web analytics

Review Arcam SA20

Voordelen

 • Prima sound (analoog en digitaal) Gebruiksvriendelijk (scherm en afstandsbediening) Veel mogelijkheden

Nadelen

 • Geen USB
 • Arcam SA20 geïntegreerde versterker

  Inleiding

  Omdat we zo onder de indruk waren van de Arcam SA10, hij won zelfs onze multitest, wilden we wel eens weten wat de SA20 daar nog bovenop kon doen. Is het gewoon een krachtigere versie van de SA10 of is er meer aan de hand? Klinken beide toestellen hetzelfde of horen we toch verschillen? We nemen er de SA10 en CDS50 terug bij en zoeken het voor u uit. Dank aan Transtel-Sabima voor het langdurig verblijf van de toestellen.

  Het belangrijkste verschil op technisch vlak zit hem in de gepatenteerde klasse G versterking op de SA20 i.p.v. de meer traditionele klasse A/B op de SA10. De SA20 speelt 20 watt in klasse A en de Klasse G moet zorgen voor een soepele overgang tijdens de cross-over van klasse A naar klasse A/B. Minder cross-over vervorming is natuurlijk altijd welkom.

  Klasse G – ook wel ‘rail switching’- moet helpen door automatisch de voedingsspanning aan te passen (rail switch) naarmate de vermogensvraag stijgt of daalt. Deze schakeling is niet hoorbaar en de uiteindelijke vervorming daalt en de efficiëntie stijgt. Een win / win dus. Punt is: het is duurder om te maken.

  Het vermogen gaat bij de SA20 ten opzicht van de SA10 omhoog van 2 x 50 watt naar 2×80 watt in 8 ohm. Dat kan helpen bij wat forsere of lastigere speakers.

  De ingebouwde dac in de SA20 krijgt de nieuwe Sabre 9038 dac chip mee die net weer wat betere specificaties heeft dan die in de SA10 (9016). Door het ontbreken van een USB input blijft de maximaal haalbare resolutie wel dezelfde bij beide versterkers. De grens zit bij beide versterkers via de coaxiale input op 192kHz. De SA20 krijgt in feite een bijna identieke dac mee als die in de CDS50  en met maar liefst zeven filters verfijnt u het geluid nog wat volgens persoonlijke smaak.

  Het kan leuk zijn om daar even mee te spelen, maar het zorgt bij ons vooral voor keuzestress. Wij hebben de standaard filter gebruikt omdat we die zowel op de SA10 en de CDS50 prima vonden. De CDS50 heeft voor alle duidelijkheid wel een USB ingang

  Gerelateerde berichten

  Bryston B135 SST3

  Video Bryston B135 SST3 geïntegreerde versterker

  Inleiding InhoudBryston… Canadian Pride! En terecht… het is echt zo’n heerlijk degelijk merk met puristische producten. Zo-ook deze B135 geïntegreerde versterker net twee keer 135 watt in 8 Ohm. En u kunt er vanuit gaan dat het stabiele watts zijn. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan deze degelijkheid. Het basismodel – dus zonder modules […]

  Mytek Manhattan

  Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

  Inleiding InhoudWie de pagina’s van Alpha-Audio al langer volgt, zal het niet verbazen dat we houden van merken die zich (ook) richten op professionele audio. Pro audio heeft een prettig soort nuchterheid, simplesse en no nonsense. Een van de voordelen is bovendien dat de prijs vrij goed is te herleiden. Dat is ook wel logisch; […]

  5 reacties

  1. Voor de audiofiel (Het is A klasse) die vaak door de specs geobsedeerd raakt.
   Doe jezelf een plezier en controleer de hoeveel dB waar je gemiddeld naar luistert.

   En je kijkt naar het rendement van jouw luidsprekerbox 88dB /1W /1M ja die bevindt zich niet bij de top, als het gaat om het aantal dB’s, maar de luidsprekerbox met een laag rendement klinkt vaak beter.

   Maar om bij de vraag terug te keren, installeer op je mobiel een dB meter en je zult versteld staan van de hoeveelheid :-) dB’s.
   Heb je goede oren dan is het gemiddelde niet meer dan 33dB eerder minder, de maximale waarden zullen de 66dB waarschijnlijk ook niet passeren.

   Deze High-end versterker voor peanuts verricht echt wonderen met bijna elke luidsprekerbox.

  2. Knap geschreven review, je kan ook hier weer uit opmaken. Hoe je voor weinig High-end kan aanschaffen.

   Tuurlijk er is beter (meer vermogen, zelfde weergave kwaliteit) maar als je het vergelijkt met vleugels, dan blijkt dat er maar heel weinig pianisten een Bosendorfer Imperial hebben.

   De actieve luidsprekerbox heeft mijn voorkeur, dan heb je altijd de juiste match. Maar moet bekennen dat de ESL voor mij de JE VAN HET IS, maar de full range ESL heeft veel ruimte nodig.
   Weet voor 99,9 % zeker dat de QUAD ESL-2912 een uitstekende match is.

   Trouwens KLASSE A is een status die echt 5 sterren betekent, ook de versterkers van > €20.000,– klinken met 10 watt uitsturing max. niets beter.
   Iedereen die bijvoorbeeld durft te beweren dat zijn/haar McIntosh (10watt max.) echt veel beter klinkt, betekent voor mij hetzelfde als, dat er iets sneller dan licht is.

   De concurrentie is beslist niet tevreden met de Arcam SA20!

  Geef een reactie