Review Audioengine HD3 desktop luidspreker

Voordelen

 • Mooi stereobeeld
 • Compact
 • Veel koppelingen

Nadelen

 • Geen handmatige input-selectie
 • 16 bit / 48 kHz via usb
 • Prijs: € 499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Audioengine HD3

  Veel muziekliefhebbers maken veelvuldig gebruik van de pc of laptop om van muziek te genieten. En veel liefhebbers willen onder het werk gewoon ook fatsoenlijk geluid. Voor die doelgroep heeft Audioengine de HD3 desktop-set. Een (zeer) compact luidsprekersysteem met usb, bluetooth, en lijn-ingangen. Ow… en hoofdtelefoon-uitgang! 

  Wie veel met de pc werkt – en wij behoren tot die groep – wil ook bij de pc fatsoenlijk geluid. Ook zonder hoofdtelefoon, want laten we eerlijk zijn: het is gewoon niet prettig de hele dag met een hoofdtelefoon op te werken. Nu kunnen we gaan zoeken bij de bekende merken voor desktop-speakers. Denk aan Logitech, creative… u kent ze vast. Maar buiten de gebaande paden zijn ook leuke sets te vinden.

  Denk aan Audioengine. Deze bieden de HD3 aan. Een zeer compact systeem met twee ‘classic’ speakers die volbepakt zijn met functies. Denk aan bluetooth (met AptX), usb-audio, lijn-ingangen, hoofdtelefoon-uitgang en een tweetal versterkers van 15 watt. Ruim voldoende om lekker te kunnen spelen.

  [nextpage title=”Opstellen”]

  Het aansluiten van de Audioengine HD3 is niet lastig. Alle kabels zoals usb en speakerkabel zijn meegeleverd. Den speakerkabel gaat van links naar rechts. Links is namelijk de ‘active’ speaker. Wie zijn pc rechts heeft staan – zoals wij -, moet dus ofwel flink puzzelen met de kabels, of in het besturingssysteem even de kanalen omdraaien. Al zal je dan nog steeds problemen krijgen met de bluetooth-koppeling vanaf een mobiel apparaat. Het is niet op de speaker om te schakelen. Dat hadden wij wel prettig gevonden.

  Wie de speakers permanent opstelt, raden we aan de desktop-stands aan te schaffen. Die zet de speakers netjes in een hoekje naar de luisteraar. Dat klinkt toch wel beter. Wij hebben er wat onder gelegd voor de test.

  USB

  Voor usb is geen driver nodig. Helaas is de samplingrate beperkt tot 16 bit / 48 kHz. En dat is anno nu eigenlijk ‘not done’ met al die prachtige high-res downloads. Het kan ook vrij vervelend zijn omdat je errors krijgt met afspelen. Wij hebben veel high-res op de nas staan. En dat is dus niet afspeelbaar op deze set. Tenzij u de analoge ingang pakt.

  We snappen de keuze voor de 16-bit receiver-chip niet helemaal, want de DAC – een PCM 5102 – kan gewoon tot 32 bit / 384 kHz samplingrate aan. Er is dus in feite geen reden om voor 16 bit / 48 kHz maximaal te gaan. Als Audioengine gewoon voor een 24-bit receiver had gekozen, was dit probleem er niet.

  [nextpage title=”De sound”]

  We hebben de Audioengine HD3 gebruikt op ons bureau tijdens dagelijkse klussen. We hebben ze ongeveer 1 meter uit elkaar gehad. Breder werkt niet goed, omdat er dan een gat in het stereobeeld ontstaat bij de korte afstand waarop we luisteren. Ideaal zou zijn geweest dat ze op oorhoogte staan. Of op de desktop-stands die Audioengine aanbiedt.

  Wat we merken tijdens het luisteren is dat de speaker behoorlijk capabel is. Meer dan u zou verwachten bij dit formaat. Echter… goed opstellen is een must. We horen een clean, stressloos geheel met voldoende body voor een desktop-situatie. Het midden en hoog komt prima los. Stemmen staan ook keurig in het midden. Ook als u dichtbij zit. Echter, verwacht geen warme gloed zoals bij een volwaardige bookshelf monitor of vloerstaander. Het laag houdt op bij 65 Hz. En dat is hoorbaar in de warmte van vocalen: soms is het wat dun. Maar het is nooit vervelend.

  Even ter info…

  Wat we echter hier wel moeten vermelden is dat concurrent KEF het met de Egg gewoon beter voor elkaar heeft op desktop-vlak. Allereerst ondersteunt deze wél high-res via de usb-aansluiting én deze geeft wat meer warmte in het mid / laag. En dat zorgt voor een wat gemoedelijkere weergave. De Egg heeft echter geen hoofdtelefoon-uitgang. En dat is wel weer een leuke bonus in dit geval.

  Bediening

  Er valt niet heel veel te bedienen aan de HD3, omdat er eigenlijk alleen maar een volumeregeling op het front zit. En een knop voor bluetooth paring. De Audioengine werkt namelijk met een automatische input-selectie. En hoewel daar wel wat voor te zeggen valt, vinden wij het toch een stuk prettiger om over de mogelijkheid te beschikken zelf de ingang te kiezen. Als we namelijk pairen met bluetooth, schakelt de HD3 direct over. En dat terwijl we via Foobar nog aan het spelen zijn. Hmmm… BT gaat dus voor USB. Als u de knop voor bluetooth ingedrukt houdt (witte knopje rechts op de linker-unit), dan ontkoppelt hij de verbinding.

  [nextpage title=”Specificaties Audioengine HD3″]

  Type speaker Desktop-systeem, 2-weg basreflex
  Units 7 cm woofer / 2 cm soft dome tweeter
  Inputs Usb, bluetooth, analoog cinch en jack
  USB Type 1.1, 16 bit / 48 kHz
  BT 4.0 AptX
  Vermogen 2 x 15 watt. 30 watt max
  Afmetingen 18 x 10 x 13 (h x b x d)
  Prijs 499 euro

  7 reacties

  1. Dag Jaap, en allemaal

   Ik heb enkel powered speakers nodig om aan mijn Mac Mini te hangen. Dus Bleutooth en veel ingangen is voor mij niet nodig.

   Is er dan nog een goed alternatief voor deze speakers te noemen? (Kef heb ik ook bekeken, Helaas vind ik die niet zo mooi).

   gr Rob

  2. Gelukkig heb ik de bovenstaande luxe problemen niet.

   Ik moet niks van pc weten, dus heb ik er ook geen. (Apple freak).

   High resolution audio is onzin a la lettre voor mij…. althans.
   Een goed klinkende mp3 is zodanig goed, ik verlang niet naar bitrate 2500 over 6 kanalen.

   Liever een fijne plaat, over een goede audio installatie.

  3. Vanuit de specs is dit een mooi ontwerp dat goed moet klinken:
   -kevlar woofer, mooie grote tweeter
   -geen class D maar A/B versterker
   -geen kunststof kast maar gefineerd mdf
   -laag gaat door tot 65 Kef egg tot 85
   Er zit geen subwoofer uitgang op maar wel een schakelaar om het laag te knijpen. Dan moet je pc een sub out hebben anders moeilijk sub aan te sluiten. Sub is zeker aan te bevelen. Ook mooi dat rooster met magneten vast zit dus onzichtbaar.
   Gr. Paul

  Geef een antwoord