Home Review Audioquest Niagara 1200

Review Audioquest Niagara 1200

49

Voordelen

  • Klinkt schoon
  • Energieke presentatie
  • Mooie, grootse beeldvorming

Nadelen

  • Energieke karakter moet matchen
  • High-Current output mag iets verfijnder

Prijs: € 999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Audioquest Niagara 1200

Inleiding

Inhoud

Met de komst van Garth Powell, is Audioquest vol in de energie gestapt. Ze hebben natuurlijk altijd al netkabels gehad. Maar niet alleen is deze kabellijn grondig herzien – met als resultaat een veel betere klank – er zijn ook filters bijgekomen. Wij beluisteren de nieuwe Niagara 1200. De instapper van deze lijn. 

De kunst van een netfilter is dat hij niet hoorbaar is. Maar aan de andere kant moet hij wel rust brengen, waardoor microdetail beter hoorbaar wordt. Informatie die verborgen ligt in de opname. Informatie die versluierd blijft door vervuiling op het net. Vervuiling – ruis – die ondanks de maatregelen van de audio fabrikanten, toch zijn weg vindt naar de luidspreker. En dus de oren van de luisteraar. Vervelend. En het wordt erger door de opkomst van LED, laadpalen, opladers, inductiekookplaten, et cetera.

Ground Noise Dissipation

Audioquest probeert bij zijn filters niet alleen de ‘+’ en ‘-‘ aan te pakken, maar ook de aarde. Volgens Garth Powell is de aarde namelijk ook een (flinke) boosdoener in een systeem. Het eerste filter dat ground noise dissipation toepaste, is de Niagara 7000. Daarna is de 5000 gekomen. En daarna de ‘1000’. Ook de netbekabeling geniet van deze techniek. Nu is het tijd voor de opvolger van de 1000: de Niagara 1200.

Volgens Audioquest is er behalve het uiterlijk niet heel veel veranderd bij de 1200. Het is vooral het kastje. Wij denken dat de layout van de print toch wel iets aangepast moet zijn. Immers: de oude print past niet ‘één op één’ in de behuizing van de 1200.

We moeten zeggen; de Niagara 1000 vonden we niet mooi om te zien. De Audioquest Niagara 1200 daarentegen; wat een mooi apparaat! Het geparelde zilver, dik aluminium… heel fraai. We lezen dat de Niagara 1200 zowel in een meubel kan staan, als rechtop, als ‘op het front’. Handig.

We treffen ook iets meer aansluitingen aan: vijf voor normale componenten en twee high-current. Dat is één socket meer dan de 1000. Ook is er een power-knop aan de zijkant aangebracht om het stekkerblok / filter uit te kunnen zetten.

Differential en Common Mode

Bijzonder aan de Niagara’s van Audioquest is het feit dat ze zeer effectief zowel common mode noise als differential AC noise kunnen drukken. Er zijn genoeg filters die common mode ruis kunnen drukken. Sterke nog: dat doet elke fatsoenlijke galvanische scheiding al. Dus plaats een dikke scheidingstransformator en u bent klaar. Maar Differential AC noise is lastiger. Garth Powell is van mening dat hij dit probleem getackled heeft bij de Niagara serie. U kunt in deze whitepaper daar meer over lezen.

Als we Garth moeten geloven werkt de Niagara 1200 (en 1000) vooral door ruis en storing naar de aarde te leiden en het om te zetten in warmte (wat ook in de kabels gebeurt). De Niagara kan zowel ruis vanuit de wanddoos als vanuit de apparaten in de set afvoeren. En het pakt ook EMI / RFI vanuit zendmasten, wifi en bijvoorbeeld bluetooth aan (aldus Audioquest).

Bescherming

Fijn aan de Niagara-lijn is dat deze behalve filtert, het ook beveiligd. Dit zonder de weergave aan te passen. De meeste beschermende stekkerblokken hebben de beveiliging direct in de voedingslijn. Dat is niet bevorderlijk, omdat dit de weergave kan beïnvloeden. Audioquest pakt dat dus anders aan.

Type test
Single test
Type accessoire
Energy filter / regenerator
Aantal aansluitingen
7

Koop hier

Product

Linkje naar de winkel

Prijs

Hifi Klubben
1299EUR

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

49 REACTIES

  1. Nog even kleine aanvulling, eigenlijk is de hele cd Elixir echt perfect om de Niagara 1200 uit te testen op de juiste match wat betreft muzikaliteit en eventuele scherpte en metaalachtige klankkleur op je eigen installatie (ik heb deze ECM opname gekocht op Qobuz en op onze Melco gezet)

    Veel luisterplezier!!! Want daar gaat het tenslotte allemaal om!!!!!

    • Zoals eerder vermeld op de rand van hard randje, zoals veel gebeurd een opvallend geluid is niet altijd per definitie het best en dat is wat het blok doet met de AQ NRG-Y3, het is zoals bij het kiezen van een speaker, kies de minst opvallende en meestal zit je goed.
      Nu terug ArtSpeak beschermde netkabel aangesloten en bij nader beluisteren blijkt die combinatie naar mijn gevoel toch beter, aangenamer zeg maar.
      Dit weekend eens terug naar Wireworld (ongefilterd) Matrix 2 EU 6-voudig stekkerblok en luisteren wat er gebeurd….

      • Hallo Fernand, helemaal eens met je verhaal. Het tunen van je installatie is net topsport (Formule 1?). De Niagara 1200 is het in het geval van onze Proac Response K6 speakers met een ribbon tweeter net niet (net iets over de top). De Audiquest Storm voedingskabels in combinatie met onze Naim weer wel……(vinden onze oortjes)…….Leuk om het onderste uit de kan van je bestaande installatie te halen. Voor wat betreft een stekkerblok gaan wij over op een passief gefilterd stekkerblok van Furutech (de E-TP609E)…moet dan helaas als het gaat onweren de stekkers er weer uittrekken wat bij de Niagara 1200 natuurlijk niet hoeft (enorm groot voordeel!). Overspanningsbeveiliging in stoppenkast plaatsen????Weer een ander onderwerp, blijft leuk om mee bezig te zijn………

  2. Beste Tommd64,
    wat ik bedoel met metaalachtig klank op onze installatie in onze wookamer met onze stroomvoorziening is dat de Niagara in ons geval net niet meer muzikaal klonk op sommige momentjes / instrumentjes maar net over de top…..(dit openbaarde zich pas na twee weken inspelen….). Voor de rest , mooie zwarte achtergrond, prachtig gedetailleerd, upfront, muziek los van de speakers….Onze dealer had ons ook niet voor niets de tijd gegeven om goed te luisteren, hij stelde nog dat het zou kunnen dat in ons geval de Niagara 5000 wel goed voldoet…..(niet voor gekozen). Muziekvoorbeeldjes: gebruikte instrumentje in nummer My Favorite Things op high res cd Same Girl van Youn Sun Nah en bekkentjes/ belletjes op nummer Bell-Painting op cd Elixir van Marilyn Mazur /Jan Garbarek.

  3. Heb 4 weken met Niagara 1200 met onze Naim installatie gespeeld, was eerst (na inspelen) erg enthousiast, maar na zo’n 3 weken begon er iets metaalachtigs in de klank te komen…..Terug naar de dealer, verhaal / ervaring kwam hem niet onbekend voor, hij heeft Niagara zonder probleem terug genomen en mij een oude Furutech E-TP609E uit de luisterruimte meegegeven om te proberen. Pfffffffffffff, wat mooi zeg…..installatie heeft nog nooit zo mooi geklonken……ok dan maar niet beveiligd tegen bliksem, en duur (1500 Euro….), maar ja, ik denk dat ik er toch maar voor ga……

  4. Niagara 1200 sinds gisteren op bezoek, zo te zien reeds op verschillende
    locaties op bezoek geweest, dus zeer waarschijnlijk voldoende ingespeeld
    Mijn eerste indruk is na het kort beluisteren van een aantal tracks is zeer positief,
    nog geen spoor van hardheid gemerkt, het hoog lijkt wat afgerond zonder detailverlies,
    de winst aan laag die ik bekwam met IsoAcoustic Giai voetjes onder de speakers is gebleven, de drie Metrums blijken te matchen met de Niagara.
    Vandaag en morgen eens tijd maken om uitvoerig te beluisteren want op basis van een paar fragmenten uit diverse tracks ga ik nog niet zomaar op aankoop over. Pas wanneer de Niagara einde bezoek is en
    alles terug back to basic moet spelen zal het duidelijk zijn.

    Nota, niets van ‘speciale’ netsnoeren aan de Niagara, alleen ArtSpeak netsnoeren in gebruik
    waarvan één afgeschermde versie tussen wandcontactdoos en Niagara.

  5. Klinkt goed bij het aansluiten van Naim NAP300 DR en NAC N272 met XP5XS op de high current uitgangen…..belangrijk is dat je hem even de kans geeft in te spelen, klonk na 200 uur aan staan heeeeeeeelllll veel mooier dan in het begin (in combinatie met Storm Thunder en Hurricane voedingskabels)!!!
    En voor mij ook niet onbelangrijk: geen angst meer voor eventuele power pieken en bliksem gedonder…….

    Goed weekend!!

  6. Mooie test Jaap! Tja met dit soort units sta ik er gemengd in; zoals ik ook al in je test lees. Resultaten kunnen erg qua apparatuur verschillen. Dat er verschil in zit buiten kijf..Maar altijd mooier vind ik moeilijk. Je hebt natuurlijk altijd de natuurlijke neiging om bij een verandering van klankbeeld deze als positiever te ervaren. Een ding is zeker de vervorming kan je meten en dan word het absoluut beter. Echter een goede vriend van me die echt op een highlevel niveau draaide. Is na een Audioblues weekje toch weer terug zonder toevoegingen en draait weer met een heel goede ster geaarde stopkontakt…

  7. Voor mij persoonlijk leuk om te lezen dat de Metrum Pavane er gelukkig mee is, dat zal dan voor de Adagio niet anders zijn vermoed ik.
    Beetje jammer dat de beoordeling niet gedaan is in vergelijk met ‘niets’ of goed ongefilterd stekkerblok.
    Top dat de Niagara naast filtering ook een beveiliging bevat zonder invloed op geluid wat met de totaalprijs van de toestellen in gedachte die men eraan hangt kan de prijs zeker te verantwoorden zijn.