Review Audioquest Niagara 1200

Voordelen

 • Klinkt schoon
 • Energieke presentatie
 • Mooie, grootse beeldvorming

Nadelen

 • Energieke karakter moet matchen
 • High-Current output mag iets verfijnder
 • Prijs: € 999

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Audioquest Niagara 1200

  Inleiding

  Inhoud

  Met de komst van Garth Powell, is Audioquest vol in de energie gestapt. Ze hebben natuurlijk altijd al netkabels gehad. Maar niet alleen is deze kabellijn grondig herzien – met als resultaat een veel betere klank – er zijn ook filters bijgekomen. Wij beluisteren de nieuwe Niagara 1200. De instapper van deze lijn. 

  De kunst van een netfilter is dat hij niet hoorbaar is. Maar aan de andere kant moet hij wel rust brengen, waardoor microdetail beter hoorbaar wordt. Informatie die verborgen ligt in de opname. Informatie die versluierd blijft door vervuiling op het net. Vervuiling – ruis – die ondanks de maatregelen van de audio fabrikanten, toch zijn weg vindt naar de luidspreker. En dus de oren van de luisteraar. Vervelend. En het wordt erger door de opkomst van LED, laadpalen, opladers, inductiekookplaten, et cetera.

  Ground Noise Dissipation

  Audioquest probeert bij zijn filters niet alleen de ‘+’ en ‘-‘ aan te pakken, maar ook de aarde. Volgens Garth Powell is de aarde namelijk ook een (flinke) boosdoener in een systeem. Het eerste filter dat ground noise dissipation toepaste, is de Niagara 7000. Daarna is de 5000 gekomen. En daarna de ‘1000’. Ook de netbekabeling geniet van deze techniek. Nu is het tijd voor de opvolger van de 1000: de Niagara 1200.

  Volgens Audioquest is er behalve het uiterlijk niet heel veel veranderd bij de 1200. Het is vooral het kastje. Wij denken dat de layout van de print toch wel iets aangepast moet zijn. Immers: de oude print past niet ‘één op één’ in de behuizing van de 1200.

  We moeten zeggen; de Niagara 1000 vonden we niet mooi om te zien. De Audioquest Niagara 1200 daarentegen; wat een mooi apparaat! Het geparelde zilver, dik aluminium… heel fraai. We lezen dat de Niagara 1200 zowel in een meubel kan staan, als rechtop, als ‘op het front’. Handig.

  We treffen ook iets meer aansluitingen aan: vijf voor normale componenten en twee high-current. Dat is één socket meer dan de 1000. Ook is er een power-knop aan de zijkant aangebracht om het stekkerblok / filter uit te kunnen zetten.

  Differential en Common Mode

  Bijzonder aan de Niagara’s van Audioquest is het feit dat ze zeer effectief zowel common mode noise als differential AC noise kunnen drukken. Er zijn genoeg filters die common mode ruis kunnen drukken. Sterke nog: dat doet elke fatsoenlijke galvanische scheiding al. Dus plaats een dikke scheidingstransformator en u bent klaar. Maar Differential AC noise is lastiger. Garth Powell is van mening dat hij dit probleem getackled heeft bij de Niagara serie. U kunt in deze whitepaper daar meer over lezen.

  Als we Garth moeten geloven werkt de Niagara 1200 (en 1000) vooral door ruis en storing naar de aarde te leiden en het om te zetten in warmte (wat ook in de kabels gebeurt). De Niagara kan zowel ruis vanuit de wanddoos als vanuit de apparaten in de set afvoeren. En het pakt ook EMI / RFI vanuit zendmasten, wifi en bijvoorbeeld bluetooth aan (aldus Audioquest).

  Bescherming

  Fijn aan de Niagara-lijn is dat deze behalve filtert, het ook beveiligd. Dit zonder de weergave aan te passen. De meeste beschermende stekkerblokken hebben de beveiliging direct in de voedingslijn. Dat is niet bevorderlijk, omdat dit de weergave kan beïnvloeden. Audioquest pakt dat dus anders aan.

  Type test
  Single test
  Type accessoire
  Energiefilter / regenerator
  Geschikt voor
  • Bronnen (Low current)
  • Versterkers (High current)
  Aantal aansluitpunten
  7
  Maximale belasting
  • 3450
  • 15
  Afmetingen
  • Breedte: 28 cm
  • Diepte: 53 cm
  • Hoogte: 8 cm
   
   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  49 reacties

    1. Nee, ik heb het van de foto afgeleid van een open 1200. Bruin zou dan de fase moeten zijn. Dus als je achter het apparaat staat. Dan zou de fase rechts moeten zitten.

     Ik draai overigens met een nuc met Roon. Die met een ps-audio perfectwave dac is verbonden. De dac gaat vervolgens naar een cp-65 van Classé die het signaalvervolgens doorgeeft aan een ca-400 ook van Classé. De speakers zijn Avalon clones gefilterd door Niels Visser van Timbre audio.

      1. Ik heb een stekkerblok van Dynavox aangesloten. De 4100b. Kosten 157 euro dus te overzien. Ik hoor een duidelijke verbetering in plaatsing, ruimte en detail. Experimenteer nog of ik de versterker met Dac (Hegel H360) gefilterd of ongefilterd aansluit. Gefilterde aansluiten lijkt beter. Rest wat bij streamen gebruikt wordt gefilterd.

  1. Nog even kleine aanvulling, eigenlijk is de hele cd Elixir echt perfect om de Niagara 1200 uit te testen op de juiste match wat betreft muzikaliteit en eventuele scherpte en metaalachtige klankkleur op je eigen installatie (ik heb deze ECM opname gekocht op Qobuz en op onze Melco gezet)

   Veel luisterplezier!!! Want daar gaat het tenslotte allemaal om!!!!!

   1. Zoals eerder vermeld op de rand van hard randje, zoals veel gebeurd een opvallend geluid is niet altijd per definitie het best en dat is wat het blok doet met de AQ NRG-Y3, het is zoals bij het kiezen van een speaker, kies de minst opvallende en meestal zit je goed.
    Nu terug ArtSpeak beschermde netkabel aangesloten en bij nader beluisteren blijkt die combinatie naar mijn gevoel toch beter, aangenamer zeg maar.
    Dit weekend eens terug naar Wireworld (ongefilterd) Matrix 2 EU 6-voudig stekkerblok en luisteren wat er gebeurd….

    1. Hallo Fernand, helemaal eens met je verhaal. Het tunen van je installatie is net topsport (Formule 1?). De Niagara 1200 is het in het geval van onze Proac Response K6 speakers met een ribbon tweeter net niet (net iets over de top). De Audiquest Storm voedingskabels in combinatie met onze Naim weer wel……(vinden onze oortjes)…….Leuk om het onderste uit de kan van je bestaande installatie te halen. Voor wat betreft een stekkerblok gaan wij over op een passief gefilterd stekkerblok van Furutech (de E-TP609E)…moet dan helaas als het gaat onweren de stekkers er weer uittrekken wat bij de Niagara 1200 natuurlijk niet hoeft (enorm groot voordeel!). Overspanningsbeveiliging in stoppenkast plaatsen????Weer een ander onderwerp, blijft leuk om mee bezig te zijn………

     1. De Furutech is van een ander niveau he, aan de prijs te zien. O ja, mijn speakers zijn ook met ribbon tweaters (JMReynaut Abcisse) en nogal gevoelig, die leggen een verkeerde kabelkeuze ergens in de set gemakkelijk bloot, alles moet zo neutraal als mogelijk gehouden worden.

     2. Grappig om te lezen dat ik in vrijwel de zelfde installatie ; ook ProAc en TP609 van furutech. Top dezelfde conclusie als jij kwam. Zelf miste ik het makkelijke ruimtelijke TP-609 beeld ten opzichte van de Niagara (5000) hoewel het ook een smaak kwestie was..Ik draai overigens momenteel met AQ netkabels maar ben erg gecharmeerd van de voordelige Dueland kabels met goede pluggen eraan..

   2. Niagara er van tussen en terug ‘gewone’ Wireworld Matrix 2 stekkerblok, weg hard randje, ruwheid/korrel (met de indruk van neiging tot vervorming) bij bepaalde tracks. Men zou inderdaad kunnen besluiten dat die na een inspeel periode terug naar af gaat. Bijgevolg, Niagara 1200 komt er niet. Op naar een volgende test dus.

    1. Ok. Wat ik merkte is dat de Pavane en Ambre wel matchen. Maar eindversterkers niet. Die worden wat glazig en hard. De Pavane niet. Een goed powercord is cruciaal.

     1. Ik heb meerdere Audioquest apparaten beluistert (AQ1200,Hurricane HC 15 en 20 amp) maar ik neem steeds een grouwe onwenselijke kleur tegen. Wat de 1200 betreft is het een leuk apparaat voor instap liefhebbers. de High Power ingangen zijn zo overstuurt bij een beetje eindversterker. vraag, heb je bij de test niets gemerkt van deze kleuring verschijnselen. mt.vr. gr Robin.

  2. Beste Tommd64,
   wat ik bedoel met metaalachtig klank op onze installatie in onze wookamer met onze stroomvoorziening is dat de Niagara in ons geval net niet meer muzikaal klonk op sommige momentjes / instrumentjes maar net over de top…..(dit openbaarde zich pas na twee weken inspelen….). Voor de rest , mooie zwarte achtergrond, prachtig gedetailleerd, upfront, muziek los van de speakers….Onze dealer had ons ook niet voor niets de tijd gegeven om goed te luisteren, hij stelde nog dat het zou kunnen dat in ons geval de Niagara 5000 wel goed voldoet…..(niet voor gekozen). Muziekvoorbeeldjes: gebruikte instrumentje in nummer My Favorite Things op high res cd Same Girl van Youn Sun Nah en bekkentjes/ belletjes op nummer Bell-Painting op cd Elixir van Marilyn Mazur /Jan Garbarek.

   1. Ook misschien nuttig om te vermelden waaruit u set bestaat (sorry mocht ik het niet ergens gezien hebben). btw, het nummer ‘Joy Chant’ lijkt mij een gevaarlijke voor speakers die op zich wat hardheid in zich hebben

   2. Zo zie je dat elke set anders reageert. Bij mij werkt Audioquest niet . Nu heb ik de Shunyata Hydra Delta D6 en Alpha NR High Power in huis . het verschil is schokkend nu de AQ Hurricane is vervangen door de Alpha NR die van dezelfde prijs is en niet 100cm maar 175 cm is (1699 euro) .(box verdwijnend superbreed en ruim/diep beeld, schoon en natuurlijk van klank).

    1. Dit is niet normaal, nu 2 dagen later ga ik de test herhalen en de superschone klank is vervangen door wat donkere kleur met een wel beter diep beeld.p.s als er iemand is met dit soort ervaring e.d laat het dan weten.

  3. Ik heb de NRG-Y3 stroomkabel er nu ook bijgehaald en aangesloten, de Niagara 1200 en deze kabel zijn precies voor elkaar gemaakt, bloeit open, ik denk dat ik wat ga missen als die combi er terug van tussen is. Dat stekkerblok begint mij meer en meer te bevallen, ..

  4. Heb 4 weken met Niagara 1200 met onze Naim installatie gespeeld, was eerst (na inspelen) erg enthousiast, maar na zo’n 3 weken begon er iets metaalachtigs in de klank te komen…..Terug naar de dealer, verhaal / ervaring kwam hem niet onbekend voor, hij heeft Niagara zonder probleem terug genomen en mij een oude Furutech E-TP609E uit de luisterruimte meegegeven om te proberen. Pfffffffffffff, wat mooi zeg…..installatie heeft nog nooit zo mooi geklonken……ok dan maar niet beveiligd tegen bliksem, en duur (1500 Euro….), maar ja, ik denk dat ik er toch maar voor ga……

   1. Hallo molenaar,

    Zat zelf ook aan een furutech 609 te denken.kun je wat meer feedback geven over zijn klank?er is weinig over te vinden op internet.ik speel zelf met blacknoise verdeeldoos,ongefilterd.

    Mvg,john

    1. Dag heren!

     Dit is een artikel over de Niagara. Als jullie over alternatieven als de Furutech willen babbelen, dan is daar het forum voor. Je kan daar gewoon een nieuw draadje aanmaken onder Energievoorziening:

     hier dus

    1. Beste John, speel met Melco N1Z, Naim N272 met XP5XS, NAP 300DR en PROAC response K6 speakers. Switch silent angel bonn N8. Stroomkabels Audioquest Storm Thunder en Hurricane. Speakerkabels Chord signature reference. Geluid is ongeloofelijk veel muzikaler geworden, meer detail, en absoluut niet scherp (waar wij beetje last van hadden door de ribbon tweeters) of vermoeiend meer, prachtig gewoon….De hele installatie is een klasse hoger geworden, ongeloofelijk en voor mij onbegrijpelijk wat zo’n passief gefilterd stekkerblok kan doen, maar luisteren is geloven…….Heb getest met de oude Furutech 609, maar heb de 609 NCF versie van het stekkerblok besteld…Ben benieuwd wat je ervaringen zijn, misschien kan je stekkerblok bij Lexicom in Den Haag lenen om uit te proberen. Zijn aardige mensen.

  5. Niagara 1200 sinds gisteren op bezoek, zo te zien reeds op verschillende
   locaties op bezoek geweest, dus zeer waarschijnlijk voldoende ingespeeld
   Mijn eerste indruk is na het kort beluisteren van een aantal tracks is zeer positief,
   nog geen spoor van hardheid gemerkt, het hoog lijkt wat afgerond zonder detailverlies,
   de winst aan laag die ik bekwam met IsoAcoustic Giai voetjes onder de speakers is gebleven, de drie Metrums blijken te matchen met de Niagara.
   Vandaag en morgen eens tijd maken om uitvoerig te beluisteren want op basis van een paar fragmenten uit diverse tracks ga ik nog niet zomaar op aankoop over. Pas wanneer de Niagara einde bezoek is en
   alles terug back to basic moet spelen zal het duidelijk zijn.

   Nota, niets van ‘speciale’ netsnoeren aan de Niagara, alleen ArtSpeak netsnoeren in gebruik
   waarvan één afgeschermde versie tussen wandcontactdoos en Niagara.

  6. Klinkt goed bij het aansluiten van Naim NAP300 DR en NAC N272 met XP5XS op de high current uitgangen…..belangrijk is dat je hem even de kans geeft in te spelen, klonk na 200 uur aan staan heeeeeeeelllll veel mooier dan in het begin (in combinatie met Storm Thunder en Hurricane voedingskabels)!!!
   En voor mij ook niet onbelangrijk: geen angst meer voor eventuele power pieken en bliksem gedonder…….

   Goed weekend!!

  7. Mooie test Jaap! Tja met dit soort units sta ik er gemengd in; zoals ik ook al in je test lees. Resultaten kunnen erg qua apparatuur verschillen. Dat er verschil in zit buiten kijf..Maar altijd mooier vind ik moeilijk. Je hebt natuurlijk altijd de natuurlijke neiging om bij een verandering van klankbeeld deze als positiever te ervaren. Een ding is zeker de vervorming kan je meten en dan word het absoluut beter. Echter een goede vriend van me die echt op een highlevel niveau draaide. Is na een Audioblues weekje toch weer terug zonder toevoegingen en draait weer met een heel goede ster geaarde stopkontakt…

  8. Voor mij persoonlijk leuk om te lezen dat de Metrum Pavane er gelukkig mee is, dat zal dan voor de Adagio niet anders zijn vermoed ik.
   Beetje jammer dat de beoordeling niet gedaan is in vergelijk met ‘niets’ of goed ongefilterd stekkerblok.
   Top dat de Niagara naast filtering ook een beveiliging bevat zonder invloed op geluid wat met de totaalprijs van de toestellen in gedachte die men eraan hangt kan de prijs zeker te verantwoorden zijn.

   1. Dag Fernand. We hebben vergeleken met de Titan én direct uit de muur. En met de Kemp. Dus er zijn wel – sowieso achter de schermen – vergelijkingen gedaan om de weergave een plek te geven.

    Adagio zal ook zeker happy zijn met de Niagara. Daar tijfel ik niet aan.

    1. Het is een eeuwigheid geleden dat ik iets van stroomfiltering gebruikte, vandaar de vraag hoe de Niagara presteert tegenover ‘niets’.
     Ik vermoed dat ik binnenkort een exemplaar naar huis kan meenemen, er is naar ik net vernam eentje gevraagd bij de verdeler. Dat er thuis en filterblok komt staat vast, vraag is natuurlijk dewelke, de AQ Niagara of een Wireworld Spaceport netspanningsfilter/conditioner.

      1. Yep, het leuke aan de Audioquest is ook dat ik die plaatsen bovenaan de set zonder zichtbare kabels, maar dat mag natuurlijk niet het belangrijkste zijn he. Moet er wel bij vertellen dat de dealer waar ik vriend aan huis ben enkel Wireworld en Audioquest volgt dus ja….
       btw, ik krijg geen e-mail melding bij reacties

  Geef een antwoord