web analytics

Review Audioquest Type-4

Prijs: € 234

Audioquest Type 4

Geluidsbeeld en klank

Inhoud

Deze kabel typeert zich door zijn upfront geluidsweergave. Het geluidsbeeld is kamerbreed en vindt vooral plaats voor de speakers. De weergave is ruimtelijk en komt helemaal los van de speakers. De focus en plaatsing zijn erg goed. Nergens hebben we het idee dat er iets over de bühne of door de opnamestudio zweeft. Elke artiest staat als het ware vastgenageld op zijn vaste plek.

De sweetspot is relatief klein en plaatsing van speakers komt hiermee precies. Volgens Audioquest is deze kleine sweetspot een sterk punt van de Audioquest bekabeling. Deze kleine sweetspot wordt namelijk veroorzaakt door de afwezigheid van faseverschuivingen in de bekabeling. De linker en rechter luidsprekerkabel zijn qua gedrag dus 100% identiek aan elkaar. Is de juiste sweetspot gevonden dan valt alles keurig netjes op zijn plek.

Gerelateerde berichten

Bang Olufsen Beoplay A9

Review Bang & Olufsen BeoPlay A9

Geluidsbeeld en klank InhoudWie de BeoPlay A9 in de etalage ziet staan, denkt als eerste te maken te hebben met een strak vormgegeven satellietontvanger. In de Leidse Bang & Olufsenwinkel (avbotermarkt) aan de Botermarkt, midden in de historische binnenstad, is een satellietontvanger niet een voor de hand liggend pronkstuk in de showroom. Wat blijkt? Het is […]

Burson Audio Audio Buffer

Geluidsbeeld en klank InhoudBurson Audio is nog niet zo groot in Nederland. Het Australische bedrijf produceert onder meer custom opamps, versterkers in alle soorten en maten en zelfs een aparte klok om jitter te elimineren. De filosofie van het bedrijf is duidelijk en krachtig: ‘Burson Sounds good, like a solid state should’. Deze nuchtere kijk […]

23 reacties

 1. Hallo Harro,

  Ik ben blij met de test, want is gebruik zowel voor het laag als het hoog een separate type 4 kabel, dus niet gesplitst.

  Jullie spreken elkaar echter wel tegen. Jouw collega Jaap heeft deze kabel in 2005 getest en zijn conclusie staat haaks op die van jou. Zie bijgaande link: http://alpha-audio.nl/2005/10/audioquest-type-4

  Leg mij dat maar eens uit, want AQ heeft in al die jaren geen enkele verandering in de kabel aangebracht.

  Met vriendelijke groet,
  Roy

  1. Geloof me, Audioquest zit echt niet stil met de ontwikkeling van haar bekabeling. Bij elke vernieuwde versie voert de fabrikant kleine verbeteringen toe.

   De set waar Jaap twaalf jaar geleden mee speelde is bovendien een compleet andere set als waar wij nu mee spelen. De kabel is namelijk niet bepalend voor de uiteindelijke klank, maar de complete set. De kabel zet enkel de puntjes op de ‘i’.

   1. Harro,

    Ik begrijp de reactie en leuk geprobeerd, maar AQ heeft aan de Type 4 absoluut niets veranderd. Is in 30 jaar niets aan veranderd, uiterlijk iets ( kleur blauwe geweven mantel) maar de koperen aders zijn nimmer veranderd. Als jullie willen vraag ik het bij AQ wel even na hoor, geen enkel probleem.
    Trouwens kijk maar eens op de website van Hobo Hifi, Hifi Klubben, Art’s Excellence etc. Allemaal geven aan dat AQ niets aan deze kabels veranderd heeft. Maar goed, het gaat er niet om om mijn gelijk te halen dus ik zou zo zeggen, neem zelf maar contact op met AQ Roosendaal. Nogmaals ik ben erg tevreden met het testresultaat, geeft aan dat ik voor mijn setting een juiste keuze heb gemaakt. Ik ben nog verder gegaan en heb dus vier lengtes van 250cm gebruikt, i.p.v. twee lengtes van 250 cm gesplitst. Ik wens een ieder veel luisterplezier met welke kabel/ setting dan ook. Met vriendelijke groet, Roy

   2. Als de hele set, en dan met name de gebruikte apparatuur bepalend is, hoe kun je dan stellen in zijn algemeenheid dat dit een goede kabel is? Je noemt de set qua samenstelling nl. niet en aldus, volgens jouw verhaal, kan resultaat per set variëren. Deze testen hebben voor de consument geen enkele waarde. Test een aantal kabels op verschillende soorten sets en kom dan met bevindingen, waardoor de consument een veilige keuze kan maken.

     1. Sorry, die info heb ik gemist. Blijft staan dat bijna iedereen wat anders heeft staan en dat dat je dus het best een generiek goed geteste niet als te dure kabel kunt aanschaffen. Fijn dat die test er nu aan komt…?

      1. Duidelijk is dat d gehele set de kwaliteit van de individuele componenten bepaald….dus het heeft alleen maar zin om bepaalde kabels te testen met altijd dezelfde uitgangspunten = componenten.
       En het moge duidelijk zijn dat bij iedereen de componenten thuis anders zijn dan in een test derhalve kan de conclusie van een test alleen maar zijn dat geteste kabels die karakteristiek hebben middels de geteste opstelling en geen garantie is voor de thuis situatie.
       Je kunt tests natuurlijk wel als leidraad nemen en thuis gaan testen/luisteren….
       Wellicht een idee zoals gebruikelijk is in de accountancy om een “waiver” op te nemen in test….zoals “let op de kabel kan een andere uitkomst geven bij gebruikmaking van andere componenten”

      2. Aanvullend: je zou wel twee audio sets kunnen nemen, zeg: een gemiddelde set en een wat duurdere (high-end) set. Thuis verschillende kabels testen is een lastige klus voor de meeste consumenten. De uitkomst van de test, of testen, zou moeten zijn dat de consument een veilige keus maakt met een bepaalde kabel, zonder dat hij zelf hoeft te gaan stoeien. Dit nog los van de ‘op zicht’ problematiek en het keuze proces daaraan voorafgaand.

      3. Ja. Dat kan. Maar dan komt nog het element akoestiek. … Kortom: wij geven een indicatie. Maar je moet altijd thuis proberen.

   1. Tip: o.a. Atlas heeft goede budget kabels, zoals de Hyper 2.0. Deze kabel is al jarenlang een topper in zijn klasse en beschikt ook over jumper cables, een niet onbelangrijk aspect bij de keuze van kabels.

    1. Veel fabrikanten stappen tegenwoordig af van de “plaatjes” die LF en HF met elkaar verbinden en zijn voorzien van jumpers van het zelfde materiaal als de interne bedrading van de LS. M.i. zijn jumper belachelijk duur en zijn deze eenvoudig zelf te maken voor een fractie van de prijs.

    1. Over interlinks gesproken, dit vind ik wel leuk om te delen met jullie: Na een poosje wat ontevreden geluisterd te hebben naar mijn set kwam ik op het idee om de interlink om te draaien. De tevredenheid was er toen weer; na testen en doen had ik deze met de ‘ground end’ aan de verkeerde kant aangesloten. Leuk toch?

     1. Na deze actie heb ik ook geen brom meer in de ringkerntrafo die af en toe optrad. De interlink zal als antenne gefungeerd hebben of zo denk ik.
      Een dc-blocker is dus gelukkig niet meer nodig.

      Dit was misschien een beetje offtopic, maar ik volg de reviews van de speakerkabels op de voet met veel plezier.
      Jullie zijn goed bezig!

      1. Altijd een fijn gevoel om zaken zelf opgelost te hebben en als gevolg daarvan je installatie weer als een zonnetje functioneert.

Geef een reactie