Review ATC SCM40 vloerstaande luidspreker – Magische Midrange

Voordelen

 • Zeer coherente weergave
 • No nonsense uiterlijk
 • Zeer lage vervorming
 • Mooi stereobeeld

Nadelen

 • Kritisch op versterking
 • No nonsense uiterlijk :-)
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  De sound

  Uw redacteur is een liefhebber van tweeweg monitor-speakers. En dan het liefst zo neutraal mogelijk. Revel, Dutch & Dutch, Grimm, TAD… dat soort werk. Een drieweg die écht klopt is zeldzaam.

  Deze ATC SCM40 klinkt toch wel bizar goed in balans. We horen in feite geen overgang tussen laag, midden en hoog. En dat is ontzettend knap voor een driewegsysteem. Al heeft ATC al eerder laten horen dat ze het gewoon écht kunnen. De SCM40A kan dat ook: een strak en gedefineerd laag, zijdezacht maar detailrijk midden en een heerlijk luchtig hoog.

  En hier raken we direct de kern van deze luidspreker: het is smooooothness wat de klok slaat. Wat een vloei horen we zeg. De Bryston is welliswaar niet de meest verfijnde eindbak op aarde: de match met deze ATC SCM40 is geweldig. Alles klopt gewoon. Het is strak, detailrijk, open, snel en zijdezacht.

  En mede daardoor is alles wel afspeelbaar: van ballade tot elektronisch en pop. Nu moet u er wel rekening mee houden dat het rond de 45 Hz wel stopt; kelderdiep laag zit er niet in, maar feit is ook: het laag is prachtig. Doortekend, snel en puntig. En het gaat toch niet wat dieper dan de Focal die een poortje gebruikt om de onderste regionen te halen. En dat zorgt weer voor iets meer vervorming en detailverlies.

  Daarbij gokken we dat deze ATC SCM40 voor menig woonkamer genoeg is. Het klinkt geweldig: 20 Hz. Maar u moet de energie ook kwijt kunnen in de ruimte. En in veel kamers past een 20 Hz golf (of een kwart daarvan) nieteens waardoor de buren op rammelend glaswerk worden getrakteerd en u denkt… “waar blijft dat laag nu?”.  Niet heel praktisch.

  Sound stage

  Behalve coherentie is ook imaging een opvallende kracht van deze ATC’s. We horen een enorm groot beeld. Zowel in de breedte als naar voren. Diepte achter de speakers is er ook, maar het gaat – in onze ruimte – vooral naar voren. Wat wij wel prettig vinden; het zorgt voor meer betrokkenheid.

  Stemmen staan prachtig stabiel tussen de vloerstaanders. En de diverse lagen staan ook goed los van elkaar, wat luisteren interessant maakt.

  Detail

  Dit is een gekke… de ATC SCM40 lijkt geen resolutiewonder, maar alles is wel hoorbaar en volgbaar. We hebben het gevoel dat de ATC SCM40A – de actieve versie – iets meer focus heeft op het midden, waardoor meer hoorbaar is. Bij de passieve versie is het middengebied iets relaxter getuned en is de resolutie ietsje minder. Maar nog steeds is het zeer gemakkelijk zaken te volgen – we hebben het over nuances – én is het prima mogelijk om lange sessies te houden zonder vermoeid te raken. En dat is iets wat zeker niet alles luidsprekers even goed doen!

  Eigentakt mismatch

  Even naar een opvallende mismatch. Het gaat namelijk toch wel grondig mis bij de Purifi Eigentakt. Het probleem is dat er ineens geen laag meer uit de ATC SCM40 komt. Het midden en hoog is prima in orde, maar het laag is kaal en ruw. Dat is toch wel vaker met klasse D en lastige speakers. Waar de Bryston 4B gewoon stroom blijft leveren, lijkt de Eigentakt gewoon buiten adem en leeg. Pas dus op met Klasse D en deze ATC.

  Ons advies: zorg voor een lekker dikke versterker die écht stroom kan leveren. Dan trakteert de ATC SCM40 u gewoon op audio heaven.

   
   

  Winkels met ATC

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL

  8 reacties

  1. Beste Jaap,

   Bedankt voor de test vd ATC Scm40, speel nu iets meer dan 1 jaar met deze luidsprekers met lyngdorf sda 2175 ( klasse D) eindversteker.
   Ben daar zeer tevreden mee,maar heb de kans gehad om eens een
   HEGEL H 390 met deze speakers te testen thuis en …. Waw , dit was nog
   Een ander niveau! Wat een strak geluid ! Ook met NAÏM UNITI STAR een
   Goede samenwerking.

   1. Ik geloof zeker dat de Hegel véél beter matcht. De Lyngdorf is inderdaad een klasse D en volgens mij matcht dat niet echt lekker. Ik miste enorm laag in onze setting. De Hegel zal meer punch geven. NAIM staat bekend om de PraT / Pret-factor :-).

  2. Deze ATC SCM 40 is de opvolger van de vloerstaande SCM 20 die in mijn set staan te spelen.
   Het gekke of juist leuke is dat de beschreven sound overeenkomt met mijn ervaringen met de SCM 20’s, ook drieweg gesloten vloerstaanders van 31kg. Er lijkt een duidelijke consistentie door de jaren heen in de productie van deze fabrikant. Mijn speakers zijn goed 12 jaar geleden gemaakt..

  3. Beste Jaap, hier lijkt toch duidelijk een probleem in het overname gebied tussen mid en hoog, wat ik mis in je metingen is een akoestische fase meting, impedantie curve, en step response, dat zou het e.e.a. kunnen verduidelijken.

   Wellicht is het een keuze van de fabrikant om de speaker een bepaalde klankkleur mee te geven, maar eigenlijk is de dip daarvoor te groot, het lijkt erop dat de tweeter uit fase is t.o.v. de Mid, maar er kan ook een verkeerde keuze gemaakt zijn in de filter hellingen tussen mid en hoog, ik weet uit ervaring dat midden dome drivers moeilijk zijn te filteren omdat ze zowel aan de onderkant als de bovenkant van het frequentie bereik sterk natuurlijk af vallen.

   Echter gezien de reputatie van fabrikant kan ik mij niet voorstellen dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden, reden voor mij zou zijn de metingen uit te breiden (zie boven) om meer inzicht te krijgen…..wellicht klinkt het lekker, maar kan het nog veel beter, of de huidige metingen geven niet de juiste respons weer.

   Ik weet niet of jou meetprogramma genoemde extra metingen kan uitvoeren, ik gebruik zelf REW, dat is gratis en geeft veel inzicht, voor de impedantie meting DATS, dat is helaas niet gratis

   Met vriendelijke groet,

   Andre Smol

  4. Misschien handig om te melden dat het een gesloten kast principe is (en niet een basreflex) wat misschien ook verklaart tav het meer gecontroleerde laag tov de Focals.

   Wel vreemd dat de Purifi niet een goede match was…

  Geef een antwoord