Home Review Aurender N20 streamer – server

Review Aurender N20 streamer – server

10

Voordelen

  • Veel detail
  • Stabiel beeld
  • Oogt erg verzorgd
  • Flexibel

Nadelen

  • Prijs
  • Geen interne dac

Prijs: € 12900

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Aurender N20

Luisteren

Inhoud

Zoals we in de Alpha Audio Academy al hebben aangegeven, is er een hiërarchie toepasbaar bij apparaten in termen van impact op weergave. Een streamer (of streaming bridge) heeft niet zoveel invloed op de weergave als een luidspreker of een versterker. Of een d/a-converter.

Nu raden we op basis van die hiërarchie – en verwachtingsmanagement – ook aan om eerst de basis goed neer te zetten voordat u aan de gang gaat met producten als een streamer zonder dac (of streaming bridge); de gehele keten moet kloppen. Pas dán gaat u de verschillen waarnemen die een ‘loopwerk’ kan brengen.

Nu zal de potentiële klant van een Aurender N20 zijn set wel op orde hebben, schatten we zo in. U gaat geen 12.900 euro uitgeven aan een streamer als u nog werk hebt aan de akoestiek. Of niet tevreden bent over uw luidsprekers. Maar we willen dit wel even gezegd hebben.

Het karakter van de Aurender N20 is ten opzichte van andere streamers die we in onze set hebben gehad vooral precies, detailrijk, gelaagd en stil. Dit komt ook overeen met de indruk die we hadden van de Aurender A30. Die had ook de focus op precisie en detail. Al speelden we daar via de AKM-dacs die Aurender toepast. Nu spelen we vooral via de Pavane en ook even met de MSB-dac. Dat heeft natuurlijk ook invloed op het totaalplaatje.

Het wordt ons tijdens het luisteren snel duidelijk dat Aurender zijn voeding en clocking goed op orde heeft. Dit uit zich in rust en stabiliteit. Daarbij merken we dat Aurender zijn processing – gedaan door een Intel quad core processor (type is ons niet bekend, behalve 35 watt TDP, dus het is geen Atom) – goed op orde heeft. De playlist komt schoon en puur de luisterruimte in.

Zoals eerder vermeld, hebben we op meerdere dacs gespeeld (Metrum Pavane met DAC2 en DAC3 en ook de MSB Discrete). En wat ons daarbij direct opvalt, is dat de limiterende factor zeker niet de Aurender is. Deze streamer groeit gewoon mee met de DAC’s die we erachter zetten. En dat is in zekere zin niet het geval met de Ambre zonder Mutec MC3+ reclocker. Daar horen we toch een iets ‘kleiner’ karakter en minder openheid. Een soort rem op de set, zullen we maar zeggen. De Mutec MC3+ reclocker haalt die rem wel grotendeels weg. Wat weer laat zien dat een streamer (zonder dac) wel degelijk een invloed heeft op het totaalplaatje en dat clocking dus cruciaal is. Hoe goed de dac ook zijn werk doet.

Nu kunnen we per track gaan uitleggen hoe schoon de Aurender het signaal verwerkt. Maar dat lijkt ons niet super zinvol. De Aurender N20 klinkt gewoon uitstekend. Het totaalplaatje is compleet, perfect te volgen en laat elke zucht en vezel van de artiest horen. Mits natuurlijk de rest van dit systeem dit door kan geven. Maar goed: in deze klasse lijkt ons dat vrij voor de hand liggen.

Conclusie

Aurender is een merk waarbij de focus verder gaat dan alleen weergave. U koopt een Aurender omdat u het ecosysteem interessant vindt. De mogelijkheid om in een later stadium opslag te centraliseren. Of omdat u wellicht een centrale klok wilt toepassen die de weergave naar een nog hoger plan kan tillen. Of omdat u de afwerking en het display gewoon geweldig vindt. Er zijn niet héél veel merken die een dusdanig compleet systeem op dit niveau kunnen bieden.
Type test
Single test
Type product
Streamer
Maximale samplingrate
384 kHz
Maxiamale bitdiepte
32 Bit
Gewicht
14 Kg

Winkels met Aurender

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

10 REACTIES

  1. Wel grappig, je noemt model gesloten, maar in mijn opzet heb ik dezelfde muziek ter beschikking op ROON en via Logitech media server (Squeezebox), en dan heb ik via de ROON de service van Tidal geïntegreerd, en dat heb ik nog niet gedaan bij LMS (via Daphile), ik ben dus nooit aan Roon gebonden, en kan dus ook via de andere zijn dat inzetten. Nu ben ik best wel redelijk bijdehand met de computer, dus ik kan de 2 kampen tegelijkertijd zelfs inzetten, en ook zonder dat in die optie onder ROON benut voor de Squeezebox. En dan draai ik ook DSD en mp3, geen probleem. 😉

    • Geloof het of niet, maar er bestaat een leven zonder Roon ? Ik vind het persoonlijk de prijs niet waard en het gesloten model staat me tegen. Ze kunnen met hun prijs doen wat ze willen.

      Het is mooi als er opties zijn. Je ziet dat Tidal nu het model van Spotify kopieert met Tidal connect, Qobuz doet een halfslachtige poging met UPnP vanuit hun desktop app (die ze niet verder te lijken ontwikkelen, jammer!), Chromecast en Airplay wordt veel ondersteund. In de open source hoek wordt veel geboden en een aantal opties zijn en volwassen en worden actief verder ontwikkeld. Zolang je als consument maar de keuze hebt is het prima. Het is aan fabrikanten om alles te bieden, maar de keerzijde is natuurlijk dat ze het wel allemaal moeten blijven ondersteunen.

      • Wel grappig, je noemt model gesloten, maar in mijn opzet heb ik dezelfde muziek ter beschikking op ROON en via Logitech media server (Squeezebox), en dan heb ik via de ROON de service van Tidal geïntegreerd, en dat heb ik nog niet gedaan bij LMS (via Daphile), ik ben dus nooit aan Roon gebonden, en kan dus ook via de andere zijn dat inzetten. Nu ben ik best wel redelijk bijdehand met de computer, dus ik kan de 2 kampen tegelijkertijd zelfs inzetten, en ook zonder dat in die optie onder ROON benut voor de Squeezebox. En dan draai ik ook DSD en mp3, geen probleem. 😉

  2. Goedemorgen Jaap,
    Wel erg fors die prijs van deze N20! Ik heb nog niet lang geleden de N10, NAD M50 en de Raspberry 3B+ met losse voeding naast elkaar geplaatst en om en om beluisterd (op een DDDAC 1794, ATC SCM100A en Cary buizen pre) en geen direct hoorbaar verschil!
    De Bluesound app was overigens duidelijk wel de winnaar.
    Voor het geld die de N20 kost heb je bv een Metrum Acoustic, Ambre en PSVane, een NUC met Roon en NAS voor minder geld!
    Is het te verantwoorden om in prijs omhoog te gaan met bv de Ambre, M50.2 en N20 is een vergeliijkingstest?

×