Review Auralic Aries – Versus: NAD M50 en Laptop

Voordelen

 • Degelijke geluidskwaliteit
 • Keuze uit veel apps
 • Oogt grappig

Nadelen

 • Matige standaard-app
 • Setup is tricky
 • Weinig services geïntegreerd
 • Prijs: € 1749

  Bouwkwaliteit
  Gemak
  Geluid
  Prijs
  Auralic - M50 - Laptop - M51

  Conclusie

  We hebben wat gemengde gevoelens bij de Auralic Aries. De streamer is op zich interessant. De klank is prima en bijna op niveau van de duurdere NAD M50. Echter: de setup vinden we niet intuïtief - schijnt nu beter te zin - en de (Android) app is zeer matig. Dat is op te lossen met een iOS-apparaat. Echter: toch blijven bepaalde zaken wat puzzelen voor een gemiddelde consument. Daarbij: de afstandsbediening slaat nergens op en het aanbod van streaming-diensten is aan de krappe kant voor een streamer in deze klasse.

   

  Winkels met NAD

  Ketelaar Hifi

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, AF

  Contact

  18 reacties

  1. Heb zelf een Aries staan thuis in combinatie met de M51 en hij klinkt fantastisch. Ik heb niet de dure sBooster gekocht, maar een goed alternatief gevonden, een lineaire voeding van Swagmanlabs in Hong Kong. Kost je 120 euro maar dan heb je ook wat, de voeding is een geweldige upgrade ten opzichte van de originele voeding van de Aries.

   Ik heb zelf de aansluitingen vergeleken: optisch versus AES versus USB. Optisch geeft het slechtste resultaat. Beter zijn AES en USB. Zou je jouw tests nogmaals kunnen doen, waarbij je de Aries niet optisch, maar via AES of USB aansluit. Met AES wel opletten dat je een 110 ohm XLR kabel gebruikt. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

   Verder nog een tip. Ik vind de Lightning DS app ook niet fijn, te lang opstarten en wake up na de telefoon uit slaapstand te halen. Heb de hele app store afgestruind voor alternatieven. En de beste app is LUMIN. Echt geweldig, Start meteen op en meteen spelen. En werkt ook beter met Minimserver. Zo kun je vanuit LUMIN een update music library starten, voor als je nieuwe FLAC bestanden op je NAS hebt gezet. Zo hoef je dus niet naar Minimwatch op je PC of Mac. Klein detail, grote convenience.

  2. Heb zelf in het verleden ook gekeken naar de Aries setup, maar uiteindelijk gekozen voor de Audio aan Zee Ultraflow streamer. Komende van een Olive 4HD streamer een verademening. Kwaliteit en gebruikersgemak is hoog en gekoppeld aan een BMC puredac een schitterend geluid.

   Wellicht is het een idee om dit soort Streamers met een ingebouwde harde schijf eens te testen?

   Fasteddie

   1. Zeker een idee. Maar we gaan dan wel naar constante, betrouwbare partijen zoeken. Kleinere zelfbouwers is gewoon lastig ivm kwaliteitsconstante, levertijd, beschikbaarheid, service, etc. Ik hoop dat je dat begrijpt.

  3. Leuk vergelijk wat je hebt gemaakt, aries ziet er in ieder geval uit als een interessante streamer. Je geeft aan dat de Aries is getest middels de optische aansluiting naar de M51 Dac. Is op deze connectie ook de vergelijking gebaseerd of is de Aries vergeleken op basis van een USB connectie naar de DAC?

  4. Mooie recensie Jaap, was altijd al eens benieuwd hoe deze veelgeprezen Auralic zich verhoudt tot de M50, die ik ook heb. Waar ik wel benieuwd naar ben: heb je een ‘gewone’ Bluesound streamer weleens vergeleken met de NAD M50? Omdat daar dezelfde software inzit toch? De bediening is sowieso hetzelfde. p.s. geen Spotify op de Auralic, dat kan echt niet (ook al speel ik zelf Tidal; Spotify is dé norm op streaming gebied).

   1. Ik heb heel veel geluisterd naar de Node, MDC-module in M12 en losse M50. Als ik het heel grof moet inschatten: M50 = 100%, MDC = 90% en Node is 80%. Maar kijk even naar prijzen: Node = 449 (straks 549, maar ook betere kwaliteit), MDC = 499, M50 = 2500 euro… Kortom: Bluesound Node is een koopje, MDC is een koopje (mits je al een C390DD of M12 hebt) en M50 is vrij serieus. Zeker als je bedenkt dat je nog een DAC moet aanschaffen. Maar ja… wel een cd-drive én mogelijkheid cd’s te spelen!

    1. Zo, zit dat zo dicht bij elkaar joh?! Want dan betaal je wel enorm veel meer voor die laatste 20%. Dat gaat vaak zo, dat weet ik, maar toch. Ik begreep dat Magna HiFi een modificatie aanbiedt voor de Bluesound, dan zouden de verschillen wellicht nog kleiner worden. De cd speler geef ik niet zo veel om, ik heb al mijn cd’s geript en speel verder bijna alles via Tidal, op een enkele HD file na. Misschien toch eens een vergelijking wagen tzt!

     1. Ja, dat zit heel dicht bij elkaar. Om die reden heb ik de M50 naar kantoor verplaatst en ga ik lekker thuis met een MDC in de M12 spelen… gemakkelijker en een stuk goedkoper als twee M50’s! :-).

      Een Node modificeren heeft nagenoeg geen zin omdat het een DDFA-chipset betreft. Sbooster heeft een voedingsmodificatie opgegeven… niet hoorbaar. Jitter speelt geen rol bij DDFA. Ik zie dat ze een coax-uitgang maken… Vind ik nogal onzinnig bij een Bluesound Node. De engineer meldde ook weer tijdens de presentatie van Bluesound 2 dat optisch even goed klinkt als coax bij dit design (ik heb het nu niet over AES en HDMI!!!).

      1. Grappig dat op de nieuwe Node dan wel een coax zit, las ik net hier 🙂
       De Sonos modificatie van Magna hifi was een goede, heb ik zelf ervaren, maar de Bluesound kende ik niet. Ik ben wel nieuwsgierig naar de Node. 2e hands al voor 300,- te krijgen. Ik zou die 2000,- extra voor een M50 dan liever in nog betere speakers stoppen. Dan heb je veel meer effect voor je geld, denk je niet? Of je zit juist de hele tijd in je achterhoofd met het feit dat je die 20% tov de M50 mist… 🙂

  5. Jaap ik kan merken dat je totaal geen technische achtergrond hebt en dat maakt het wel fnuikend dat je techniek probeert te leggen aan lezers van dit.
   Waarom?
   Van plastic want Wifi, ik zou zeggen ff onderzoek doen dan weet je dat non-ferro metalen ook prima gaat, dus aluminium had prima geweest.
   Afijn al eens vaker gezegd audiofiele neuzelsites komen ook niet verder dan dit bedenkelijke niveau, gelukkig lost het zichzelf weer op in tijd….

   1. Beste Diablue,

    Natuurlijk zijn er andere materialen die wifi door kunnen laten. Je kan ook antennes plaatsen om het probleem op te lossen. Maar als je alleen maar leest wat je wilt lezen dan pik je altijd dubbel te interpreteren zaken eruit om er vervolgens kritiek op te leveren. Ik weet niet of ik nog wel wil reageren op je reacties. Ik ben echter het type dat dialoog open en vriendelijk houdt. En dat houdt niet in iemands achtergrond in twijfel te trekken. Overigens staat er gewoon een stuk over mijn achtergrond op de website. En daarin staat ook dat ik journalistiek heb gestudeerd. Dus nee: geen technische achtergrond. Maar wel een bovengemiddelde interesse in techniek en inmiddels de nodige post-hbo’s en trainingen. Trek zelf je conclusies.

    1. Beter om dit soort azijnpissers te negeren, Jaap. Met zulke types is geen zinnig woord uit te wisselen, laat staan te discussiëren. Jij bent geen uitleg verschuldigd aan onbenullige types die niet kunnen lezen en alleen conclusies trekken gebaseerd op vooroordelen en onwetendheid en zich daarbij niet willen of kunnen inleven in anderen, zelfs al staat het uitgebreid te lezen. Helaas zit de wereld vol met dit soort hulpbehoevende mensen…

     1. Klopt Frank. Je hebt zeker een punt… Als iemand iets niet wil horen of geloven, is er geen beginnen aan. Maar ik wil graag een open platform houden waarop iedereen zijn mening kwijt kan en de discussie met het team achter Alpha aan kan gaan. Er zijn natuurlijk wel grenzen…

  6. M50 blijft een mooie streamer echter wel uitlopend, ben benieuwd of NAD met en echte opvolger komt van de M50 of dat dit de BluOS module is voor in de D390CC en de M12 en de Blue Sound als losse speler. Zou jammer zijn als er geen opvolger komt.

  7. Dat is toch wel een tegenvaller qua bediening via de app. Ik had deze streamer in het vizier en dan met name de auralic mini. Ik draai ook veel DSD dus daar is al vrij weinig keuze in streamers. Voorlopig blijf ik draaien met het prima jriver op een mini laptop.

  Geef een antwoord