Review ATC SCM40 vloerstaande luidspreker – Magische Midrange

Voordelen

 • Zeer coherente weergave
 • No nonsense uiterlijk
 • Zeer lage vervorming
 • Mooi stereobeeld

Nadelen

 • Kritisch op versterking
 • No nonsense uiterlijk :-)
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Metingen en Samples

  Inhoud

  We hebben de ATC ook gemeten. Nu is er iets typisch bij deze speaker: een dip in het middengebied. Zeker als je on-axis meet. Deze is zeker niet zo duidelijk hoorbaar, maar dus wél meetbaar. Deze dip is er on axis als off axis als luisterplek. En ook bij een white-noise / pink-noise meting. Al trekt het off axis wel deels recht(er)…

  We hebben andere metingen opgezocht (van collega publicaties) en we zien dezelfde curves en afwijkingen. Toch hebben we een controlemeting gedaan. Onze eigen referentiespeaker laat deze dip niet zien. Kortom: de metingen kloppen. Maf: het is bijna niet hoorbaar. ATC zal er dus wel een reden voor hebben… Hij klinkt namelijk wél coherent. Als u een idee hebt, horen we het graag in de reacties.

  De vervormingsmeting is ontzettend goed. Het middengebied is ontzettend schoon. Veel beter hebben we niet gemeten. Ruim beneden de -50 dB wat neer komt op 0,3%. Heel erg netjes. Zeker gezien de prijs! Ook het laag blijft zeer netjes onder controle: beter dan onze Focal Sopra die toch wel lastig heeft van de poort bij de lagere frequenties. Niet deze ATC: die blijft strak. Indrukwekkend.

  Samples ATC SCM40

  Download hier de lossless flac-samples

   
   

  Winkels met ATC

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL

  8 reacties

  1. Beste Jaap,

   Bedankt voor de test vd ATC Scm40, speel nu iets meer dan 1 jaar met deze luidsprekers met lyngdorf sda 2175 ( klasse D) eindversteker.
   Ben daar zeer tevreden mee,maar heb de kans gehad om eens een
   HEGEL H 390 met deze speakers te testen thuis en …. Waw , dit was nog
   Een ander niveau! Wat een strak geluid ! Ook met NAÏM UNITI STAR een
   Goede samenwerking.

   1. Ik geloof zeker dat de Hegel véél beter matcht. De Lyngdorf is inderdaad een klasse D en volgens mij matcht dat niet echt lekker. Ik miste enorm laag in onze setting. De Hegel zal meer punch geven. NAIM staat bekend om de PraT / Pret-factor :-).

  2. Deze ATC SCM 40 is de opvolger van de vloerstaande SCM 20 die in mijn set staan te spelen.
   Het gekke of juist leuke is dat de beschreven sound overeenkomt met mijn ervaringen met de SCM 20’s, ook drieweg gesloten vloerstaanders van 31kg. Er lijkt een duidelijke consistentie door de jaren heen in de productie van deze fabrikant. Mijn speakers zijn goed 12 jaar geleden gemaakt..

  3. Beste Jaap, hier lijkt toch duidelijk een probleem in het overname gebied tussen mid en hoog, wat ik mis in je metingen is een akoestische fase meting, impedantie curve, en step response, dat zou het e.e.a. kunnen verduidelijken.

   Wellicht is het een keuze van de fabrikant om de speaker een bepaalde klankkleur mee te geven, maar eigenlijk is de dip daarvoor te groot, het lijkt erop dat de tweeter uit fase is t.o.v. de Mid, maar er kan ook een verkeerde keuze gemaakt zijn in de filter hellingen tussen mid en hoog, ik weet uit ervaring dat midden dome drivers moeilijk zijn te filteren omdat ze zowel aan de onderkant als de bovenkant van het frequentie bereik sterk natuurlijk af vallen.

   Echter gezien de reputatie van fabrikant kan ik mij niet voorstellen dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden, reden voor mij zou zijn de metingen uit te breiden (zie boven) om meer inzicht te krijgen…..wellicht klinkt het lekker, maar kan het nog veel beter, of de huidige metingen geven niet de juiste respons weer.

   Ik weet niet of jou meetprogramma genoemde extra metingen kan uitvoeren, ik gebruik zelf REW, dat is gratis en geeft veel inzicht, voor de impedantie meting DATS, dat is helaas niet gratis

   Met vriendelijke groet,

   Andre Smol

  4. Misschien handig om te melden dat het een gesloten kast principe is (en niet een basreflex) wat misschien ook verklaart tav het meer gecontroleerde laag tov de Focals.

   Wel vreemd dat de Purifi niet een goede match was…

  Geef een antwoord