web analytics

Review ATC SCM19 V2 monitor luidspreker

Prijs: € 2790

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Klank
Prijs
ATC SCM 19

Set-up en installatie

Inhoud

Door de betrekkelijke hoogte van de speaker komt de tweeter nu net boven onze ‘gouden’ oortjes en dat blijkt nagenoeg perfect te zijn. Door zijn gesloten constructie (geen baspoort) kan ook deze luidspreker relatief dicht tegen de achterwand staan. Een meerwaarde in ons boek. Uiteraard is het vaak beter om een speaker wat meer in de ruimte te zetten maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Lichtjes indraaien blijkt voldoende bij de SCM19 want de soundstage is bijzonder breed en stabiel. Onze kleine luisterruimte, weten we inmiddels, doet het prima met monitor luidsprekers. Ze is niet overdreven gedempt maar net voldoende om een aantal vervelende eerste reflecties op te vangen. Sinds de aankoop van een nieuw tapijt hebben we geen grote problemen meer. In de andere ruimte, waar we hoofdzakelijk vloerstaanders testen, is nog werk aan de winkel. Maar Rome is ook niet gebouwd in een dag. Toch?

De ATC SCM19 V2’s vervangen onze geliefde Audiovector Qr1’s. Nog steeds één van de beste in zijn prijsklasse. Het spreekt voor zich dat de SCM19 haast op elk vlak de betere is van deze bescheiden bookshelf. Zo gaat het nu eenmaal als er meer geld uitgegeven wordt. Maar het is nooit een straf om terug te keren naar onze eigen luidsprekers, hoe goed de bezoekers ook presteren. U hebt wellicht al door dat we er inmiddels erg aan gehecht zijn. Toch horen we op onze testtracks een volwassener en verfijnder geluid door de SCM19 waarbij geen enkel onderdeel van de weergave benadrukt wordt. Dat kan saai klinken maar is het absoluut niet!

Onze set bestaat uit:

De ATC SCM19 kan het goed vinden met onze Bryston. Nochtans heeft deze monitor net door zijn gesloten constructie wel wat jus (gevoeligheid 85db) nodig om op stoom te komen. De schone watts van de Bryston hebben opnieuw geen enkele moeite om het beste uit deze luidspreker te halen. Erg geruststellend. We zijn soms behoorlijk kritisch voor onze referentie versterker maar telkens weer levert hij topgeluid. We moeten de volumeknop wel iets meer richting twaalf uur draaien deze keer. Een andere versterker die het prima kan vinden met de SCM19 is de uitstekende Primare I15. Met de fijne Audiolab 6000a gaat het minder goed. Zoals verwacht komt die wat st(r)oom tekort om deze speakers goed aan te drijven.

Gerelateerde berichten

Kemp SR Plug

Review Kemp SR Plug

Set-up en installatie InhoudBij elke aankoop die we doen voor onze heilige hobby komt vanzelf de vraag: hoe scoort deze aankoop op de Wife Acceptance Factor (of WAF)? Simpel gezegd: hoeveel gedoe gaat deze aankoop me opleveren? En is het de vooruitgang in geluid waard? Proberen mijn wederhelft te overtuigen van het nut van de […]

3 reacties

 1. Hallo Didge,

  Bedankt voor uw reactie. Alleen bij bepaalde elektronische muziek mis ik soms wat laag. En ze klinken niet echt fris, eerder puur en verfijnd. Het is een weergave waar je moet van houden of leren houden. De Audiovectors sprankelen meer en forceren wat meer laag maar die zijn daar wat voor getuned. Hou ik ook erg van maar de Atc brengt muziek natuurlijker, eerlijker, ruimtelijker en aan het einde van de rit volgens mij…beter en juister.

  En ze klinken, door het ontkoppelen, beter op de Iso Acoustics stands dan op de meeste ‘echte’ stands…Tenzij de stand specifiek voor de speaker ontworpen is en dan nog gaan velen de boel nog ergens ontkoppelen. Met Townshend podiums of Iso Acoustics Gaia’s bijvoorbeeld. Kan en wil niet meer zonder en ga ook nog een groter model aanschaffen. Collega Jaap heeft ze voor Alpha getest met de Special Forty een tijd terug…

  Vriendelijke groeten
  Geoffrey

 2. Bedankt voor de review.

  Een vraagje, klinkeen de ATC SCM19’s frisser/helderder dan jouw Audiovector QR1’s of juist niet?
  Als je zegt dat bij electronische muziek de ATC’s wat body missen, betekent dat dat ze in het algemeen wat mager klinken of alleen bij dat type muziek?

  Een kleine opmerking, ik zou die ATC’s wel op deftige stands zetten, dat geeft toch nog een ander klankbeeld dan op een kast met IsoAcoustics stands. Op een bepaald Brits forum kan je daar heel wat info over vinden.

Geef een reactie