Review Arcam A29 versterker

Voordelen

 • Snel...
 • en open...
 • en krachtig

Nadelen

 • Mist wat body
 • Prijs: € 1499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Arcam A29 versterker

  Arcam heeft een behoorlijk solide naam in de hifi-wereld. Het is niet zozeer high-end maar juist betaalbare, degelijke hifi. De product-range van de Britten is breed: van converters tot av-receivers, versterkers en bluetooth-dacs. Wij testen de nieuwe Arcam A29 geïntegreerde versterker. Met class-G versterking. 

  Met 1499 euro is de A29 een zeer interessante versterker voor de serieuzere liefhebber. Met 80 watt per kanaal in 8 Ohm is het een versterker met voldoende kracht voor de meeste speakers. Dit vermogen gaat naar 175 watt in 4 Ohm… opmerkelijk.

  Class G??

  Arcam A29 versterker
  Class G… weer een variant. Klasse G gebruikt verschillende voedingsspanningen om het rendement hoog te houden.

  Het lijkt wel alsof het een grap is… Geen klasse A, B, AB of D… maar G. Toch is het een bestaande technologie. Het gaat wat ver om het helemaal tot in detail uit te leggen, maar laten we het erop houden dat de Arcam intern van voedingsrail / -spanning wisselt als de uitgangsspanning fluctueert. Schakelen gaat dynamisch en gebeurt als de interne spanning te veel verschilt van de uitgangsspanning.

  Door te wisselen tussen voedingsrails – ook wel rail-switching genoemd – kan het rendement omhoog. Kortom: er kan meer vermogen behaald worden met minder verlies en dus ook minder warmte-ontwikkeling. Klasse G wordt ook veel gebruikt in grotere systemen waar meer vermogen nodig is. Een variant is klasse H, maar daar is de vervorming weer hoger. Niet handig bij hifi.

  Het rendement van klasse G ligt tussen A/B en D in. Het voordeel van klasse G ten opzichte van klasse D is echter dat er (nagenoeg) geen elektromagnetische interferentie is. Hoeveel voedingsrails Arcam heeft geïmplementeerd durven we niet te zeggen. We hebben gezien dat Arcam een combinatie gebruikt van de njw1302G en NJL0281DG.

  Veel ingangen

  Arcam A29 versterker
  Genoeg ingangen om als flexibele audio-hub te fungeren! Ook Phono is voor handen.

  De A29 oogt vrij traditioneel. Echt op z’n Brits zullen we maar zeggen. Grote knop op het front voor volume, links daarvan een paar knopjes en rechts daarvan een zwik voor de ingangen. Inclusief Phono. Rechts daar weer van nog twee jack-aansluitingen. Eén voor hoofdtelefoon en één voor aux-ingang. Tenslotte de power-knop.

  Achterop vinden we alle nodige cinch-inputs. Geen gebalanceerd. Is ook niet nodig, want de versterker is niet gebalanceerd opgebouwd. De speaker-terminals zijn lekker stevig voor wie graag dikkere kabels wil gebruiken.

  Er is nog een usb-input, maar die is alleen voor voeding of software-updates meldt de handleiding. Er is ook nog een voedingsaansluiting voor rSeries producten. Handig voor als u bijvoorbeeld een rBlink hebt voor bluetooth-audio.

  De set-up

  Arcam A29 versterker
  We hebben getest op zowel De Bowers CM6 als de Teufel Definion 3S.

  We hebben de Arcam aan een tweetal speakers gekoppeld gehad: de Teufel Definion 3S en een setje Bowers & Wilkins CM6S2. De laatste valt met zo’n 2000 euro per set prima in de klasse van de Arcam.

  Als sturing gebruiken we een Bluesound Vault op een NAD M51-dac. Dat kan ook prima prijstechnisch. Een Audioquest Vodka stuurt het digitale signaal over van de Vault naar de M51. We gebruiken interlinks van Audioquest en Art Speak. Energie gaat eerst door een Van Medevoort PFM2 voor de dac en bluesound.

  Clean

  Wie een schoon, open en snel geluid zoekt, zit wel goed bij Arcam. De A29 is extreem lichtvoetig en snel. Heel detailrijk.

  Ook horen we een heel mooi gefocusseerd stereobeeld met ruim voldoende lucht er omheen. Mede te danken aan de Bowers CM6 trouwens. Daar komt nog een review van, maar één kracht van die speaker is de grootsheid waarmee ze spelen.

  Maar terug naar de A29. Als we Nothing but Thieves draaien, horen we dat de A29 ruim voldoende grip houdt op de CM6. Ook bij de drukkere passages staat alles als een huis. Al we overgaan op het nummer Lover, Please Stay, komt de rust terug en krijgen vocalen alle ruimte om de aandacht te trekken. Het staat echt als een huis.

  Over naar de nieuwe release van Natalie Merchant: Paradise is There: The new Tigerlily Recordings. Mooie High Res opname. De Arcam zet ook hier alles met overtuigende souplesse en helderheid neer. Wel weer met de focus op lichtvoetigheid en openheid. Niet echt de warmte die we kennen van deze opnames. Ook niet op de Teufels die in het laag wel wat aan de kalere kant zijn, maar niet zo fris in het hoog projecteren als de Bowers CM6.

  Match

  Arcam A29 versterker
  De Arcam klinkt snel, open, luchtig en ritmisch. Maar hij kan wat koel en analytisch over komen bij een mismatch.

  En hier hebben we denk ik wel een puntje te pakken. Een versterker moet passen bij een speaker. En Arcam heeft de laatste jaren de focus een beetje gelegd op snelheid, openheid en een wat luchtiger karakter. Tenminste: naar onze mening.

  U kunt dan twee dingen doen: een Arcam pakken met een luidspreker die wat warmer in het laag is, of een andere versterker kiezen. Hoewel de Bowers en Arcam prima samen spelen, zal deze combinatie voor sommigen als wat analytisch en koel over komen. Wij horen echter ook een opmerkelijke snelheid, lucht en strakheid die we enorm waarderen. Vocalen zijn echt waanzinnig echt. Geen korrel, geen hardheid, geen randje… heel pakken. We krijgen echt kippenvel bij het nummer ‘I may know the Word’ van Natalie Merchant. Kortom: het is smaak.

   
   

  Winkels met Arcam

  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  9 reacties

  1. De Arcam FMJ A29 is een neutrale versterker dat zelfs eerder donker klinkt als fris met een putdiep laagweergave waar je U tegen kan zeggen. Het hangt inderdaad ook erg af welke componenten je gebruikt. Ik ben zelf in bezit van deze versterker icm Arcam Irdac en de Dynaudio Contour 20. Prima match!

  2. Beste Jaap een geweldige review. Na de review van AVR850 wilde ik meer weten. En zie hier een nadeel, wat op lossen is door de Quad QII eighty aan te schaffen. Maar vergelijk je het met auto’s dan denk ik dat elke VW Golf het niet erg zou vinden om i.pv. de Golf te rijden in een Audi R8.

    1. Quad is een heel andere versterker. Dus niet echt te vergelijken toch? Buizen VS Transistor: anders sound, andere eisen / wensen / aansturing… Kwestie van smaak wat beter is en wat beter past.

     1. Wat ik probeerde duidelijk te maken. Veel reacties hebben het over het missen van warmte en het te klinisch overkomt. Ik kraak deze versterker beslist niet af.

  3. Goede review. Komt volledig overeen met mijn bevindingen. Ik zoek een warm klinkende versterker voor mijn epos k3 speakers. Maar alle versterkers klinken tegenwoordig zo akelig helder en fris. Met mijn rock en metal muziek niet fijn. Vond trouwens de goedkopere Exposure 2010s2d nog beter dan de Arcam. Maar ook te fris met vooral vocalen. Wat is nog wel een goede en warm klinkende versterker?

  Geef een antwoord