vrijdag, april 19, 2024
Home Review ATC SCM40 vloerstaande luidspreker – Magische Midrange

Review ATC SCM40 vloerstaande luidspreker – Magische Midrange

8

Voordelen

  • Zeer coherente weergave
  • No nonsense uiterlijk
  • Zeer lage vervorming
  • Mooi stereobeeld

Nadelen

  • Kritisch op versterking
  • No nonsense uiterlijk :-)

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

ATC heeft in feite geen introductie nodig. Het Britse bedrijf maakt al decennia op zéér hoog niveau studioluidsprekers. Uiteraard met de befaamde ATC midrange dome. Een unit die zijn sporen dik heeft verdiend. Allereerst in studio’s wereldwijd, maar inmiddels ook in de woonkamer. Wij hebben deze keer de passieve ATC SCM40 voor onze neus; een zware vloerstaander van net geen 6000 euro per paar. 

We hebben eerder al de SCM40A op bezoek gehad. Tijdens een livestream test. En daar heeft deze actieve vloerstaander zéér hoge ogen gegooid. Artiest Tim Knol vond deze zelfs het prettigste van de drie. Geen gering compliment. Echter in de ATC SCM40A heeft de fabrikant alles in eigen hand: alles is gematcht. Bij een passieve versie is dat niet zo.

De opbouw

De ATC SCM40 is net als de SCM40A een drieweg luidspreker met een gesloten kast. De woofer meet iets meer dan 16cm en heeft een knoepert (ja, we kunnen even geen ander woord vinden) van een magneet. Dan zien we een 7,5cm midrange soft dome en een 2,5cm softdome tweeter. Juist… een dome middenunit. Dat is vrij ongebruikelijk. We hebben eerder infinity Kappa’s gehad die ook een midrange dome hadden. Mooie speaker was dat. De crossovers liggen op 380 en 3500  Hz. Het stemgebied ligt dus grotendeels vrij wat positief is.  Het bereik van de drie units bij elkaar is 48 Hz – 22 kHz (- 6dB punt).

De ATC SCM40 is stevig opgebouwd. Dat laat het gewicht van 31 Kg per stuk wel zien. De set is net geen meter hoog, 37cm breed en 30cm diep. Vrij compact dus. In wit is het toch wel een charmante set om te zien!

Stroomvretertje

Nu weten we dat gesloten modellen doorgaans iets meer van de versterker vragen. En dat zien we ook in de specificaties van de ATC’s. Ze raden een versterker aan met minimaal 75 watt bij 8 Ohm. Bedenkt een rendement van 85dB en u snapt dat er wel wat stroom in mag. Onze Bryston trekt het met twee vingers in de neus, maar een gemiddelde geïntegreerde versterker zal het niet altijd even lekker vinden, schatten we in. Houd daar wel rekening mee.

Even afrondend. De gehele kast staat op een mooie voet met spikes. We raden zeker aan om ringen onder de spikes te doen, of wellicht aparte voetjes te plaatsen. Denk aan Isoacoustics voetjes. Dan ben je direct klaar.

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

8 REACTIES

  1. Beste Jaap,

    Bedankt voor de test vd ATC Scm40, speel nu iets meer dan 1 jaar met deze luidsprekers met lyngdorf sda 2175 ( klasse D) eindversteker.
    Ben daar zeer tevreden mee,maar heb de kans gehad om eens een
    HEGEL H 390 met deze speakers te testen thuis en …. Waw , dit was nog
    Een ander niveau! Wat een strak geluid ! Ook met NAÏM UNITI STAR een
    Goede samenwerking.

  2. Deze ATC SCM 40 is de opvolger van de vloerstaande SCM 20 die in mijn set staan te spelen.
    Het gekke of juist leuke is dat de beschreven sound overeenkomt met mijn ervaringen met de SCM 20’s, ook drieweg gesloten vloerstaanders van 31kg. Er lijkt een duidelijke consistentie door de jaren heen in de productie van deze fabrikant. Mijn speakers zijn goed 12 jaar geleden gemaakt..

  3. Beste Jaap, hier lijkt toch duidelijk een probleem in het overname gebied tussen mid en hoog, wat ik mis in je metingen is een akoestische fase meting, impedantie curve, en step response, dat zou het e.e.a. kunnen verduidelijken.

    Wellicht is het een keuze van de fabrikant om de speaker een bepaalde klankkleur mee te geven, maar eigenlijk is de dip daarvoor te groot, het lijkt erop dat de tweeter uit fase is t.o.v. de Mid, maar er kan ook een verkeerde keuze gemaakt zijn in de filter hellingen tussen mid en hoog, ik weet uit ervaring dat midden dome drivers moeilijk zijn te filteren omdat ze zowel aan de onderkant als de bovenkant van het frequentie bereik sterk natuurlijk af vallen.

    Echter gezien de reputatie van fabrikant kan ik mij niet voorstellen dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden, reden voor mij zou zijn de metingen uit te breiden (zie boven) om meer inzicht te krijgen…..wellicht klinkt het lekker, maar kan het nog veel beter, of de huidige metingen geven niet de juiste respons weer.

    Ik weet niet of jou meetprogramma genoemde extra metingen kan uitvoeren, ik gebruik zelf REW, dat is gratis en geeft veel inzicht, voor de impedantie meting DATS, dat is helaas niet gratis

    Met vriendelijke groet,

    Andre Smol

×