Home Review Aurelia Aniara

Review Aurelia Aniara

0

Voordelen

  • Speelt groter dan je verwacht
  • Gebalanceerde weergave
  • Lekker compact
  • Kan aan de muur

Nadelen

  • Niet écht goedkoop
  • Stands nodig

Prijs: € ? 799

Afwerking
Geluid
Prijs
Aurelia Aniara

Die Finnen… ze zijn goed in een paar zaken. Onder meer Rallysport en… jazeker: audio-apparatuur ontwikkelen. Ga maar na: Penaudio, SES en bijvoorbeeld Genelec. Om maar wat mooie merken te noemen. Nu mag daar ook Aurelia bijkomen. Wij testen de zeer compacte Aurelia Aniara. 

Wie de Aurelia’s voor het eerst uit de doos pakt, zou bijna kunnen zweren dat het een setje Amphion’s is… En in zekere zin klopt dat. Aurelia is namelijk opgericht door Antti Louhivaara die tot mei 2006 bij Amphion werkzaam is geweest. Bij Amphion was de beste man lead engineer. Nu is hij dus voor zichzelf begonnen en heeft een hele serie interessante luidsprekers ontwikkeld.

Twee lijnen

Aurelia Aniara Er zijn grofweg twee lijnen te onderscheiden: de Superiore en de XO. De XO is het hoogst haalbare. De Superiore begint bij de Aniara van 799 euro per set en loopt door tot de Saphira (5600 dollar, dus zeg ongeveer 4100 euro omgerekend). De XO begint daar ongeveer met de Cerica (4300 euro). Het verschil tussen de lijnen zit niet alleen in de units maar ook de afwerking, visie en inzetbaarheid. Om Aurelia te quoten:

Superiore-line is based on our ECW-technology which generates smooth energy-response combined with taut bass-response produced by DDC-bass units. Superiore- line is aimed for multi-purpose use with all kind of listening environments and music genres. The home-theatre solutions have been emphasized while designing the Superiore-line.

Oftewel: de Superiore-lijn moet voor iedereen interessant zijn. Zowel muziekliefhebbers als gebruikers van thuisbioscopen. En dat is een vrij lastige taak, aangezien muziek doorgaans meer verfijning eist dan thuisbioscopen die vooral profijt hebben van speakers die veel dynamiek aankunnen.

De Aniara

Aurelia Aniara (6)De Aniara is de kleinste speaker van de Finnen. Het – anders kunnen we het niet echt noemen – doosje van kunststof bevat een tweewegsysteem met een 4-inch DCC woofer (Dynamic Damping Control: een ontwerp van Aurelia zelf) en een 1-inch titanium tweeter met een ECW waveguide om de afstraling te verbeteren.

De waveguide van de tweeter is nagenoeg gelijk aan die bij Amphion. Het crossover ligt op 2000 Hz en de weerstand van de speaker is ongeveer 6-ohm, wat prima is in veel gevallen. Hoe het weerstandsgedrag is over de gehele linie van 55 Hz tot 20.000 Hz, durven we niet te zeggen. We hebben geen metingen gezien of kunnen nemen van de Aniara.

De afmetingen van deze Aniara zijn 24 bij 20 bij 13 cm, wat uitermate compact is. In veel gevallen zullen de luidsprekerstands dan ook groter zijn dan de speaker zelf. Aurelia noemt dan ook dat de Aniara prima op een tv-meubel of bureau’s gezet kan worden. Met natuurlijk wat rubber dopjes eronder om trillingen te voorkomen. Tenslotte moet het prima mogelijk zijn om de Aniara aan de muur te hangen. Er is een mogelijkheid om een beugel aan de Aniara te schroeven. De beugels zijn niet meegeleverd, maar er zijn ongetwijfeld beugels verkrijgbaar in de handel.

De afwerking van de Aurelia Aniara is uitstekend voor een luidspreker in deze klasse. De behuizing is uit twee delen opgebouwd: de achterplaat kan verwijderd worden door tien schroeven los te draaien. Vervolgens kan de houder van de luidsprekerterminals losgemaakt worden. De terminals zijn stevig en accepteren eigenlijk wel alle kabels. Onder AudioQuest Rocket88 passen prima met de spades. Bananen zijn ook geen probleem. Net als kale draad.

Aan de bovenzijde van de achterkant is een basreflexpoort. Te kort op de muur kan dus zorgen voor een wat gepompt laag. Wij hebben de mini-Aurelia’s ongeveer een meter van de muur geplaatst om dat te voorkomen. Het laag is bij onze test strak en neutraal gebleven. Ongeacht het volume of genre.

De set-up

Aurelia Aniara (3)We sluiten de Aurelia Aniara’s aan op onze set in de Alpha Studio. De set bestaat uit – lezers kennen het wel – een Dion Audio T92, een tweetal SD60 eindversterkers en een Tentlabs b-DAC (met Art Speak modificatie). Energie komt via een Kemp PowerStrip 8 Plus en een Van Medevoort PFM2 filter binnen. De bron is een HTPC, gebouwd door ons zelf. Bekabeling komt bij AudioQuest vandaan: Rocket88 luidsprekerkabel en Energy 1000 netkabels. Interlinks wisselen.

De Dion-set combineert prima met de Aurelia’s. We horen een uitermate open en gecontroleerde weergave. Daarbij: het is aangenaam, detailrijk genoeg en vrij groots. Het valt ons meer en meer op dat tweeweg monitoren veelal een goede koop zijn. Zeker voor mensen die voor een gunstig bedrag een muzikale set willen samenstellen. Deze Aurelia Aniara’s zijn geen uitzondering.

Eerlijk… no nonsense

Wie een luidspreker met een smaakje zoekt, kan beter elders shoppen. Dat biedt deze Aniara namelijk niet. De weergave is open, eerlijk, no nonsense. Het laag is strak en gaat op zich diep genoeg om zonder subwoofer te kunnen spelen. Wie écht fundament zoekt, kan beter wel een subwoofer toevoegen, want de diepe octaven bij muziek als Massive attack horen we niet. En soms missen we het een beetje. Logisch: het is een kleine luidspreker.

Het midden en hoog is uitermate schoon. Echter: omdat het fundament soms wat kaal is, kan het midden en hoog wat prominent naar voren komen. De titanium tweeter zet dat nog iets aan. Nu vinden wij dat niet heel storend, maar wie een heel rustig klankbeeld gewend is, zal dat wel missen bij deze Aniara. Een mooie subwoofer lost dat wel op.

Detaillering is zonder twijfel op niveau. We horen netjes de zuchtjes, pufjes en ambiance door de 1-inch tweeter en 4-inch woofer komen. Geen gemis aan verfijning en detail dus.

Voor wie?

Hoe moeten deze compacte Aurelia Aniara plaatsen? Het is niet primair een speaker voor een grote woonkamer. Daar mist het massa en fundament voor. Voor een werkkamer is het prima geschikt. Net als een woonkeuken of zeer kritische desktopgebruiker. Hang een mooie versterker en bron aan deze Aniara en u hebt een geweldig compact systeem.

We zien ze ook als achterspeakers in een mooie thuisbioscoop. Of als serieus 2.1-systeem. Want met een subwoofer zou dit systeem nog weleens op serieus niveau kunnen presteren. Al met al een interessante luidspreker voor een specifieke, maar kritische doelgroep.

 

 

Winkels met Amphion

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL