Review Aurender A30 streamer – dac – ripper – voorversterker

Voordelen

 • Zéér precieze weergave
 • Zéér fraai gebouwd
 • Alles in één behuizing
 • Fijne app

Nadelen

 • Volumeknop voelt gek
 • Eén harde schijf (geen RAID)
 • Prijs: € 18900

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Aurender A30

  Inleiding

  Inhoud

  Het Koreaanse Aurender is al een tijdje bezig met streaming audio. En dat doen ze goed. Hoewel de slogan: “The Future of Sound” niet helemaal actueel meer is, is hun line-up dat wel. Modellen als de W20SE zijn – letterlijk – toonaangevend. En de A10 was voor ons een eye – ear – opener. Een model die de voorversterker in feite overbodig maakt. Tijd voor de grote broer: de Aurender A30. Een Zwitsers Zakmes…. uh… Geen idee hoe zich dat naar het Koreaan laat vertalen.

  Aurender is een relatief jong audiobedrijf. Het begon in 2011 – onder de naam Widealab – met de Aurender S10. Harry Lee was de man achter deze speler. Nu is Aurender een bedrijf met talloze werknemers en talloze modellen. Van relatief betaalbaar tot zeer exotisch. De nieuwe Aurender A30 behoort met bijna 19.000 euro toch wel tot de laatste. Al is het wel veel meer dan een streamer. Laten we dat eens toelichten.

  Streamer en veel meer

  De Aurender A30 is een streamer die direct opvalt door het gigantische display op het front. 22cm maar liefst. Het is overigens geen aanraakscherm. Dat was even gek in het begin, maar het is niet erg: we missen het totaal niet.

  Links op het front treffen we de hoofdtelefoon-uitgangen aan (zowel gebalanceerd als gewone jack en minijack). Rechts is een volumeknop – in feite een draaiknop die langs een paar optische sensoren gaat; hij voelt eerlijk gezegd wat wiebelig – en vier toetsen op op het apparaat de basisfuncties te kunnen uitvoeren. Boven het display kunt u de input kiezen en de cd’s uitwerpen indien nodig. CD’s? Nou… lees verder.

  De Aurender is behalve een streamer ook een pre-amp, dac, upsampler, ripping-station én een hoofdtelefoonversterker. Dat is nogal wat. In feite hebt u bij deze Aurender A30 alleen maar een paar actieve speakers of een prachtige, high-end hoofdtelefoon nodig. Een gevalletje: just add speakers. Daar houden we wel van. Zeker als alles op een hoog niveau in elkaar is gezet. En dat is bij deze Aurender zeker het geval.

  Voeding

  De basis van elk audio-component is de voeding. Dat is bij de Aurender dus stevig aangepakt. Elk onderdeel heeft zijn eigen – lineaire – voeding. De dac, de drive en harde schijf, het compute-board (de ‘pc’, een moederbord met een ‘Intel-cpu’ en een nvme-boot drive), display en de output-stage. Alles is apart gevoed. De voeding zit onder het audiogedeelte gemonteerd, zoals u kunt zien op de bovenstaande afbeelding. Om er te komen moet bijna de gehele speler uit elkaar gehaald worden. Dat hebben we dus niet gedaan als u dat niet erg vindt.

  DAC

  De DAC bestaat uit twee AKM 4497 dac-chips die ultra-schoon geklokt zijn met een stel thermisch gestabiliseerde clocks. De output-stages ziet u links en rechts. Daar zijn de dac-chips ook aangebracht (in feite zijn die voor meer dan de helft analoog namelijk). In het midden zit het signaalverwerkingsgedeelte met een FPGA en de clocking. De Dac stuurt zowel single ended als gebalanceerd uit. De AKM’s kunnen alles verwerken: van native PCM tot native DSD tot de hoogste samplingrates. De Aurender ondersteunt ook MQA. Kortom: een ware alleseter.

  Aangezien dit een alleseter is, vindt u ook talloze ingangen. Naast coaxiaal, bnc en optisch in, zien we ook USB in én uit (er is een dedicated USB-audio-uitgang die galvanisch ontkoppeld is). En we zien twee usb-poorten op de achterkant. Daarmee kunt u back-ups maken, audio overzetten en natuurlijk apparaten voeden. We zouden trouwens bijna ethernet vergeten! Ook dat zit er natuurlijk op: met dubbele ontkoppeling nog wel. En voor de wifi-freaks: helaas… geen wifi. Wij missen het niet.

  Services, NAS, harde schijf

  Dan over de streaming-bronnen. De Aurender ondersteunt native Tidal, Qobuz en Spotify en natuurlijk internetradio. Daarnaast zit er een 10-TB harde schijf in en is het mogelijk om een NAS te koppelen. U kunt met een paar handelingen de complete muziekbibliotheek van de NAS naar de Aurender kopieren. Media overzetten kan ook vanaf een usb-schijf, een netwerk-locatie én vanaf cd’s.

  Jawel: de Aurender A30 is een cd-ripper. En ook daar is aandacht aan besteed. De drive is een degelijke Teac. Zo zien we het graag. En zoals u mag verwachten, verloopt het rippen na het invoeren van de cd in stilte én wordt alle metadata netjes opgehaald. Geen handmatige tagging, tenzij u natuurlijk zeer obscure cd’s gaat voeden. Denk aan een zeldzame cd van UNKLE die wij hebben geprobeerd. Die heeft de Aurender slechts deels gevonden… geen cover-art. Dat is later natuurlijk prima toe te voegen.

  Een perfecte manier om cover-art en tags toe te voegen of aan te passen naar wens, is de A30Manager te gebruiken. Deze aparte app – die naadloos integreert in de Conductor-app – is vooralsnog op de iPad te installeren. iPhone en Android volgt nog. Via de A30Manager app kunt u de Aurender A30 aangeven in welke formaten cd’s moeten worden geript. Tevens kan de app duplicaten opsporen, tags aanpassen, cover-art toevoegen, mappen verplaatsen en natuurlijk mappen en files verwijderen.

   
   

  Winkels met Aurender

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  4 reacties

  1. Raid 1 is een schijnveiligheid en helpt niets tegen bijvoorbeeld een virus, een heftige electrische storing, brand, wateroverlast, diefstal etc…… Nee gewoon een Western Digital hard diskje kopen en eens in de zoveel tijd een backup maken, dat is de enige veilige en snelle manier….
   En niet vergeten te controleren of de gemaakte backup niet corrupt is maar daadwerkelijk de juiste data bevat en dat deze data ook toegankelijk is….
   Dus voordeel van twee schijven is mij voor eventueel dataverlies niet helemaal duidelijk….

   1. Dag Molenaar.

    Natuurlijk kan RAID-1 niet tegen brand of een stroomstoring beveiligen. Ik zeg ook niet dat RAID een back-up is. Dat zal je me nooit horen zeggen. Het kan ook niet tegen de stupiditeit van sommige gebruikers beschermen. Maar het is wél een beveiliging tegen schijffalen. Back-ups maken moet altijd. Ook bij RAID. Maar hoeveel mensen ken jij die gestructureerd een usb-schijf inpluggen en een back-up maken? Backups worden altijd vergeten. Daarom moet je het automatiseren en zoveel mogelijk ellende proberen te voorkomen. En RAID helpt daarbij (behalve RAID-0…).

  2. Leuke review , weten jullie , dat The Hifi studio one uit Leiden sinds kort ook Aurender dealer is?, Ze hebben korte geleden bij ons een thuis demo verzorgd met de Aurender W20se , dat deden ze geweldig goed , daar komt in December een vervolg op . De review met de video op you tube vond ik erg praktisch , complimenten heren ?.

  Geef een antwoord