Home Review audioengine D1

Review audioengine D1

13

Heel veel muziekliefhebbers willen het gemak van de pc combineren met de geluidskwaliteit van een fatsoenlijk hifi-systeem. Dat was voorheen vrij lastig. Veel ingebouwde geluidskaarten bieden simpelweg niet de gewenste kwaliteit. Inmiddels zijn er heel wat usb d/a-converters te vinden die het niveau naar een heel redelijk niveau tillen. Of nog verder… Wij testen de Audioengine D1.

Audioengine D1
De Audioengine dac… klein en indrukwekkend goed!

Wat is de Audioengine D1 klein en licht zeg! Wie onder de indruk is van grote, zware apparaten zal deze dac en hoofdtelefoonversterker zonder meer aan de kant schuiven. Dat zou zonde zijn, want gewicht en grootte zegt helemaal niets meer vandaag de dag. Kijk maar naar de Audioquest Dragonfly. Dat is niet groter dan een gemiddelde usb-stick. Maar presteren doet hij wel.

Hong Kong of USA?

Audiengine is een bedrijf dat gevestigd is in Hong Kong. De domeinnaam zegt echter audioengineusa… wat impliceert dat het bedrijf in de VS gevestigd is. Dat is volgens de website echter niet het geval. Maakt het uit? Nee, waarschijnlijk alleen in de prijs van de apparatuur.

Het bedrijf is sinds 2002 zelfstandig bezig. De mensen achter Audioengine hebben – volgens de site – jaren in de pro-audio gewerkt voor grote bedrijven. Met deze ervaring hebben ze Audioengine vormgegeven. Ze produceren nu talloze hifi-apparatuur als: luidsprekers – zowel actief als passief – dacs, streamers en versterkers.

De D1

Audioengine D1 achterkant
Degelijke aansluitingen achterop de Audioengine D1. De cinch-pluggen gaan mooi vast.

Hifi123 stuurde ons de D1 toe voor een test. De Audioengine D1 biedt usb en optisch in, en zowel stereo cinch uit als 3,5 mm jack voor een hoofdtelefoon. De dac is gevoed vanuit de usb-poort, wat hem zeer mobiel maakt. Er is in principe maar één kabel nodig: de usb-kabel. Om hem op de bestaande set aan te sluiten, zijn dus twee mooie cinch-aansluitingen aangebracht. Voorop zit de 3,5mm jack-ingang. Als extra is ook een optische spdif-ingang aangebracht. Uiteraard kan de dac hiermee niet gevoed worden.

Audiofiel hart

U zou het wellicht niet zeggen, maar in de D1 ligt een zeer nette dac. De AKM4396. Deze wordt in mening (ook high-end) dac gebruikt. Denk aan modellen van Blacknote, Sonneteer of bijvoorbeeld Primare. Ook veel van de betere geluidskaarten willen nog weleens grijpen naar deze chip.

Als input-receiver voor het optische gedeelte, gebruikt Audioengine de CS8416. Deze kan signalen tot 24bit / 192KHz verwerken. De AKM4396 kan ook tot 24bit / 192KHz decoderen, maar Audioengines usb-receiver is een Texas Instruments TAS1020b usb 1.1-model dat tot 24bit / 96KHz accepteert. Kortom: wie de volledige bandbreedte van de dac-chip wil gebruiken moet optisch koppelen.

Koppelen en gaan

Audioengine D1 print
De print van de Audioengine D1. Mooie componenten, waaronder de AKM4396.

We koppelen de Audioengine D1 aan onze referentieset. Het aansluiten van de Audioengine D1 is echt een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de usb-kabel koppelen aan de pc – in ons geval de Alpha HTPC – en spelen. Echter: om het goed te doen raden we aan via wasapi of asio te spelen. Lees daar hier meer over. Wij spelen met Xbmc die we in hebben gesteld op wasapi output.

Als we willen spelen, staat het geluid in eerste instantie heel zacht. Wat blijkt: de volumecontrole voorop werkt ook op de lijnuitgangen. Net als bij de NuForce uDac waar deze Audioengine zo op lijkt. Even het volume open gooien en het is opgelost.

Lekker energiek

Als we lekker aan het spelen zijn, valt ons op dat de D1 lekker energiek presenteert. Het is helemaal geen flauw dacje. Hier blijkt ook weer ‘size doesn’t matter’. We gokken erop dat als we een blindtest zouden doen met wat andere dacs tot ongeveer 350 euro, dat het een lastige taak wordt – zo niet onmogelijk – om de Audioengine van 169 euro eruit te pikken.

Waarom durven we dit te zeggen? Simpel: de focussering is spot on, de beeldvorming is bijzonder goed voor deze prijsklasse en het geluidsbeeld voelt erg compleet aan. Natuurlijk speelt een dac van 1000 euro mooier, subtieler en detailrijker. Maar we hebben het hier over een dacje van nog geen 200 euro. En met dat in het achterhoofd is dit een erg goed product. Verrassend goed zelfs.

En we vinden de D1 een stuk beter dan de Nuforce uDac trouwens. En die NuForce uDac kost ongeveer even veel. De D1 heeft bijvoorbeeld niet het probleem met de volumecontrole die voor balansverschillen zorgt bij lage volumes. We hebben het volume van de D1 bijna helemaal dicht gehad en de Pass behoorlijk ver opengedraaid zonder dat het stereobeeld schuift.

Paar kleine puntjes

Audioengine D1 met squeeze upgrade
We hebben de dac ook gebruikt met de Squeeze upgrade usb-voeding. Dat maakte een groot verschil.

We hebben wel een paar kleinigheden. Net als bij de NuForce vinden we het jammer dat het volume altijd op de line-out werkt. Het zou leuk zijn als dat in- en uitschakelbaar was. Immers: er zit nu een volumecontrole tussen het signaal en de uitgang. Dat heeft altijd invloed op de kwaliteit. Tenminste: wel in deze prijsklasse.

Daarbij is het leuk als het mogelijk is de dac anders te voeden. We hebben voor de grap eens de Squeeze Upgrade voor usb-voedingen gebruikt bij deze dac en het verschil is niet subtiel; aanzienlijk meer lucht, definitie en detail. Het beeld komt meer buiten de speakers dan zonder de Squeeze Upgrade botw-voeding (complimenten voor Squeeze Upgrade trouwens). KingRex heeft wel de mogelijkheid een upgradevoeding te gebruiken, omdat ze een aparte voedingsingang hebben en niet de usb-poort gebruiken.

Conclusie

Wat zet Audioengine een leuk dacje neer met de D1. Het is een zéér betaalbare oplossing voor wie graag wil beginnen met computer audio. De D1 klinkt serieus goed, is erg gemakkelijk in te zetten en is flexibel door tevens een optische ingang te bieden én een hoofdtelefoonuitgang. Kortom: wilt u de pc als bron gaan gebruiken en wilt u voor minder dan 200 euro klaar zijn? Pik de Audioengine D1 eens mee voor een test.

13 REACTIES

  1. Ik heb deze DAC ook op het oog. Mijn set-up: Audioengine A2 speakers, S8 subwoofer en Apple iMac. Ga ik een wezenlijk verschil merken als ik de D1 toevoeg (mooier klinken)?

    Eventueel overweeg ik om ook o.a. de standaard bijgeleverde kabels te vervangen door betere maar alleen als dit echt een hoorbaar kwaliteitsverbetering oplevert.

    Heeft iemand een dergelijke setup als de mijne i.c.m. de D1 en wat is de conclusie?

  2. Bedankt voor de review! Ik volg Alpha-Audio.nl sowieso, mede ook vanwege de ‘nuchtere kijk’ en aanvullende tips (zoals de faq).

    Leuk dacje! Heb het al een tijdje op het oog. Helaas is het (voor zover ik weet) niet mogelijk om optisch en usb tegelijk te gebruiken. Na het aansluiten van een optische kabel, wordt de usb-ingang afgesloten.

    Ik heb (minimaal) 2 bronnen (Synology NAS met AudioStation (usb-audio) en een Windows PC (met Foobar + ASIO etc.) die ik graag wil aansluiten. Maar dat kan dus niet.

    Zou zowel de NAS als de PC middels een usb-hub kunnen worden aangesloten op de AE D1, of wordt de dac dan niet herkend?
    Is er sprake van kwaliteitsverlies?
    Ik kan hierover tot nu toe nergens op het web goede info vinden.

    Een usb-kabel verlengen middels versterking is immers geen probleem.
    Vanzelfsprekend speel ik 1 bron tegelijk af.

    Alvast dank voor de mogelijke reactie!

    • Beste Theo,

      Het klopt dat usb en optisch niet tegelijk gebruikt kan worden. Echter, als ik u goed begrijp, wilt u de dac direct koppelen aan de synology. Dat kan volgens mij wel, want de usb-aansluiting van Synology accepteert usb-luidsprekers en volgens mij ook dacs. Echter: ik heb dat eerlijk gezegd nooit geprobeerd en vraag me een beetje af of dat met elke dac kan. Ik gok dat een groot deel wel zal werken.

      Een hub kan volgens mij niet. De reden is dat er een host en een client bij usb is. De host accepteert de client en installeert drivers. Dan treedt er gericht verkeer tussen client en host op. De hub is Рnaar mijn idee Рalleen voor clients. De hub zet vervolgens data van de clients door naar de host. Een verdeeldoos dus. En hub heeft doorgaans ook meerdere usb-A aansluitingen en ̩̩n usb-B die naar de host gaat (waar weer een A-aansluing is). Nu zijn er wel usb A naar usb A-kabels, maar ik denk niet dat het gaat werken. Want ik zie het als volgt voor me: u hangt zowel de pc als de nas als de dac aan de client-kant van de hub. Of wilt u de hub aan de pc koppelen en dan de nas en dac als clients? Volgens mij communiceren de apparaten aan de client-kant van de hub niet met elkaar. Ik heb het echter nooit geprobeerd, maar mijn logica zegt dat het niet echt kan werken.

      • Bedankt voor het uitgebreide antwoord!

        De D1 werkt via usb met de Synology (+AudioStation) omdat er geen drivers nodig zijn (aldus een dealer van Audioengine), bedenk ik me nu.

        Dus inderdaad ben ik ook bang dat een hub niet gaat werken. De D1 zou de host van de usb hub zijn en de pc en NAS zijn dan de clients van de hub.

        De reden dat ik de NAS ook wil aansluiten is dat ik de pc zo uit kan laten, als ik wat minder serieus luister of me niet rondom de desktop begeef en gebruik kan maken van een app (bijv. DS audio).

        Overigens vond ik nog een usb-voeding (zijn vast nog anderen): http://www.hifitest.de/test/zubehoer_hifi/aqvox-usb_low-noise_netzteil_2981.php# Volgens mij kan dan de usb connectie gewoon gebruikt worden voor data (lees audio).
        Prijstechnisch niet in verhouding met de D1.

        Offtopic; zelfde ”probleem” heeft deze KEF http://www.kef.com/html/nl/showroom/digital_music_solutions/x300a/range/index.html

        Leuk ding zo te zien (op dit moment nog weinig reviews!), maar slechts 1 usb optie (voor velen wellicht voldoende).

        Nogmaal dank.

        • Graag gedaan! We zijn ervoor, dus vragen zijn altijd welkom. Het zet ons ook aan het denken; we weten dan (nog) beter wat er in de markt speelt, nietwaar?

          Ik ben zelf trouwens erg te spreken over de Squeeze Upgrade-voedingen. Die klinken erg goed en zijn ook specifiek gemaakt voor deze apparaten.

          Twee usb-ingangen kan natuurlijk prima. Het is meer een kostenkwestie. En inderdaad: veel mensen hebben genoeg aan één ingang.