web analytics

Review Audiolab 6000a versterker

Audiolab 6000A

Conclusie

We hebben echt ons best gedaan om de Audiolab 6000a op een fout te betrappen maar tevergeefs. Dit is een bijzonder fijne geïntegreerde versterker en niet alleen in zijn prijsklasse. Voor ons zijn de allerbeste componenten diegene die je begeesteren en in de muziek trekken. Van alle kwaliteiten die de Audiolab 6000a bezit, is die betrokkenheid de belangrijkste. Het is dan ook dé reden waarom we deze versterker een welverdiende Alpha Approved award geven. Proficiat!

Luisteren

Inhoud

Waar het geluid van de oudere modellen nogal onverbiddelijk kon zijn bij mindere opnames (lees scherp en analytisch), is dit gelukkig niet langer het geval. We horen nu meer verfijning zonder echter in te boeten aan detaillering. Dit is de perfecte versterker om monitorspeakers mee aan te sturen in een niet al te grote luisterruimte. Genoeg ballen, bakken snelheid en een verfijning die we nog niet eerder hoorden in deze prijsklasse. Meeslepend is de best passende term die we kunnen bedenken om het geluid te omschrijven. De Audiolab 6000a wordt in deze set natuurlijk omringd door heel goeie componenten maar hij is nooit de mindere.

Laten we een paar van zijn kenmerken ontleden aan de hand van wat heerlijke muziek. Te beginnen met de manier waarop de 6000a probleemloos het ritme van een song volgt. Die snelle signatuur horen we duidelijk op het album “Good at Falling” van Japanese House. Onze Audiovectors zijn ook erg snel en in combinatie met de 6000a breken ze elk snelheidsrecord. We zijn bijzonder onder de indruk en durven zelfs stellen dat deze Audiolab 6000a, wat de Engelsen PRAT (pace, rhythm and timing) noemen, beter doet dan onze Bryston.

Een tweede kenmerk is de aanwezigheid van punch en power waardoor de muziek voldoende fundament meekrijgt in de laagste regionen. Dit zorgt voor een stevige basis waarop nummers kunnen steunen. Hier wint de Bryston net op punten maar de balans met de rest van de weergave is bij de 6000a quasi perfect. Op het nieuwe elektronische album van Lambchop krijgen de beats heel wat gewicht en definitie mee. De weergave is strak en er zit veel kwaliteit in het laag.

Magie

Het laatste element, de verfijning, is moeilijker uit te leggen. Hoe komt het dat we bij de 6000a gebiologeerd luisteren en dat die onze aandacht vasthoudt. Hoe komt het dat we de Audiolab zelfs intuïtief verkiezen boven onze Bryston. Enerzijds omdat er geen randje te bespeuren valt en alle instrumenten natuurlijk klinken. Maar dat doet de Bryston ook. De Audiolab durft echter, in tegenstelling tot de koele Bryston, zijn emoties tonen waardoor de muziek tot leven komt en we meegesleept worden door de muziek.

Verder zit er veel lucht tussen de instrumenten waardoor elk instrument mooi zijn eigen plaats krijgt. Gitaren galmen lang na en het stereobeeld staat pal in het midden. We horen detail en sprankeling maar die is nooit hard of metaalachtig van klank. De muziek zweeft door de ruimte en dwarrelt onze oortjes binnen in een behoorlijk 3D geluidsveld. Maar het is toch vooral de emotionele connectie met de muziek waarmee deze versterker hoge ogen gooit.

Gerelateerde berichten

Teufel Ultima 40 Active

Review Teufel Ultima 40 Active

Luisteren InhoudHet is zonder enige twijfel het meest populaire product van Teufel: de Ultima 40. En terecht: het is een betaalbare en degelijke speaker. Voor een luidspreker van rond de 500 euro is de weergave gewoon erg goed. En de looks: neutraal. Dus prima. Wij testen nu de Teufel Ultima 40 Active. Een model met […]

Metrum Acoustics Forte

Video Metrum Acoustics Forte eindversterker

Luisteren InhoudMetrum Acoustics kennen we allemaal van de d/a-converters. En dan specifiek hun NOS – Non Oversampling – d/a-converters. Metrum maakt zijn eigen dac-chips en weet deze bijzonder muzikaal te implementeren. Sinds kort heeft Metrum ook een eindversterker in het assortiment: de Forte. Wij bekijken hem!

2 reacties

 1. Hallo Geoffrey, heb met veel aandacht deze test van de 6000a gelezen. Had voor mezelf al de keuze gemaakt voor de Hegel h90. Maar de aanschaf van 6000a met de nieuwe netwerkspeler 6000n is qua prijs 1.300 erg aantrekkelijk. Voor mij is het in Friesland moeilijk afspreken om deze set te gaan luisteren. Kun je mij iets zeggen hoe de 6000a zich verhoudt tot de H90??

  Vriendelijke groet,

  Peter

  1. Hallo Peter,

   Dat is moeilijk. Beide zijn Alpha Approved! Hangt een beetje af van uw ruimte en luidsprekers. Hegel heeft wat meer controle en kan ook luider in grotere ruimtes. Een hele goeie aankoop sowieso.

   Maar indien de ruimte te doen is en u geen lastige speakers heeft is Audiolab een heel goed alternatief. Eens iets anders en goekoper inderdaad. Ook al is het niet evident om beide te testen. Toch doen. In elk geval de Hegel eens testen dan weet u waar u aan toe bent. En of het iets voor u is.

   De Audiolab streamer gaan nog we te pakken proberen te krijgen…

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

Geef een reactie