Review AVM 30-series

Voordelen

 • Mooi gebouwd
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veel rust en controle
 • M30 groeit probleemloos mee

Nadelen

 • AVM V30 vereist een degelijk netsnoer
 • Prijs: € 1500 / 3000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  AVM M30

  Inleiding

  Een verjaardag vraagt om een feestje. En dat doet AVM dan ook. De AVM 30-series is een ode aan het 30-jarig bestaan van AVM. En CEO Udo Besser – ja: ooit actief bij Burmester – is los gegaan om een zo goed mogelijk product neer te zetten. En ook nog met een héél interessant prijskaartje. We testen de AVM V30 en M30.

  We gaan u niet vervelen met de line-up van AVM. Want dan zijn we in twee alinea’s nog niet klaar; het productgamma van het Duitse AVM is nogal uitgebreid. Maar als we het grof moeten opsplitsen is er de Inspiration, Evolution en Ovation-serie. Waarbij de Ovation zonder twijfel high-end is. Zeker de 8-series zijn monsters. Binnen elke serie is een geïntegreerd model, een voor- en eindversterker, streamers, all-in-one modellen, etc. Kortom: compleet.

  Nu zou u wellicht verwachten dat AVM als viering een nieuw über-model gaat introduceren. Maar nee… ze zetten juist een zéér betaalbaar model neer. De V30 gaat voor 1500 euro over de toonbank en de twee M30 eindtrappen koopt u voor… 3000 euro per paar. En dan is er keuze uit zwart en zilver. En als kers op de taart: ze zijn afgestapt van het ‘limited’-verhaal. De serie bleek véél te succesvol. Wij gaan u uitleggen waarom.

   
   

  74 reacties

  1. Vraagje, ik heb twee stekkerblokken van Supra, namelijk een MD06SP en een MD06 MK2. Ik heb de mogelijkheid om één van de twee rechtstreeks op de zekeringskast aan te sluiten om te gebruiken voor hifi alleen, letterlijk alleen hifi. Nu twijfel ik om twee extra stopcontacten te voorzien om de twee AVM M30’s op aan te sluiten ofwel gewoon te laten zoals het is AVM M30’s samen met Nad M12 en Nad M50 en straks Metrum Ambre op de Supra MD06SP of MD06MK2. Met extra stopcontacten voor de eindversterkers én Suprablok maak ik het mezelf misschien wel onnodig moeilijk

    1. Ik was al in contact met ArtSpeak om één niet gefilterde stekkerblok te gebruiken voor alles maar dacht kan ik evengoed de Supra behouden. Ik heb wel de netkabels van ArtSpeak aangeschaft, zijn stekkers zijn wat kleiner en de kabel wat soepelder dan de Supra LoRad kabels waar ik de zenuwen van kreeg als ik eens verander van interlinks ofzo.
     Volledig gescheiden is wat moeilijk, Ik moet dan van de zekeringskast naar een 3 voudig stekkerblok, twwe voor de eindversterkers en de derde om de Supra aan te linken he.

  2. Een ervaring die ik wens te delen, de AVM M30’s klinken naar mijn gevoel (nog) aangenamer op de Nad M12 als die laatste verbonden is met de nad M50 door middel van een AES/EBU kabel (hier Supra) in plaats van HDMI kabel (Audioquest) op de hdmi module van de M12.
   Ik ga de M12 eens afregelen zodat enkel de keuze van ingang hdmi en aes/ebu overblijft om sneller tussen de twee te kunnen kiezen dat zal het vergelijk wel een stuk gemakkelijker maken. Misschien is het verschil wel te verwaarlozen of zelfs onbestaand.

  3. Een techisch vraagje, de AVM M30’s hebben elk vier speaker aansluitingen, mijn JMR Abcisse’s zijn dar ook op voorzien. Ik gebruik de kabels AudioQuest SLIP-DB 14/4
   Het zou dus mogelijk zijn maar vroeg mij af of het de moeite loont, momenteel gebruik ik overschot van dezelfde kabel als jumpers op de speaker terminals

   1. Het klinkt in mijn geval met Bi-wire beter. Al was het maar omdat je een verbinding tussen je kabel weghaalt en je kabel natuurlijk ook 2x zo dik word. Als je het kan proberen zeker doen..je ervaart meer laag en rust in je stereobeeld.

    1. Toeval, aan de foto te zien (Grimm Audio TPR1.0 XLRM/F set) gebruik ik die nu, alleen ik had die destijds laten maken, aan één uiteinde onder hoek van 30 graden wegens plaatsgebrek achteraan de MF M6i versterker, bij de AVM’s komen die door die hoek bovenaan goed zichtbaar. Er is meer plaats nu + nu kan ik ook zonder al te veel problemen mijn Supra LoRad netkabels gebruiken.

       1. Zelfs iets minder dan 100€. Audioquest heeft ook zoiets maar denk dat je daar vooral de looks betaald, heb hier ook nog mooie AtlasCable Equator Integra cinch liggen. Een mens verzameld nogal wat kabels door de jaren heen.

  4. De AVM M30’s zijn binnen en aangesloten, eerste indruk…wow, en dat met de gewone bijgeleverd netsnoeren en nieuw uit de doos.
   Direct testje gedaan, moet je eens doen, Dead Can Dance, track 2 ‘Anabis’ uit het album ‘Anastasis’ en goed luid zetten, als je stem van die dame aankunt zonder de neiging te hebben om naar de volumeknop te grijpen, wel dan zit je goed inzake hardheid, wel hier op mijn JMReynaud Abcisse is het dik in orde. De Nad M12 doet zeer goed zijn werk.
   Eén bemerking, niets van doen met weergave, de stand auto standby werkt niet bij mij heb ik de indruk, lampje blijft gewoon blauw, heb ze nu op trigger staan, dat lukt, als ze uit moeten is het lampje ‘rood’, hoop dat dit zo hoort.

   (netsnoer, is er iets met art-speak ? hun winkel op de website werkt precies niet meer !)

    1. Yep, en met Ane Brun erbij nog fijner, btw, die rode lampkes zijn normaal bij “uit”, ze zijn fel genoeg alleszins
     Ik moet nog kijken voor wat betere netsnoeren ook, heb hier wel Supra’s LoRad liggen maar die zijn OO zo stug.

  5. Niet van mijn gewoonte, iets aanschaffen vooraleer het vorige verkocht is namelijk de MF M6i maar vanwege het risico van … niet meer verkrijgbaar toch maar besteld.
   Misschien wel één der laatst verkrijgbare AVM’s M30
   Eigenlijk terug gekeerd naar mijn eerste idee om de MF te vervangen.
   Voorbereiding al gedaan, drie extra stopcontacten (rechtstreeks vanaf zekeringkast), twee voor de M30’s en eentje om de Supra filterblok aan te hangen omdat naar ik meen te weten of gelezen te hebben dat het niet zo goed is om eindversterkers aan filtertoestanden te hangen.
   Benieuwd wat het resultaat zal wezen op de Nad M12

  6. Mijn gedachten gaan terug naar AVM na twee dagen veel luisteren met M22.2 verre van niet goed, maar er is iets wat mij niet ligt na die twee dagen, ik wissel te veel van muziek naar mijn gevoel, .. een vorm van luistermoeheid, ik zal het pas ontdekken als ik mijn eigen Musica Fidelity terug aansluit denk ik

      1. Jawel hoor, is het u nog niet opgevallen dat ik uw raad veelal volg, De Metrum Ambre staat er aan te komen, heb contact gehad met ene Anjo, die gaat er eentje opsturen. Voor de AVM’s wordt het misschien wel een uitstapje met overnachting of gewoon bestellen en niet tevreden… return to sender hé

  7. Informatie zojuist verkregen:

   The AVM 30-serie is currently about to change models.
   This series was limited in numbers because of ‘anniversary’ model.
   So these M30 mono amps will become the new MA30 in the coming months.
   Price will stay the same, that is € 3.000,- a pair.
   The product is more or less the same.

  8. Ik heb nav deze review van de zomer deze monoblokken gekocht en ik moet zeggen dat ik ze erg mooi vind klinken, een waardige vervanger van mijn buizenamp voor in de zomer. Het laag is denk ik door het vermogen zelfs beter.

   Ze zijn dus aangesloten op de M51 van NAD, die dus als pre-amp en dac dient. Voor een M12 heb ik voorlopig geen geld. Ben wel erg benieuwd hoeveel dat beter klinkt, maar eigenlijk weet ik niet of ik dat wel wil weten 🙂

      1. Ik zou er sowieso 2 kopen als je stereogeluid wilt ;)Ja, het knopje zit op de achterkant. Bij mij staan ze gewoon op een TV meubel, maar dus wel zo dat ik er aan de achterkant bij kan.

       En let erop dat je ze niet op een netfilter aansluit, pas toen ik ze niet meer op de Isotek Aquarius had aangesloten begonnen ze pas echt hun volle potentie te laten zien.

       1. Goed om weten, ik heb supra netfilters waarvan het eerste stopcontact niet gefilterd is, één ervan zit op een afzonderlijk zekering op de verdeelkast en dient uitsluitend voor hifi, een dubbel extra stopcontact tussen zekeringskast en de supra is mogelijk. Helaas kan ik niet zo gemakkelijk aan de aan/uit knoppen. Sowieso per 2 kopen, denk dat die afzonderlijk zelfs niet verkrijgbaar zijn hoor.

  9. Hoi Jaap, mooie recensie en die maakt erg nieuwsgierig naar de monoblokken! Sowieso naar het merk AVM.

   Ik heb al de NAD M51 en M50 en Focal Sopra 1 (Nu nog icm de Unison Research S9).

   Gaat deze M30 daarmee een mooie match en waardige vervanger zijn? Of kan ik beter gaan voor een NAD M32, gezien je dan veel minder schakels hebt? Ik hou van een groot geluidsbeeld met veel detail.

   Ben benieuwd naar je mening hierover!

    1. Hoi Fernand,

     nee nog geen tijd gehad 🙁
     Sowieso wordt het of de M30’s icm met mijn huidige M51 dac of de M32. Ik heb geen geld voor nog een M12 erbij. Heb jij ze al (naast elkaar) gehoord?

     Ik zat nog te denken: zou je de NAD M32 ook als DAC kunnen gebruiken? In de winter gebruik ik namelijk graag mijn buizenversterker, maar als de M32 een betere DAC heeft dan de M51 zou ik die sowieso al weg kunnen doen (en dat zou dan in het voordeel van de M32 zijn).

     1. Ik heb ook nog niet beslist, wegens restauratiewerken is mijn set veilig opgeborgen voor een tijdje. Wat betreft de M32, ik denk niet dat die een betere dac heeft dan de M51 hoor, de versterker in de M32 zal, denk ik, niet het niveau halen van M12 + AVM M30. Dat is mijn vermoeden he,

       1. Dat zal ook mijn eerste stap zijn, van M51 naar M12 en deze laatste gebruiken op mijn Musical Fidelity M6 deze heeft de mogelijkheid om het voorversterker gedeelte uit te schakelen. Ik moet dat dringend eens uit proberen met de M51

       2. Ik vond de M51 als voortrap niet indrukwekkend. De M12 doet dat veel mooier. Maar je moet het zeker proberen! Het kan zomaar veel beter zijn.

   1. Dag Bart, hoe gaat het met uw AVM’s M30 , ik ben er nog altijd niet uit, de Nad M12 heb ik inmiddels maar ik heb toch nog twijfeld bij de M22.2 eindversterker, zou mooi staan maar ben erg bang voor eventuele hardheid/luistermoeheid, ook al gedacht aan Moon Neo 330A. Het is moeilijk, als Jaap dit leest zal hij denken, …. is die er nu nog niet uit.

    1. Dat niet zozeer, maar wat me wel een beetje verbaasd is dat je niet gewoon naar de winkel gaat om het te proberen. Want er is maar één manier om het uit te vogelen: proberen. Ik kan mijn ervaringen geven, maar je bent toch pas overtuigd als je het zelf hoort.

     1. Klopt, maar vanuit Brugge, Belgie moet ik al ver, heel ver in Nederland rijden om eens AVM te beluisteren, kloteland hier wat betreft HiFi. Wat betreft de Matrum Ambre, die zal ik wel eens aanschaffen met niet tevreden terug naar afzender. Detail (hoewel) een Ambre terugsturen vanuit Belgie = 20 a 25€ . Een setje AVM’s .. nog een stuk duurder

  10. Goede wijn behoeft geen krans. Maar AVM maakt gewoon geweldig klinkende apparatuur en in een review moet de schrijver zijn eerlijke mening geven. Het is geen reclame maar ‘n mono amp die beter is dan zijn aanschafprijs doet vermoeden.

      1. Ik heb alleen, sinds het verplaatsen van de eindversterkers een fikse brom in m’n systeem.

       Ik hoorde al ruis als ik alleen de versterkers aan zette, maar nu is er ook een brom hoorbaar. Van het weekend even proberen te elimineren.

       1. @Fernand en @Jaap
        Ik heb de drie AVM apparaten direct op het lichtnet zitten met de standaard kabels.
        Daarnaast heb ik een Brennenstuhl stekkerblok waarin mijn Sony TV, NAD 613 cassettedeck, Pro-Ject RPM 1 Carbon en Nvidia Shield TV geplugd zijn.
        De brom komt alleen voor als ik de Shield TV aan zet.

        Ik wil eerdaags de drie AVM apparaten iets verplaatsen en met nog te kopen afgeschermde netsnoeren en een degelijk stekkerblok aansluiten op een stopcontact. De andere apparaten houd ik aangesloten op een ander stopcontact (dezelfde groep).
        Hopelijk helpen de netsnoeren en het stekkerblok en de andere ‘placering’, waarbij de netsnoeren en signaalkabels (XLR, RCA en USB) elkaar minder kruisen.

        Ik houd jullie op de hoogte!

       2. Check de Shield TV eens. Trek de signaalkabels er eens uit. Is er dan nog steeds brom?

  Geef een antwoord