web analytics

Review Audioquest Niagara 5000 power conditioner

Voordelen

 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Ground Noise dissipation
 • Brengt rust, inzicht
 • Ritmisch karakter

Nadelen

 • Karakter moet matchen
 • Tikkie prijzig...
 • Prijs: € 4495

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audioquest Niagara 5000

  Luisteren

  Inhoud

  Filters testen is vrij lastig. Er moet continu gewisseld worden en feit is: de resultaten zijn zeer wisselend per systeem. Het ene systeem heeft er veel profijt van; het andere systeem totaal niet. Bijvoorbeeld de Pass Labs: die klinkt verschrikkelijk slecht via de Isotek Titan én de Audioquest. Het geheel wordt hard, glazig… opdringerig. Kortom: werkt niet.

  Baseline

  Als we de set in een IKEA stekkerblokje doen, horen we vrijwel direct dat de boel in elkaar stort. Niet gek: onze luisterruimte heeft gewoon ‘smerige stroom’. Zeer vervuild. De meter staat standaard op maximaal. Vandaar dat we standaard via een Kemp Powerstrip 8plus spelen. Die ruimt goed op, horen we nu. (Het went snel). Dit is onze baseline.

  Vervolgens sluiten we de basis weer even aan op de Kemp – de XP-12 en de Metrum Pavane – en sluiten we één van de twee Ambre’s aan op de Audioquest Niagara om te kijken wat de verschillen zijn in een goede situatie. De Bryston blijft aan de Isotek Titan gekoppeld.

  Vanuit deze situatie kunnen we meer en meer naar de Audioquest overhevelen. Want eerlijk: testen met de set zo direct in de muur is geen lolletje. En het laat gewoon niet goed horen wat de soms subtiele verschillen zijn.

  Punchy en smooth

  Wat opvalt tussen de twee Ambre’s is dat de Ambre via de Audioquest een iets prominenter middengebied heeft. Dat herkennen we wel: de Kemp is vrij layed back. Dit is ongelooflijk goed hoorbaar bij het nummer Love Song van Adele. Verder horen we niet heel veel verschil in het laag, maar wel in het hoog. De Audioquest lijkt iets frisser te presenteren.

  We pakken het album Back to Black van Amy W(h)inehouse. De MQA-versie van Tidal. (Zowel de high-res als de cd-versie zijn minder…). We horen ook hier dezelfde verschillen tussen de Kemp, direct in de muur en de Audioquest. De Niagara 5000 zet het midden iets prominenter neer. Ten opzichte van direct in de muur – de meest logische vergelijking – brengt de Audioquest een stuk meer rust en transparantie.

  Als we de Metrum Acoustics Pavane van de Kemp naar de Audioquets verhuizen, horen we een soortgelijke verandering. Iets meer midden, frisser hoog en weinig verschil in het laaggebied. Wat is beter? Dat is dus een kwestie van smaak én een match met de set.

  Om een beter verschil te kunnen horen, gaan we met de Metrum Acoustics Pavane even ‘terug naar de standaard: direct in de muur’. Poe… dat is niet grappig. Korrelig, plat… Onrustig. Adele heeft ook duidelijk een hiss op de stem. Het karakter is echt uit het nummer.

  Dan terug naar de Niagara: ja… duidelijk beter. Veel meer rust, inzicht en vloei. Ook wat meer punch in het laag. Echter nooit te veel.

  Eindversterkers…

  Goed: direct in de muur of de Niagara 5000 is voor ons een no-brainer: de Audioquest klinkt schoner en fijner. Er is meer muziek. Het verschil tussen de Kemp PowerStrip 8plus en de Audioquest is vooral klankkleur. De Kemp is iets meer layed back. De Audioquest is wat meer up-front. Frisser… Beide brengen meer rust en meer inzicht in de muziek. Maar gewoon op een andere manier.

  Maar dan: kan de Niagara 5000 ook een eindversterker aansturen? We gebruiken normaal een Isotek Titan EVO3 op onze Bryston 4B. De rest gaat via de Kemp. Puur omdat de Titan niet voor low-power producten is. De Niagara 5000 kan beide.

  De Titan is een beest: we horen gewoon méér dynamiek dan zonder dit blok metaal in de stroomketen. En tsja… dat niveau haalt de Audioquest Niagara 5000 gewoonweg niet. Maar: we horen geen dynamiekverlies. En dat is al een prestatie op zich. Want menig filter laat de eindversterker slechter klinken.

  Als we vervolgens de Bryston direct in de muur doen en weer terugschakelen naar de Audioquest is het verschil minder groot dan bij de bronnen… ja: het is iets beter. Maar het is niet de rust die we horen bij bronnen. Waar de Titan meer punch en – voor je gevoel – een extra octaaf onderin brengt, horen we bij de Niagara geen – flauwe woordspeling – schokkende verschillen. Maar goed: er gaat niets fout. En dat is ook heel wat waard.

  10 reacties

  1. Hallo Jaap, je praat helemaal niet over de Niagara 1200, de vervanger van de 1000 en in de US al beschikbaar…….(zie audioquest.com)…..
   En is Audioqust ook nog van plan om een 3000 (of zoiets) uit te brengen met zo’n 6 uitgangen en iets kleiner gebouwd en wat aantrekkelijker geprijst?.

   HIFI groet!

   1. Ik heb de 1200 gezien bij Audioquest NL… niet gehoord. Dus ik kan er nog niets over zeggen. Ik weet wel dat ze de black chrome-afwerking laten vallen en intern een paar tweaks doen.

    Over de Niagara 3000… Dat kan een interessant model worden ja. Vaak is 6 aansluitingen wel genoeg.

    1. en niet te vergeten 2 ongefilterde high current uitgangen in plaats van maar 1 (goed voor Naim users?) en een wat beter/handiger model voor plaatsing in of achter een een hifi rack of meubel…..

     Dus Jaap, svp snel aan een luistertestje onderwerpen als de 1200 beschikbaar is, alvast bedankt!!!

     1. Op Audioquest .com staat de PowerQuest 3, mogelijk doet deze het zelfde als wat je met de 1200 zou willen hebben.
      Blijkbaar hoeven we er maar van te dromen en Audioquest heeft het antwoord al klaar.

  2. Hoewel dit apparaat zijn nut bewijst,meen ik toch tussen de regels door te kunnen lezen dat het te prijzig is.als de veel goedkopere kemp hetzelfde doet,alleen met een ander klankkarakter,dan trek ik zo mijn conclusie.en ja,er zijn 12 ingangen en een energiebuffer,maar voor mij rechtvaardigt het gebruiken daarvan niet de geweldige meerprijs.trouwens de door mij gebruikte blacknoise espira parallel filters geven ook een frisser klankkleur voor een fractie van de niagara prijs.

  3. Mooie test Jaap! Was al benieuwd naar deze “poetsert”.
   Leuk ook om te horen dat de producten van Ron Kemp zich niet hoeven te schamen. Want heb mijn PowerSource Plus nooit met een ander apparaat kunnen vergelijken.

   1. Jaap, kan het kwaad om de high current aansluitingen op de 5000 ook voor niet-versterkers te gebruiken?
    Ik heb alleen mijn Hegel H30 eindversterker op zo’n high current uitgang, heb er dus 3 over, maar alle andere normale uitgangen worden al gebruikt.
    Kunnen bijvoorbeeld een voorversterker, streamer, DAC, TV, mediabox etc eventueel zonder risico naar een high current uitgang?

  Geef een reactie