Home Review ATC SCM11 bookshelf luidspreker

Review ATC SCM11 bookshelf luidspreker

21

Voordelen

  • Zeer grootse weergave
  • Degelijk
  • Eerlijk maar gemoedelijk

Nadelen

  • Spartaans

Prijs: € ? 1850

Bouwkwaliteit
Geluidskwaliteit
Prijs
Aanstuurbaarheid

Elke audiofiel heeft om welke reden dan ook een bepaald favoriet merk binnen de industrie ; voor de recensent in kwestie was een van zijn eerste echte High-end ervaringen bij een filiaal van HOBO HIFI te Enschede alwaar een set reusachtige ATC SCM50 stond de spelen op een Roksan set. Nu staat er weer een set in de kamer. Maakt het weer zoveel indruk?

De ervaring van de gigantische ATC-set is tot op de dag van vandaag onvergetelijk aanwezig, wat klonk het prachtig. Snelheid, transparantie en muzikaliteit… dat zijn van die steekwoorden die boven komen als ik er weer aan terugdenk.

Een paar weken terug gaat de telefoon. Helios uit Haarlem aan de lijn: of ik een setje ATC SCM11 wil testen. Nou, zo’n kans laat ik niet voorbij gaan.

Stukje geschiedenis

ATC SCM11 luidspreker
Mooi gemaakt hoor! Wel wat Spartaans. Daar moet je van houden.

Voordat we gaan luisteren, eerst even een schets van het merk. ATC is een relatief jong merk dat in de beginjaren al snel naam maakt met studioluidsprekers. Het merk is rap geliefd om hun transparantie en het schone klankbeeld. Mede om die reden gebruiken veel producers inmiddels ATC. Twee grote voorbeelden: The Lord of the Rings trilogie en de Harrie Potter films.

Uit de doos

Natuurlijk heeft ATC ervoor gezorgd dat de luidsprekers in één stuk van A naar B vervoerd kunnen worden. De luidsprekers zitten keurig netjes in elk een eigen slaapzakje gestoken om de prachtige echt kersenhouten fineer tijdens transport te beschermen. Gewoon zoals het hoort bij een luidspreker van 1850 euro per paar.

De eerste indruk is in elk opzicht zeer degelijk. Elke luidspreker legt 10,5 kilo op de schaal en voelt gewoon erg degelijk aan.

Wie een design-statement zoekt, moet elders gaan zoeken. De afwerking is Spartaans en industrieel. “Purpose build”. Als bescherming levert ATC een volledig stalen grille. Kortom: degelijk. Wij vinden het wel gaaf, maar niet iedereen zal het waarderen.

Unieke Units

ATC SCM11 luidspreker
Natuurlijk is bi-wiring of bi-amping mogelijk.

Wat meteen opvalt zijn de uniek door ATC in huis ontwikkelde en geassembleerde driver-units. Ze lijken in geen enkel opzicht op andere units uit de industrie. ATC is van mening dat als je een goed product wilt maken dat je dan het beste alle touwtjes van de productie in handen zal moeten houden. Als je je die luxe kunt veroorloven, is dat een verstandige keuze. Al is het natuurlijk ook zo dat er altijd interessante specialisten zijn.

De 150 MM midwoofer en de 25MM tweeter zijn door ATC met de hand gemaakt in Engeland en we moeten zeggen… het ziet er bijzonder goed uit: zonder meer kwaliteit.

De Midwoofer beschikt bijvoorbeeld over een magneet die even groot is als de conus zelf. En ook bij de tweeter is gebruik gemaakt van een bijzondere, door ATC zelf ontwikkelde magneetmotor.

Ouderwets?

ATC SCM11 luidspreker
Old fashioned… maar goed!

De units zijn als het aankomt op materiaal gebruik bijna ouderwets te noemen. In de tweeter zien we geen beryllium, diamant , titanium of een of andere ‘double dome’ of Nautilus Tube. Nee, gewoon een simpele softdome voor het hooggebied.

Bij de woofer is het hetzelfde verhaal. Verwacht geen geweven carbon, houtpulp, sandwich-cones van aluminium of één of ander schuim. Gewoon gecoat papier is wat u krijgt.

Deze ouderwetse units zitten samen dus in de uiterst solide kast, waarbij de zijkanten wat gekromd zijn. De kast is overigens dicht. Geen basreflex dus. Dat heeft zo zijn voordelen. Denk aan een betere laagrespons op lage volumes. En wellicht ook wat gemakkelijkere plaatsing.

High hopes

Als de ATC?s eenmaal op hun stands zijn getild en de kabels zijn aangesloten zullen ze zich moeten gaan bewijzen. Want laten we ook even eerlijk zijn: 1850 euro per paar is toch een fors bedrag. Daarbij: we hebben ook wat hoge verwachtingen door de eerdere ervaring met de ’50’.

Souplesse ten top

ATC luidsprekers Helios Haarlem
Er zijn nog grotere modellen te koop.

Gelukkig…. De ATC SCM 11 speelt met een souplesse en verfijning die wij herkennen in het merk. En we durven nog een stapje verder te gaan: het is op een niveau dat redacteur in kwestie nog niet eerder in zijn luisterruimte heeft gehoord.

Laten we even wat kenmerken nalopen. Zo is de overgang tussen de tweeter en midwoofer gewoon naadloos. Daarnaast laat de ATC een dynamiek horen die op dit prijsniveau gewoon ongehoord goed is. Zowel op micro als op macroniveau.

Het hoog is snel en luchtig en doet ons een beetje denken aan een bandtweeter. Zo open en snel is het. Toch is het nooit scherp of onrustig. En dat is natuurlijk te danken aan de softdome. Ook is het hoog nooit suf. Gelukkig maar. De presentatie van het middengebied is losjes met een vleugje warmte. Gelukkig doet het niet gekleurd aan.

Dan het laaggebied. We hebben het natuurlijk over een gesloten kast. Dat betekent dat er minder laag uit het kastje komt dan bij een basreflex. ATC zegt dat het bij 56 Hz ophoudt. Dat moet voldoende zijn, maar het is natuurlijk niet heel diep.

Strak

ATC luidsprekers Helios Haarlem
We hebben eerder contact gehad met ATC. Ook toen maakte het een degelijke indruk.

Wie van strak laag houdt, kan zijn hart ophalen bij de ATC. Strak is het. Maar echte kick horen we niet. We moeten echter niet vergeten dat het geen heel grote speaker is. Het laag dat we horen is verfijnd, snel, en doortekend. En in nummers waar heel vaal bas aanwezig is, doen de speakers de luisterruimte ook zeker trillen.

Neem bijvoorbeeld het nummer : You and me van de belgische singer songwriter Milow. In dit nummer zit veel diepte en dat laten de ATC?s ook zeker horen. Maar een nummer als Daydreamer van Adelle klinkt lichter en minder detailrijk in het laag dan we zouden verwachten.

Lekker breed

De speaker zet een uitzonderlijk breed geluidsbeeld neer met een goede plaatsing van stemmen en instrumenten en elk onderdeel van de muziek krijgt naar behoren zijn plaats.

Het beeld blijft ook goed staan. Op elk volume. En nu we het toch over volume hebben: de ATC geeft geen krimp als we even aan de kraan draaien. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de zeer degelijke magneten die ATC achter de units heeft gezet. Vervorming zal pas optreden als uw trommelvliezen het begeven hebben , of als de versterkers staan te koken.

Afrondend

ATC luidsprekers Helios Haarlem
Een klein overzichtje van ATC… dit zijn de passieve modellen. Er zijn ook actieve te koop.

We worden blij van deze prachtige speakers. ATC heeft met de SCM11 een heerlijk zacht en toch transparant product in de markt gezet. De luidspreker heeft een uniek en apart karakter dat in geen enkel opzicht lijkt op dat van andere merken.

Dat maakt de keuze voor een ATC een heel bewuste. Als u op zoek bent naar een luidspreker die een kamer vullend beeld weet neer te zetten dat kalm , natuurlijk en toch referentiewaardig is, geef dan deze SCM11 een kans om u te overtuigen. Ze zullen u  naar onze mening keer op keer doen verbazen.

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

21 REACTIES

  1. Naar aanleiding van de multitest tussen bekendere merken als B&W, Dynaudio Dali kwam de ATC goed uit de test. Ik ben wel nieuwsgierig geworden doordat dit een gesloten systeem betreft. Het lage rendement is wel een puntje misschien. Zouden ze het goed doen op een Cambridge Audio CXr 120?
    Ik kan de dynaudio Exite 18 nu voordeliger krijgen, zijn de ATC’s de meerprijs waard?

  2. Beste Jaap, ik ben toch behoorlijk aan het twijfelen. De Epicon 2 is prijstechnisch out of my league. Dan blijven de ATC SCM11 en Monitor Gold100 als alternatieven voor mij over. Ook de plaatsing wordt anders als gedacht. Een kamer van 6 bij 5M, waarbij de boxen toch dicht op een wand komen te staan (+- 30cm). ik vermoed dat de ATC’s wat gemakkelijker zijn qua plaatsing i.v.m. het gesloten systeem, is dat correct? En hoe zit het met de spreiding? De Monitor Adio Gold speakers schijnen een behoorlijke sweet spot te hebben, hoe zit dat met de ATC’s?

      • Dag Jaap,
        Ik heb inmiddels een set ATC SCM11 boxen aangeschaft en speel die met een “oude” Denon PMA1500R versterker plus een Heos Link om te streamen.
        Hoewel e.e.a. goed klinkt is er misschien meer uit te halen met een nieuwe versterker.
        Vraag komt op om dan te kijken naar een optie als de Moon Neo Ace (2x50W), met de streaming device in het apparaat of om de Heos Link te blijven gebruiken en een nieuwe versterker (eventueel met wat meer vermogen dan 2x50W) aan te schaffen.
        Heb je hier ervaring mee of kun je adviseren?
        Ik zoek een nog breder en opener klankbeeld met een neutraal karakter, dan wat ik nu al heb met de Denon.
        Gr. Henk

          • is het dan wellicht beter om te denken aan het behoud van de Heos Link met bijv. een nieuwe versterker?

            Ik heb dan nu bijvoorbeeld de volgende opties op het oog:
            AVM A30
            Musical Fidelity Mi6
            Cambridge Azur 851A
            Technics SU-G700

            je commentaar en/of advies is zeer gewaardeerd.

          • Dank jullie wel Geoffrey en Jaap.
            De AVM krijgt inderdaad overal zeer goede kritieken.
            Onlangs kreeg ik het Duitse blad Audio in handen en in hun “Bestenliste” zag ik dat ze een eventuele match tussen versterkers en boxen weergeven met een Audio Kengetal AK. De ATC’s zijn boxen met een hoog AK. Er zijn maar weinig versterkers met een AK wat daar in de buurt komt. Hun advies voor de beste dynamiek is om een versterker zo mogelijk met een gelijk of hoger Audio Kengetal te kiezen. De AVM is met een AK van 55 flink lager dan de AK van de ATC SCM11 van 78.
            Is de AVM wel een goede match? De kwaliteit van de AVM staat natuurlijk niet ter discussie. Ook in Audio is de waardering zeer hoog. Moet ik niet naar een versterker met meer watts zoals een Hegel H160 (staat helaas niet in Audio) of een Arcam A39 of een T+A PA1000E kijken?

          • Jaap, AK staat bij hen voor Audio Kennzahl. Kennelijk een referentiegetal om versterkers te graderen hoe goed ze in staat zijn om bepaalde luidsprekers aan te sturen en dynamiek weer te geven. Eenzelfde referentiegetal geven ze ook aan de luidsprekers, die ze getest hebben, mee. Hoe hoger dit getal, hoe veeleisender de luidsprekers zouden zijn voor een versterker om hun volle potentieel te kunnen leveren.
            Daarmee willen ze de lezers “helpen” om een minder geslaagde combinatie luidprekers/versterker te kiezen.
            De ATC’s hebben van Audio een hoog referentiegetal gekregen, wat in zou houden dat ze (om hun volle potentie te kunnen tonen) behoorlijke eisen stellen aan de versterker.
            In essentie komt het erop neer, is de AVM “upto the job” voor de ATC’s of zijn er betere alternatieven in de prijsrange tot zo’n € 3000-3250.

  3. Dag Jaap,

    Ik lees dat deze speakers niet scherp zijn in het hoog. Dit zijn dus geen frisse speakers zoals jij het zo mooi verwoordt. Ze klonken ook top op xfi. Zijn er nog merken die jij beschouwt als niet frisse speakers?

    Tweede vraag. Zijn bandtweeters ook minder fris of juist niet?

    Ik denk voorlopig aan atc7, quad s1(band) of die cambridge aeromax die jullie ook al besproken hebben. Wederom dank voor de feedback.

    Groeten

    Geoffrey

  4. Beste Wim,

    goed te horen dat de u bevallen is.
    voor mijn versterking heb ik een tweetal Myryad MA120 eindversterkers gebruikt met 60 watt per kanaal. ik geef toe dat dit in HIFI termen geen groot vermogen is maar wat mijns inziens ook een versterker goed maakt is zijn stroomaanvoer.

    de Myryad heeft een geweldig stabiele voeding die een heel constante golf van schone stroom levert aan de versterkerdelen en dat kwam op de ATC duidelijk ten goede uit
    ik heb menig lastig aan te sturen luidsprekers aangestuurt met deze biamp set en ze heeft nooit een krimp gegeven.

    of ze met een hoger wattage meer vet in de bas habben gekregen zou ik niet durven zeggen maar mijn ervaring is ook doorgaans hoe meer vermogen hoe beter.

    ook hoopte ik dat uit de review naar voren zou komen dat het gemis van een echte Kick naar mijn idee kwam door de minder traditionele gesloten kast constructie.
    deze vorm van kast klinkt gewoon anders dan een basreflex en dat is waar ik de lezer alert op wilde maken.

    ik dank u zeer voor de vragen over de review en als u er nog meer heeft beantwoord ik ze graag

  5. Wilco,
    De toonhoogte die je kiest verbaast me. Maar goed: gebaseerd op eigen ervaringen met vele verschillende luidsprekers en versterkers ben ik tot de conclusie gekomen dat er goede en minder goede combinaties bestaan. Dat jij dat onzin vindt boeit me niet genoeg om daar verder op in te gaan.

  6. achja, ‘goed aansturen’… je leest wel eens dat ze dus bedoelen een knoepert van een versterker eraan zodat je je woning kan opblazen met de geproduceerde geluidsdruk. [?]

    onzin! als deze luidspreker prima in je luisterruimte past en in de recensie-conclusie vermelde ‘gemoedelijkheid’ is wat je zoekt kan in principe elke versterker prima werken.

    Ook bij Spendor, Dynaudio en vroeger Celestion was dit al zo en dat geldt dus ook voor de ATC’s.
    Want de info&spec’s van de fabrikant en enkele reveiwers van tijdschriften vermelden het volgende…
    Flat impedance curve allowing easy load for amplifiers. [!]
    Dus ook bij maar… Sensitivity: 85dB @ 1W @ 1metre

    Voor heel veel woonruimtes méér dan voldoende. 🙂

    • Ben het er deels mee eens. ATC is goed ontworpen, dus die impedantiecurve is gunstig. Net als bij DALI. Die hebben ook een vrij vlakke curve, waardoor de versterker geen gekke dingen ‘ziet’ aan de andere kant van de kabel. Is dat niet zo – denk aan oudere B&W’s die bijna kortsluiting kunnen zetten op je versterker – dan heb je wel degelijk een ‘knoepert’ van een versterker nodig om het geheel goed aan te sturen. Met name bij lage volumes juist!

  7. Beste Eise,
    Leuk om wat over ATC te lezen! Ik deel je liefde voor het merk, ook voor mij was de kennismaking met ATC een begin van een hobby. Samen met de ontdekking van de 16 watt Naim Nait versterker overigens, ook zo’n muzikaal wonder dat veel kan. Maar wat een Nait beslist niet kan, is een ATC goed aansturen, daar is meer kracht voor nodig.
    En dat brengt me tot een vraag:
    Wat ik mis in je recensie is de gebruikte versterking. Ik speel nu met de oude ATC 20. Hoe het met de nieuwe “11” zit weet ik niet, maar de “20” heeft echt een bak vermogen nodig om zich dynamisch en in het laag goed te kunnen gedragen. Als hij dat vermogen krijgt, is een “kick” geen enkel probleem en is het laag, met natuurlijk wat dB velies,heel mooi doortekend. Wellicht dat je gebrek aan “kick” mede terug te voeren is op de versterking ?
    Vriendelijke groet,
    Wim