Home Review Asus Xonar Essence One

Review Asus Xonar Essence One

2

Asus is nu niet direct een merk dat je als hifi-liefhebber in je set gaat plaatsen. Sterker nog: dat kon ook helemaal niet, tenzij je een complete pc om de geluidskaart heen gaat bouwen. Tot voor kort, want nu komen de Taiwanezen met de Essence One usb-dac? jazeker: een d/a-converter! 

De voorkant van de Essence One… ziet er goed uit!

Iedere hifi-fanaat weet het: het totaal is meer dan een optelsom van delen. Een dac kan nog zulke mooie specificaties hebben? het kan nog steeds nergens naar klinken. Dat is gewoon een feit. Meten is weten? tot op zekere hoogte.

Specs en grafieken
Waarom deze intro? Ach: we zijn een beetje verrast door de bijgevoegde formulieren en termen op de doos. Metingen, specificaties en een heleboel cijfertjes en lampjes om aan te geven met welke samplingrate de dac aan de slag is. Het boeit ons eerlijk gezegd niet zoveel.

Degelijke kast
We zijn behoorlijk verrast door de behuizing en de afwerking van de Asus Essence One (?349). We zien oprecht minder degelijke maar wel duurdere producten bij hifi-fabrikanten vandaan komen! De behuizing is van zeer dik aluminium wat zonder twijfel bijdraagt aan het buiten houden van rotzooi. Mooi werk, Asus!

USB en spdif

Ruim voldoende aansluitingen aan de achterkant… flexibiliteit alom!

En bij de behuizing blijft het niet. De Xonar Essence One is ook nog eens een prachtig flexibel product. Achterop vinden we natuurlijk usb (2.0-specificatie, dus 24bit / 192 KHz) en daarnaast nog een optische en coaxiale spdif-ingang. Verder zien we xlr en cinch uit om de Essence One te koppelen aan een eind- of voorversterker.

Voorop is een viertal knoppen: power, upsampling, input en mute. En daarbij natuurlijk nog een volumeknop voor de lijnuitgang en één voor de hoofdtelefoon. Het is een prima compleet product voor de stereo-fanaat. Wie digitaal wil doorlussen, zal verder moeten zoeken: er zit geen spdif-uitgang op.

Driver

Zit degelijk in elkaar… dikke voeding, goede dacs, goede specs… maar is dat het belangrijkste?

De meest usb-dacs werken plug en play. Deze niet. Dat komt door de usb-receiver die Asus gebruikt: een C-Media CM6631. Deze werkt simpelweg niet zonder driver. Kortom: eerst even een cd?tje draaien om te kunnen luisteren.

De C-Media stuurt zijn signaal naar een setje PCM1795 dacs die in mono staan. Het zijn 32bit modellen die acht keer kunnen oversamplen. Best indrukwekkend, maar het hoeft niet beter te klinken. Overigens zit er ook nog een DSP in: een ADSP-21261 om precies te zijn.

Opampjes wisselen
Het is een beetje een trademark geworden van Asus: verwisselbare opamps. Ook bij deze converter zijn de opamps verwisselbaar. De National-modellen (LME49600)  zijn prima voor de gewone gebruiker. Critici kunnen ze altijd verwisselen voor mooiere versies of zelfs discreet opgebouwde modellen.

Muziek?

Jazeker… ook bij de Essence One zijn de opamps uitwisselbaar.

Waar het natuurlijk om draait, is hoe deze Xonar Essence One muziek maakt. We kennen wel een paar geluidskaarten van Asus, zoals de Essence STX en D2X. Dit is het eerste, serieuze externe product? met een dikke voeding onder de kap. Kortom: hij moet wel beter gaan klinken!

En dat doet de Essence gelukkig ook. Na drie dagen warmspelen / inspelen gaan we rustig zitten en merken we dat de ?One? een redelijk serieus product is. Redelijk serieus? Ja? redelijk serieus. De dac is bijzonder detailrijk en weet ook nog met behoorlijk veel dynamiek weer te geven. Ook is hij redelijk neutraal over de gehele linie, al zet de Asus wel het middengebied wat aan. Dat kan een pluspunt zijn voor wie daar van houdt.

Echter, wat we missen, is de échte hifi-ervaring. Het midden en hoog is wat korrelig en soms zelfs ruw. Het laag is wel aanwezig, maar mist die diepe kick? de kracht en overtuiging die we bij de betere dacs horen. Denk aan een HRT Music Streamer Plus. Die is zeker niet grof en weet een zeer serieuze reproductie te realiseren. Maar ja: dat is puur een usb-dac? niet meer en niet minder. De Asus levert wel meer aansluitingen en uitgangen.

Oversampling?

Het hart… de ADSP-21261 dsp… Bijgestaan door Burr Brown PCM1795 dacs en een C-Media CM6631 usb-receiver.

Wat gebeurt er nu als we de oversampling (dat doet deze Asus 8x, wat overigens niet nieuw is, dat deed Sony al 15 jaar geleden bij de cd-spelers) aan het werk zetten? Hmm? zeker wel wat, maar of het beter wordt, weten we niet direct. Het haalt wat ruwe randjes weg van het midden en hoog, maar het stereobeeld wordt overduidelijk minder scherp. Het lijkt alsof we dan door een sluier heen luisteren.

Zijn we nu heel kritisch? Ja? maar dat zijn we nu eenmaal op Alpha Audio. Wie 349 euro uitgeeft aan een dac, verwacht wel flink wat muzikale prestaties. Dat mag ook, want kijk maar wat er te koop is! Nu levert Asus wel een mooi afgewerkt en veelzijdig product, maar we missen verfijning. Het merk is vooral voor specificaties gegaan, maar niet voor een muzikale, vloeiende muzikale weergave.

Conclusie
Is de Asus nu een goed of een slecht product? De Asus is vooral een flexibel product dat gemiddeld presteert. Asus is niet 100% voor muziek gegaan. Het is vooral voor een mooi ogend en veelzijdig product gegaan met indrukwekkende specificaties. Wie gewoon een degelijk en (absoluut) bovengemiddeld goede externe geluidskaart zoek, kan geen buil vallen aan de Xonar Essence One. Wie een usb-dac zoekt voor zijn pure hifisysteem? nee, niet doen.

Bekijk hier het filmpje van de Asus Xonar Essence One

2 REACTIES

  1. Het is helemaal niet mijn bedoeling om dit product ‘af te zeiken’ hoor. In tegendeel. Ik heb ook Asus geluidskaarten gehad en ze presteren prima, zoals ik ook zeg.

    En volgens mij zeg ik genoeg vriendelijke dingen over dit product:
    – afwerking is erg goed
    – zeer breed inzetbaar (flexibel product)
    – Verwisselbare opamps (erg handig!)
    – Voor een geluidskaart een zeer degelijke geluidskwaliteit

    Maar is het échte hifi… nee… dat is het niet. En in een hoogwaardig systeem hoor je dat gewoon.

    Overigens denk ik dat ik de Jaap Veenstra ben die je uit een grijs verleden kent. Hebben we elkaar ooit ontmoet? Ben wel benieuwd.

    Vriendelijke groet,

    Jaap Veenstra

  2. Beste mijnheer Veenstra,

    Aan de hele toon vanaf het begin kun je al merken, dat u eigenlijk niets vriendelijks wil zeggen over deze uitgebreide externe geluidskaart. (wat het in feite toch is)
    Ik gebruik al Asus geluidskaarten vanaf het moment dat ze zijn uitgekomen en ze hebben allemaal een verbluffend goede geluidskwaliteit.
    Zet er eens een product tegenover met dezelfde prijs en kijk eens wat je dan krijgt!?!
    Voor dit geld is er absoluut niets vergelijkbaars op de markt.
    Uit een grijs verleden ken ik nog een Jaap Veenstra die wel verstand van zaken had, ik weet niet of het familie van u is.
    Die kon apparatuur bespreken zonder een product af te zeiken.
    Ik wacht wel op een serieus review van een buitenlands magazine.
    Zelf zal ik er in ieder geval een kopen voor bij mijn laptop.

    MVG, J. in den Bosch!!!