web analytics

Review Audio Physic Classic 5 luidspreker

Voordelen

 • Stijlvol uiterlijk
 • Snelle, coherente weergave
 • Plaatsing

Nadelen

 • Hoog wat tam
  • Prijs: € 1690

   Bouwkwaliteit
   Aanstuurbaarheid
   Klank
   Prijs
   Audio Physic Classic 5

   Inleiding

   Inhoud

   Mooie spullen. Wie houdt er niet van. Een prachtige lamp, een leuk schilderij of een tof stoeltje. We omringen ons graag met mooie voorwerpen maar tot voor kort vloekten onze hifi-spullen serieus met ons interieur. De laatste jaren hebben audiofabrikanten echter meer aandacht voor het uiterlijk van hun producten. Denk aan de kleurrijke Focal Kanta, de industriële Ps Audio Stellar reeks of de stijlvolle Sonus Faber Sonetto I to name a few. We bekijken nu iets uit Duitsland: de Audio Physic Classic 5. 

   Een fabrikant die al jaren inzet op pure lijnen en strakke looks is het Duitse Audio Physic. Zij ontwikkelen en bouwen hun luidsprekers integraal in Duitsland. Elke luidspreker wordt minutieus gecontroleerd vooraleer die de fabriek in Brilon verlaat. Het bedrijf timmert inmiddels 25 jaar aan de weg en heeft de afgelopen jaren een trouw cliënteel opgebouwd. Hun nieuwe budgetvriendelijke Classic 5 beantwoordt volledig aan de eisen van de moderne koper die op zoek is naar een compacte, betaalbare vloerstaander die perfect in de woonkamer geïntegreerd kan worden.

   Natuurlijk moet het geluid ook op niveau zijn, maar dat lijkt de laatste jaren geen echte issue meer te zijn. Het voorbije jaar hebben we tientallen spullen over de vloer gehad en geen enkele presteert ondermaats. Integendeel, voor het geld presteren heel wat spullen uitstekend en soms zelfs boven hun prijsklasse. Het gaat er nu vooral om om het geluid te vinden dat bij uw voorkeur en ruimte past of te kijken welke functies u wenst. Daarnaast moeten alle componenten goed met elkaar opschieten zodat de weergave in balans is. Eens kijken wat de Audio Physic Classic 5 allemaal voor ons in petto heeft.

   Bouwwijze

   Over het uiterlijk kunnen we kort zijn. De witte (Satin White) uitvoering is bijzonder knap en past perfect in onze luisterruimte. Zo goed zelfs dat we doorheen de reviewperiode heel wat positieve commentaren krijgen over deze slanke, compacte luidspreker. De zwarte elementen, zoals de tweeter, woofer en voet, contrasteren mooi met de witte kast en gaan naadloos over in elkaar. De verhoudingen zitten goed en nergens zien we een storend element. Deze luidspreker ziet er hedendaags uit en is in werkelijkheid nog mooier dan op de foto’s. Wil u toch liever een andere uitvoering dan kan u kiezen tussen Black Ash, Cherry of Walnut.

   Deze tweeweg luidspreker heeft een klassieke opbouw voorzien van een silkdome tweeter en een woofer uit glasvezel. Geen exotische materialen dus maar beide componenten zijn wel speciaal voor de Classic 5 ontwikkeld en hebben elk hun eigen invulling gekregen. De tweeter zit bijvoorbeeld iets dieper in zijn aparte behuizing, zoals bij een hoornluidspreker, om de samenwerking met de woofer optimaal te houden en tevens reflecties te beperken. Een beproefd recept bij Audio Physic.

   De motor (magneet) op de woofer baseert zich dan weer op een soort Piston systeem, gelijkaardig aan onze Audiovectors, waarbij de woofer meer ruimte krijgt om heen en weer te bewegen. Dit systeem moet zorgen voor een snellere respons en een betere controle van het muzieksignaal. Het systeem werkt in elk geval uitstekend op onze Audiovectors en we zijn dan ook erg benieuwd of deze vloerstaander ook snel en strak zal spelen.

   Rank en slank

   Je kan deze luidspreker op zijn voet laten staan, op spikes zetten of voorzien van de optionele VCF voetjes die Audio Physic speciaal heeft ontwikkeld om vibraties te verminderen. Achteraan zien we aan de bovenkant een kleine baspoort en aan de onderkant één paar kwalitatieve luidsprekeraansluitingen. De Audio Physic Classic 5 is slechts 95cm hoog, 17 cm breed en 23cm diep.

   De eerder geteste Monitor Audio Silver 300 was maar een klein beetje hoger en breder maar toch lijkt de Classic 5 heel wat slanker. Een ideale luidspreker voor een moderne, kleinere luisterruimte dus.

   De kleine baspoort zorgt er voor dat u deze luidspreker niet al te ver van de achterwand hoeft te plaatsen. Een trend die we de laatste tijd vaker zien. Deze luidspreker is met zijn gevoeligheid van 89db niet echt moeilijk aan te sturen en de Bryston B60r houdt deze luidspreker zonder problemen strak in het gareel. Maar ja: dat is een kracht van Bryston. Toch houdt de Classic 5 van kwaliteitsvolle watts om goed te presteren. De Primare I15, die we onlangs getest hebben, gaat bijvoorbeeld ook prima.

   Gerelateerde berichten

   Marantz KI Ruby

   Video Marantz KI Ruby

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Set-up3. Voor wieReactiesVeertig jaar diensverband… dat is bijzonder. Om die reden heeft Ken Ishiwata een speciale editie uitgebracht van een versterker en cd-speler: de Marantz KI-Ruby. Waarom Ruby? Omdat een robijn voor een veertig jarig huwelijk staat. Simpel dus… Wij bekijken globaal wat deze apparaten inhouden. En wat onderscheid ze nu […]

   Cornered Audio

   Review Cornered Audio – hele serie

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Set-up3. Voor wieReactiesCasus: u bent van plan om wat muziek te realiseren in de keuken, werkkamer of wellicht slaapkamer. Het plafond is hard, de muren ook. Wat doet u? Gaten bikken? Dubbel plafond? Voorzetwand? Nou… wat dacht u van een speaker, speciaal voor hoeken? Wij testen de serie van Cornered Audio. […]

   Geef een reactie