Home Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable

30

Voordelen

  • Waanzinnig strakker focussering
  • Brengt rust
  • Heel open klank

Nadelen

  • Bijzonder stug

Prijs: € Vanaf 669

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Audioquest Thunder

Inleiding

Inhoud

Onlangs heeft Audioquest een compleet nieuwe lijn met lichtnetkabels – power cables – aangekondigd. Deze serie heeft niet alleen totaal andere namen, maar ook een totaal andere geometrie. Zien de oude modellen er nog vrij traditioneel uit; de nieuwe lijken wel voor hoogspanning gemaakt met hun gevlochten opbouw. Wij bekijken en beluisteren de Thunder-serie met een kleine uitstap naar de Dragon… gewoon omdat het kan. 

Zwaar… tikkie stug… indrukwekkend. Dat is de eerste indruk van de nieuwe serie van Audioquest. Deze nieuwe modellen zijn ontwikkeld door Garth Powell. Juist: de man die verantwoordelijk is voor de nieuwe Niagara-series power conditioners. Een man die heel wat kennis heeft opgedaan bij Furman. En nu zet hij door met een compleet nieuwe serie van power-cords. Dat belooft wel wat.

Ground Noise-Dissipation

Het is onmogelijk om over de nieuwe producten te praten zonder het nieuwe Audioquest Ground Noise-Dissipation aan te halen; een gepattenteerde technologie (US Patent # 9,373,439) di er voor zorgt dat de aarde niet zomaar de troep kan ‘dumpen’ in een audio-apparaat. Immers: de aarde is vaak direct gekoppeld aan gevoelige circuits en wordt niet gefilterd. Door de gepattenteerde opbouw – Audioquest noemt het “common mode phase cancelling array – wordt de storing op de aarde grotendeels teniet gedaan, wat voor een schonere weergave moet zorgen. Overigens gebruikt de Niagara-serie ook deze technologie.

Behalve deze nieuwe GND-techniek, zien we ook DBS: Dialectric Bias System. Dat kennen we inmiddels bijna twintig jaar. Tel daar nog degelijke shielding en de geweven opbouw bij op en we hebben toch wel een significant andere kabel dan een standaard netsnoertje van de Gamma. Of zelfs een wezenlijk ander product dan bijvoorbeeld een NRG-1000 waar wij de Thunder naast gaan beluisteren.

High Current en Source

Er zijn trouwens twee verschillende modellen: een high-power / high-current model en een source-model. U zult begrijpen dat het met het type apparaat te maken heeft. Een bron heeft veel minder energie nodig dan een high-current eindversterker. Audioquest heeft de opbouw en aders daarop aangepast.

Type test
Single test
Type accessoire
Bekabeling
Geleider materiaal
Koper
Soort geleider
Solid core
Afscherming
Ja
Possible plugs
  • IEC connector
  • Shuko
Lengte kabel
100 cm
Productieland
Niet bekend

Koop hier

Product

Linkje naar de winkel

Prijs

Klubben
1099EUR

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

30 REACTIES

  1. Naar aanleiding van de review heb ik mijn favoriete ‘hifiboer’ gevraagd of ik de Thunder en Hurricane thuis mocht proberen. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik begrijp niet hoe het kan dat dat een netsnoer zoveel kan doen met de performance van je set. Ik vond altijd dat er iets niet lekker was in mijn systeem. Het is moeilijk uit te leggen, maar soms wat scherp, maar toch iets dof, het geluid was naar mijn gevoel gewoon niet genoeg ‘hifi’. Ik weet van mezelf dat ik een zeikerd ben, dus ik dacht dat het aan mij lag.

    Ik gebruikte hiervoor een ‘out-of-the-box’ netsnoer van Simaudio (denk aan een gemiddelde PC kabel). Toen ik de Thunder gebruikte, leek het net iemand de gordijnen openzette.. Wow.. Daarna probeerde ik de Hurricane en dat klonk helemaal perfect. Toen mijn vrouw het hoorde, zei ze: ‘Het lijkt net of we er bij zijn’. Zelf vind ik dat het geluid helderder klonk, meer loskwam, meer detail, meer dynamiek, meer emotie. Dit is niet een nuanceverschil, zoals met bijvoorbeeld ethernetkabels. Voor mij was dit the next level: amazing.

    Na een week zette ik het standaard netsnoer er weer op. Dat was behoorlijk afzien en ik merkte dat ik lievere andere dingen ging doen i.p.v. friemelen aan mijn stereo. Nooit gedacht dat ik € 1000 zou uitgeven aan een stroomkabel, maar dat is toch echt gebeurd.

    Nu ik mijn post nog even teruglees, lijkt het net een reclamecommercial, maar ik sta er achter.

  2. Hallo Jaap, Thunder aangesloten op mijn Naim Xp5XS voeding die vervolgens weer de N272 voedt…Je hebt niets te veel gezegd, goeiemiddag, wat een verschil….Jij praat over een source en high current versie van de Thunder, ik heb alleen een high current versie gevonden……klopt dat? En wat betreft het kastje…., gewoon een paar centimeter van de muur schuiven, 17 centimer ruimte achter de Naim voeding is voldoende….wat een feest…..HiFi groet!

    • Hallo molenaar,
      Zelf heb ik ook naim apparatuur, en een wat dikkere voedingskabel aangesloten. Maakt inderdaad verschil met de standaard, 1 qmm, meegeleverde. MAAR: Wanneer je zulke mooie voedingen van NAIM hebt, durf jij dan een getwiste/gevlochten kabel aan te sluiten? En dan ook nog met een stekker die met 20 Amp ver boven de zekering van de apparatuur en zelfs je groep (16 Amp) in de meterkast ligt?
      Ik vind dat nogal een enge situatie.
      Nogmaals, een wat dikkere geleider, 1,5 tot 2,5 qmm, kan volgens mij niet zoveel kwaad, maar zoals in het geteste model zou ik bij elke bliksemontlading in de lucht me al zorgen gaan maken. Zie het maar als een perfect gemonteerde vlieg aan de hengel van een forelvisser.

      • Hallo Theo, het is nog erger……..ik heb een aparte groep voor mijn hifi, een gigawatt G-C20A , 20 ampere zekering, direkt gekoppeld aan de hoofdschakelaar en omzeil de aardlekschakelaar……..Jazeker, is een risico en als het gaat onweren gaat de hifi uit…..moet dus hoognodig stekkeblok vervangen door bijvoorbeeld beveiligd stekkerblok van Atlas, lees daar goeie dingen over in combinatiemet Naim…, maar je zou het eens moeten proberen, je kunt het bijna niet geloven en begrijpen……Tja, en mijn inboedelverzekering dekt blikseminslag…., en ik woon in de pyreneeen en hier onweert het regelmatig…….

        • Ja…… sterk staaltje Russisch roulette……. trouwens is in deze situatie onweer niet eens nodig. Een lichte piek op het reguliere 230V netwerk en je kabel en stekker bieden zich maar al te graag aan dat even te verwerken.
          I rest my case . . . . .
          Veel luisterplezier:-)

          • Je hebt gelijk Theo, maar daarvoor zijn de stekkerblokken die niet filteren maar er wel uitklappen bij een stroompiek, bijvoorbeeld van Atlas….Waarom denk je eigenlijk dat je met een Thunder kabel meer risico loopt dan met welke andere kabel dan ook?..

          • Ik denk niet dat je met deze kabel, Whats in a name haha, extra risicoloopt anders dan dat er veel meer ampères overheen kunnen dan bij 1 x 2,5 qmm.
            Wat mij verontrust is de bypass van de aardlekschakelaar.
            Bliksem slaat niet in, maar vertrekt vanaf de grond, inslagpunt, naar boven. En wanneer je installatie direct gekoppeld is aan het 230V netwerk van Toulouse is dat natuurlijk een prachtig startpunt.
            Wat ik al eerder stipuleerde: Wanneer dit soort ingrepen zoveel verschil maken, heb je denk ik heel andere problemen. Bijvoorbeeld instabiele spanning, of te grote afstand(en) tot je aardpen, of veel te veel variatie in geleidende materialen in je set-up etc.

          • En Theo, echt interessant om eens te kijken naar gigawatt.eu en dan onder accessoires de Circuit Breaker Gigawatt G-C20A 2P te bekijken, dit is een 20 ampere zekering speciaal ontworpen voor High End deoleinden…Heb hem gekocht in NL bij Ohm-Audio.nl, zit in Groningen met prachtige winkel….En wat betreft onweer, als je pech hebt en je huis krijgt een voltreffer dan smelten de draden aan mekaar als je pech hebt, maakt echt niet uit of je afzekert met 10, 16 of 20 Ampere en maakt ook niet uit welke stroomdraad je gebruikt. In het Naim audio forum wordt hier ook vaak over gesproken en je moet ermee leven…..No risk, No fun…..is een mooie spreuk in deze…..

          • Ha die Theo, ga nog eens nadenken over of een aardlekschakelaar uberhaupt iets doet in geval van stromen veroorzaakt door bliksem……( mijn gevoel zegt helemaal niets……). Nog niet zo heel lang geleden werden er nooooit aardlekschakelaars geplaatst, en dat begrijp ik……En voor hifi is een aardlekschakelaar weer een vervuilend element in de toegevoerde stroom die je zo zuiver mogelijk probeert te houden…….Misschien een leuk onderwerp voor Jaap om nog eens op terug te komen? Heb je al naar de speciale high end zekering van gigawatt gekeken? Is prachtig……..Muzikale groet!

          • O ja en wat de stroomtoevoer betreft, ja de kwaliteit wisseld gwoon, s’ nachts klinkt onze installatie gewoon mooier Dan wanneer het net zwaar belast wordt door mede elektra gebruikers, dus toch serieus overwegen een Audioquest Niagara 5000 aan te schaffen. Mag hem testen van m’n dealer die er, net als zoveel andere mensen, zeeeeer enthoisiast over is, geeft zoveel rust in j installatie……, maar ja 5000 euro, oef…..

          • Lees ook verhaal van schaapbliksem.nl, eindoordeel is weglaten die aardlekschakelaar maar er wel voor zorgen dat je werkelijk een goed geaard cicuit hebt…….

      • Ha die Theo, nog even, wat betreft een beveiligd stekkerblok, mijn dealer in Toulouse beweert dat Audioquest binnenkort met een aangepaste versie van de Niagara 1000 komt waarop 2 ongefilterde maar wel tegen overspanning beveiligde uitgangen opzitten, 1 voor deN272 en 1 voor de Nap 250. Mogelijk alternatief voor Atlas stekkerblok, zeker in combinatie met Thunder kabels……..Veel luisterplezier!,

  3. Heb in mijn setup een uitstekende combinatie in een Furutech powerflux voor de versterker en een tellurium q ultra blue voor de cd speler.De furutech zorgt voor stabiliteit en ongelooflijk vet in stem en instrumentweergave.De tellurium brengt ruimte,punch en snelheid.Beide kabels hebben een ronde klank zonder neiging naar scherpte.

  4. Hallo Jaap,
    Bedankt voor de review.
    Wat mij iedere keer weer opvalt, en ik geloof je, dat staat buiten kijf, hoe zulke grote verschillen je detecteert tussen de verschillende powercables.
    Heb jij je wel eens afgevraagd, dat wanneer die verschillen zo opvallen, de standaard situatie dan wel erg instabiel en fragiel in elkaar moet steken?
    M.a.w.: ligt een constructieve, meer permanente oplossing niet veel meer voor de hand? Zodat je met al die mooie apparatuur niet afhankelijk wordt van dit soort (soms erg kostbare) tweaks?

    Met vriendelijke groet
    Theo