het volume ook sneller harder of zachter; bij langzaam draaien kunt u preciezer afstemmen.

De voorversterker biedt nog mogelijkheden tot klankregeling; die laten wij achterwege. Wat erg handig is, is het fijnafstellen van de ingangsgevoeligheid. Zo kunt u het volume van de aangesloten bronnen (behalve de ingebouwde CD-speler en de tuner) op een gelijk niveau krijgen. De Phono-spanningsregeling is bedoeld om de optimale spanning te vinden voor uw element (MM of MC). U kunt de aangesloten bronnen ook zelf een naam geven.

Snel, lichtvoetig en precies

AVM Evolution CS 52
We hebben een set Paradigms op de AVM gehad en een setje Bowers CM6 S2. De Paradigms matchen beter.

Tussen de regels door hebt u al iets kunnen lezen over de klankmatige kwaliteit van de CS 5.2.  U kunt op de CS 5.2 twee paar luidsprekers aansluiten. Dit geeft u ook de mogelijkheid om te bi-ampen, hetgeen we ook hebben gedaan met de Paradigm Prestige 75F (review volgt). Dat is een uitermate gelukkige combinatie. We hebben ongemerkt ruim een uur geluisterd naar muziek in alle soorten en maten. Van de complexe progressive rock van Steven Wilson tot Amy Winehouse met gitaar. Van symfonische werken tot folk. Het was echt genieten en daar gaat het tenslotte om, nietwaar?

In de grote luisterruimte stond de Concrete vloerstaander, gekoppeld aan de Alpha-Audio referentieset die ook op de X-Fi is gebruikt. Bij elkaar stond daar voor dik 80.000 euro aan audio-apparatuur te spelen. Het systeem dat in de kleine studio stond was een factor 10 lager geprijsd maar klonk zeker geen factor 10 minder. En ook bij hoge volumes bleef er genoeg ?head room? over zodat het geluid gecontroleerd bleef. Oerend hard en oerend strak.

We weten niet welke specificaties Hypex heeft doorgekregen van AVM; de versterker heeft zowel in het hoog als in het laag meer ‘ziel’ en precisie dan we van de ?gewone? Hypex UcD gewend zijn. En het geheel klinkt vloeiend, snel open. Heerlijke sound gewoon.

AVM all in one receiver (7)
We hebben met van alles gespeeld… zelfs vinyl!

We sluiten ook de Bowers & Wilkins CM6 monitors aan. Deze hebben een geheel andere karakteristiek en aansturingsgevoeligheid dan de Paradigms. Kortom: compleet ander geluid. We horen in deze speaker wel goed de meerwaarde van de Nautilus-tweeter en de ruimtelijke afbeelding die de CM6-monitors kunnen bieden. Toch is het wat aan de pittige kant op deze Bowers. Paradigm match beter naar onze mening.

Deze review is wel erg lang aan het worden maar wat wilt u ook met een toestel dat zoveel kan? Tenslotte de hoofdtelefoonversterker. Die functioneert uitstekend. We hebben op dit moment alleen makkelijk aan te sturen exemplaren staan, dus kunnen de versterker niet op de pijnbank leggen maar we vermoeden dat de versterker krachtig genoeg is om ook hoog-ohmige hoofdtelefoons goed te bedienen.