Review Auralic Aries – Versus: NAD M50 en Laptop

Voordelen

 • Degelijke geluidskwaliteit
 • Keuze uit veel apps
 • Oogt grappig

Nadelen

 • Matige standaard-app
 • Setup is tricky
 • Weinig services geïntegreerd
 • Prijs: € 1749

  Bouwkwaliteit
  Gemak
  Geluid
  Prijs
  Auralic - M50 - Laptop - M51

  Het is een populair streamertje… de Auralic Aries. Mede vanwege het feit dat de aanschafprijs interessant is én er een model is met dubbele femtoclocks en een lineaire voeding. Die schijnt waanzinnig goed te zijn als we de reviews moeten geloven. Wij testen die versie. Maar niet zonder een vergelijk met de nieuwe Sbooster voeding voor de Auralic, een NAD M50 en een standaard laptop met Foobar. Let the games begin! 

  Streamers worden in rap tempo beter. Wie tien jaar terug had geroepen dat een muziekstreamer op niveau van of zelfs beter speelt dan een high-end cd-speler zou voor gek zijn verklaard. Inmiddels is wel duidelijk dat een goede streamer gewoon zeer muzikaal te werk gaat. Met als voordeel dat u High Res muziek kunt gaan spelen… Kijk maar naar de NAD M50. Een goed voorbeeld van een mooie streamer – eigenlijk streaming loopwerk – die heerlijk speelt. Aurender hoort ook in dat rijtje thuis. Of wat te denken van de Naims en linns van deze wereld? Just to name a few.

  Auralic

  Auralic - M50 - Laptop - M51
  Leuke verschijning. Wel een beetje plastic… maar dat kan niet anders met wifi ingebouwd.

  Auralic is relatief nieuw in Nederland. Deze streamers zijn onder meer verkrijgbaar bij Wifimedia in Arnhem. Zij maken leuke bundels met lineaire voedingen en de Vega-dac. Een dac? Ja, want net als de M50 is dit een ‘streaming loopwerk’. Er zijn dus geen analoge uitgangen bij de Auralic. U hebt dus een converter nodig om te kunnen spelen.

  De hardware is compleet custom op basis van een ARM-chip. Een 1GHz, Quad Core Cortex A9. Ja, zo’n chip die ook in smartphones en tablets zit. Zuinig en (redelijk) snel. Er zit 1GB ddr3-ram in en nog 4GB opslag. Met deze hardware kan de Auralic met twee vingers in de neus audio decoderen.

  Opvallend is dat de Auralic gebruik maakt van UPnP om te streamen. Het bouwt niet echt zijn eigen bibliotheek op, waardoor de ervaring voor een deel afhankelijk is van de NAS of server die u in huis hebt staan. Wij hebben gemerkt dat dit niet altijd goed uit pakt.

  Hebt u geen NAS of server, dan is er keuze uit internet radio en een drietal services: Qobuz, Wimp en Tidal. Alle drie ondersteunen lossless streaming. Uitstekende kwaliteit dus. Wel missen we services als: Spotify, Deezer en bijvoorbeeld Napster. Wel erg mooi dat deze streamer standaard AirPlay ondersteunt. Dat maakt het mogelijk alsnog Spotify erop af te spelen. Met een omweg en kwaliteitsverlies… dat wel.

  Set-up

  Auralic - M50 - Laptop - M51
  De Auralic heeft diverse uitgangen: AES, optisch, usb en coaxiaal. Netjes!

  Wie een Auralic uit de doos pakt en aansluit, zal merken dat de set-up via een Android-apparaat niet zo straight-forward is. In ons geval – we hebben alleen even een Android-telefoon en tablet – drukken we de voeding erin en een netwerkkabel. Bij het inschakelen met de (krankzinnig slechte, off the shelf plastic Playmobil afstandsbediening!) zien we een wifi-logo dat niet verdwijnt. Een scan met de telefoon laat zien dat de Auralic een hotspot opzet. We loggen daarop in en starten de app. Nu kunnen we de Auralic configureren. Toch niet helemaal intuïtief, eerlijk gezegd.

  NB: Van Wifimedia hebben we begrepen dat de nieuwste firmware en iOS-app dit beter voor elkaar heeft.

  We geven in de instellingen aan dat we bekabeld willen werken- gek genoeg crasht de app, maar daarna zijn de wijzigingen wel doorgevoerd – en dat we gebruik willen maken van onze mediaserver van de Synology-NAS. Auralic adviseert Minimserver om DSD te kunnen afspelen (ook dit is niet meer nodig in de nieuwste firmware). Als u dat interessant vindt, is dat een goede tip.

  Wel even een ‘side note’: weet wel dat u voor minimserver Java moet installeren op de Synology. En dat is nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt, aangezien u de Java-manager moet installeren om vervolgens een installatiebestand van Java te importeren. Voor ons gesneden koek, maar voor een beginnende gebruiker toch even zweten, gokken we. Tevens heeft de minimserver een interface uit het jaar kruik… u bent alvast voorbereid.

  Als de Auralic eenmaal weet dat het via een kabel moet werken en dat de server op de Synology draait, werkt het prima. Wel hebben we af en toe nadat de telefoon in standby is geweest, dat we opnieuw de streamer moeten kiezen in de App. De App sluiten en starten werkt ook.

  Accessoires

  Sbooster
  Jep… de Sbooster voeding is iets beter dan die van Auralic zelf. Je krijgt iets meer body en een iets mooier stereobeeld.

  Onze Auralic is geleverd door Sbooster. Nu maken of verkopen ze geen Auralic, maar wel custom voedingen voor deze streamer. Zij hebben een model met de lineaire voeding van Auralic zelf geleverd. Uiteraard is een vergelijk met de voeding van Sbooster zelf op zijn plaats. Dat gaan we dan ook doen. De uitkomst: de Sbooster klinkt weer een slag beter dan de voeding van Auralic. Meer warmte, dieper laag en een strakkere focussering.

  De tegenstanders

  We gaan de Auralic tegenover één van onze favorieten zetten: de NAD M50 én een laptop voorzien van Foobar. Dit had ook Kodi of J River kunnen zijn, maar Foobar is lekker minimalistisch, werkt met Wasapi en ASIO, kan DSD streamen en beschikt ook over een App. Kortom: prima pakket.

  Alle bronnen zijn aangesloten op een NAD M51 dac. De M50 gebruikt hdmi, de laptop is via USB gekoppeld en de Auralic is optisch gekoppeld met de M51. Kabels zijn AudioQuest Vodka voor hdmi en optisch en een Carbon voor USB. Netkabels zijn allemaal AudioQuest NRG1000. De voortrap is een nieuwe (ingespeelde) Densen Dendac. Als eindversterker gebruiken we een Dion Audio AA100. Speakers zijn van Concrete Audio (review volgt nog).

  Setup van M50 en laptop

  Foobar App
  De Foobar-app leidt u gewoon door het proces… als het goed is werkt het naar behoren.

  Een NAD M50 instellen is een fluitje van een cent. U doet de stekker erin, koppelt hem met een kabel aan het netwerk en opent de app. In de App verschijnt de speler. U tikt op de speler en gaat naar instellingen. Daar kunt u de gehele speler naar wens instellen. Denk aan: andere naam, netwerk-locaties, services, ga zo maar door. Er blijft echter één ding vreemd en vervelend: de NAS-locatie aangeven. Dat blijft gewoon een crime. Op één of andere manier kan een NAD of Bluesound-streamer geen Synology-server vinden als de Guest-account uit staat. Onze Netgear-NAS vindt de M50 keurig. Vreemd. Verder is de setup zeer straight-forward en bijzonder gebruiksvriendelijk.

  Dan Foobar. Tsja… een programma installeren kan iedereen. Verder is het handig om te weten dat Foobar met plugins werkt. Wilt u optimaal gebruik maken van Foobar, dan is het leuk om de (voor Windows) de wasapi-pugin en wellicht de DSD-plugin te installeren. U download de plugin, pakt hem uit en opent hem. Foobar installeert daarna automatisch de plugin. Voorheen moest u de bestanden in de juiste plugin-map zetten. Kortom: nog eenvoudiger!

  Een bibliotheek aanmaken gaat ook niet heel lastig. Klik in de bovenbalk op ‘Library’ en kies voor Configure. Klik rechts in het pop-up scherm op Add en ga naar de te scannen map. Klik op Select Folder (onderaan) en klaar is Kees.

  De App kunt u – voor Android – gewoon vinden in de Play Store. De setup kan zelf naar de Foobar-installatie op een pc op laptop zoeken. Bij ons ging dat prima nadat we een remote-plugin hebben geïnstalleerd. Deze wordt netjes in de app aangegeven . Daarna kunt u Foobar bedienen via de smartphone.

  Subtiel

  Auralic - M50 - Laptop - M51
  Blijft wel een bijzonder degelijk product: de M50… partnert lekker met de M51… al doet hij het nog ietsje lekkerder op de nieuwe M12.

  We zijn wel een tikkie geschokt als we gaan luisteren. De verschillen zijn helemaal niet zo groot als dat we hadden gedacht. Ze zijn natuurlijk wel hoorbaar. En zeker op een systeem als waar we deze test op hebben gedaan. Echter: de grote verschillen als: plat en hard versus open, luchtig en soepel horen we niet meer. De M51 is daar deels debet aan: die is niet heel gevoelig voor bronnen en de-jittert als de beste. Maar ook de hardware en software zijn gewoonweg veel beter geworden.

  Wat horen we? Na veel nummers, genres en geschakel – inclusief een dubbelcheck met een Weiss DAC-2 – kunnen we het volgende rapporteren. De NAD M50 heeft iets meer body en warmte dan de Auralic Aries. Ook met de Sbooster-voeding (die wel beter klinkt dan de voeding van de Auralic zelf!) Dat geeft met name onderin wat meer punch en energie.

  De Auralic en NAD zijn op gebied van ritme, timing en energie vrij gelijk. Het midden en hoog is heel vergelijkbaar. De M50 is dat iets zachter van toon; de Aries legt dat wellicht iets meer nadruk op. Maar dat is zeer subtiel. Nu is het een kwestie van smaak wat beter is, want op gebied van detail is er nagenoeg geen verschil. Te klein om op deze set te horen in ieder geval.

  Opvallend is wel dat de Aries iets strakker en wat kleiner focusseert. Als we bijvoorbeeld tussen de Concretes in gaan zitten en schakelen, krijgen we bij de Aries iets netter de stemmen ‘in ons hoofd’ dan bij de NAD. Daar staan stemmen wat groter. Tikkie meer ‘toe in’ helpt, maar dan maken we ook het stereobeeld wat kleiner.

  De laptop verliest vrijwel op elk vlak: midden en hoog is ruwer en ook de timing is wat rommeliger… als je dat zo kan noemen. Kortom: geen match voor de M50 en Auralic. Toch speelt het helemaal niet slecht. Daarbij is het een perfecte budget-oplossing, want laten we eerlijk zijn: Foobar, de plugins en de app zijn allemaal gratis! En wie kan dat verslaan?

  Gemak en app

  NAD M50 App
  De App van NAD is zeer prettig. Geen gekkigheid.

  Tsja… hier wint NAD echt met gemak. Zowel de set-up als de app zijn gewoon beter dan bij de Auralic en Foobar. We hebben nooit crashes, de App is vrij vlot – kan nog wel wat beter trouwens – en de set-up is zo gepiept. Daarbij is het handig dat de M50 alle settings doorzet naar een andere M50 of Bluesound. De setup is dus eenmalig.

  De App van Auralic – Lightning App – vinden wij niet heel prettig in gebruik. De navigatie is prima, maar hij verliest bij ons soms de streamer als de telefoon in standby is geweest. Daar heeft de NAD-app geen last van. Nu is het ook geen drama, maar het kan wel vervelend zijn. BubbleUPNP is wat beter. De App van Linn – Kinsky – schijnt ook te werken. DS Audio van Synology werkt ook met de Auralic.

  En daar hebben we wel een pluspunt van de Auralic. Omdat ze met UPnP werken, kunt u nagnoeg elke UPnP besturings-app pakken die u maar wilt. En dat is weer niet mogelijk met een gesloten systeem als dat van NAD.

  Check alle foto’s op de volgende pagina.

  Winkels met NAD

  Ketelaar Hifi

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, AF

  Contact

  18 reacties

  1. Heb zelf een Aries staan thuis in combinatie met de M51 en hij klinkt fantastisch. Ik heb niet de dure sBooster gekocht, maar een goed alternatief gevonden, een lineaire voeding van Swagmanlabs in Hong Kong. Kost je 120 euro maar dan heb je ook wat, de voeding is een geweldige upgrade ten opzichte van de originele voeding van de Aries.

   Ik heb zelf de aansluitingen vergeleken: optisch versus AES versus USB. Optisch geeft het slechtste resultaat. Beter zijn AES en USB. Zou je jouw tests nogmaals kunnen doen, waarbij je de Aries niet optisch, maar via AES of USB aansluit. Met AES wel opletten dat je een 110 ohm XLR kabel gebruikt. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

   Verder nog een tip. Ik vind de Lightning DS app ook niet fijn, te lang opstarten en wake up na de telefoon uit slaapstand te halen. Heb de hele app store afgestruind voor alternatieven. En de beste app is LUMIN. Echt geweldig, Start meteen op en meteen spelen. En werkt ook beter met Minimserver. Zo kun je vanuit LUMIN een update music library starten, voor als je nieuwe FLAC bestanden op je NAS hebt gezet. Zo hoef je dus niet naar Minimwatch op je PC of Mac. Klein detail, grote convenience.

  2. Heb zelf in het verleden ook gekeken naar de Aries setup, maar uiteindelijk gekozen voor de Audio aan Zee Ultraflow streamer. Komende van een Olive 4HD streamer een verademening. Kwaliteit en gebruikersgemak is hoog en gekoppeld aan een BMC puredac een schitterend geluid.

   Wellicht is het een idee om dit soort Streamers met een ingebouwde harde schijf eens te testen?

   Fasteddie

   1. Zeker een idee. Maar we gaan dan wel naar constante, betrouwbare partijen zoeken. Kleinere zelfbouwers is gewoon lastig ivm kwaliteitsconstante, levertijd, beschikbaarheid, service, etc. Ik hoop dat je dat begrijpt.

  3. Leuk vergelijk wat je hebt gemaakt, aries ziet er in ieder geval uit als een interessante streamer. Je geeft aan dat de Aries is getest middels de optische aansluiting naar de M51 Dac. Is op deze connectie ook de vergelijking gebaseerd of is de Aries vergeleken op basis van een USB connectie naar de DAC?

  4. Mooie recensie Jaap, was altijd al eens benieuwd hoe deze veelgeprezen Auralic zich verhoudt tot de M50, die ik ook heb. Waar ik wel benieuwd naar ben: heb je een ‘gewone’ Bluesound streamer weleens vergeleken met de NAD M50? Omdat daar dezelfde software inzit toch? De bediening is sowieso hetzelfde. p.s. geen Spotify op de Auralic, dat kan echt niet (ook al speel ik zelf Tidal; Spotify is dé norm op streaming gebied).

   1. Ik heb heel veel geluisterd naar de Node, MDC-module in M12 en losse M50. Als ik het heel grof moet inschatten: M50 = 100%, MDC = 90% en Node is 80%. Maar kijk even naar prijzen: Node = 449 (straks 549, maar ook betere kwaliteit), MDC = 499, M50 = 2500 euro… Kortom: Bluesound Node is een koopje, MDC is een koopje (mits je al een C390DD of M12 hebt) en M50 is vrij serieus. Zeker als je bedenkt dat je nog een DAC moet aanschaffen. Maar ja… wel een cd-drive én mogelijkheid cd’s te spelen!

    1. Zo, zit dat zo dicht bij elkaar joh?! Want dan betaal je wel enorm veel meer voor die laatste 20%. Dat gaat vaak zo, dat weet ik, maar toch. Ik begreep dat Magna HiFi een modificatie aanbiedt voor de Bluesound, dan zouden de verschillen wellicht nog kleiner worden. De cd speler geef ik niet zo veel om, ik heb al mijn cd’s geript en speel verder bijna alles via Tidal, op een enkele HD file na. Misschien toch eens een vergelijking wagen tzt!

     1. Ja, dat zit heel dicht bij elkaar. Om die reden heb ik de M50 naar kantoor verplaatst en ga ik lekker thuis met een MDC in de M12 spelen… gemakkelijker en een stuk goedkoper als twee M50’s! :-).

      Een Node modificeren heeft nagenoeg geen zin omdat het een DDFA-chipset betreft. Sbooster heeft een voedingsmodificatie opgegeven… niet hoorbaar. Jitter speelt geen rol bij DDFA. Ik zie dat ze een coax-uitgang maken… Vind ik nogal onzinnig bij een Bluesound Node. De engineer meldde ook weer tijdens de presentatie van Bluesound 2 dat optisch even goed klinkt als coax bij dit design (ik heb het nu niet over AES en HDMI!!!).

      1. Grappig dat op de nieuwe Node dan wel een coax zit, las ik net hier 🙂
       De Sonos modificatie van Magna hifi was een goede, heb ik zelf ervaren, maar de Bluesound kende ik niet. Ik ben wel nieuwsgierig naar de Node. 2e hands al voor 300,- te krijgen. Ik zou die 2000,- extra voor een M50 dan liever in nog betere speakers stoppen. Dan heb je veel meer effect voor je geld, denk je niet? Of je zit juist de hele tijd in je achterhoofd met het feit dat je die 20% tov de M50 mist… 🙂

  5. Jaap ik kan merken dat je totaal geen technische achtergrond hebt en dat maakt het wel fnuikend dat je techniek probeert te leggen aan lezers van dit.
   Waarom?
   Van plastic want Wifi, ik zou zeggen ff onderzoek doen dan weet je dat non-ferro metalen ook prima gaat, dus aluminium had prima geweest.
   Afijn al eens vaker gezegd audiofiele neuzelsites komen ook niet verder dan dit bedenkelijke niveau, gelukkig lost het zichzelf weer op in tijd….

   1. Beste Diablue,

    Natuurlijk zijn er andere materialen die wifi door kunnen laten. Je kan ook antennes plaatsen om het probleem op te lossen. Maar als je alleen maar leest wat je wilt lezen dan pik je altijd dubbel te interpreteren zaken eruit om er vervolgens kritiek op te leveren. Ik weet niet of ik nog wel wil reageren op je reacties. Ik ben echter het type dat dialoog open en vriendelijk houdt. En dat houdt niet in iemands achtergrond in twijfel te trekken. Overigens staat er gewoon een stuk over mijn achtergrond op de website. En daarin staat ook dat ik journalistiek heb gestudeerd. Dus nee: geen technische achtergrond. Maar wel een bovengemiddelde interesse in techniek en inmiddels de nodige post-hbo’s en trainingen. Trek zelf je conclusies.

    1. Beter om dit soort azijnpissers te negeren, Jaap. Met zulke types is geen zinnig woord uit te wisselen, laat staan te discussiëren. Jij bent geen uitleg verschuldigd aan onbenullige types die niet kunnen lezen en alleen conclusies trekken gebaseerd op vooroordelen en onwetendheid en zich daarbij niet willen of kunnen inleven in anderen, zelfs al staat het uitgebreid te lezen. Helaas zit de wereld vol met dit soort hulpbehoevende mensen…

     1. Klopt Frank. Je hebt zeker een punt… Als iemand iets niet wil horen of geloven, is er geen beginnen aan. Maar ik wil graag een open platform houden waarop iedereen zijn mening kwijt kan en de discussie met het team achter Alpha aan kan gaan. Er zijn natuurlijk wel grenzen…

  6. M50 blijft een mooie streamer echter wel uitlopend, ben benieuwd of NAD met en echte opvolger komt van de M50 of dat dit de BluOS module is voor in de D390CC en de M12 en de Blue Sound als losse speler. Zou jammer zijn als er geen opvolger komt.

  7. Dat is toch wel een tegenvaller qua bediening via de app. Ik had deze streamer in het vizier en dan met name de auralic mini. Ik draai ook veel DSD dus daar is al vrij weinig keuze in streamers. Voorlopig blijf ik draaien met het prima jriver op een mini laptop.

  Geef een antwoord