web analytics

Review Audiolab 6000a versterker

Prijs: € 799

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Audiolab 6000A

Techniek

Inhoud

Achteraan zien we 4 analoge inputs (waarvan 1 phono) gevolgd door een power-in en pre-out. Diezelfde flexibiliteit vinden we ook op onze eigen referentieversterker terug. Het feit dat Audiolab dit in deze prijsklasse toepast is bewonderenswaardig. Maar we zijn er nog lang niet. De 6000a heeft in tegenstelling tot de duurdere 8300a maar liefst 4 digitale inputs (2xcoax, 2xoptisch). En alsof dat nog niet genoeg is, behoort ook Bluetooth tot de mogelijkheden.

Dat kan toch niet goed gaan. Zoveel voor zo weinig, dat is om problemen vragen. Maar als we de bovenkant losschroeven en een kijkje nemen, zien we dat elk compartiment bijzonder goed van elkaar gescheiden wordt. Een grote voeding uit de 8300 reeks zorgt voor 50 watt in klasse A/B en de dac kennen we nog van de onvolprezen M-DAC. Dat er voldoende digitale know-how in het bedrijf zit moge duidelijk zijn. Heel knap dat ze heel wat van die kwaliteitsvolle materialen in de 6000 reeks hebben gestopt.

Set-up

De Audiolab 6000a neemt de plaats in van een Bryston B60r. Als bron gebruiken we een NAD M50 die gebalanceerd signalen doorstuurt naar een Metrum Acoustics Onyx. Luidsprekers van dienst zijn een paar Audiovector QR1 monitorspeakers die de ideale partner van de 6000a blijken te zijn. We hebben ook een tijdje met de kleine maar fijne Cabasse Surf speakers gespeeld en ook dit ging voortreffelijk. We hebben de NAD M50 ook rechtstreeks op de dac van de Audiolab 6000a aangesloten.

In onze ruimte en in deze set halen vooral de analoge inputs een bizar hoog niveau. De Audiolab 6000a bundelt het beste van zijn rivalen tot een heel bijzondere mix van power, nuance en detail. Heel bijzonder. Ook de digitale inputs zijn goed en komen met een keuze tussen drie filters: Fast roll-off, slow roll-off en Minimum Phase. We streamen Tidal, leggen cd’s op en hebben hi-res files afgespeeld. We hebben ook de phono-stage even getest met een Rega Planar 2 maar die is niet zo bijzonder. U sluit beter een losse phono-trap aan als u op een serieus niveau vinyl wil afspelen.

Voor wie

Dit is een fijne versterker om je hifi-avontuur mee te beginnen maar hij zou wel eens heel lang kunnen blijven staan. Hij is echt goed. We zijn betrokken bij elk muziekstuk en dat is speciaal. Nee, de Audiolab 6000a vervangt geen top pre/power combinatie maar hij doet veel meer dan je mag verwachten van een budgetversterker. Hij laat elk genre goed doorkomen en doet dit met flair. “Maggie Said” klonk nog nooit zo betoverend, “Unfinished Sympathy” klinkt net juist en “Wakin on a pretty day” kabbelt heerlijk verder. U snapt wat we bedoelen.

Gerelateerde berichten

Review Asus Xonar Essence One

Techniek InhoudAsus is nu niet direct een merk dat je als hifi-liefhebber in je set gaat plaatsen. Sterker nog: dat kon ook helemaal niet, tenzij je een complete pc om de geluidskaart heen gaat bouwen. Tot voor kort, want nu komen de Taiwanezen met de Essence One usb-dac? jazeker: een d/a-converter! 

Jplay mini-speler

Review JPlay Femto (2019)

Techniek InhoudJPlay is een welbekende bij Alpha Audio. Ze hebben zowel hard- als software in het assortiment. We hebben in het verleden de JCAT Femto netwerkkaart én usb-kaart getest. Mooie producten voor wie een high-end audio-pc wil samenstellen. Maar zoals u weet bent u er niet met alleen hardware. Er is ook software nodig. Deze […]

8 reacties

 1. Beste Geoffrey, met veel interesse de review gelezen. Enige jaren geleden de Cambridge CXA60 aangeschaft in dezelfde prijsklasse en met vergelijkbare functionaliteiten. In hoeverre klinkt de Audiolab6000a minder ” enthousiast” in een nieuwbouwhuis met plavuizen vloer ?

  Alvast bedankt,
  Marco

  1. Hallo,

   Deze audiolab is opvallend gebalanceerd van weergave. Vorige series waren enthousiaster maar deze gaat erg goed in mijn eigen relatief frisse ruimte. Hij staat nog steeds bij mij en blijft geweldig spelen op mijn wederom eerder frisse Audiovectors.

   Een ruimte met alleen plavuizen, is er geen tapijt?, is natuurlijk niet echt ideaal…

   Groeten
   Geoffrey

 2. Beste Geoffrey. Onlangs stapte ik over van een paar Dali boekenplankspeakers naar een stel Piega tmicro 6 staanders. Nu nog mijn 25 jaar oude Yamaha Dsp surround versterker vervangen naar een waardige stereo versterker. Het zweet staat me in de handen na het lezen van alle reviews. Wordt het de volprezen Rega Brio of de Audiolab 6000a? Beiden zonder toonregeling waarbij ik me telkens de vraag stel hoe die zaken klinken bij een laag, lees normaal, volume. Welke zou er het volst klinken en het beste matchen met de Piegas (4 okm – 90 DB)? Dankjewel voor de fijne reviews. Filip

  1. Dag Filip,

   De Rega is voller maar hoe hij zal matchen met de Piega’s kan ik niet inschatten. Met de Monitor Audio Silver 300 was het teveel van het goede, met mijn Audiovectors ging het uitstekend.

   De Audiolab is veelzijdiger en heeft wat filters om te tunen… Er zijn inderdaad enorm veel goeie spullen op de markt wat het inderdaad niet gemakkelijk maakt.

   Kan je niet eentje via een dealer thuis uitproberen?

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

 3. Hallo Geoffrey, heb met veel aandacht deze test van de 6000a gelezen. Had voor mezelf al de keuze gemaakt voor de Hegel h90. Maar de aanschaf van 6000a met de nieuwe netwerkspeler 6000n is qua prijs 1.300 erg aantrekkelijk. Voor mij is het in Friesland moeilijk afspreken om deze set te gaan luisteren. Kun je mij iets zeggen hoe de 6000a zich verhoudt tot de H90??

  Vriendelijke groet,

  Peter

  1. Hallo Peter,

   Dat is moeilijk. Beide zijn Alpha Approved! Hangt een beetje af van uw ruimte en luidsprekers. Hegel heeft wat meer controle en kan ook luider in grotere ruimtes. Een hele goeie aankoop sowieso.

   Maar indien de ruimte te doen is en u geen lastige speakers heeft is Audiolab een heel goed alternatief. Eens iets anders en goekoper inderdaad. Ook al is het niet evident om beide te testen. Toch doen. In elk geval de Hegel eens testen dan weet u waar u aan toe bent. En of het iets voor u is.

   De Audiolab streamer gaan nog we te pakken proberen te krijgen…

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

Geef een reactie