Review Audioquest Jitterbug FMJ

Voordelen

 • Werkt uitstekend
 • Gemakkelijke installatie
 • Betaalbare tweak

Nadelen

 • Niet te veel van gebruiken
 • Prijs: € 65

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audioquest Jitterbug FMJ

  Inleiding

  Inhoud

  De usb-interface is ontzettend handig. Het is een universele interface, wat wil zeggen dat alle soorten data er wel overheen gestuurd kunnen worden. Audio is standaard in het protocol opgenomen bijvoorbeeld. PCM is standaard, DSD kan worden opgenomen. Sowieso via DoP. Maar daar hebben we al heel wat over geschreven. Nu gaan we in op de weergave optimaliseren. En ja: we komen wéér uit bij filtering van ruis… Het is en blijft toch een dingetje! We bekijken en beluisteren de nieuwe Audioquest Jitterbug FMJ. 

  Wie een beetje fatsoenlijk geluid uit z’n laptop, pc of wellicht ROON-core wil, ontkomt niet aan een manier om de ruis uit de usb-poort te filteren. Er zijn moederbordfabrikanten – denk aan Gigabyte – die een speciale ‘audiomodus’ hebben ingebouwd, die allereerst de usb-poort naar USB 2.0-modus terugzet en daarbij ook de voedingslijnen aanpakt. Ofwel ze ontkoppelen ze compleet, ofwel er wordt extra gefilterd. Kortom: niet alleen audionerds horen het; het ‘probleem’ wordt ook erkent door moederbordfabrikanten.

  Het is dan niet heel gek dat er een paar jaar geleden – ongeveer zes jaar, schatten we in – een heleboel accessoires op de markt verschenen. Audioquest was één van de eerste fabrikanten. En met verdiend succes; de Audioquest Jitterbug werkt gewoon. In de bovenstaande foto’s ziet u de nieuwe FMJ én de oudere ‘gewone’ jitterbug.

  Full Metal Jacket

  Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe is dat de nieuwe een steviger jasje van metaal heeft meegekregen. De schakeling zelf is niet heel veel in veranderd. En dat is ook niet nodig: de oude deed keurig zijn werk, maar ja: het oog wil ook wat. En bovendien kan metaal wellicht wat efficiënter EMI en RFI buiten houden. En in deze tijden van talloze netwerken, is dat geen overbodige luxe.

  Overigens is er wel iets wat u moet weten. De Jitterbugs werken natuurlijk met alle dacs en pc’s (en wellicht andere usb-compliant apparaten). Dus ook de Dragonfly RED en Black. Maar de Audioquest Cobalt heeft al een ingebouwde Jitterbug, dus u moet wel een beetje oppassen met te veel seriële filtering. Parallel gaat dan wat beter.

  U kunt hier de Jitterbug FMJ aanschaffen

  Coolblue

  Hifi Klubben

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  16 reacties

      1. Audioquest Jitterbug is binnen! Helaas zit de USB ingang te dicht bij de netwerk ingang van de Node. Ik heb hiervoor een USB verlengkabeltje besteld (AQ DragonTail extender), als morgen alles binnen is ga ik er even voor zitten. Overigens is er een review verschenen op hifi.nl waar ze erg positief zijn op het effect van de Jitterbug, ook op een (Power)Node….https://hifi.nl/artikel/31216/Review-AudioQuest-JitterBug-FMJ-magie-op-de-usb-snelweg.html
       Ik laat zsm weten wat mijn bevindingen zijn!

  1. Ik begrijp er weer helemaal niets van.
   Digitaal geluid heeft geen ruis. Hoor je ruis dan wordt dat veroorzaakt door je DAC of je versterker.
   Digitaal geluid bestaat uit pakketjes data. Die komen aan of niet, maar de inhoud van die pakketjes kan je onderweg niet veranderen. Dit apparaatje kan dus onmogelijk de geluidskwaliteit beïnvloeden.
   Jitter wordt veroorzaakt door minimale tijdsverschillen in de klok. De klok zit in je DAC. Alles dat zich voor die klok bevindt, veroorzaakt dus geen jitter. Dit apparaatje zit voor je DAC, oftewel voor de klok en heeft dus geen enkele invloed op jitter, want er is op dat punt in het signaal nig geen sprake van jitter.

   1. we hebben het niet over hoorbare ruis, maar voornamelijk voedingsruis. En aangezien deze vorm van ruis ook de klok in de converter beïnvloedt, is dat zeker hoorbaar.

    1. Mag ik hier even inpikken op de vragen over ruis en opschonen van USB signaal?

     Wat is dan in feite het verschil met bv de Mutec MC-3+ USB, gereviewed door Yung? Hierbij een uittreksel daarvan:
     “Het nieuwe van de Mutec MC-3+ is dat het kloksignaal ook via een galvanisch gescheiden USB-verbinding kan lopen. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk. De meeste digitale consumenten-audio heeft een USB-aansluiting…
     …En door de eerder genoemde galvanische scheiding is het ook een apparaat waarmee u uw USB-signaal vanaf uw computer kunt opschonen.”

     Ik heb bv een USB DAC (Benchmark DAC3 B) verbonden aan een Nucleus, die dan weer een schone voeding krijgt via een Sbooster. Gaat daar dan een Mutec met zijn clock en ‘galvanisch gescheiden USB poort’ nog iets verhelpen? Of kan ik evengoed de Jitterbug van 65 EUR kopen.
     Mvg Pieter

     1. De Mutec MC3+ is niet alleen een interface die usb naar spdif omzet (coax, optisch en aes), maar ook het complete signaal reclockt. Dat is het grootste verschil. Dus naast de nette interface die goed rotzooi buitenhoudt, is het ook een omzetter én reclocker.

    2. Dan heb je het over een DAC die gevoed wordt via usb. Bestaan die? Meestal sluit je een DAC aan op netspanning en gebruik je de voeding van de usb niet.

     1. Er bestaan genoeg dacs die spanning uit de usb-poort halen. Dragonfly, legio mobiele dacs… etc. Maar buiten dat: de koppeling is er. En er zijn ook genoeg chips die de voedingslijn nodig hebben om actief te worden, al worden ze intern gevoed. Bepaalde types van TI bijvoorbeeld.

      Je vergeet daarnaast ook de aarde. Die koppeling is er ook… en ook daar kan genoeg rotzooi over binnen komen.

  2. Dag Jaap,

   Bedankt voor de mooie review van dit kleine apparaatje.
   Helemaal mee eens, met de zeer goede opname en vertolking van de Schumann collectie door Nicolas Van Poucke op TRPTK label.
   Interessant om dit eens in de aandacht te brengen.

   Vraagje
   Heeft u ervaring of is er mogelijkheid om USB isolator van JCAT uit te testen?
   (375 Euro zonder kabels)
   Deze blokkeert ruis afkomstig van de PC en regenereert het USB signaal.

   Bedankt
   Bart

  Geef een antwoord