donderdag, maart 28, 2024
Home Review Aurender N20 streamer – server

Review Aurender N20 streamer – server

10

Voordelen

  • Veel detail
  • Stabiel beeld
  • Oogt erg verzorgd
  • Flexibel

Nadelen

  • Prijs
  • Geen interne dac

Prijs: € 12900

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Aurender N20

Inleiding

Inhoud

Digitaal is digitaal. Een 1 is een 1 en een 0 is een 0. Punt. Toch? Nou… deels. En in de ideale wereld waarbij jitter en ruis geen rol spelen, zal dit ook zo zijn. Maar we leven niet in de ideale wereld. (Helaas op heel veel vlakken niet). En dat maakt dat er toch een (soms fors) hoorbaar verschil zit in digitale bronnen. We bekijken en beluisteren vandaag de luxe Aurender N20.

Het Koreaanse Aurender – opgericht in 2010 onder de naam Widealab door Harry Lee – is al zo’n 10 jaar bezig met het produceren van streamers, muziekservers en zelfs draadloze luidsprekers. Nu zijn er talloze merken die dit soort producten maken. Echter maar weinig weten een decennium in de top te opereren zonder het innovatieve randje te verliezen. Aurender kan dat dus wel. En dat is ontzettend knap.

Compleet ecosysteem

In die tien jaar heeft Aurender niet alleen prachtige all-in-ones in de markt gezet, zoals de Aurender A10, A100 en de nieuwere A30; ze hebben een compleet ecosysteem gecreëerd. Een systeem met centrale opslag (inclusief ripping-mogelijkheden: de ACS10 en ACS100), streaming bridges – N10, N20, W20SE – en zelfs een usb-dac met versterker. Kortom: het is een productrange waar goed over is nagedacht. Een compleet pakket. Dat doen niet veel merken ze na.

Totaalplaatje

De reden dat we zo weinig totaaloplossingen zien waarbij het geheel als een ecosysteem werkt, is niet zozeer dat de hardware complex is. Sterker nog: dat valt anno 2021 wel mee. In basis is ook een Aurender gewoon een computer met controllers, en handvol interfaces en een mooi kastjes en oled-display (het is wel écht een mooi display trouwens). Natuurlijk heeft Aurender er hard aan gewerkt om problemen als ruis en clocking aan te pakken. Met succes, zoals u in de foto’s zult zien.

Maar in feite is het is de software die complex is. Al die apparaten moeten stabiel hun werk doen, goed samenwerken én gebruiksvriendelijk zijn. Kortom: onder aan de streep moet het allemaal kloppen. En we weten inmiddels dat er ook grote bedrijven zijn die dat maar niet voor elkaar krijgen.

Dan even naar de nieuwe Aurender N20. Dit is niet de opvolger van de N10 wat sommige liefhebbers wellicht denken. De N20 is een nieuw model. En met een prijskaartje van nét geen 13.000 euro staat hij boven de N10 en onder de W20SE.

Let wel: de N20 heeft dus géén ingebouwde d/a-converter (zoals de A-serie wél heeft). U ziet achterop dus geen analoge uitgangen.

Wat we wél achterop de Aurender N20 aantreffen is een hele serie digitale uitgangen: USB Audio, AES, optisch, coax (cinch) BNC en nog een wordclk aansluiting voor een externe klok. Dat kan handig zijn als de d/a-converter deze ook heeft, want dan kunt u met een masterclock de boel synchroon klokken, wat klankmatig erg fraai is.

Verder treffen we nog twee usb-3 poorten aan voor opslag én twee 2,5-inch slots voor een extra hardeschijf of ssd. Kortom: genoeg mogelijkheden voor connectiviteit en opslag.

De bouw

We hebben het nog helemaal niet over de bouw van de Aurender N20 gehad. Gek, want het apparaat ziet er geweldig uit. Minimalistisch, stijlvol en strak afgewerkt. Wat natuurlijk direct opvalt, is het grote display. Met ultrahoge resolutie: 1920 x 480 pixels op zo’n klein oppervlak geeft een prachtig scherp beeld. Daarbij is het AMOLED, wat ook bijdraagt aan het hoge contrast.

De behuizing is van dik aluminium en ook nog intern gesegmenteerd. Dat moet beïnvloeding van de PCB’s tegengaan. We zouden zo’n Aurender al bijna in het rek zetten omdat het er geweldig uitziet.

Voeding, voeding, voeding

Soms kunnen we wellicht wat doordrammen over de basis van een goed audiosysteem. Maar goed: het gaat ons dan ook aan het hart dat mensen dit voor elkaar hebben.

De basis van elk hifisysteem is voeding: energie. Het lijkt erop dat Aurender dat ook ziet. Gelukkig maar. De voeding van de Aurender N20 is gewoonweg ontzettend serieus uitgevoerd. We zien een prachtige, lineaire voeding onder de kap. Elk vitaal onderdeel in de N20 is apart gevoed. Denk aan de clock, het processing board, het display en de uitbreidbare opslag. Op die manier kan een harde schijf of ssd niet de weergave kan beïnvloeden. Dit zijn weer de voordelen van een serieus gebouwd hifi-apparaat.

App en Roon

We kunnen hier vrij kort zijn. De app op een iPad is uitstekend. De iPhone-app hebben we niet kunnen proberen. De app op een Android-telefoon is bruikbaar, maar eerlijk gezegd niet top (we moeten te veel stappen maken om een nummer te vinden en te spelen). Daar zijn écht nog wel wat stappen te maken in termen van gebruiksvriendelijkheid. Kortom: pak gewoon een iPad om een Aurender te bedienen; dat werkt snel en prettig.

Als we naar de Roon-server staan, zien we weliswaar de Aurender N20, maar alleen als Airplay-apparaat. Niet als RAAT-apparaat. Kortom: ROON is niet volledig ondersteund. Dat zullen sommige gebruikers jammer vinden, maar anderen zullen dit prima kunnen missen, aangezien voor ROON ook weer een server nodig is. Aurender doet dat zelf, wat ook voordelen heeft. Sommige gebruikers zullen zelfs stellen dat direct via de Aurender streamen beter klinkt, omdat er minder conversie is. En daar zit ook een kern van waarheid in.

Type test
Single test
Type product
Streamer
Maximale samplingrate
384 kHz
Maxiamale bitdiepte
32 Bit
Gewicht
14 Kg

Winkels met Aurender

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

10 REACTIES

  1. Wel grappig, je noemt model gesloten, maar in mijn opzet heb ik dezelfde muziek ter beschikking op ROON en via Logitech media server (Squeezebox), en dan heb ik via de ROON de service van Tidal geïntegreerd, en dat heb ik nog niet gedaan bij LMS (via Daphile), ik ben dus nooit aan Roon gebonden, en kan dus ook via de andere zijn dat inzetten. Nu ben ik best wel redelijk bijdehand met de computer, dus ik kan de 2 kampen tegelijkertijd zelfs inzetten, en ook zonder dat in die optie onder ROON benut voor de Squeezebox. En dan draai ik ook DSD en mp3, geen probleem. 😉

    • Geloof het of niet, maar er bestaat een leven zonder Roon ? Ik vind het persoonlijk de prijs niet waard en het gesloten model staat me tegen. Ze kunnen met hun prijs doen wat ze willen.

      Het is mooi als er opties zijn. Je ziet dat Tidal nu het model van Spotify kopieert met Tidal connect, Qobuz doet een halfslachtige poging met UPnP vanuit hun desktop app (die ze niet verder te lijken ontwikkelen, jammer!), Chromecast en Airplay wordt veel ondersteund. In de open source hoek wordt veel geboden en een aantal opties zijn en volwassen en worden actief verder ontwikkeld. Zolang je als consument maar de keuze hebt is het prima. Het is aan fabrikanten om alles te bieden, maar de keerzijde is natuurlijk dat ze het wel allemaal moeten blijven ondersteunen.

      • Wel grappig, je noemt model gesloten, maar in mijn opzet heb ik dezelfde muziek ter beschikking op ROON en via Logitech media server (Squeezebox), en dan heb ik via de ROON de service van Tidal geïntegreerd, en dat heb ik nog niet gedaan bij LMS (via Daphile), ik ben dus nooit aan Roon gebonden, en kan dus ook via de andere zijn dat inzetten. Nu ben ik best wel redelijk bijdehand met de computer, dus ik kan de 2 kampen tegelijkertijd zelfs inzetten, en ook zonder dat in die optie onder ROON benut voor de Squeezebox. En dan draai ik ook DSD en mp3, geen probleem. 😉

  2. Goedemorgen Jaap,
    Wel erg fors die prijs van deze N20! Ik heb nog niet lang geleden de N10, NAD M50 en de Raspberry 3B+ met losse voeding naast elkaar geplaatst en om en om beluisterd (op een DDDAC 1794, ATC SCM100A en Cary buizen pre) en geen direct hoorbaar verschil!
    De Bluesound app was overigens duidelijk wel de winnaar.
    Voor het geld die de N20 kost heb je bv een Metrum Acoustic, Ambre en PSVane, een NUC met Roon en NAS voor minder geld!
    Is het te verantwoorden om in prijs omhoog te gaan met bv de Ambre, M50.2 en N20 is een vergeliijkingstest?