web analytics

Review Auralic Aries G2

Voordelen

 • Klinkt erg goed
 • Veel instelmogelijkheden
 • Erg mooi gemaakt

Nadelen

 • Geen Android App
 • Bediening op apparaat niet fijn
 • Inbouw schijf onhandig
 • Prijs: € 4199

  Auralic Aries G2

  De weergave

  Een transport heeft toch geen klank? Het is toch een kwestie van de 1’en en 0’en doorsturen? Was het maar zo eenvoudig. Allereerst moet een file altijd worden verwerkt: flac moet worden uitgepakt, mp3 idem, wav heeft minder processing nodig. Daarnaast moet de bitstream netjes naar buiten gestuurd worden. Dat is alleen maar de signaalverwerking. Dan zijn er nog zaken als filtering, deblur, reclocking… ga zo maar door.

  Maar ook de componenten hebben invloed op de klank. Denk aan de voeding… die moet zeer stabiel energie afgeven aan de clocks en talloze processors die in zo’n apparaat zitten. Tevens moet een apparaat ongevoelig zijn voor storingen van buitenaf. Via elke elektrische koppeling kan ruis binnen komen. Vandaar dat Auralic alles wat klankmatig een invloed kan hebben, galvanisch gescheiden. (En toch horen we gek genoeg nog steeds een verschil tussen onze optische koppeling en dezelfde stream vanaf de gewone switch)

  Het totaalpakket zorgt altijd voor een bepaalde klank. Al is het alleen maar de manier waarop een file wordt verwerkt. Vandaar dat er ook gebruikers zijn die liever op de NAS een file omzetten naar WAV voordat het naar de streamer gaat; de streamer hoeft dan minder te doen wat kan resulteren in een betere weergave.

  Schoon

  Wij hebben geen processing gebruikt van de Auralic. Alles staat op bitperfect als we streamen. Wilt u wel samplerates omzetten, dan kan dit natuurlijk wel. Wij testen de Aries G2 echter ‘as is’. Wij gaan er namelijk vanuit dat de meeste mensen hem zo gaan gebruiken.

  MQA is een beetje een verhaal apart, omdat Auralic hier een eigen verwerking van heeft. Dit klinkt overigens prima. We hebben geen direct vergelijk kunnen doen, maar eerlijk: we gokken dat het geen f****** uitmaakt met een native-mqa apparaat. Zeker weten we dit niet; we gaan zeker nog een keer een direct vergelijk doen met een MQA-compatible dac.

  Auralic komt op ons heel schoon en rustig over. Het stereobeeld is opvallend groot en precies. Het komt heerlijk naar voren zonder in te boeten op de diepte – sommige apparaten spelen ver naar voren maar zijn wel plat: de diepte valt weg. Dat is niet het geval bij de Auralic. Die is écht 3D.

  Wat bij deze speler ook opvalt, is de opvallend goede verstaanbaarheid en resolutie. Vocalen zijn bijzonder gemakkelijk te volgen. We kunnen zonder veel moeite de teksten verstaan. Tevens krijgen instrumenten een heerlijke structuur mee. Bij de strijkers kan je bijna horen wat voor haren er op de strijkstok zijn gebruikt… wellicht een tikkie overdreven, maar u begrijpt wat we bedoelen: de Auralic is een bijzonder detailrijke speler…

  12 reacties

  1. “De voeding is dus intern. Auralic meldt echter dat het een ultra low noise voeding is. Speciaal voor audio (mogen wel wel hopen… :-)) Het is dus niet zo dat zoals bij de Aries en Aries Mini er een gigantische upgrade te doen is met een Sbooster voeding. Al gokken we dat het prima te upgraden is…. het kan áltijd beter”.

   Dat waren profetische woorden Jaap.

   Heb inmiddels de voeding van mijn Auralic Aries G2 vervangen door een voedingsboard van Stephan Horwege (van Hifiwerkstatt hoer-wege uit Duitsland).
   Een plug en play voedingsboard met hoogwaardige componenten dat de Aries G2 overduidelijk naar een (nog) hoger niveau brengt. Een aanrader voor alle G2 gebruikers. Ben erg erg blij mee.
   Horwege heeft meerdere (veelal voeding)upgrades voor diverse apparaten. Van Auralic, maar ook andere merken als Audiolab, Cambridge, C.E.C, Luxman, Onkyo, etc. Ook bouwt hij zelf spullen als dac’s, master-clocks, e.d.
   Hier is daar meer over te vinden: https://www.hoer-wege.de/default.htm
   Qua looks een gedateerde website, maar boordevol actuele en interessante info!

  2. Mooi apparaat, echter wel erg veel geld voor een streamer zonder DAC. Ben benieuwd hoe deze klinkt vergeleken met bijvoorbeeld een SOTM of zelfs een DIGIONE/RPI streamer van ALLO…

  3. Beste Alpha Audio (lezers), ik ben benieuwd hoe snel wij of van AA of van de lezers horen hoe de nieuwe Auralic Aries G1 prijs en kwaliteit uit de bus komt. Op het collega forum las ik er al iets over en de prijs van 2.199 klinkt al als muziek in de oren. Hopelijk horen of lezen wij er hier meer over en is hij ook daadwerkelijk in Nederland snel live te beluisteren. Het zou mooi zijn als iemand hem al in München heeft gehoord.

  4. De G2 klinkt allereerst een forse slag beter. Ten tweede beschikt deze over een lightning link die i2s kan uitsturen. Tel daar de mogelijkheid extern te clocken bij op en de prijsstijging is al wat duidelijker denk ik…

  5. Leuke review. Ik ben er van overtuigd dat het een prachtig apparaat is. Wel wil ik even laten weten dat ik van verschillende bronnen heb vernomen dat hier wel de deminshing returns een factor is: als je high-res streamt dan haalt een goedkopere streamer (+/- helft goedkoper) ergens tussen de 80% en 90% van de kwaliteit van de Aries G2. Dus je betaalt wel veel geld voor wat sommigen een marginale verbetering kunnen noemen. Vergelijken blijft dus de boodschap. Veel plezier allemaal!

   1. Diminishing returns speelt altijd in audio. De stap van een versterker van 100 euro naar 200 euro is gigantisch in kwaliteit. Van 200 naar 500 idem. Maar van 500 naar 1000 is al een iets minder grote stap. En van 1000 naar 2000 idem.

    Dat geldt niet alleen voor audio, maar voor alles: auto’s, lampen, laptops… etc. Spreek een willekeurige designer. Allemaal zeggen ze hetzelfde. Het winnen van de laatste procenten is ontzettend lastig en vereist niet alleen veel research, maar ook exotische, custom made componenten. Kortom: om de laatste procenten te winnen moet je behoorlijk investeren.

    Een apparaat als de Aries G2 is voor wie al een goed apparaat heeft en graag die laatste procenten in huis haalt. En weet je wat: zelfs dan is er nog iets beters – en veel duurders – te vinden. Denk aan Aurender, dCS…

   2. Ik vind dat Stino wel een punt heeft. Gezien de prijs – die ruim meer is dan het dubbele is van een Auralic Aries Femto – is enig product vergelijk wel gewenst. Weliswaar is alle waar naar zijn geld, maar ik zou het toch wel plezierig vinden dat enige nuance wordt meegeven wat je nu precies ‘meer’ krijgt voor deze forse prijs. Dat kan ik uit deze test helaas niet opmaken…

  6. Fraaie, maar wat klinische en neutrale test…, ik kan hier niet echt veel conclusies aan verbinden behoudens dat het een absolute top streamer is, maar dat wisten we direct bij presentatie natuurlijk al. Interessanter lijkt me een vergelijking met de Aries Femto, klinkt het beter of anders? En op welke punten, het prijsverschil moet toch ergens waarneembaar zijn…Hoe verhoudt zich de MQA bewerking tot bv de gecertificeerde decoders van Aurender? Ik hoop dat op meerdere aspecten wat dieper zal worden ingegaan bij de Vega Streamer ;)

   1. Dank voor je feedback Pim. We hebben de G2 niet naast de Femto gezet. Dus een direct vergelijk hebben we niet kunnen doen en dus gaan we geen uitspraken doen. Wel hebben we meerdere malen MQA over de Metrum gehoord (die is (nog) niet MQA compatible, dus het komt direct aan op de eerste unfold) en we horen eigenlijk geen verschil met een gecertificeerde renderer. Auralic doet het dus wel erg netjes.

  7. Voor mij als Aries G2 bezitter van het eerste uur inhoudelijk een heel herkenbare test. Ben benieuwd wat Auralic softwarematig voor de G2 nog in petto heeft. Begrijp uit het Auralic forum (waar een van de 2 Chinese eigenaren erg actief is!) dat de G2 (bewust) nog niet door ROON gecertificeerd is daar Auralic nog werkt aan betere software met diverse nieuwe op ROON gerichte features.

  Geef een reactie