vrijdag, maart 29, 2024
Home Review ATC SCM19 V2 monitor luidspreker

Review ATC SCM19 V2 monitor luidspreker

5

Voordelen

  • Zeer coherente klank
  • Degelijk gebouwd
  • Niet moeilijk te plaatsen

Nadelen

  • Geen sexy uiterlijk?

Prijs: € 2790

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Klank
Prijs
ATC SCM 19

Inleiding

Inhoud

Er zijn zo van die luidsprekermerken die je eens in je leven gehoord moet hebben. Wij denken dan spontaan aan Wilson Audio, Raidho of YG Acoustics om er maar een paar te noemen. Een ander merk dat absoluut tot de top behoort is ATC (Acoustic Transducer Company). We hebben ze al vaker op beurzen gehoord en waren telkens positief verrast. Toegegeven, dan staan vaak de grote jongens te spelen maar dat geldt voor nagenoeg elk merk. Vandaag bekijken we de ATC SCM19 V2, de grootste monitor uit de zogenaamde Entry serie.

Deze Entry serie bevat, naast de ATC SCM19, nog twee andere monitors, namelijk de SCM11 (die hebben we een hele tijd terug getest) en de SCM7 waarbij de getallen telkens slaan op het volume van de luidspreker. Waarom een moeilijke naam verzinnen als het ook makkelijk kan moeten die nuchtere Britten van ATC gedacht hebben. De V2 is uiteraard de tweede versie waarbij vooral de tweeter een grondige update kreeg maar daarover later meer. ATC bestaat al sinds begin jaren 70 en maakt inmiddels alle onderdelen in hun fabriek in Glouchester. Ze hebben duidelijk een professionele achtergrond want op hun site moet je, voor je verder kan, kiezen tussen professional of consumer.

Bouw en uiterlijk

Bij het uitpakken van deze forse monitor valt niet enkel het gewicht (17,8kg) op maar ook de brede vorm die wat versmalt naar achteren. Het is nog net haalbaar om ze alleen te verplaatsen maar erg goed voor de rug is het niet. Eenmaal neergezet op onze IsoAcoustic Aperta 155 stands merken we dat de ATC SCM19 echt wel het maximum is wat deze isolerende voetjes kunnen dragen. We moeten dringend een paar grotere Aperta 200’s bestellen want eigenlijk ziet het er niet zo elegant uit. Ook de door ons geteste fineerversie (Cherry), hoewel bijzonder goed uitgevoerd, helpt daar niet bij. Wij zijn dan ook erg blij dat ATC enkele jaren terug eindelijk mooie zwarte en witte versies heeft uitgebracht. Een belangrijke zet volgens ons, gezien het feit dat steeds meer luidsprekers in de (moderne) woonruimte terecht komen.

Wat er ‘Entry’ is aan deze luidspreker weten we niet zo goed want de gebruikte materialen zijn van een uitzonderlijk niveau. Alleen al de zogenaamde ‘super linear midbass-driver’ is de moeite waard om te aanschouwen. Binnenin de woofer zit namelijk een geïntegreerde 75mm softdome om de integratie tussen beide elementen te optimaliseren. Deze driver wordt door een grote magneet op zijn plaats gehouden. Bovenin zit nog een tweede softdome tweeter van 25mm die tevens door ATC ontwikkeld is. Deze tweeter moet de hoogste frequenties zo zuiver mogelijk houden en een brede afstraling garanderen. Na jarenlange research, kunnen we nu al verklappen, presteert deze tweeter voortreffelijk. We gaan niet al te technisch worden want as they say: the proof in the pudding!

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

5 REACTIES

  1. Dag Geoffrey,

    Ik ben overtuigd van de kwaliteiten van ATC. Echter bestaan er passieve een actieve versies. Mag ik aub nog vragen, in het verlengde van deze test, of jullie voor de consument de passieve ATC 19 met een goede versterker aanraden (bv Benchmark) of de actieve versie ? Of zou ik naar de 40 versie kijken met die fameuze midrange driver ? Voor mij hoeft het niet per se overweldigend te klinken maar wel neutraal en in balans.

    Groeten

  2. Dag Geoffrey, interessante review over de SCM19. Weet je misschien hoeveel ruimte deze monitoren nodig hebben? Passen ze in een kamer van 20 vierkante meter? Of zou de SCM11 dan beter plaatsbaar zijn? Op welke afstand van de muren kan de SCM19 volgens jou? Dank voor je reactie bij voorbaat!

  3. Hallo Didge,

    Bedankt voor uw reactie. Alleen bij bepaalde elektronische muziek mis ik soms wat laag. En ze klinken niet echt fris, eerder puur en verfijnd. Het is een weergave waar je moet van houden of leren houden. De Audiovectors sprankelen meer en forceren wat meer laag maar die zijn daar wat voor getuned. Hou ik ook erg van maar de Atc brengt muziek natuurlijker, eerlijker, ruimtelijker en aan het einde van de rit volgens mij…beter en juister.

    En ze klinken, door het ontkoppelen, beter op de Iso Acoustics stands dan op de meeste ‘echte’ stands…Tenzij de stand specifiek voor de speaker ontworpen is en dan nog gaan velen de boel nog ergens ontkoppelen. Met Townshend podiums of Iso Acoustics Gaia’s bijvoorbeeld. Kan en wil niet meer zonder en ga ook nog een groter model aanschaffen. Collega Jaap heeft ze voor Alpha getest met de Special Forty een tijd terug…

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  4. Bedankt voor de review.

    Een vraagje, klinkeen de ATC SCM19’s frisser/helderder dan jouw Audiovector QR1’s of juist niet?
    Als je zegt dat bij electronische muziek de ATC’s wat body missen, betekent dat dat ze in het algemeen wat mager klinken of alleen bij dat type muziek?

    Een kleine opmerking, ik zou die ATC’s wel op deftige stands zetten, dat geeft toch nog een ander klankbeeld dan op een kast met IsoAcoustics stands. Op een bepaald Brits forum kan je daar heel wat info over vinden.