Home Review Audioquest Jitterbug FMJ

Review Audioquest Jitterbug FMJ

16

Voordelen

  • Werkt uitstekend
  • Gemakkelijke installatie
  • Betaalbare tweak

Nadelen

  • Niet te veel van gebruiken

Prijs: € 65

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Audioquest Jitterbug FMJ

Inleiding

Inhoud

De usb-interface is ontzettend handig. Het is een universele interface, wat wil zeggen dat alle soorten data er wel overheen gestuurd kunnen worden. Audio is standaard in het protocol opgenomen bijvoorbeeld. PCM is standaard, DSD kan worden opgenomen. Sowieso via DoP. Maar daar hebben we al heel wat over geschreven. Nu gaan we in op de weergave optimaliseren. En ja: we komen wéér uit bij filtering van ruis… Het is en blijft toch een dingetje! We bekijken en beluisteren de nieuwe Audioquest Jitterbug FMJ. 

Wie een beetje fatsoenlijk geluid uit z’n laptop, pc of wellicht ROON-core wil, ontkomt niet aan een manier om de ruis uit de usb-poort te filteren. Er zijn moederbordfabrikanten – denk aan Gigabyte – die een speciale ‘audiomodus’ hebben ingebouwd, die allereerst de usb-poort naar USB 2.0-modus terugzet en daarbij ook de voedingslijnen aanpakt. Ofwel ze ontkoppelen ze compleet, ofwel er wordt extra gefilterd. Kortom: niet alleen audionerds horen het; het ‘probleem’ wordt ook erkent door moederbordfabrikanten.

Het is dan niet heel gek dat er een paar jaar geleden – ongeveer zes jaar, schatten we in – een heleboel accessoires op de markt verschenen. Audioquest was één van de eerste fabrikanten. En met verdiend succes; de Audioquest Jitterbug werkt gewoon. In de bovenstaande foto’s ziet u de nieuwe FMJ én de oudere ‘gewone’ jitterbug.

Full Metal Jacket

Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe is dat de nieuwe een steviger jasje van metaal heeft meegekregen. De schakeling zelf is niet heel veel in veranderd. En dat is ook niet nodig: de oude deed keurig zijn werk, maar ja: het oog wil ook wat. En bovendien kan metaal wellicht wat efficiënter EMI en RFI buiten houden. En in deze tijden van talloze netwerken, is dat geen overbodige luxe.

Overigens is er wel iets wat u moet weten. De Jitterbugs werken natuurlijk met alle dacs en pc’s (en wellicht andere usb-compliant apparaten). Dus ook de Dragonfly RED en Black. Maar de Audioquest Cobalt heeft al een ingebouwde Jitterbug, dus u moet wel een beetje oppassen met te veel seriële filtering. Parallel gaat dan wat beter.

U kunt hier de Jitterbug FMJ aanschaffen

Coolblue

Hifi Klubben

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

16 REACTIES

  1. Ik begrijp er weer helemaal niets van.
    Digitaal geluid heeft geen ruis. Hoor je ruis dan wordt dat veroorzaakt door je DAC of je versterker.
    Digitaal geluid bestaat uit pakketjes data. Die komen aan of niet, maar de inhoud van die pakketjes kan je onderweg niet veranderen. Dit apparaatje kan dus onmogelijk de geluidskwaliteit beïnvloeden.
    Jitter wordt veroorzaakt door minimale tijdsverschillen in de klok. De klok zit in je DAC. Alles dat zich voor die klok bevindt, veroorzaakt dus geen jitter. Dit apparaatje zit voor je DAC, oftewel voor de klok en heeft dus geen enkele invloed op jitter, want er is op dat punt in het signaal nig geen sprake van jitter.

      • Mag ik hier even inpikken op de vragen over ruis en opschonen van USB signaal?

        Wat is dan in feite het verschil met bv de Mutec MC-3+ USB, gereviewed door Yung? Hierbij een uittreksel daarvan:
        “Het nieuwe van de Mutec MC-3+ is dat het kloksignaal ook via een galvanisch gescheiden USB-verbinding kan lopen. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk. De meeste digitale consumenten-audio heeft een USB-aansluiting…
        …En door de eerder genoemde galvanische scheiding is het ook een apparaat waarmee u uw USB-signaal vanaf uw computer kunt opschonen.”

        Ik heb bv een USB DAC (Benchmark DAC3 B) verbonden aan een Nucleus, die dan weer een schone voeding krijgt via een Sbooster. Gaat daar dan een Mutec met zijn clock en ‘galvanisch gescheiden USB poort’ nog iets verhelpen? Of kan ik evengoed de Jitterbug van 65 EUR kopen.
        Mvg Pieter

        • Er bestaan genoeg dacs die spanning uit de usb-poort halen. Dragonfly, legio mobiele dacs… etc. Maar buiten dat: de koppeling is er. En er zijn ook genoeg chips die de voedingslijn nodig hebben om actief te worden, al worden ze intern gevoed. Bepaalde types van TI bijvoorbeeld.

          Je vergeet daarnaast ook de aarde. Die koppeling is er ook… en ook daar kan genoeg rotzooi over binnen komen.

  2. Dag Jaap,

    Bedankt voor de mooie review van dit kleine apparaatje.
    Helemaal mee eens, met de zeer goede opname en vertolking van de Schumann collectie door Nicolas Van Poucke op TRPTK label.
    Interessant om dit eens in de aandacht te brengen.

    Vraagje
    Heeft u ervaring of is er mogelijkheid om USB isolator van JCAT uit te testen?
    (375 Euro zonder kabels)
    Deze blokkeert ruis afkomstig van de PC en regenereert het USB signaal.

    Bedankt
    Bart

×