web analytics

Review Audioquest Niagara 1200

Voordelen

 • Klinkt schoon
 • Energieke presentatie
 • Mooie, grootse beeldvorming

Nadelen

 • Energieke karakter moet matchen
 • High-Current output mag iets verfijnder
 • Prijs: € 999

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Audioquest Niagara 1200

  Inleiding

  Met de komst van Garth Powell, is Audioquest vol in de energie gestapt. Ze hebben natuurlijk altijd al netkabels gehad. Maar niet alleen is deze kabellijn grondig herzien – met als resultaat een veel betere klank – er zijn ook filters bijgekomen. Wij beluisteren de nieuwe Niagara 1200. De instapper van deze lijn. 

  De kunst van een netfilter is dat hij niet hoorbaar is. Maar aan de andere kant moet hij wel rust brengen, waardoor microdetail beter hoorbaar wordt. Informatie die verborgen ligt in de opname. Informatie die versluierd blijft door vervuiling op het net. Vervuiling – ruis – die ondanks de maatregelen van de audio fabrikanten, toch zijn weg vindt naar de luidspreker. En dus de oren van de luisteraar. Vervelend. En het wordt erger door de opkomst van LED, laadpalen, opladers, inductiekookplaten, et cetera.

  Ground Noise Dissipation

  Audioquest probeert bij zijn filters niet alleen de ‘+’ en ‘-‘ aan te pakken, maar ook de aarde. Volgens Garth Powell is de aarde namelijk ook een (flinke) boosdoener in een systeem. Het eerste filter dat ground noise dissipation toepaste, is de Niagara 7000. Daarna is de 5000 gekomen. En daarna de ‘1000’. Ook de netbekabeling geniet van deze techniek. Nu is het tijd voor de opvolger van de 1000: de Niagara 1200.

  Volgens Audioquest is er behalve het uiterlijk niet heel veel veranderd bij de 1200. Het is vooral het kastje. Wij denken dat de layout van de print toch wel iets aangepast moet zijn. Immers: de oude print past niet ‘één op één’ in de behuizing van de 1200.

  We moeten zeggen; de Niagara 1000 vonden we niet mooi om te zien. De Audioquest Niagara 1200 daarentegen; wat een mooi apparaat! Het geparelde zilver, dik aluminium… heel fraai. We lezen dat de Niagara 1200 zowel in een meubel kan staan, als rechtop, als ‘op het front’. Handig.

  We treffen ook iets meer aansluitingen aan: vijf voor normale componenten en twee high-current. Dat is één socket meer dan de 1000. Ook is er een power-knop aan de zijkant aangebracht om het stekkerblok / filter uit te kunnen zetten.

  Differential en Common Mode

  Bijzonder aan de Niagara’s van Audioquest is het feit dat ze zeer effectief zowel common mode noise als differential AC noise kunnen drukken. Er zijn genoeg filters die common mode ruis kunnen drukken. Sterke nog: dat doet elke fatsoenlijke galvanische scheiding al. Dus plaats een dikke scheidingstransformator en u bent klaar. Maar Differential AC noise is lastiger. Garth Powell is van mening dat hij dit probleem getackled heeft bij de Niagara serie. U kunt in deze whitepaper daar meer over lezen.

  Als we Garth moeten geloven werkt de Niagara 1200 (en 1000) vooral door ruis en storing naar de aarde te leiden en het om te zetten in warmte (wat ook in de kabels gebeurt). De Niagara kan zowel ruis vanuit de wanddoos als vanuit de apparaten in de set afvoeren. En het pakt ook EMI / RFI vanuit zendmasten, wifi en bijvoorbeeld bluetooth aan (aldus Audioquest).

  Bescherming

  Fijn aan de Niagara-lijn is dat deze behalve filtert, het ook beveiligd. Dit zonder de weergave aan te passen. De meeste beschermende stekkerblokken hebben de beveiliging direct in de voedingslijn. Dat is niet bevorderlijk, omdat dit de weergave kan beïnvloeden. Audioquest pakt dat dus anders aan.

  Gerelateerde berichten

  Teufel Stereo L Speaker

  Video Teufel Stereo L actieve netwerk-speaker

  Inleiding InhoudTeufel is inmiddels geen onbekende meer bij Alpha Audio. En ook onder de lezers niet. De Duitsers maken al jaren – decennia – betaalbare audio van prima kwaliteit. Een paar jaar terug hebben ze Raumfeld overgenomen. Een Duits bedrijf dat zich bezig hield met streaming audio. Tot voor kort was Raumfeld een apart merk […]

  Teufel T 300 luidsprekerset

  Inleiding InhoudTeufel kennen we inmiddels wel bij Alpha Audio. De Duitse hifi-fabrikant is vorig jaar begonnen met het veroveren van de Benelux. Niet via de reguliere kanalen, maar via internet. Wij hebben deze keer een ‘budget’ 2.0 luidsprekersetje om te beluisteren. Voor ?300 stuurt de Duitse duivel u een stevige tweeweg luidspreker toe. Geen geld, […]

  8 reacties

  1. Klinkt goed bij het aansluiten van Naim NAP300 DR en NAC N272 met XP5XS op de high current uitgangen…..belangrijk is dat je hem even de kans geeft in te spelen, klonk na 200 uur aan staan heeeeeeeelllll veel mooier dan in het begin (in combinatie met Storm Thunder en Hurricane voedingskabels)!!!
   En voor mij ook niet onbelangrijk: geen angst meer voor eventuele power pieken en bliksem gedonder…….

   Goed weekend!!

  2. Mooie test Jaap! Tja met dit soort units sta ik er gemengd in; zoals ik ook al in je test lees. Resultaten kunnen erg qua apparatuur verschillen. Dat er verschil in zit buiten kijf..Maar altijd mooier vind ik moeilijk. Je hebt natuurlijk altijd de natuurlijke neiging om bij een verandering van klankbeeld deze als positiever te ervaren. Een ding is zeker de vervorming kan je meten en dan word het absoluut beter. Echter een goede vriend van me die echt op een highlevel niveau draaide. Is na een Audioblues weekje toch weer terug zonder toevoegingen en draait weer met een heel goede ster geaarde stopkontakt…

  3. Voor mij persoonlijk leuk om te lezen dat de Metrum Pavane er gelukkig mee is, dat zal dan voor de Adagio niet anders zijn vermoed ik.
   Beetje jammer dat de beoordeling niet gedaan is in vergelijk met ‘niets’ of goed ongefilterd stekkerblok.
   Top dat de Niagara naast filtering ook een beveiliging bevat zonder invloed op geluid wat met de totaalprijs van de toestellen in gedachte die men eraan hangt kan de prijs zeker te verantwoorden zijn.

   1. Dag Fernand. We hebben vergeleken met de Titan én direct uit de muur. En met de Kemp. Dus er zijn wel – sowieso achter de schermen – vergelijkingen gedaan om de weergave een plek te geven.

    Adagio zal ook zeker happy zijn met de Niagara. Daar tijfel ik niet aan.

    1. Het is een eeuwigheid geleden dat ik iets van stroomfiltering gebruikte, vandaar de vraag hoe de Niagara presteert tegenover ‘niets’.
     Ik vermoed dat ik binnenkort een exemplaar naar huis kan meenemen, er is naar ik net vernam eentje gevraagd bij de verdeler. Dat er thuis en filterblok komt staat vast, vraag is natuurlijk dewelke, de AQ Niagara of een Wireworld Spaceport netspanningsfilter/conditioner.

      1. Yep, het leuke aan de Audioquest is ook dat ik die plaatsen bovenaan de set zonder zichtbare kabels, maar dat mag natuurlijk niet het belangrijkste zijn he. Moet er wel bij vertellen dat de dealer waar ik vriend aan huis ben enkel Wireworld en Audioquest volgt dus ja….
       btw, ik krijg geen e-mail melding bij reacties

  Geef een reactie