Review Audioquest Niagara 5000 power conditioner

Voordelen

 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Ground Noise dissipation
 • Brengt rust, inzicht
 • Ritmisch karakter

Nadelen

 • Karakter moet matchen
 • Tikkie prijzig...
 • Prijs: € 4495

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audioquest Niagara 5000

  Inleiding

  Inhoud

  Energie is de basis van elke set. Het is onze mening dat als de energietoevoer niet goed is, een systeem nooit optimaal presteert. Wij horen een duidelijk verschil in rust en transparantie als we onze energiebehandeling weghalen. Ruwer hoog, minder lucht, minder punch… Feit is echter dat niet elke set gelijk reageert op energiebehandeling. Wij gaan kijken hoe de Audioquest Niagara 5000 het doet in onze set-up.

  Een aantal jaren terug heeft Audioquest Garth Powell aangetrokken om hun power-line up aan te pakken. En met succes. De nieuwe power-cables presteren op zeer hoog niveau. Denk aan de Thunder of de NRG-Y en NRG-Z. Mooie producten die zonder twijfel een goed resultaat geven. De introductie van de Niagara power-conditioner (de 7000) is ons ook zeker bijgebleven: de demo op de High End was overtuigend.

  Niagara line-up

  Audioquest Niagara 5000

  Nu is de Niagara 7000 is met ongeveer 9000 euro niet voor iedereen haalbaar. En mede om die reden heeft Audioquest een paar modellen eronder geplaatst. De ‘5000’ staat net onder de ‘7000’ met 4500 euro. En wie dat nog steeds te gortig vindt: er is ook een Niagara 1000. Die kost ongeveer 1200 euro. Alle modellen genieten van het zogenaamde “Ground Noise dissapation” (op de foto de print met de grote spoelen). Dat is een technologie die de aarde ‘opschoont’. Weinig filters doen dat. Dat maakt Audioquest wel uniek.

  Daarnaast beschikt de Niagara 7000 over een flinke ‘tank’ – daar lijkt het ook echt op – met reserve-energie (90 ampere) om zo eindversterkers een handje te helpen als ze wat buiten adem raken. De 5000 kan dat ook maar wel wat minder lang dan de 7000. De Niagara 1000 kan dat niet. Dat is puur een filter. Geen reserve ‘energiebron’.

  Prettig is dat de 5000 en 7000 over twaalf aansluitingen beschikken. Vier daarvan zijn high-power. De overige acht zijn voor bronnen. De high-power uitgangen zijn anders behandeld. Dit om dynamiekverlies te voorkomen. Iets waar veel seriële filters last van hebben. Zeker bij eindversterkers met een hoog vermogen. En ja… onze Bryston 4B behoort wel tot die categorie.

  Korte meting

  We hebben onze BlueHorizon Noise Analyzer gebruikt om te bepalen hoe goed de Audioquest filtert. Direct in de muur geeft een MAX op het display. Niet gek: ons kantoor zit in een vinylperserij in de Waarderpolder. De Audioquest Niagara 5000 geeft op alle uitgangen 0. Dat geeft goede hoop.

  Type test
  Single test
  Type accessoire
  Energiefilter / regenerator
  Geschikt voor
  • Bronnen (Low current)
  • Versterkers (High current)
  Aantal aansluitpunten
  12
  Maximale belasting
  • 0
  • 20
  Afmetingen
  • Breedte: 45 cm
  • Diepte: 44 cm
  • Hoogte: 13 cm
  Productieland
  Amerika
   
   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  13 reacties

  1. Hallo Jaap, je praat helemaal niet over de Niagara 1200, de vervanger van de 1000 en in de US al beschikbaar…….(zie audioquest.com)…..
   En is Audioqust ook nog van plan om een 3000 (of zoiets) uit te brengen met zo’n 6 uitgangen en iets kleiner gebouwd en wat aantrekkelijker geprijst?.

   HIFI groet!

   1. Ik heb de 1200 gezien bij Audioquest NL… niet gehoord. Dus ik kan er nog niets over zeggen. Ik weet wel dat ze de black chrome-afwerking laten vallen en intern een paar tweaks doen.

    Over de Niagara 3000… Dat kan een interessant model worden ja. Vaak is 6 aansluitingen wel genoeg.

    1. en niet te vergeten 2 ongefilterde high current uitgangen in plaats van maar 1 (goed voor Naim users?) en een wat beter/handiger model voor plaatsing in of achter een een hifi rack of meubel…..

     Dus Jaap, svp snel aan een luistertestje onderwerpen als de 1200 beschikbaar is, alvast bedankt!!!

     1. Op Audioquest .com staat de PowerQuest 3, mogelijk doet deze het zelfde als wat je met de 1200 zou willen hebben.
      Blijkbaar hoeven we er maar van te dromen en Audioquest heeft het antwoord al klaar.

  2. Hoewel dit apparaat zijn nut bewijst,meen ik toch tussen de regels door te kunnen lezen dat het te prijzig is.als de veel goedkopere kemp hetzelfde doet,alleen met een ander klankkarakter,dan trek ik zo mijn conclusie.en ja,er zijn 12 ingangen en een energiebuffer,maar voor mij rechtvaardigt het gebruiken daarvan niet de geweldige meerprijs.trouwens de door mij gebruikte blacknoise espira parallel filters geven ook een frisser klankkleur voor een fractie van de niagara prijs.

  3. Mooie test Jaap! Was al benieuwd naar deze “poetsert”.
   Leuk ook om te horen dat de producten van Ron Kemp zich niet hoeven te schamen. Want heb mijn PowerSource Plus nooit met een ander apparaat kunnen vergelijken.

   1. Jaap, kan het kwaad om de high current aansluitingen op de 5000 ook voor niet-versterkers te gebruiken?
    Ik heb alleen mijn Hegel H30 eindversterker op zo’n high current uitgang, heb er dus 3 over, maar alle andere normale uitgangen worden al gebruikt.
    Kunnen bijvoorbeeld een voorversterker, streamer, DAC, TV, mediabox etc eventueel zonder risico naar een high current uitgang?

  Geef een antwoord