Home Review AudioQuest PSC+ Jumpers

Review AudioQuest PSC+ Jumpers

37

Voordelen

  • Prachtig gemaakt

    Gewoon betere weergave

Nadelen

  • Het is even een investering
Afwerking
Geluid
Prijs
AudioQuest Jumpers

Voor elke hifi-enthousiasteling komt er een moment waarop je zegt: het is goed zo. Je kunt elke keer een CD of plaat opzetten, luisteren en volstrekt tevreden zijn. Precies voldoende hoog. Een luchtige en open soundstage. Genoeg bas om het geheel body te geven. Stemmen komen mooi uit. Perfect. Of anders genoeg in de buurt van perfect. 

Na alle zoektochten, tweaks, vervangingen en tests ben je er uit. Dit is voor nu, voor dit prijskaartje het maximaal haalbare. Tevreden ontvang je een paar AudioQuest PSC+ Koperen Biwire Jumpers om te reviewen. Direct na het aansluiten, denk je echter: het kon dus toch nog beter!

Zo meteen meer over het geluid? Laat ik eerst een vraag stellen. Wat is het eerste dat je doet als je een nieuwe set speakers in huis krijgt? Die ?metalen? plaatjes aan de achterkant weghalen en vervangen door een leuk stukje kabel. Toch?

Standaard plaatjes

AudioQuest JumpersDe jumpers die worden meegeleverd zijn meestal niet van de hoogste kwaliteit, dus de eerste winst die veel audiofielen halen, is dit te vervangen door kabel. Direct hoorbaar, hoef je geen moment over te twijfelen. Zoals AudioQuest zelf ook zegt: ?What about those ?free? shiny metal jumpers that came with the speaker? It?s entirely accurate to describe these as ?worth every penny you paid for them.? Simply put, these are very poor sounding devices.?

Direct vervangen dus? Maar waarmee? Mijn oplossing tot nu toe was gewoon een stukje kabel dat nog ergens lag. Iedereen heeft wel een restantje. Even op maat maken en verbinden. Puntje 1 van de tweaklijst. Het was nog niet eerder in mij opgekomen om ook eens dieper in dit – vaak over het hoofd geziene – onderdeel te duiken. Tot de dag dat ik dus de AudioQuest BiWires in huis kreeg. En dat was een glorieuze dag.

Mooi!

AudioQuest JumpersWat een mooie kabels! Het zijn dan misschien ?maar jumpers? en ze zullen het grootste deel van hun bestaan aan de achterkant van de speaker doorbrengen, maar dat neemt niet weg dat ze ook esthetisch zeer plezierig voor het oog kunnen zijn. Het oog wil tenslotte ook wat en wat dat betreft stellen de jumpers van AudioQuest niet teleur. Ik weet dat we bij versterkers en bronnen automatisch naar ?build quality? kijken, maar als audiofiel gaat je hart toch wel even sneller kloppen van deze pareltjes.

Ben ik nu echt enthousiast over het uiterlijk van een jumper cable? Nee dat niet, ik zit te kwijlen over het uiterlijk van deze jumper cables. Maar goed. Hoe mooi ook, ze moeten wel wat doen. Met een coole prijs van 189 euro per 4 is het toch een redelijke uitgave tegenover je normale DIY-bruggetje.

Goed aansluiten

AudioQuest JumpersIk heb hier de versie met spades in huis en aansluiten is een eitje.  Hoewel. Toch voor de zekerheid nog even online gekeken. Blijkt er dus een hele discussie te bestaan over het correct aansluiten van je bruggen. Wist ik niet. Ben ik nu achter gekomen. Zo leer je nog eens wat.

Mijn normale manier van aansluiten was altijd helder. Frommel er kabeltjes tussen en zie maar. Maar dit zijn serieuze jumpers en dan moet je opeens nadenken over de juiste configuratie bij het aansluiten.

Gelukkig biedt AudioQuest uitkomst in hun handzame whitepaper: Understanding BiWiring. http://www.audioquest.com/wp-content/uploads/2012/02/UndrstndgBiWr.pdf

For 2-way speakers, be sure to put the red connector to treble + and black connector to bass -. This is the only way to preserve the tonal voice the speaker designer intended.

Meer hout

AudioQuest JumpersOk̩ AudioQuest jullie weten het beter. Een kruislingse configuratie. De jumpers aangesloten en de versterker aangezwengeld. Even wachten tot de buizen een beetje warm zijn en het reguliere rijtje test-cd?s in de speler. Direct bij mijn eerste keuze (Pink Floyd РDark Side of the Moon op SACD) valt mij iets op. Het koperwerk. Helderder. Sprankelend. Weer net iets levendiger. Net iets meer Stuk hout raakt stuk koper en weer net iets minder ?Tsssss?.

Ook de ruimte tussen de instrumenten is iets groter geworden. We gebruiken in het wereldje vaak het cliché, alsof er weer een sluier van het geluid is gehaald. Dat doen de AudioQuest Jumpers dus in overvloed. We hebben het hier over een grote sluier.

Voor de zekerheid ben ik het rijtje afgegaan van de test-cd?s en ook het vinyl is er aan te pas gekomen. Maar de algemene indruk blijft. De AudioQuest BiWire Jumper brengt helderheid, waar ik die persoonlijk niet meer had verwacht. Ik was al tevreden en ben nu nog meer tevreden.

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

37 REACTIES

  1. Het is eindelijk zover, binnenkort ga ik mijn Audioquest 14/4 Fix Slip kabels in gebruik nemen, lang moeten uitstellen door restauratiewerken, nu twijfel ik of ik de originele (draad) brugjes ga vervangen met kort stukje uit rest van de Audioquest kabel, ik kan moeilijk aannemen dat de keuze van de jumper kabeltjes door JMR voor zijn Abcisse speakers van mindere kwaliteit zijn, misschien zijn ze opzettelijk aan de dunne kant om een en ander in balans te brengen.

  2. Als ik me goed herinner is er hier wel eens een review geschreven over, ik dacht de Dali Epicon, waarbij de bestaande bruggen zo goed waren dat je ze niet hoeft te vervangen. Er zullen zeker wel meer speakers zo zijn. Mocht de fabrikant toch bespaart hebben en zit een een stukje el cheapo blik tussen, dan maak je ze toch zeker even zelf van de LS kabel die je al hebt.

    Tenzij je geloofd dat deze jumpers je speakers beter laten klinken dan dan jumpers die zijn gemaakt van de bestaande LS kabel.

    Als dat laatste het geval is moet je toch eens nadenken of de hobby om het kopen gaat of om het luisteren.

    Ik ken het wel hoor, ik heb me zelf er ook vaak zat schuldig aangemaakt, als het geld er toch ligt en het is je hobby dan is het moeten hebben vaak toch de beslissende factor.

    Maar niet gaan roepen dat deze jumpers je geluid verbeteren t.o.v. jumpers gemaakt van je LS kabel want dan houd je jezelf aardig voor de gek.

  3. Ik heb de aansluiting kruiselings gedaan misschien heeft het meer rust in de weergave maar dat is erg moeilijk te horen, volgende stap is de dunne draadjes vervangen.
    Iets anders mbt kabels
    Mijn Music Fidelity MC1Dac is op 2 manieren verbonden op ingangen van de MF M6 versterker
    A) Met Neutrik XLR kabel interlink Prefer MGK226
    B) Met analoog interlink Supra EFF-1RB1
    Als ik schakel tussen A en B is er tamelijk verschil in volume, A gaat luider dan B
    Met A merk ik naast het luider spelen ook enige hardheid in de weergave
    Ik luister nu altijd via de analoge Supra?s, klinken zachter naar mijn gevoel.
    Verkeerde XLR kabel ???

  4. Tja eh… vaak is rood + en zwart -, dus veel andere keuzes hoef je niet te maken.
    En ik mag toch zeker aannemen dat de oude speakerkabel-jumpers die je al had hetzelfde koper (met zilver?) draadje bevat t.o.v. die nieuwe jumpers met ‘luxe’ jasje en ‘luxe’ connectors.
    Weer een zeer kostbare uitgave voor maar zéér marginale verbetering?
    Ach ja, tis ook een deel van deze hobby dat bevrediging behoeft blijkbaar.

    • Wat je zegt Wilco: het is hobby. En wat voor de één een grote verbetering is, is voor een ander – die de set niet zo goed kent – een onhoorbare stap. Ik test nu de Weiss MAN301. Een streamer met dac van ongeveer 13.000 euro. Ik vind het een mega-verschil en een bloedmooi apparaat. Maar ik weet zeker dat een ander nauwelijks het verschil met de htpc / NAD M51 combinatie hoort. Ik ken de set en weet dus wat de verbeteringen zijn. Dat maakt wel een groot verschil.

      • Nou daar noem je wat Jaap. Da’s nu een interessante test waarvoor ik (en wellicht vele anderen) op jouw website kom kijken.
        Veelal goede info omtrent digitale audio componenten die je niet overal vind in NL.
        Dat gedoe met deze jumpers kun je al op vele andere (HighEnd) HiFi sites vinden met bijbehorende onozele cliché uitkomsten.

        (sorry als ik wat geprikkeld klink, maar heb net ook het volgende artikel gelezen en dat geeft eigenlijk weer wat ik bedoel.
        http://www.digitalaudioreview.net/2014/07/kih-13-keeping-an-open-mind-vs-being-taken-for-a-fool/
        Ofwel… don’t take anything for granted. )
        😉

        • Als het op luidspreker kabel aankomt geloof ik zeker dat er verbetering mogelijk is, ik heb eens een kabel moeten verlengen en had andere (duurdere) kabel gebruikt, dat was schrikken bij het vergelijken van links naar rechter. Kabel direkt eraf en vervangen.
          Op digitaal transport, hm, men tovert nu al met exotische ethernet kabels, geloof geen fluit van eventuele verbetering, audio download komt binnen via dezelfde lijn als telefoon/netwerkbeheerder, moet ik nu vragen om betere lijnen doorgeen Belgie

          • Haha… datzelfde gevoel heb ik ook een beetje. Al moet ik wel zeggen: shielded CAT5e of CAT6 geeft wel een verbetering ten opzichte van standaard CAT5. Dat hoor je echt. Maar 1000 euro per meter voor een netwerkkabel met gouden pluggen… laat me niet lachen.

          • Ja, vraag is, wat zit er onder de grond tot aan ons doosje van de kabelmaatschappij.
            Denk niet dat we met een gouden kabeltje bekleed met diamanten beter geluid gaan hebben

          • Daar gaat het niet echt om. Bits komen wel aan. Ik heb net even de statistieken van mijn eigen netwerk bekeken (ik draai met 4 beheerde switches, dus kan alles gewoon monitoren): 0 pakketten verloren in 85 dagen. Kortom; bits gaan niet verloren. Het gaat bij usb- en netwerkkabels met name om afscherming en ruis dus buiten moet blijven.

        • Hey Wilco,

          Alpha Audio heeft focus op digitale audio. Dat is nu zo en dat blijft ook zo. Maar we testen ook wel accessoires die interessant zijn voor een kleinere doelgroep. Of intressant zijn voor mensen die de laatste puntjes op de ‘i’ zetten. Denk aan deze jumpers. Keuze is aan de lezer om het stukje te lezen of niet natuurlijk. Maar goed te horen dat je de review van de Weiss interessant vindt. Het is een prachtapparaat, maar wel tikkie complex om op te zetten. Review volgt vrij vlot. Eind van deze week gok ik.

    • aanvullingkje…
      Het had ook mooi voor deze test geweest als je nà 1 maand weer terug ging naar oude situatie zonder deze nieuwe jumpers en dan weer luisteren of er daadwerkelijk iets ‘anders’ te horen is.
      Dan weet je het vaak pas ècht zeker. 😉

    • Beste Wilco,

      Ik maak onder de naam Simply Audio ook Jumpers, voorzien van fraaie pluggen en een mooi jasje zoals je dat noemt. Neem van mijn aan dat je dat verschil echt direct hoort. Lees de reviews van Rene van Es er maar op na op de Simply Audio website.
      Of dat hoorbare verschil voor de gebruiker een verbetering betekend (en dus een bepaalde waarde vertegenwoordigd) is aan de luisteraar / eigenaar.