Review Arcam SA10 en CDS50

Voordelen

 • Degelijke weergave
 • Breed inzetbaar
 • Gebruiksgemak

Nadelen

 • Analoog klinkt minder goed
 • Geen Android-app
 • Prijs: € 849 per stuk

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Arcam SA10 - CDS50

  Inleiding

  Inhoud

  Vandaag bekijken we twee toestellen uit de gloednieuwe HDA-reeks van Arcam. Arcam is inmiddels een vaste waarde geworden in het hifi-landschap. Dit Engels bedrijf heeft meer dan 40 jaar ervaring op de teller staan. Meer nog, ze brachten hun eerste versterker uit in het gezegende jaar 1976, het geboortejaar van uw trouwe dienaar. Het is het klassieke verhaal van twee vrienden die graag knutselden en dan maar een bedrijfje hebben opgestart.

  Het waren pioniers want ze brachten al vroeg een dac uit, the black box, en waren er snel bij om DAB in de huiskamer te brengen. Ook zijn ze snel met room correctie (dirac) in een versterker / receiver gekomen. En met producten als de Solo Movie en Solo Music durft Arcam buiten de lijntjes te kleuren. De laatste jaren waren ze erg succesvol met hun r-reeks. Kleine doosjes vol vernuftige techniek. Hoewel er in de Arcam catalogus een grote hap naar homecinema gaat, is er in hun gamma nog steeds meer dan voldoende te vinden om de stereoliefhebber te bekoren. Let’s take a closer look.

  Uiterlijk en bouw

  De twee hoofdrolspelers van deze test zijn de SA10 geïntegreerde versterker en de CDS50 netwerkspeler. In de HDA-reeks vindt u ook nog de SA20 versterker (meer power, klasse G, Sabre9038 dac).

  De units hebben een aparte look. De kleur is een soort groengrijs of grijsgroen zo u wil. Het is eens iets anders dan zilver en zwart. De toestellen zijn ‘kloek’ gebouwd en zitten degelijk in elkaar. Beide toestellen hebben een langwerpig scherm waar heel veel info op komt. Alles is goed leesbaar, zelfs vanop grote afstand. Een echte troef wat ons betreft en iets wat al te vaak over het hoofd wordt gezien. Op de versterker verschijnt zelfs de sample-rate en op de cd-speler welk type bestand er wordt afgespeeld. Een leuke extra.

  What’s in a name

  Minder geslaagd zijn de benamingen die de verschillende inputs hebben gekregen op de versterker. Cd, aux en phono kennen we nog. En av(r) (audio /. video (recorder)), bd (blu-ray disc) en sat (satelliet) gaat ook nog. Maar wie weet direct wat stb (settopbox) is? Wij moesten die afkorting wel even opzoeken. In principe heb je de drukknoppen op het toestel niet nodig want beide toestellen krijgen een volwaardige afstandsbediening mee. Alle belangrijke functies zijn daarbij aanwezig en alles voelt intuïtief aan. Heel fijn is het oplichten van de toetsen telkens je erop drukt. Wij luisteren graag ’s avonds laat, als het stil is in huis, en dan is zo’n functie erg handig.

  De enige knop op de versterker die je wel zou kunnen gebruiken is de muteknop. Als je daar drie seconden lang op duwt kom je in een soort menu terecht. Daarin kan je zaken als balans, automatisch uitschakelen en dergelijke meer aanpassen. We hebben dit even geprobeerd en het werkt prima. Het is wel even wennen. Er zijn tevens drie filters voorzien om de sound van de dac wat te finetunen maar wij hebben eigenlijk geen onderscheid kunnen waarnemen en lieten alles op de standaardfilter staan. Het zou wel zonde zijn om niet af en toe eens het volume aan te passen met de grote, soepele volumeknop. Een tactiele ervaring.

   
   

  Winkels met Arcam

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  5 reacties

  1. Vandaag aangeschaft de SA10 voor in de huiskamer. De SA10 vervangt een NAD C326BEE. De SA10 voelt erg solide aan en speelt duidelijk weer een niveau hoger. De NAD had alleen analoge ingangen en de SA10 heeft naast de analoge inputs een paar goed klinkende digitale inputs.

   Leuke versterker!

  2. Deze twee zien er weer mooi compleet uit! Arcam is topspul, geen franje, wel doordachte features en gebouwd als een tank. Ik zweer bij Arcam en heb ondertussen 6 componenten. Met name de combi voorversterker en twee keer mono eindversterker is fantastisch (FMJ C30 – 2x FMJ P1) Onbegrijpelijk dat ze deze uit productie hebben genomen.

  Geef een antwoord