web analytics

Review Audioquest Water, Diamond, Monsoon en Powerquest 3

Voordelen

 • Duidelijk aanwijsbare verschillen
 • In elke klasse iets te krijgen
 • Oogt strak

Nadelen

 • Effect wisselt per set
 • Kan in de papieren lopen!
 • Prijs: € wisselt

  Audioquest

  Aan de slag

  We beginnen met de Audioquest Powerquest 3 die mooi gemaakt is en een degelijk vast netsnoer meekrijgt. De Powerquest 3 is een veelzijdig stroomfilter met maar liefst acht aansluitingen gebaseerd op het ‘Ground Noise Dissipation System’ uit de duurdere series. Dit systeem is in feite een combinatie van verschillende filtertechnieken die ervoor zorgen dat stroomvervuiling geen kans krijgt. 

  Twee aansluitingen zijn specifiek voor video en tv ontwikkeld en twee andere voor zware eindversterkers of subwoofers. Daarnaast zijn er nog vier gewone aansluitingen voor bronnen en dergelijke. Bijkomend zijn er nog vier usb aansluitingen om bijvoorbeeld een gsm mee op te laden. Alsof dat nog niet genoeg is is er ook een speciaal veiligheidssysteem dat in werking treedt wanneer er plots te hoge pieken zouden ontstaan of wanneer er problemen zijn met de netspanning. Met de Powerquest in het spel ervaren we vooral meer rust in de weergave. Niets schokkends maar wel hoorbaar, zeker als je hem er weer uithaalt.  

  Tijd voor de duurste kabels. De digitale Diamond aes/ebu en coax kabels zien er geweldig uit maar gaan ze ook leveren. Deze kabels zijn gemaakt uit zilver en hebben naast de DBS technologie ook de ‘Perfect Surface’ technologie meegekregen die vervorming moet minimaliseren. Onmiddellijk zijn een aantal zaken duidelijk waarneembaar. Gelukkig maar want deze beauties kosten ruim een rug per stuk. 

  We nemen er even onze notities bij. Levendiger, directer maar ook frisser zien we staan. Fris is hier echter zonder negatieve connotatie. Er is gewoon nog meer te horen en dat is even wennen. Elk element in de set wordt blootgelegd en mindere opnames vallen sneller door de mand. Op de Atc’s is er nu nog meer inzicht en openheid. Puur muziek zo zouden we het omschrijven. Dit zijn fijne kabels maar zeker niet goedkoop. 

  Tijd voor de analoge Water kabels uit de Elements serie. Deze kabels hebben we eerder getest in onze multi-test op de set in Haarlem. Hmmm, dit is lastiger. We horen niet perse een verbetering, het klinkt wel anders. We besluiten om de Supra Sword naast de Audioquest Water op de HPA4 aan te sluiten. In een direct vergelijk zijn de verschillen minimaal. 

  Wat we wel werken is dat de de Water kabel net iets vergevingsgezinder is bij scherpere vocals dan de Sword. De tweeter van onze ATC’s legt de minste vorm van scherpte en hardheid bloot en de Sword verbloemt dit niet. De Water lijkt iets vriendelijker zonder verlies van detail. We kunnen het eigenlijk niet beter verwoorden dan hoe collega Harro Tillema het enkele jaren geleden zei:

  De Water heeft een warm, gepolijst karakter en geeft ambiance aan de opnames. Het geluidsbeeld is diep, breed en ruimtelijk. Het warme karakter geeft stem en instrument body en autoriteit. Het geheel komt tot leven. Ondanks het licht warme karakter van de interlink laat de Water heel veel microdetail horen. Muzikaal, gemakkelijk, prettig en vooral schoon; zoals gezond water behoort te zijn.

  Als laatste sluiten we de Monsoon aan op de Morpheus. We weten dat de NRG-1000 (niet meer in productie) meer uit deze dac haalt en zijn benieuwd of deze Monsoon ook een hoorbare stap brengt. Dat doet ie zeker! Alles klinkt nog strakker en de boel komt wat meer los van de speakers. Fijn! Even weer een gewoon netsnoer aansluiten om zeker te zijn. Check. Dit hoort iedereen. Op de HPA4 horen we het ook maar op de AHB2 merken we geen verschil. Niet elk toestel is even gevoelig voor een ander netsnoer. 

  Tabula Rasa

  We zetten onze testlijst een paar keer op repeat en luisteren aandachtig. Sommige tracks gebruiken we om te horen of scherpe s-klanken worden aangezet, andere voor plaatsing en soundstage. Weer andere om het laag te testen. Na een paar uurtjes luisteren, zwaar werk hebben wij toch, vervangen we alle kabels en halen alle stekkers uit de Powerquest. Even kijken wat dat geeft. Eerlijk, het valt nog te overzien. De set stond al goed op punt. Maar toch. We missen vooral de rust en vloei die we met de Audioquest kabels hadden. Daarnaast is het ietsje minder sprankelend. De Atc’s laten nog steeds erg veel door maar het is toch anders. Ietsje directer en wat minder los ook.

  U kunt Audioquest direct hier kopen:

  Winkels met Audioquest

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  14 reacties

  1. Wat mensen hier niet moeten vergeten is bijv. de muzikale achtergrond van Jaap. Zijn gehoor zal ietwat meer getraind zijn dan dat van de gemiddelde Alplha Audio lezer 😉

   Wat blijft er van dat percentage over als er wordt vergeleken met de welbekende en goedkope Belden 19364 als stroombekabeling en bijv. afgeschermde Procab interlinks? Dat is m.i. een reëel startpunt…. Minieme verschillen zijn m.i. voor 99,99% van de mensen niet waar te nemen. Al helemaal niet in qua akoestiek niet geoptimaliseerd kamers (wat voor het gros zal gelden).

   1. Ik heb geen muzikale achtergrond en mijn vrouw ook niet. De verschillen zijn duidelijk hoorbaar. Het jammere is dat je relatief veel geld moet neerleggen. Ik heb hier wat ervaringen opgeschreven: https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/alphas-top-tips-voor-beter-geluid/#comment-42956

    Ik denk steeds minder dat ‘het verschil’ niet perse ‘waarheidsgetrouwer’ is. Ik vind het ‘beter’ klinken, dwz: meer ruimte, textuur, refinement, grotere sound stage, minder s-klanken, anders is dan jouw definitie van ‘beter’. Kabels hebben hier invloed op, maar niet zoveel als het vervangen van een component. Tenminste dat is mijn ervaring.

  2. Ik ben gek op kabelreviews (en versterkerreviews overigens). Ik kan me goed vinden in wat je schrijft. Hoewel 10% ietsiepietsie aan de optimistische kant lijkt. Honderden euro’s uitgeven hoort erbij inderdaad, maar kabels kiezen blijft een lastige keuze. Zeker nu de retailwereld zich steeds meer verplaatst naar webshops, is het niet eenvoudig om een goede kabel te vinden.

   Ik zit me af te vragen hoeveel verbetering een XLR interlink kan brengen. Ik heb nu Vovox Sonora en vraag me af hoeveel verbetering een AudioQuest Water, Grimm SQM of Tellurium Ultra Black of iets dergelijks brengt bij de Moon/Yggdrasil en GoldenEar reference. Wat denk jij? Ga ik hiermee een verbetering in detail en texture krijgen van meer dan 5%?

   1. Hallo,

    Alles samen lijkt het ongeveer 10%. Sowieso niet evident een getal opkleven dat beseffen we. Maar zoals in de review staat kom ik van een gewoon stekkerblok, geen speciale netsnoeren en een paar heel goedkope interlinks.

    Jouw vraag hangt af van de set en zeker eens uittesten inderdaad.

    Geoffrey

    1. Hello,

     Ik vind het goed dat je een percentage aangeeft. Daar hebben mensen wat aan Dat ik misschien denk dat het 7% is, is niet heel erg relevant. Wat wel relevant is, is dat kabels een aardig verschil maken.

     Uittesten is niet zo makkeliijk meer. Zeker gezien mij go-to hifi dealer geen believer is in kabels.

     Las

  3. Mooie review wederom Geoffrey, en herkenbaar. Ik had een AQ Tornade gekocht voor op mijn geintegreerde amp en dat was al mooi, maar ook een Blizzard voor de Sonnet Morpheus. Toen ik de Blizzard aansloot was ik flink onder de indruk, die reageert wel héél lekker op goede stroom.

  4. Ik heb nu de coffee aan de streamer zitten. Ga ik met de Diamond dan echt een stap maken ?
   De versterker , tv en de rest heb ik nu op de niagara 1200 zitten (geaard stopcontact).
   De tv box, router , nas zitten in een stekkerdoos van 100 euro. Maak ik een stap door de powerquest 3 (of 2) daarvoor te gaan gebruiken in een normaal / niet geaard stopcontact?

    1. De akoestiek is goed. Mijn set laat veel details horen. Ben er ook erg tevreden over / mee.
     Daarom ook mijn vraag of het echt een upgrade is. Zit dan ook op een punt van tevreden zijn met wat je hebt of toch nog die (kleine) tweak.

  Geef een antwoord