web analytics

Review ATC HTS40 on-wall luidspreker

Voordelen

 • Zeer goede verstaanbaarheid
 • Resolutie in middengebied
 • Stereobeeld heel precies
 • ... met mooie spreiding

Nadelen

 • Groot
 • Middengebied mist wat directheid
 • Niet gemakkelijk aanstuurbaar
 • Subwoofer wel nodig
 • Prijs: € 2549

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  ATC HTS40

  De sound

  ATC kennen we als een heel neutraal spelend merk met een prachtig open en detailrijk middengebied. Dat is mede te danken aan die prachtige dome middentoner. Een voorbeeld van een betaalbaar model dat over deze unit beschikt is de SCM40 vloerstaander. Een stapje daarboven is de SCM50.

  Als we naar de ATC HTS40 luisteren horen we wel dezelfde kwaliteiten en signatuur, maar het lijkt allemaal wat ingehouden. Iets te lief. Vocalen staan als een huis, begrijp ons niet verkeerd. En de focussering is opvallend goed. zelfs met de speakers bijna 3 meter uit elkaar. Maar het is niet de directheid die we gewend zijn van de SCM40 of SCM19 V2. Toch opvallend.

  Subje

  Laten we even wat dingen duiden. Als we wat films draaien horen we een paar opvallende kwaliteiten: de spreiding is bijzonder goed. Ook de verstaanbaarheid en resolutie van het middengebied. Bij Star Trek Discovery vliegen ons de effecten om de oren zonder dag het detaillering of verstaanbaarheid in de weg zit.

  We missen echter wel wat punch en diepgang in het laag. Dat lijkt gek als we naar de specificaties kijken. Immers: 32Hz bij -6 dB… dat moet genoeg zijn. Maar dat is het gewoon niet. We raden écht een subwoofer aan bij deze luidspreker.

  Bij muziek is het gemis wat minder, al is house of electronische muziek als Massive Attack daar wel kritischer op. Wat echter direct opvalt bij muziekweergave, is dat het erg goed klinkt. Heel vloeiend en snel. Zoals een ATC dat kan, zullen we maar zeggen. Muse, Adele, Massive Attack, Amos Lee… alles klinkt zoals een hifi-speaker dat zou weergeven. En dat is lang niet altijd het geval bij een cinema-setup.

  Reservering?

  Vanwaar die reserveringen in dit verhaal dan? Dat is lastig te duiden. We missen gewoon de ‘sparkle’ die we kennen van ATC’s die we eerder hebben gehoord en hebben gereviewd. Dat magische middengebied. Die strakke, diepe basweergave… het zit er niet écht in bij de ATC HTS40, vinden wij. Dat maakt dit helemaal geen matige luidspreker. Het maakt het gewoon geen ATC naar onze mening. Maar goed: dat is onze mening.

  Winkels met ATC

  Helios Pro Audio Solutions

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, AF

  Contact

  Geef een antwoord