Review AudioQuest Nighthawk hoofdtelefoon

Voordelen

 • Prachtig gemaakt
 • Zit ongekend lekker
 • Zeer lage vervorming

Nadelen

 • Erg mild naar onze mening
 • Prijs: € 599

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Geluid
  Prijs
  AudioQuest NightHawk

  We wachten al zo’n anderhalf jaar op de AudioQuest Nighthawk. De eerste echte kennismaking is dit jaar op High End Munchen geweest. Daar speelde de Nighthawk op de stand van STS Digital. Met een Marantz-speler en een Metrum-dac is dat helemaal geen slechte indruk geweest. Maar op een rumoerige beurs kan je natuurlijk niet reviewen. Kortom: het was tijd voor een échte sample, eigen muziek en eigen spelers!

  Laten we beginnen met te melden dat het productieproces van de AudioQuest Nighthawk ronduit bizar is. De ‘kast’ is gegoten uit vloeibaar hout en de zelf ontworpen 50 mm unit is opgetrokken uit Biocellulose: een soort luizenpoep. Dit materiaal is zowel licht als stijf en kan over een groot bereik spelen zonder vervorming.

  De speciale spider aan de achterzijde van de units heeft overal gaatjes om de luchtweerstand en -stroom te optimaliseren. Dat moet voor aanzienlijk minder vervorming zorgen, alsmede extra snelheid. U leest het al: er is heel veel aandacht aan het ontwerp van de Nighthawk besteed.

  In de doos

  AudioQuest NightHawk
  De afwerking is echt prachtig. Het draagcomfort is subliem

  AudioQuest heeft werkt gemaakt van de verpakking. We zien een prachtige (echt?) lederen tas met daarin de Nighthawk. Hij ligt rustig te wachten in een zacht bedje. In de tas zitten wat poetsdoekjes en een tweetal kabels: één serieuze kabel voor de audiofielen (het blijft natuurlijk wel AudioQuest, dus een degelijke kabel kan niet ontbreken) en een kabel voor onderweg. Die is iets flexibeler. Wij testen uiteindelijk met de stuggere, serieuzere kabel. Het verschil subtiel, maar wel hoorbaar.

  Uitermate comfortabel

  Bij hoofdtelefoons zijn eigenlijk twee zaken van levensbelang: rust in weergave en comfort. En met name het laatste is toch doorslaggevend: als een hoofdtelefoon niet lekker zit, gaat hij irriteren en gaat u hem niet gebruiken. Hoe goed deze ook klinkt.

  Skylar – de ontwikkelaar van de AudioQuest Nighthawk – heeft ons uitgebreid uitgelegd hoe het proces is verlopen. Het komt erop neer dat hij talloze vormen, kussens, hoofdbanden en materialen heeft gebruikt. Uiteindelijk is dit ontwerp het meest comfortabel gebleken. En we kunnen alleen maar zeggen: schot in de roos. Samen met de Sony MDR-1A is dit een van de meest comfortabele hoofdtelefoons die we op ons hoofd hebben gehad. De pasvorm is subliem, de klemkracht precies goed en het gewicht is laag genoeg om niet echt bewust te zijn van de hoofdtelefoon. Natuurlijk voelt u hem, maar hij drukt niet.

  De Sound…

  AudioQuest NightHawk
  Metingen zijn in de nieuwe geluidsdichte box gedaan. Harry – ook een tikkie bijgetuned – voelt zich erg thuis!

  Als we een samenvatting moeten geven is het: ontspannen, mild en gemaakt voor een groot publiek. Er is niet echt een uitgesproken geluid. De AudioQuest Nighthawk is niet overmatig warm, drukkend in het midden of sprankelend in het hoog. Hij is ook zeker niet neutraal, want we hadden al direct een vermoeden dat het hooggebied wat tam is gehouden. En de metingen laten dat ook duidelijk zien: de curve loopt af. Al loopt hij wel door tot over de 20.000 Hz. En dat doet hij vrij soepel, dus het moet wel een bewuste keuze zijn geweest van Skylar.

  Nu gaan we heel eerlijk zijn: wij neigen naar de equalizer, omdat we persoonlijk van een open en sprankelend, energiek hooggebied houden. Niet voor niets speelt redacteur in kwestie met bandtweeters en grijpt hij graag naar een Magnepan of elektrostaat. Deze AudioQuest past niet direct in dat straatje, maar er is zonder twijfel een publiek voor… een publiek die van een relaxed weergavegedrag houdt.

  Over detailweergave kunnen we alleen maar zeggen: uitstekend. Zeker als we een mooie mobiele dac als de Sony of Celsus Sound pakken. Dan leeft de AudioQuest echt op… mooie aansturing loont. Maar ja: what else is new.

  Niet in het hoofd

  AudioQuest NightHawk
  U krijgt twee kabels. Een audiofiele en een portable. Er zit geen microfoon in trouwens.

  Een grappig detail is dat de AudioQuest niet echt in het hoofd speelt. Het is een tikje naar voren gericht, waardoor u – gelukkig – geen stem precies tussen de oren krijgt, maar net wat naar voren. Wij vinden dat een stuk prettiger dan een projectie tussen de oren.

  Echt groots speelt de AudioQuest Nighthawk niet, al horen we wel duidelijk muziek aan weerszijden, buiten de oorschelpen. Het blijft dus niet direct plakken. Dat is ook een voordeel van een open model, gokken we. Gesloten modellen lukt dat vrijwel nooit, tenzij ze met dsp’s aan de slag gaan.

  Nu komen we wel even op een punt van aandacht: de AudioQuest is een open model. Dat betekent dat het geluid behoorlijk ‘lekt’. Dat is bewust en heeft een aantal voordelen. Allereerst krijgt de unit geen directe reflecties terug, wat veelal de vervorming gigantisch omhoog drijft. Deze AudioQuest blijft overal onder de 1%, wat bijzonder goed is. We zien dat zelden. Met name in het laaggebied is dat echt een prestatie.

  Een tweede voordeel is dat u niet zo’n opgesloten gevoel krijgt. Wij vinden dat bijzonder onprettig. Bij een open model hebt u nog iets van bewustzijn van de omgeving.

  Cijfertjes

  De metingen van de AudioQuest zijn uitstekend kunnen we wel stellen. De curve en tuning moet wel een bewuste keuze zijn geweest. Hij loopt vrij soepel af. De vervorming is gewoonweg bijzonder laag, wat laat zien dat Skylar zijn werk goed heeft gedaan. We zien nergens een piek of een tikje over de 1%. Kortom: kwaliteitsspul!

   

   
   

  Winkels met Audioquest

  Alpha High End Brussel

  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Contact

  Alpha High End Antwerpen

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Contact

  Alpha High End Turnhout

  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  Contact

  Ears Unlimited

  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  4 reacties

  1. persoonlijk snap ik niet warom deze koptelefoon 600 euro kost.
   als ik heb blind had gehoord zou ik zeggen dat ie geen 100 euro waard is.
   geluid klonk of het uit een doos kwam.
   dit valt na mijn mening niet goed te praten in deze prijsklasse.

    1. zeer-relatief niew. bron onbekend eerst was het een combi CD speler versterker van900 euro omdat ik het niet kon geloven’ beluiserde ik hem op een CD speler van 4000 en stereo versterker van 7000 euro (in neem aan dat ze goed waren) bij de 2e was het aangenaam, maar totaal gebrek aan energie was een spelbreker, daarmee vind ik “Zoekt u dus energie en sprankeling, dan is dit wellicht niet de juiste keuze.” te zacht uitgedrukt.

     1. Een luidspreker en hoofdtelefoon moet altijd inspelen. Dat kan soms zomaar twee weken duren. Dus probeer niet te snel conclusies te trekken. Dat is een tip, geen kritiek.

  Geef een antwoord