web analytics

Review Audio Physic Classic 5 luidspreker

Voordelen

 • Stijlvol uiterlijk
 • Snelle, coherente weergave
 • Plaatsing

Nadelen

 • Hoog wat tam
 • Prijs: € 1690

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Klank
  Prijs
  Audio Physic Classic 5

  Inleiding

  Inhoud

  Mooie spullen. Wie houdt er niet van. Een prachtige lamp, een leuk schilderij of een tof stoeltje. We omringen ons graag met mooie voorwerpen maar tot voor kort vloekten onze hifi-spullen serieus met ons interieur. De laatste jaren hebben audiofabrikanten echter meer aandacht voor het uiterlijk van hun producten. Denk aan de kleurrijke Focal Kanta, de industriële Ps Audio Stellar reeks of de stijlvolle Sonus Faber Sonetto I to name a few. We bekijken nu iets uit Duitsland: de Audio Physic Classic 5. 

  Een fabrikant die al jaren inzet op pure lijnen en strakke looks is het Duitse Audio Physic. Zij ontwikkelen en bouwen hun luidsprekers integraal in Duitsland. Elke luidspreker wordt minutieus gecontroleerd vooraleer die de fabriek in Brilon verlaat. Het bedrijf timmert inmiddels 25 jaar aan de weg en heeft de afgelopen jaren een trouw cliënteel opgebouwd. Hun nieuwe budgetvriendelijke Classic 5 beantwoordt volledig aan de eisen van de moderne koper die op zoek is naar een compacte, betaalbare vloerstaander die perfect in de woonkamer geïntegreerd kan worden.

  Natuurlijk moet het geluid ook op niveau zijn, maar dat lijkt de laatste jaren geen echte issue meer te zijn. Het voorbije jaar hebben we tientallen spullen over de vloer gehad en geen enkele presteert ondermaats. Integendeel, voor het geld presteren heel wat spullen uitstekend en soms zelfs boven hun prijsklasse. Het gaat er nu vooral om om het geluid te vinden dat bij uw voorkeur en ruimte past of te kijken welke functies u wenst. Daarnaast moeten alle componenten goed met elkaar opschieten zodat de weergave in balans is. Eens kijken wat de Audio Physic Classic 5 allemaal voor ons in petto heeft.

  Bouwwijze

  Over het uiterlijk kunnen we kort zijn. De witte (Satin White) uitvoering is bijzonder knap en past perfect in onze luisterruimte. Zo goed zelfs dat we doorheen de reviewperiode heel wat positieve commentaren krijgen over deze slanke, compacte luidspreker. De zwarte elementen, zoals de tweeter, woofer en voet, contrasteren mooi met de witte kast en gaan naadloos over in elkaar. De verhoudingen zitten goed en nergens zien we een storend element. Deze luidspreker ziet er hedendaags uit en is in werkelijkheid nog mooier dan op de foto’s. Wil u toch liever een andere uitvoering dan kan u kiezen tussen Black Ash, Cherry of Walnut.

  Deze tweeweg luidspreker heeft een klassieke opbouw voorzien van een silkdome tweeter en een woofer uit glasvezel. Geen exotische materialen dus maar beide componenten zijn wel speciaal voor de Classic 5 ontwikkeld en hebben elk hun eigen invulling gekregen. De tweeter zit bijvoorbeeld iets dieper in zijn aparte behuizing, zoals bij een hoornluidspreker, om de samenwerking met de woofer optimaal te houden en tevens reflecties te beperken. Een beproefd recept bij Audio Physic.

  De motor (magneet) op de woofer baseert zich dan weer op een soort Piston systeem, gelijkaardig aan onze Audiovectors, waarbij de woofer meer ruimte krijgt om heen en weer te bewegen. Dit systeem moet zorgen voor een snellere respons en een betere controle van het muzieksignaal. Het systeem werkt in elk geval uitstekend op onze Audiovectors en we zijn dan ook erg benieuwd of deze vloerstaander ook snel en strak zal spelen.

  Rank en slank

  Je kan deze luidspreker op zijn voet laten staan, op spikes zetten of voorzien van de optionele VCF voetjes die Audio Physic speciaal heeft ontwikkeld om vibraties te verminderen. Achteraan zien we aan de bovenkant een kleine baspoort en aan de onderkant één paar kwalitatieve luidsprekeraansluitingen. De Audio Physic Classic 5 is slechts 95cm hoog, 17 cm breed en 23cm diep.

  De eerder geteste Monitor Audio Silver 300 was maar een klein beetje hoger en breder maar toch lijkt de Classic 5 heel wat slanker. Een ideale luidspreker voor een moderne, kleinere luisterruimte dus.

  De kleine baspoort zorgt er voor dat u deze luidspreker niet al te ver van de achterwand hoeft te plaatsen. Een trend die we de laatste tijd vaker zien. Deze luidspreker is met zijn gevoeligheid van 89db niet echt moeilijk aan te sturen en de Bryston B60r houdt deze luidspreker zonder problemen strak in het gareel. Maar ja: dat is een kracht van Bryston. Toch houdt de Classic 5 van kwaliteitsvolle watts om goed te presteren. De Primare I15, die we onlangs getest hebben, gaat bijvoorbeeld ook prima.

  Gerelateerde berichten

  Review Bowers & Wilkins CM6 S2

  Inleiding InhoudHet Britse Bowers & Wilkins heeft ongeveer een halfjaar geleden de S2-series gelanceerd. De 600-serie heeft daarmee een behoorlijke sprong gemaakt. Maar hoe zit dat met de CM-serie? We testen de Bowers & Wilkins CM6 S2. Een bookshelf van 950 euro per stuk. 

  Teufel Definion 5

  Review Teufel Definion 5

  Inleiding InhoudTeufel is in korte tijd een vrij bekende speler geworden in Nederland. Ga maar eens na: vijf jaar geleden kende in Nederland nagenoeg niemand het Duitse merk. Nu weten aardig wat audioliefhebbers de weg naar de online winkel wel te vinden. Een winkel waar heel wat luidsprekers en complete systemen te vinden zijn. Wij […]

  Geef een reactie