web analytics

Review Audioquest Jitterbug FMJ

Voordelen

 • Werkt uitstekend
 • Gemakkelijke installatie
 • Betaalbare tweak

Nadelen

 • Niet te veel van gebruiken
 • Prijs: € 65

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audioquest Jitterbug FMJ

  Conclusie

  Net als de eerste Audioquest Jitterbug, werkt ook de Jitterbug FMJ uitstekend. Het is vooral een optische verbetering, maar ja: het oog wil ook wat. En daarbij is de prijs met zo'n 65 euro (marktprijs vaak 45 euro) nog steeds redelijk. Het is gewoon een hoorbare verbetering. Pas wel op met te veel Jitterbugs... het kan dan - ook volgens Audioquest - té suf en donker gaan klinken. Zoals zoveel in het leven: alles met mate... ook filtering.

  Werkt het?

  Inhoud

  Werkt de Audioquest Jitterbug? Ja… simpel… het werkt 100%. We hebben de verschillen zowel waargenomen op de htpc als op de telefoon. En dat met een usb-interface die toch niet misselijk is: de Mutec MC1.2 is een geweldig ding. En toch heeft deze nog last van de overvloedige ruis uit de usb-poort. Ook – of eigenlijk: juist – via de telefoon.

  Rust

  Het grootste verschil – na het simpelweg inpluggen van de Audioquest Jitterbug FMJ – is te horen in rust. Er is gewoon meer focus op de muziek. Wellicht hoort u niet direct ‘ruis’, maar er is wel onrust. De timing, versmering van kleine details… het lijdt allemaal af. En met de Jitterbug er tussen is het gewoon een klap rustiger door minder versmering, meer precisie in timing… en ook een lagere ruisvloer.

  Meer 3D

  Mede door de verbeterde timing, horen we ook dat de weergave meer loskomt van de luidsprekers. Het was al best op orde via de Mutec, maar als we de Jitterbug er tussen zetten, horen we toch wel een goed hoorbare verbetering. De muziek komt zeker een metertje verder de kamer in en effecten – waarvan Trentemoller doorspekt is – komen beter los.

  Ook bij het pianospel van Nicalas van Poucke – TRPTK – komt prettiger door de DALI’s. Natuurlijker, minder artificiële ringing, meer natuurlijke harmonischen. Het is sowieso een prachtige opname die de moeite waard is om eens te beluisteren.

  Serieel of parallel

  We hebben in deze gehele test zowel serieel als parallel getest. Dat wil zeggen: de usb-kabel naar de Mutec (of dac) direct in de Audioquest Jitterbug, of de Jitterbug in de poort ernaast geïnstalleerd.

  Serieel is wat effectiever. Dat is niet vreemd, want hij staat dan direct in de signaalweg en zal dan het meeste filteren. Parallel filtert de Jitterbug FMJ ook en zal óók de ruisvloer verlagen, maar relatief minder dan serieel.

  Weet wel dat áls u parallel test, u even moet controleren of de andere poort op dezelfde usb-controller aangesloten is. Dat kunt u controleren via het apparaatbeheer.

  U kunt hier de Jitterbug FMJ aanschaffen

  Coolblue

  Hifi Klubben

   

  Winkels met Audioquest

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  11 reacties

  1. Ik begrijp er weer helemaal niets van.
   Digitaal geluid heeft geen ruis. Hoor je ruis dan wordt dat veroorzaakt door je DAC of je versterker.
   Digitaal geluid bestaat uit pakketjes data. Die komen aan of niet, maar de inhoud van die pakketjes kan je onderweg niet veranderen. Dit apparaatje kan dus onmogelijk de geluidskwaliteit beïnvloeden.
   Jitter wordt veroorzaakt door minimale tijdsverschillen in de klok. De klok zit in je DAC. Alles dat zich voor die klok bevindt, veroorzaakt dus geen jitter. Dit apparaatje zit voor je DAC, oftewel voor de klok en heeft dus geen enkele invloed op jitter, want er is op dat punt in het signaal nig geen sprake van jitter.

    1. Mag ik hier even inpikken op de vragen over ruis en opschonen van USB signaal?

     Wat is dan in feite het verschil met bv de Mutec MC-3+ USB, gereviewed door Yung? Hierbij een uittreksel daarvan:
     “Het nieuwe van de Mutec MC-3+ is dat het kloksignaal ook via een galvanisch gescheiden USB-verbinding kan lopen. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk. De meeste digitale consumenten-audio heeft een USB-aansluiting…
     …En door de eerder genoemde galvanische scheiding is het ook een apparaat waarmee u uw USB-signaal vanaf uw computer kunt opschonen.”

     Ik heb bv een USB DAC (Benchmark DAC3 B) verbonden aan een Nucleus, die dan weer een schone voeding krijgt via een Sbooster. Gaat daar dan een Mutec met zijn clock en ‘galvanisch gescheiden USB poort’ nog iets verhelpen? Of kan ik evengoed de Jitterbug van 65 EUR kopen.
     Mvg Pieter

     1. De Mutec MC3+ is niet alleen een interface die usb naar spdif omzet (coax, optisch en aes), maar ook het complete signaal reclockt. Dat is het grootste verschil. Dus naast de nette interface die goed rotzooi buitenhoudt, is het ook een omzetter én reclocker.

     1. Er bestaan genoeg dacs die spanning uit de usb-poort halen. Dragonfly, legio mobiele dacs… etc. Maar buiten dat: de koppeling is er. En er zijn ook genoeg chips die de voedingslijn nodig hebben om actief te worden, al worden ze intern gevoed. Bepaalde types van TI bijvoorbeeld.

      Je vergeet daarnaast ook de aarde. Die koppeling is er ook… en ook daar kan genoeg rotzooi over binnen komen.

  2. Dag Jaap,

   Bedankt voor de mooie review van dit kleine apparaatje.
   Helemaal mee eens, met de zeer goede opname en vertolking van de Schumann collectie door Nicolas Van Poucke op TRPTK label.
   Interessant om dit eens in de aandacht te brengen.

   Vraagje
   Heeft u ervaring of is er mogelijkheid om USB isolator van JCAT uit te testen?
   (375 Euro zonder kabels)
   Deze blokkeert ruis afkomstig van de PC en regenereert het USB signaal.

   Bedankt
   Bart

  Geef een antwoord