web analytics

Review Arcam SA20

Prijs: € 1199

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Arcam SA20 geïntegreerde versterker

Conclusie

De Arcam SA20 verfijnt de weergave van de SA10 en biedt meer power om gemakkelijker  vloerstaanders aan te drijven. Zowel analoog als digitaal klinkt hij erg goed. Het goed afleesbare scherm en de gebruiksvriendelijke afstandsbediening verhogen het luisterplezier. De klank is rustig, beheerst maar met voldoende dynamiek. De Arcam SA20 past goed bij verschillende luidsprekers en wordt nooit scherp. Een prima all-rounder dus.

Luisteren

Arcam SA20

We hebben het voldoende over de verschillen gehad. Tijd om de Arcam SA20 zijn ding te laten doen in onze set. Hij neemt de plaats in van onze Bryston B60R en doet dit met verve.

“Je t’aime je t’aime” van de Franse band Bang Bang is een album vol elektronische nummers. We horen een mooi doorlopend laag, geen nadruk op stemmen en heel wat detaillering. Met de Monitor Audio Silver 300 en in onze behoorlijk levendige ruimte bekomen we een neutrale weergave met heel wat dynamiek.

Hoe meer we luisteren naar de Arcam op de Monitor Audio, hoe geslaagder we de combinatie vinden. Het stereobeeld is lekker ruim en na wat zoeken bekomen we de beste opstelling op 3,5 meter luisterafstand met de luidsprekers heel licht ingedraaid. Een voorlopig vloerkleed vangt de eerste reflecties op.

Het nieuwe album “For my crimes” van Marissa Nadler is bijzonder spaarzaam van uitvoering. Haar etherische stem primeert en de instrumentatie is tot een minimum herleid. Onze Audiovectors krijgen wat extra punch mee in het laag en alle nummers klinken erg zuiver. Voor we het weten zit het korte album erop. Altijd een goed teken.

De Belgische groep Balthazar is na een aantal jaren afwezigheid terug met een nieuw album. “Fever” is een heel fijne popplaat met veel afwisseling en een rijke instrumentatie. De opname klinkt uitstekend wat het luisterplezier verhoogt. De SA 20 speelt los en erg vloeiend zonder al teveel nadruk te leggen behalve dan het extra fundament onderin. De Sonus Faber Sonetto I is helemaal in balans met de Arcam SA20. We merken opnieuw de gemoedelijk signatuur op maar met voldoende dynamiek om de nummers vooruit te stuwen.

Vergelijk

Onze Bryston brengt extra diepte en detail en nog meer punch maar dan moet je wel een pak dieper in de buidel tasten. De Arcam SA20 wordt echt niet weggespeeld en heeft zijn eigen sterktes. We zijn net als bij de SA10 onder de indruk van de prestaties. De nieuwe HDA-reeks van Arcam is volgens ons een schot in de roos. Nog even meegeven dat er voor de Arcam CDS50 nu inmiddels ook een Android-app beschikbaar is.

Gebruikte apparatuur

Versterker Arcam SA20 – Bryston B60R
Bron Arcam CDS50, NAD M50
DAC Arcam CDS50, Dion Audio NOS16
Luidsprekers Audiovector QR1, Sonus Faber Sonetto I, Monitor Audio Silver 300
Stands Isoacoustics Aperta
Kabels Grimm Audio TPR, Van den Hul, Audioquest

Gerelateerde berichten

Teufel Ultima 40 Active

Review Teufel Ultima 40 Active

Luisteren InhoudHet is zonder enige twijfel het meest populaire product van Teufel: de Ultima 40. En terecht: het is een betaalbare en degelijke speaker. Voor een luidspreker van rond de 500 euro is de weergave gewoon erg goed. En de looks: neutraal. Dus prima. Wij testen nu de Teufel Ultima 40 Active. Een model met […]

Kemp SR Plug

Review Kemp SR Plug

Luisteren InhoudBij elke aankoop die we doen voor onze heilige hobby komt vanzelf de vraag: hoe scoort deze aankoop op de Wife Acceptance Factor (of WAF)? Simpel gezegd: hoeveel gedoe gaat deze aankoop me opleveren? En is het de vooruitgang in geluid waard? Proberen mijn wederhelft te overtuigen van het nut van de Kemp SR […]

5 reacties

 1. Voor de audiofiel (Het is A klasse) die vaak door de specs geobsedeerd raakt.
  Doe jezelf een plezier en controleer de hoeveel dB waar je gemiddeld naar luistert.

  En je kijkt naar het rendement van jouw luidsprekerbox 88dB /1W /1M ja die bevindt zich niet bij de top, als het gaat om het aantal dB’s, maar de luidsprekerbox met een laag rendement klinkt vaak beter.

  Maar om bij de vraag terug te keren, installeer op je mobiel een dB meter en je zult versteld staan van de hoeveelheid :-) dB’s.
  Heb je goede oren dan is het gemiddelde niet meer dan 33dB eerder minder, de maximale waarden zullen de 66dB waarschijnlijk ook niet passeren.

  Deze High-end versterker voor peanuts verricht echt wonderen met bijna elke luidsprekerbox.

 2. Knap geschreven review, je kan ook hier weer uit opmaken. Hoe je voor weinig High-end kan aanschaffen.

  Tuurlijk er is beter (meer vermogen, zelfde weergave kwaliteit) maar als je het vergelijkt met vleugels, dan blijkt dat er maar heel weinig pianisten een Bosendorfer Imperial hebben.

  De actieve luidsprekerbox heeft mijn voorkeur, dan heb je altijd de juiste match. Maar moet bekennen dat de ESL voor mij de JE VAN HET IS, maar de full range ESL heeft veel ruimte nodig.
  Weet voor 99,9 % zeker dat de QUAD ESL-2912 een uitstekende match is.

  Trouwens KLASSE A is een status die echt 5 sterren betekent, ook de versterkers van > €20.000,– klinken met 10 watt uitsturing max. niets beter.
  Iedereen die bijvoorbeeld durft te beweren dat zijn/haar McIntosh (10watt max.) echt veel beter klinkt, betekent voor mij hetzelfde als, dat er iets sneller dan licht is.

  De concurrentie is beslist niet tevreden met de Arcam SA20!

Geef een reactie