Review Art Speak Silver interlink

Voordelen

 • Uitmuntende timing
 • Mooie weergave van vocalen
 • Precies stereobeeld

Nadelen

 • Tikkie warm in het laaggebied
 • Prijs: € 249

  We hebben al aardig wat spullen van Art Speak getest. Dat heeft een reden: ze presteren doorgaans bijzonder goed. Bovengemiddeld zelfs. Van Louis Raatjes krijgen we deze keer een nieuwe interlink: de opvolger van de Solid Core Silver die we al langer gebruiken. Het is nog een ‘prototype’, maar hij is klankmatig wel af hebben we begrepen. Dus even niet naar de afwerking kijken, maar gewoon lekker luisteren!

  Zilver heeft doorgaans het imago dat het fel is in het midden en hoog. Het laag is vaak wel mooi, maar ja: dat scherpe randje schrikt veel gebruikers af. Het is echter pure onzin dat zilver scherp en fel zou zijn. Of nadruk zou leggen op het hooggebied. Een degelijke kabel voegt niets toe. En dat zilver ‘smooth’ en rustig kan klinken, bewijst Art Speak. Niet voor niets gebruiken we de kabels in tests én privé.

  Vergelijk

  Art Speak interlink
  Een stukje van het binnenwerk. Deze kabel is nog niet de final-versie, dus afwerking kan verschillen.

  We leggen de nieuweling onder meer naast de oude Solid Core Silver én een AudioQuest Diamondback. We testen op een Pass Labs X2.5 voorversterker, Myriad mono eindversterkers en Monitor Audio Gold 100 luidsprekers met AudioQuest Rocket 88 luidsprekerkabels.

  De verschillen tussen de Art Speak Silver en AudioQuest Diamondback zijn vrij gemakkelijk te horen, mede om dat deze Art Speak een vrij  eigenzinnig klankbeeld heeft. Of wellicht bedoelen we dat er bepaalde zaken direct opvallen.

  Waar de Art Speak namelijk in uitblinkt, is de natuurlijkheid bij het weergeven van vocalen. Stemmen krijgen een rijkheid en body mee die zorgt voor een zeer innemende weergave. Dat deden de voorgangers ook al, maar deze nieuwe versie lijkt het nog net wat lekkerder te doen. Iets meer overtuiging. De Diamondback moet het hier toch afleggen naar onze mening. Maar ja: ook andere prijsklasse: de Art Speak gaat voor ongeveer ?240 van de hand (2 x 70 cm). De Diamondback destijds voor ongeveer ?100.

  Om een voorbeeld te geven: tijdens het nummer ?Hollyday in Spain? van Counting Crows komt de stem van Adam Duritz meer los van de piano. Dit resulteert in meer rust en meer focus dan bij de Diamondback. Bij de voorloper gaat dit al erg goed, maar deze nieuweling lijkt het puntje op de ‘i’ te zetten.

  Iets dikker

  Art Speak interlink-2
  Met name timing en mooie stemmen valt op bij deze kabel van Art Speak.

  Dat zilver niet scherp en dun hoeft te zijn, laat Art Speak dus goed horen met zijn kabels. Sterker nog: het laag – en mid / laag – is aan de warme kant. Dat combineert wel uitermate lekker op speakers met bandtweeters. Of klasse-d versterkers.

  Het midden en hoog is echter zeer ontspannen, open en luchtig. Toch lijkt het ook door het vollere laag wat ingehouden. Nu is het niet zo dat de interlinkt suffig klinkt – in tegendeel – maar hij lijkt wel wat minder sprankeling te hebben dan zijn concurrenten. Denk aan modellen van AudioQuest, Nordost of Supra.

  Strak en precies

  Het stereobeeld dat deze art-speak neerzet is compact en precies. De muziek lijkt wat meer geconcentreerd te worden in een voor ons kleinere sweetspot maar dat maakt het beeld juist heel geschikt om aandachtig naar te luisteren. Daarbij geeft de Art Speak wel het gevoel extreem faserein te zijn. Als we voor één van de speakers gaan staan, geeft de andere luidspreker nog gewoon fatsoenlijk muziek weer zonder plat te klinken. Dit is een eenvoudige test om fase te testen.

  Echter de grootste verassing van deze interlink is de PRaT-factor: Pace, Rythm and Timing.  Wow: zo hebben we ze nog niet veel gehoord. Wellicht komt het ook door het mooie zilver wat art-speak gebruikt, maar het is alsof elke drumslag op de nanoseconde nauwkeurig word weer gegeven.

  Deze heerlijke timing geeft echt een neiging tot meetappen met de voeten op de beat. En daar gaat het toch om: genieten van muziek! We willen gewoon de voetjes van de vloer gooien en lekker meegaan met het ritme.

   
   

  10 reacties

      1. Dag Bert & Wilfried,

       Helemaal mee eens. Heb het al een paar jaar geleden gezegd. Heb volgens mij zelfs aangeboden het op te pakken. Maar er moet ook een webshop in en daar heb ik minder ervaring mee. En als je het doet, moet je het goed doen vind ik. En… Je hebt nu eenmaal van die bedrijven die sites niet belangrijk vinden.

  Geef een antwoord