web analytics

Review Audiolab 6000a versterker

Audiolab 6000A

Techniek

Inhoud

Achteraan zien we 4 analoge inputs (waarvan 1 phono) gevolgd door een power-in en pre-out. Diezelfde flexibiliteit vinden we ook op onze eigen referentieversterker terug. Het feit dat Audiolab dit in deze prijsklasse toepast is bewonderenswaardig. Maar we zijn er nog lang niet. De 6000a heeft in tegenstelling tot de duurdere 8300a maar liefst 4 digitale inputs (2xcoax, 2xoptisch). En alsof dat nog niet genoeg is, behoort ook Bluetooth tot de mogelijkheden.

Dat kan toch niet goed gaan. Zoveel voor zo weinig, dat is om problemen vragen. Maar als we de bovenkant losschroeven en een kijkje nemen, zien we dat elk compartiment bijzonder goed van elkaar gescheiden wordt. Een grote voeding uit de 8300 reeks zorgt voor 50 watt in klasse A/B en de dac kennen we nog van de onvolprezen M-DAC. Dat er voldoende digitale know-how in het bedrijf zit moge duidelijk zijn. Heel knap dat ze heel wat van die kwaliteitsvolle materialen in de 6000 reeks hebben gestopt.

Set-up

De Audiolab 6000a neemt de plaats in van een Bryston B60r. Als bron gebruiken we een NAD M50 die gebalanceerd signalen doorstuurt naar een Metrum Acoustics Onyx. Luidsprekers van dienst zijn een paar Audiovector QR1 monitorspeakers die de ideale partner van de 6000a blijken te zijn. We hebben ook een tijdje met de kleine maar fijne Cabasse Surf speakers gespeeld en ook dit ging voortreffelijk. We hebben de NAD M50 ook rechtstreeks op de dac van de Audiolab 6000a aangesloten.

In onze ruimte en in deze set halen vooral de analoge inputs een bizar hoog niveau. De Audiolab 6000a bundelt het beste van zijn rivalen tot een heel bijzondere mix van power, nuance en detail. Heel bijzonder. Ook de digitale inputs zijn goed en komen met een keuze tussen drie filters: Fast roll-off, slow roll-off en Minimum Phase. We streamen Tidal, leggen cd’s op en hebben hi-res files afgespeeld. We hebben ook de phono-stage even getest met een Rega Planar 2 maar die is niet zo bijzonder. U sluit beter een losse phono-trap aan als u op een serieus niveau vinyl wil afspelen.

Voor wie

Dit is een fijne versterker om je hifi-avontuur mee te beginnen maar hij zou wel eens heel lang kunnen blijven staan. Hij is echt goed. We zijn betrokken bij elk muziekstuk en dat is speciaal. Nee, de Audiolab 6000a vervangt geen top pre/power combinatie maar hij doet veel meer dan je mag verwachten van een budgetversterker. Hij laat elk genre goed doorkomen en doet dit met flair. “Maggie Said” klonk nog nooit zo betoverend, “Unfinished Sympathy” klinkt net juist en “Wakin on a pretty day” kabbelt heerlijk verder. U snapt wat we bedoelen.

Gerelateerde berichten

elac-sub-2070-en-sub-12eq

Review Elac SUB 2070 en Debut S12EQ

Techniek InhoudSubwoofers testen is moeilijk. Zo… dat is eruit. Mede om die reden hebben we het lang afgehouden. En wellicht hadden we dat beter zo kunnen laten, want tijdens onze test van de Elac Sub 2070 en  Debut S12EQ lopen we weer tegen talloze uitdagingen aan. Maar goed: we delen toch onze ervaringen! Want feit […]

Test-setup-luistertest

Multitest lichtnetfilters

Techniek InhoudStroom is stroom… toch? Nou… ja, in zekere zin natuurlijk wel. Als u een stofzuiger in het stopcontact doet, werkt deze gewoon. Ongeacht het stopcontact dat u gebruikt in het huis. Bij audio ligt dat helaas wel anders. Hifi-apparatuur wordt steeds preciezer en werkt met signaal / ruisverhoudingen van tot wel -140 dB. Kortom: […]

2 reacties

 1. Hallo Geoffrey, heb met veel aandacht deze test van de 6000a gelezen. Had voor mezelf al de keuze gemaakt voor de Hegel h90. Maar de aanschaf van 6000a met de nieuwe netwerkspeler 6000n is qua prijs 1.300 erg aantrekkelijk. Voor mij is het in Friesland moeilijk afspreken om deze set te gaan luisteren. Kun je mij iets zeggen hoe de 6000a zich verhoudt tot de H90??

  Vriendelijke groet,

  Peter

  1. Hallo Peter,

   Dat is moeilijk. Beide zijn Alpha Approved! Hangt een beetje af van uw ruimte en luidsprekers. Hegel heeft wat meer controle en kan ook luider in grotere ruimtes. Een hele goeie aankoop sowieso.

   Maar indien de ruimte te doen is en u geen lastige speakers heeft is Audiolab een heel goed alternatief. Eens iets anders en goekoper inderdaad. Ook al is het niet evident om beide te testen. Toch doen. In elk geval de Hegel eens testen dan weet u waar u aan toe bent. En of het iets voor u is.

   De Audiolab streamer gaan nog we te pakken proberen te krijgen…

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

Geef een reactie