Review Audioquest Jitterbug

Voordelen

 • Hoorbaar meer rust
 • Zeer gemakkelijk in gebruik te nemen

Nadelen

 • Niet mooi
 • Prijs: € 49

  Bouwkwaliteit
  Weergave
  Prijs

  Je hebt soms van die gadgets dat je denkt: tsja… wat moeten we hier nu weer mee. Maar dan ga je ze gebruiken en dan vallen ze op door eenvoud en effectiviteit. We geven hier al een stuk van de conclusie weg. Maar goed. We testen de Audioquest Jitterbug. 

  Bizar is een beetje het woord. Een usb stick waar u eigenlijk niets in hoeft te pluggen. En toch doet het wat. Filteren voornamelijk. En dat is belangrijk bij computer audio. Want als er één omgeving smerig is, is het wel een pc. We kunnen het bijna niet vaak genoeg zeggen. Zorg bij pc audio voor schone voeding en degelijke filtering als u een systeem hebt wat kritisch is.

  Seriële bus

  hub-check
  Een tip: sluit uw usb-dac altijd op een ‘lege’ hub aan.

  USB is een seriële bus. Dat wil zeggen dat er apparaten gemakkelijk achter elkaar gezet kunnen worden. Data wordt in serie verstuurd en ontvangen. En op één hub kunnen zo vier of meer apparaten functioneren. Denk aan een webcam, touchpad, muis, toetsenbord, cd-rom drive en… de audio. Superhandig, maar niet heel bevorderlijk voor de geluidskwaliteit als de usb-dac of usb-audiokaart al die bandbreedte én vooral: energievoorziening, moet delen met de rest van de aangesloten apparaten.

  Nu is er een gemakkelijke truuk om de kwaliteit te boosten: sluit de usb-dac aan op een poort (en usb-hub) die geen apparaten deelt. Echter: soms weet u niet wat er al op de hub zit, al is het wel te zien in de device-manager (apparaatbeheer) van Windows (configuratiescherm –> systeem –> apparaatbeheer). Open het apparaat en controller op welke hub deze is aangesloten. Voor optimale kwaliteit mag het audio-apparaat geen hub delen.

  Poorten vol?

  Maar wat als u alle poorten al in gebruik hebt? Of wat als u het gewoon simpel wilt houden zonder te puzzelen met poorten? Of wat als u een laptop gebruikt waarbij het gewoonweg onmogelijk is hubs apart te houden voor audio? In dat geval heeft Audioquest een handig apparaatje: de Jitterbug.

  Audioquest Jitterbug

  Audioquest Jitterbug usb (1)

  De Jitterbug is een soort opruimapparaatje of filtertje dat alle rotzooi uit de usb-poorten zuigt. Of kort gezegd: eigenlijk is het gewoon een heel slim filtertje. Het is dus géén isolator! Want die zien we vaker op de markt en een groot nadeel daarvan is dat veel dacs niet meer werken, omdat de voedingslijnen ontkoppeld zijn. Sommige dacs worden gevoed vanuit de pc en sommige gevoedde dacs hebben nog steeds een puls nodig op de voedingslijnen om ‘wakker te worden’. Kortom: het is een ‘hit or miss’ met isolators. Het kan echter wel goed werken: de ruis blijft echt buiten.

  Gek genoeg is bij de Jitterbug inpluggen genoeg. Het hoeft nieteens tussen de pc en de usb-dac! Ook als u hem in het poortje ernaast plugt, is het effect hoorbaar. En wilt u meer filteren? Gewoon nog ééntje erin…

  Er zitten ongeveer zeven componenten op, buiten de aansluitpoortjes. Wat het precies is, weten we niet. We denken wat spoeltjes en weerstandjes of condensatortjes. Dat zou logisch zijn, want het filtert met name rotzooi uit de voedingslijnen.

  De effecten

  Audioquest Jitterbug usb (7)

  Rust… Dat is wat we vooral horen na het inpluggen van de Jitterbug. En omdat er meer rust hoorbaar is, kunt u gemakkelijk details herkennen en beter concentreren op de muziek. Denk aan het uitdoven van snaren, galm, aanzet van woorden.

  We horen ook wat druk uit het middengebied wegvallen. Ook dat draagt weer bij aan de rust en geeft ruimte aan de rest van het spectrum. Te veel druk in het middengebied is niet prettig, omdat het vermoeiend is om naar te luisteren. Mede om die reden ‘filteren’ veel fabrikanten ook wat weg in dat gebied. Echter: het resulteert ook al snel in een (te) suffe weergave. Dus pas daar mee op.

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  14 reacties

  1. Ik zit met enige vebazing deze review te lezen. De conclusie staat in schril contrast met het artikel op deze website over de onzin van dure USB kabel. In het artikel wordt zeer stellig betoogd dat usb overdracht foutloos is en in alle gevallen dezelfde kwaliteit geeft.

   Ik zou verwachten dat na het schrijven van zo een artikel de auteur dit product, wat in het systeem vergelijkbaar is met de usb kabel, niet meer serieus kan nemen, maar blijkbaar is niets minder waar.

   Voortschrijdend inzicht?

    1. Beste Jaap,

     Een usb kabel vormt onbedoeld, en soms ook bedoeld (de dure audioquest kabel heeft zelfs een ingebouwde jitterbug zo te zien) een filter, door zijn capaciteit en inductie. En kan op deze wijze invloed hebben op het geluid.
     De redenering in het andere artikel schiet tekort omdat uitsluitend naar de data gekeken wordt. De conclusie dat de kabel dus geen invloed kan hebben op het geluid is hierdoor onvoldoende onderbouwd.

  2. Hoi Jaap,

   Ik heb er sinds gisteren 2 in huis. Ben zeer enthousiast. De Jitterbugs doen idd precies wat er over ze wordt gezegd. Ze schonen het geluid, maar ook het beeld(!) duidelijk merkbaar op. Echt geweldig! Wellicht voel je hem al aankomen, ik heb een “maar”. Bij sommige tweaks is mij opgevallen dat de werking tijdelijk is. Dat na verloop van tijd de werking minder wordt of zelfs verdwijnt. Die vraag leeft nu bij mij ook m.b.t. de werking van de Jitterbug. Je zegt het zelf al: “De Jitterbug is een soort opruimapparaatje of filtertje dat alle rotzooi uit de usb-poorten zuigt.” Dan denk ik, zal de Jitterbug niet op enig moment zijn verzadigd met al die rotzooi die het opzuigt? Ik lees hier verder niets over, maar ben wel benieuwd hoe lang ik kan vertrouwen op de werking van de Jitterbug.

   1. Nou, ik heb inderdaad met dezelfde gedachte gespeeld om deze tussen mijn M50 speler en M52 Vault te plaatsen. Ik begrijp dat dit de moeite waard is?

   2. Hey Rene! Ik gebruik een NAS, dus dat kan ik helaas niet testen. Maar ik heb gemerkt dat de Jitterbug verder niets doet in de M50… Wellicht wel in de Node2 of Node…

     1. Dag Ronald,

      Nee, ik heb hem niet gebruikt in de NAS. Wel in de M50 geprikt zonder hoorbaar resultaat. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe de jitterbug een verbetering moet brengen als je hem in de NAS doet. De usb-bus staat niet direct in verbinding met de netwerk-interface (andere chip). Maar joh: probeer het. En als je verbetering hoort: lekker laten zitten!

      Overigens staan bij mij de nassen (we hebben er zes op kantoor) verspreid: een rackmount in het serverhok, een bij de pc en vier bij elkaar op een aparte switch. Kortom: we hebben geen NAS direct in de set opgenomen (point to point verbinding met de streamer). Dat vind ik eerlijk gezegd ook uitermate onhandig werken, omdat je dan nooit direct muziek erop kan zetten. Maar dat terzijde.

    1. Dag Jaap, ik heb een vraag. Over de jitterbug bij een Node 2. Waarin wordt deze dan geplaatst. Ik zie geen USB aansluiting? Ik ben geen techneut dus wellicht een vreemde vraag. Daarvoor excuus.

  Geef een antwoord