Review Atoll ST200 Signature Streamer

Voordelen

 • Prima streamer, dac en voorversterker
 • Hoge inzetbaarheid
 • Prijs

Nadelen

 • Geen Roon (Roon sinds 23/03/2022)
 • Prijs: € 1995

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  App
  Prijs
  Atoll ST200 Signature

  Set-up

  De Atoll ST200 Signature neemt de plaats in van onze NAD M50. We luisteren hoofdzakelijk via de ingebouwde dac maar we hebben ook even een Metrum Acoustics Onyx aangesloten. Luidsprekers van dienst zijn een paar Audiovector QR1 die aangestuurd worden door een Bryston B60r. De luidsprekers ontkoppelen we op de onvolprezen Isoacoustics Aperta stands. Als tweede opstelling sluiten we de ST200 aan als voorversterker op het eindversterkergedeelte van onze Bryston. Deze voorversterker is de kers op de taart van dit veelzijdig toestel. Ok, tijd om aan de slag te gaan!

  De streamer en dac.

  Het moet gezegd, die Burr-Brown in de Atoll is uitstekend geïmplementeerd! Maar dan ook echt uitstekend. Je moet al een goeie losse dac hebben om beter te doen. Luisteren we naar het nieuwe album van Cass McCombs (Tidal Masters) dan hebben we weinig te klagen. “Tip of the Sphere” is de opvolger van zijn prachtige doorbraakplaat “Mangy Love” die we grijs gedraaid hebben. Zijn laatste plaat heeft wat meer tijd nodig om onder je vel te geraken maar is opnieuw erg goed. We zijn al langer fan van de man en door de Atoll streamer klinkt het album heerlijk. Niets op aan te merken. Heel wat detail, een wat afgerond hoog en een erg goeie flow van de muziek. De snaren op de gitaar in het nummer ‘Real Life’ komen mooi door en het laag is erg detailrijk.

  Luisteren we naar “Quiet Signs” van Jessica Pratt dan horen we opnieuw een erg evenwichtige sound. De mensen van Atoll hebben goed geluisterd en gekozen voor een geluid dat nergens stoort. Het is een verrassend ‘muzikale’ weergave. Daarmee bedoelen we dat de muziek niet hyper-analytisch of klinisch aandoet. Alles wat we er doorjagen klinkt gewoon erg goed. Langdurig luisteren via de ingebouwde dac zorgt niet voor de gevreesde luistervermoeidheid en ‘an sich’ hebben we weinig te klagen. Als totaaloplossing is hier bijzonder goed werk geleverd.

  Nog even voor de zekerheid wat stevige blues opleggen. Het dubbelalbum “Rhythm and Blues” van Buddy Guy staat vol met prachtige nummers. De cd-opname is uitstekend en de gitaren klinken uitstekend en met heel veel emotie. Stemmen staan mooi in het midden van de soundstage en de dynamische weergave stuwt de nummers vooruit. Door het niveau van de opname en de kwaliteit van de dac zitten we helemaal in de muziek.

  De voorversterker

  Na een paar weken sluiten we de Atoll ST200 Signature aan op het eindversterkergedeelte van onze Bryston B60r. Nu wordt deze streamer/dac in één klap omgetoverd tot een veelzijdige, kwalitatieve voorversterker met tal van aansluitmogelijkheden. We steken de Bryston weg in de kast steken en bekomen zo een erg strakke opstelling. Er staat, behalve de luidsprekers, maar één zichtbaar component meer in de luisterruimte. De streamer met zijn mooi kleurenscherm komt nu nog meer tot zijn recht.

  We luisteren naar “Amplified Heart” van Everything but the girl, een album dat we door en door kennen, en onmiddellijk valt de ruimere soundstage op. Waar de muziek voorheen binnen de twee luidsprekers bleef, gaat die nu tot aan de buitenkant van de luidsprekers. De muziek komt ook meer los van de luidsprekers en speelt iets meer naar de luisteraar toe. Onze Bryston is snel en strak en houdt de bredere soundstage mooi samen. Het geheel gaat niet zweven.

  Op het nummer “Rollercoaster” merken we al snel een tweede verschil. De instrumenten staan nu duidelijk meer voorin de mix. Hierdoor klinken ze heerlijk fris en sprankelend. We moeten al teruggaan naar de fantastische PS Audio Stellar dac om een gelijkaardig moment op te roepen. We horen de brushstrokes in het slagwerk een pak nadrukkelijker en kunnen de drums bijna aanraken. We horen doorheen het hele album zalige kleine details die met de Bryston in geïntegreerde modus minder duidelijk doorkwamen. Heerlijk.

  Type product
  D/A-converter
  Ingangen
  • Analoog RCA
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  Afmetingen
  • Breedte: cm
  • Diepte: cm
  • Hoogte: cm
   
   

  Winkels met Atoll

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL

  Contact

  Hifihuis

  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL

  Contact

  Musicom

  Cort van der Lindelaan 11
  9722 LP Groningen, NL

  Contact

  13 reacties

  1. Inmiddels heb ik dit geweldige apparaat al enige tijd in huis. Als ervaringsdeskundige kan ik melden dat er na een update er ook volledige MQA compatibiliteit is. (ook zichtbaar op de MQA site) Vwb. Roon: ik heb o.a.hierover contact gehad met de fabrikant zelf.Dit is een bewuste keuze geweest. Audirvana is volgens de fabrikant een “kwalitatief beter” alternatief. Ook dit staat inmiddels op de site van Atoll.Het enige waar ik tegenaan loop, is een probleem v.w.b. een aardlus. Al mijn bronnen en mijn eindversterker zijn verbonden met de Atoll. Zodra ik een ander geaard apparaat aansluit, krijg ik een aardlus. Zelfs wanneer ik hetzelfde aansluitpunt (isotek sigmas) gebruik. E.e.a. is terug te voeren op de Atoll. Ik krijg dit niet opgelost. Zelfs de diverse chassis verbinden met de aarde (op de isotek sigmas) helpt niet. Het enige dat ik kan doen is andere geaarde apparatuur aansluiten op een ongeaarde wandcontactdoos of de aarde van de powercable van mijn eindversterker loshalen. (dat heb ik inmiddels gedaan, zodat ik deze toch op de Isotek kan aansluiten)

   1. Volgens mij niet. MQA staat niet op de website. En nu is het zo dat zowel de streamer – of streaming bridge – als DAC (eventueel extern) MQA moet kunnen verwerken.

      1. Hallo,

       Wat ik bedoel is dat we het niet als een nadeel benoemen als het gaat om een toestel met ingebouwd dacje. Als het om een losse dac gaat van een paar duizend euro hebben we andere verwachtingen en kan het ontbreken van Mqa als een nadeel vermeld worden. Op dit toestel verwachten we dit niet.

       Zelf vinden we de eerste Mqa unfold de belangrijkste. Onze M50 doet die en persoonlijk vind ik de Masters dan al vaak erg fijn klinken. Zelfs zonder de volledige unfold.

       Er zijn heel wat merken voor Mqa en evenveel tegen. Tijd zal het belang uitwijzen. Voor een voledige unfold zal u elders moeten kijken.

       Vriendelijke groeten
       Geoffrey

  2. Was gisteren op de Audioshow in Alkmaar (AZ stadion), hadden ze deze Atoll ST2000 niet eens staan, laat staan aangesloten. Grote tegenvaller. Grijp je kans zou ik zo zeggen tegen de vertegenwoordiger van deze apparatuur (zeker als deze net gereviewed is door Alpha audio). De man achter de stand wist ook weinig tot niks te zeggen over het apparaat (moest hem zelfs uitleggen waarover ik het had). Hij gaf ook toe meer over de andere merken te weten waar hij mee stond. Gemiste kans…

   1. Beste Wilfied,

    Een aantal dealers in Nederland, België en Luxemburg hebben dit toestel reeds besteld, deze zijn binnenkort terug op voorraad.
    Met vriendelijke groet,
    Luc Van Hecke
    Belram nv.

    PS: in Nederland is hij al aanwezig in demo

  Geef een antwoord