vrijdag, april 19, 2024
Home Review Ascendo 7.1 home theatre systeem

Review Ascendo 7.1 home theatre systeem

0

Voordelen

  • Klinkt geweldig
  • Speelt film én muziek op hoog niveau
  • Zéér gemakkelijk uitbreidbaar

Nadelen

  • Lelijk...

Prijs: € 50000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Ascendo Home Cinema

Inleiding

Inhoud

Home Theatre. Het is niet direct een focuspunt van Alpha Audio. Echter sinds de bouw van onze custom install wand én de installatie van de Optoma 4K projector met prachtig scherm, pakken we bijzondere systemen wel mee. En de surround-oplossing van het Duitse Ascendo hoort zonder enige twijfel in het rijtje bijzondere systemen. We nemen u mee in de wereld van bizarre home cinema!

Ascendo is een Duits merk dat zich heeft gespecialiseerd in actieve systemen. Hoewel het merk ook passieve modellen heeft én losse eindversterkers, ligt de focus op actief. Nu hebben ze ook een hifi-lijn, maar we gaan in deze review vooral in op de home theatre lijn. Zet u zich maar schrap, want dit is een andere wereld.

Groot, groter… insane

Wie Ascendo kent, zal ongetwijfeld de 50-inch subwoofer kennen: de SMSG50. Een subwoofer met 6000 watt vermogen en die een bereik heeft van 5 Hz – 100 Hz. Een bruut beest dat – letterlijk – muren kan laten scheuren. In vergelijking met die bruut, is onze SMSG21 een klein subje. Maar toch: 10 Hz is indrukwekkend. Zeker als u dat laag echt kunt voelen. Daarover later meer.

Ondersteunend aan de SMSG21 is een drietal CCRM12 fronts en een viertal CCRM6 surrounds. De CCRM12 én CCRM6 zijn coaxiale units. Dat wil zeggen dat de tweeter in het midden van de unit zit. De CCRM12 heeft een groter bereik – vanaf zo’n 60 Hz – dan de ‘6’, – vanaf zo’n 80 Hz – waardoor deze geschikter zijn als fronts. Vocalen krijgen meer body. En muziek klinkt wat completer zonder sub.

Om de techniek wat verder door te pakken: de CCRM6 heeft net als de CCRM12 twee versterkers aan boord. De CCRM6 heeft 500 + 150 watt en de CCRM12 500 + 500 watt. Beide zijn klasse D versterkers. De SMSG21 subwoofer heeft 1600 watt vermogen ter beschikking.

DSP

Bijzonder aan de actieve serie van Ascendo is dat elke luidspreker via een netwerk is in te regelen. Er is zowel een ‘gewone’ ethernet verbinding voor handen als een AVB-link. AVB is een audio-video standaard. Deze standaard wordt vooral in de custom install gebruikt en in grote installaties waarbij veel apparatuur via een netwerk moet worden aangesloten. AVB heeft als voordeel dat er een extreem lage latency – nagenoeg geen vertraging – is. Er is echter wel een speciale AVB-switch nodig; een gewone netwerkswitch gaat dus niet werken: die snapt AVB niet.

Maar even terug naar het inregelen. Elke luidspreker is dus afzonderlijk in te regelen via het netwerk. Ascendo heeft daar software voor. Deze software – UnosCreator – kan equalizen én elke luidspreker ‘op tijd zetten’. Daardoor ontstaat een set die perfect aan te passen is aan de ruimte en fasecorrect speelt. Heel slim. En doordat elke luidspreker afzonderlijk in te regelen is, is uitbreiden kinderlijk eenvoudig. Zeker als iemand voor de AVB-koppelingen kiest: ethernetkabel erheen en klaar is Kees. Geweldig!

Wat ons overigens is opgevallen is dat het equalizen zeker wel wat doet in termen van rust en coherentie. Echter: het corrigeren van timing is nog veel belangrijker. Op het moment dat alle luidsprekers gelijk staan – op de luisterplek – valt het kwartje… ineens klopt het geheel gewoon. Dat effect heeft equalizen niet. Het laat maar weer zien dat onze oren veel gevoeliger zijn voor timing dan voor klankbalans. Al is het wel prettig als beide kloppen.

Inbouw enzo

Om de technische kant even af te ronden. Wij hebben de inbouw-serie van Ascendo. Die zijn voorzien van een bijzonder stevige behuizing, maar gezien het feit dat ze werggewerkt worden, is de afwerking matig. Wie ze graag ‘on-wall’ wil toepassen: er is een hoogwaardige afwerking mogelijk.

Op gebied van aansluitingen, treffen we drie ethernet-aansluitingen (AVB-compliant), een tweetal XLR-ingangen én een power-connector aan. De ethernet-aansluitingen zijn dus compatible met AVB. Het is gewoon een switch, dus het is mogelijk door te lussen. Al kan dat wel een risico zijn bij updates als één van de speakers herstart terwijl de ander nog bezig is met downloaden. Let daar dus op.

×