web analytics

Review Aurender A30 streamer – dac – ripper – voorversterker

Voordelen

 • Zéér precieze weergave
 • Zéér fraai gebouwd
 • Alles in één behuizing
 • Fijne app

Nadelen

 • Volumeknop voelt gek
 • Eén harde schijf (geen RAID)
 • Prijs: € 18900

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Aurender A30

  De Sound

  Inhoud

  Aurender A30

  De Aurender A30 komt op ons als schoon, detailrijk en bijzonder open over. Heel anders dan bijvoorbeeld de dCS Bartok. Die was meer ‘organisch’ als we dat zo kunnen noemen. De Aurender en dCS worden vaak vergeleken – we krijgen ook best wat vragen over deze twee – omdat zowel de Aurender als dCS meerdere functies vervullen. En ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen, al is de Aurender wel duurder, maar die doet ook meer: interne opslag en cd’s rippen. Dat kán de meerprijs goedmaken.

  Wel even over het opslaan op de A30: wij vinden muziek opslaan op één schijf een heel slecht idee. Als de schijf stukgaat – en dat gebeurt altijd – dan bent u alles kwijt. Wij slaan daarom liever op een NAS op. U kunt ook een back-up schijf aankoppelen via USB natuurlijk. Automatisch back-ups naar een NAS maken hebben wij niet kunnen vinden. Wel een ‘ingest’ mogelijkheid via de Aurender Media Manager. Die bouwt een database van de muziek op de NAS en importeert die op de Aurender. Daardoor heb je een ‘gelijke’ ervaring als de index die op de Aurender zelf staat. Je hoeft dan dus niet meer alleen op folderniveau te navigeren.

  Maar even terug naar het vergelijk. (We gaan overigens geen vergelijkende test hiervan maken). Wij begrijpen het vergelijk tussen de Bartok en Aurender eerlijk gezegd niet helemaal: de Aurender heeft een totaal ander klankkarakter én het is een apparaat met meer functionaliteit dan de dCS Bartok. De Aurender is plat gezegd meer gericht op detail, snelheid en openheid. Ze willen bij Aurender wellicht iets meer de realiteit benaderen? De dCS is vloeiender en lieflijker van karakter. Meer gericht op ‘smoothness’ om maar een Engels woord te pakken. Verwar snelheid en detail niet met steriel. Dat is de Aurender zeker niet. Het is echter een apparaat met een andere focus en andere interpretatie van de muziek dan de dCS. Of bijvoorbeeld een NAIM ND555.

  We horen dat bij alle genres en tracks terug. Massive Attack komt ons met een bizarre gelaagdheid en inzicht tegemoet. Elke nuance is hoorbaar. We kijken écht heel diep in de muziek, wat indrukwekkend is. Steven Wilson idem: live is live… studio is studio. Heel goed hoorbaar (uiteraard) en daardoor ook een totaal andere beleving op gebied van plaatsing, lucht en akoestiek. De lucht en akoestiek van de Royal Albert Hall zijn gewoon voelbaar. Dat kan onze eigen Ambre met Pavane gewoon niet. Zo simpel is dat. Dit is ook gewoon een andere klasse.

  De App(s)

  Er zijn twee apps bij Aurender: een A30Manager App en een Conductor app. Deze twee werken naadloos samen: eenmaal ingelogd op het apparaat (een soort eenmalige handshake bij het installeren) schakelt u zonder problemen tussen deze twee. Nu werkt de Conductor App al prima op Android. Maar de Manager App (nog) niet. Die werkt alleen op iOS 11 en hoger. Houd daar dus rekening mee .

  De Aurender Conductor app is zonder meer een prima staaltje werk. De App heeft een wat technische insteek, maar is na een kwartiertje gebruik uitstekend te gebruiken. Wij kunnen onze weg gewoon prima vinden. Zoeken gaat snel en accuraat, filteren is gemakkelijk en we kunnen gemakkelijk onze bronnen vinden. Al is ROON wel overzichtelijker en intuïtiever naar onze mening. Maar ROON kan niet alle functies van de Aurender aansturen. Al zouden we het fijn vinden als Aurender wel ROON toevoegt, zodat basisbediening wel gaat. Het instellen van de Aurender doet u waarschijnlijk maar één keer. Tenzij u van het type bent dat voor elk album een ander filter wenst…

  Prettig is dat u per segment kunt zoeken: in de Aurender, via services of u kunt gewoon navigeren op map. Dan kunt u ook op een NAS navigeren. We zien dat niet altijd meer; navigeren op map. Het kan echter heel prettig werken als u de bibliotheek goed hebt gestructureerd. Het is ook vaak úw logica en niet die van een computer. Kortom: fijn dat Aurender dat toelaat.

  Winkels met Aurender

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  4 reacties

  1. Raid 1 is een schijnveiligheid en helpt niets tegen bijvoorbeeld een virus, een heftige electrische storing, brand, wateroverlast, diefstal etc…… Nee gewoon een Western Digital hard diskje kopen en eens in de zoveel tijd een backup maken, dat is de enige veilige en snelle manier….
   En niet vergeten te controleren of de gemaakte backup niet corrupt is maar daadwerkelijk de juiste data bevat en dat deze data ook toegankelijk is….
   Dus voordeel van twee schijven is mij voor eventueel dataverlies niet helemaal duidelijk….

   1. Dag Molenaar.

    Natuurlijk kan RAID-1 niet tegen brand of een stroomstoring beveiligen. Ik zeg ook niet dat RAID een back-up is. Dat zal je me nooit horen zeggen. Het kan ook niet tegen de stupiditeit van sommige gebruikers beschermen. Maar het is wél een beveiliging tegen schijffalen. Back-ups maken moet altijd. Ook bij RAID. Maar hoeveel mensen ken jij die gestructureerd een usb-schijf inpluggen en een back-up maken? Backups worden altijd vergeten. Daarom moet je het automatiseren en zoveel mogelijk ellende proberen te voorkomen. En RAID helpt daarbij (behalve RAID-0…).

  2. Leuke review , weten jullie , dat The Hifi studio one uit Leiden sinds kort ook Aurender dealer is?, Ze hebben korte geleden bij ons een thuis demo verzorgd met de Aurender W20se , dat deden ze geweldig goed , daar komt in December een vervolg op . De review met de video op you tube vond ik erg praktisch , complimenten heren ?.

  Geef een antwoord