Review ATC SCM40 vloerstaande luidspreker – Magische Midrange

Voordelen

 • Zeer coherente weergave
 • No nonsense uiterlijk
 • Zeer lage vervorming
 • Mooi stereobeeld

Nadelen

 • Kritisch op versterking
 • No nonsense uiterlijk :-)
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  Wat moeten we nu over de ATC SCM40 zeggen... wat een speaker. Een van de weinige 3-weg systemen die we als coherent bestempelen. Verder horen we een prachtige vloei in het middengebied, een strak en detailrijk laag en een heerlijke beeldvorming. Pas wel op met versterking: deze ATC's zijn dorstig...

  Voor wie?

  ATC is een merk voor fijnproevers. Voor mensen die niet direct naar ‘bling bling’ grijpen of spektakel zoeken in de weergave. Het is een merk voor mensen die het wel allemaal gehoord en gezien hebben en nu gewoon klaar willen zijn. Twee fijne speakers, mooie versterker erop, bronnetje eraan en genieten maar. Niets mis mee!

   

   
   

  Winkels met ATC

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL

  8 reacties

  1. Beste Jaap,

   Bedankt voor de test vd ATC Scm40, speel nu iets meer dan 1 jaar met deze luidsprekers met lyngdorf sda 2175 ( klasse D) eindversteker.
   Ben daar zeer tevreden mee,maar heb de kans gehad om eens een
   HEGEL H 390 met deze speakers te testen thuis en …. Waw , dit was nog
   Een ander niveau! Wat een strak geluid ! Ook met NAÏM UNITI STAR een
   Goede samenwerking.

   1. Ik geloof zeker dat de Hegel véél beter matcht. De Lyngdorf is inderdaad een klasse D en volgens mij matcht dat niet echt lekker. Ik miste enorm laag in onze setting. De Hegel zal meer punch geven. NAIM staat bekend om de PraT / Pret-factor :-).

  2. Deze ATC SCM 40 is de opvolger van de vloerstaande SCM 20 die in mijn set staan te spelen.
   Het gekke of juist leuke is dat de beschreven sound overeenkomt met mijn ervaringen met de SCM 20’s, ook drieweg gesloten vloerstaanders van 31kg. Er lijkt een duidelijke consistentie door de jaren heen in de productie van deze fabrikant. Mijn speakers zijn goed 12 jaar geleden gemaakt..

  3. Beste Jaap, hier lijkt toch duidelijk een probleem in het overname gebied tussen mid en hoog, wat ik mis in je metingen is een akoestische fase meting, impedantie curve, en step response, dat zou het e.e.a. kunnen verduidelijken.

   Wellicht is het een keuze van de fabrikant om de speaker een bepaalde klankkleur mee te geven, maar eigenlijk is de dip daarvoor te groot, het lijkt erop dat de tweeter uit fase is t.o.v. de Mid, maar er kan ook een verkeerde keuze gemaakt zijn in de filter hellingen tussen mid en hoog, ik weet uit ervaring dat midden dome drivers moeilijk zijn te filteren omdat ze zowel aan de onderkant als de bovenkant van het frequentie bereik sterk natuurlijk af vallen.

   Echter gezien de reputatie van fabrikant kan ik mij niet voorstellen dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden, reden voor mij zou zijn de metingen uit te breiden (zie boven) om meer inzicht te krijgen…..wellicht klinkt het lekker, maar kan het nog veel beter, of de huidige metingen geven niet de juiste respons weer.

   Ik weet niet of jou meetprogramma genoemde extra metingen kan uitvoeren, ik gebruik zelf REW, dat is gratis en geeft veel inzicht, voor de impedantie meting DATS, dat is helaas niet gratis

   Met vriendelijke groet,

   Andre Smol

  4. Misschien handig om te melden dat het een gesloten kast principe is (en niet een basreflex) wat misschien ook verklaart tav het meer gecontroleerde laag tov de Focals.

   Wel vreemd dat de Purifi niet een goede match was…

  Geef een antwoord